Categories
Politika

Mora li Kosovo ostati dio Srbije?

Malo jedan čudni tekst, no tema mi se čini zanimljivom, a kako sam bio direktni sudionik diskusije čisto i da je dokumentiram. Naime, danas je Boris Tadić, predsjednik Srbije u Vijeću Europe održao kraći govor o značenju i razvitku demokracije te je potom gotovo sat vremena odgovarao na pitanja polaznika ljetnog sveučilišta (njih otprilike 600 iz 15 zemalja europe).

Jedno od zanimljivijih priča iz očiglednih razloga je i priča o Kosovu koja sada ulazi u svoje finale jer dok su pljuštala pitanja po Tadiću, istovremeno se u americi odvija diskusija između Putina i Busha koja će sasvim sigurno odrediti ili barem značajno utjecati na sudbinu Kosova. Priča koju nam je ispričao Boris Tadić je samo jedna strana medalje i sasvim sigurno treba saslušati i drugu stranu, no moj je dojam kako je Tadić uspio stvoriti dojam iskrenosti te je barem mene (napominjem da nisam čuo drugu stranu priče) uvjeriti kako Kosovo mora ostati dio Srbije.

Atmosfera nije nužno bila u cijelosti naklonjena Tadiću budući da su u dvorani bili predstavnici iz Albanije i Kosova, te su u nekoliko navrata jasnim negodovanjem ali i vrlo direktnim pitanjima pokušali razbiti Tadićevu argumentaciju (do razine da je osiguranje već krenulo smirivati Kosovare, a predsjedavajući Vijeća Europe je u jednome trenutku morao podsjetiti Tadića da je demokracija i slušanje i odgovaranje na neugodna pitanja).

U svakom slučaju, tih sat i pol vremena je bilo vrlo dobro utrošeno vrijeme jer smo na djelu vidjeli (po mom mišljenju) sjajnog političara koji je barem s one zanatske strane uspio odraditi predavanje i grillanje iznimno dobro; pritom ne gubeći niti u jednome času nit, bez da se vidno uzrujao na neugodna pitanja ili da je izbjegao odgovor (uz jedan jedini izuzetak).

I još samo da opišem njegovu argumentaciju koja je zanimljiva. Naime, njegova temeljna postavka je da je funkcija predsjednika Srbije između ostaloga da osigura integritet i suverenitet njegove zemlje, te da je prirodno da se bori za svaki pedalj zemlje koja mu zemljopisno pripada, a Kosovo je sastavni dio Srbije već stoljećima. Nadalje, on tvrdi kako bi otcjepljenje Kosova čija se opravdanost argumentira potencijalnim nasiljem koje će se desiti ako priznanje izostane – postaviti značajni presedan u drugim sličnim situacijama kojih ima širom svijeta u izobilju. Naveo je nekoliko primjera od kojih se neki nalaze u okolici Crnoga mora gdje zemlje imaju identične ili vrlo slične situacije koje mogu biti značajno pogođene primjerom nasilnog izuzimanja Kosova od Srbije. Za razliku od Kosova koje je pak samo politički problem, zemlje crnoga mora nalaze se na važnoj energetskoj ruti i takav razvoj događaja bi značajno utjecao na energetsku sliku europe jer bi se time kreirala značajna nestabilnost u regiji na duži vremenski rok.

Nadalje, u slučaju da međunarodna zajednica izdvoji Kosovo, koja je moguća racionalizacija da se i primjerice Republika Srpska po tom istom mehanizmu ne pripoji Srbiji ili postane u cijelosti samostalna država? A ako se to desi i dođe do dezintegracije BIH onda smo svi ponovno na pozicijama na kojima smo bili prije petnaest godina (ako govorimo o političkoj stabilnosti regije).

Ovo je teški sažetak koji pišem iz glave, no argumentacija mi se čini solidna i vrijedna razmatranja. Nemam nekog osobitog sentimenta prema Srbiji i prva reakcija mi je da im to Kosovo treba uzeti, ako ništa drugo onda kao kaznu za devedesete godine – no kada pogledam argumente ovako posložene, pitam se da li je to ispravan način rješavanja problema? Nije da moje mišljenje i stav ima bilo kakvu težinu u međunarodnim odnosima, ili da će imalo utjecati na finalno rješenje problema Kosova, no ponavljam pitanje; Da li bi otcjepljenjem Kosova stabilizirali možda Kosovo, no istovremeno sasvim sigurno srušili stabilnost Srbije (a bez stabilnosti Srbije nema stabilnosti u regiji, to je nadam se svima jasno), a potencijalno stvorili i presedan koji se poput lančane reakcije može preseliti na cijeli niz drugih slučajeva u svijet.

Misao dana:
Room for improvement is the largest room in the world.

42 replies on “Mora li Kosovo ostati dio Srbije?”

Istina, važni argumenti koje svi koji iz sentimentalnih razloga želimo samostalno Kosovo ignoriramo. Argumenti koje si naveo se već dugo čuju i skoro svi imaju veze s Rusijom — Gruzija (Istočna osetija i Abhazija), Armenija/Azerbajdžan, i Moldavija (granica s Rusijom). Baltičke ex-SSSR zemlje koje imaju veliku rusku manjinu. A to su sve zemlje koje su nam koliko-toliko blizu, a u svijetu ima cijela gomila sličnih slučajeva koji ovim jednostranim proglašenjem neovisnosti postaju potencijalni ratovi.

Kosovo je kao i Vojvodina bila autonomna pokrajina.Problem je u tome što je autonomna bila samo na papiru.Iskreno ja mislim da bi se Tadić želio riješiti Kosova, ali je talac srpske politike koja bi gubitak Kosova shvatila kao još jedan “povijesni udarac”.Koliko ja znam Kosovo nema nafte a pretpostavljam ni bilo koji drugi važniji energent.

Ne postoje dovoljno slični primjeri Kosovu u svijetu, pa samim time ni “opasnost” da Kosovo postane neki pravno-politički izuzetak na koji će se pozivati bilo tko u budućnosti. Ali *naravno* da će srpska strana tvrditi kako postoje. :o)

Ono što jest dugoročno opasno na primjeru Kosova je što se, uz validne povijesne činjenice, zahtjevi za nezavisnost istoga temelje i na promjeni populacije koja se desila iz čiste činjenice što se jedan narod tamo brže reproducirao od drugoga. Ako će *to* biti činjenica koja će prevagnuti u odluci za nezavisnost, onda se uistinu radi o opasnom presedanu i signalu, recimo, kinezima da mogu naseljavanjem legalno prisvojiti područje od Hong Konga pa sve do Berlina (karikiram).

Bilo bi zanimljivo staviti Srbiju u istu poziciju u kojoj se nalazi BiH sa republikom srpskom.

maniac: Pa srpski entiet u Bosni je slična situacija utoliko što što autonomnost već postoji. A od svih navedenih primjera — sve regije (osim baltičkih država) su de facto već odcijepljene. I, s obzirom na činjenicu da ih direktno podupire Rusija (sve osim Armenije) izvjesno je da se neće riješiti na način da će se vratit matičnim državama.

Srpski entitet u Bosni ima uvjetnu autonomiju o kojoj je odlučeno s namjerom da se ukine uz vremenski odmak, a ista se iz mjeseca u mjesec smanjuje sitnim koracima (pogledati neke sporazume između RS i FBiH posljednje 3 godine).

Procitah ovaj post na Blogotku i nisam mogao da izdrzim a da ne ostavim komentar :)

Kao prvo, sam naslov, “Mora li Kosovo ostati dio Srbije” mi je nekako problematican. Pravi naslov trebao bi biti “Moze li Kosovo ostati dio Srbije”, jer kada predsednik najvece svetske sile obeca Albancima nezavisnost, pitanje da li je ista drugo osim nezavisnosti uopste i moguce.

Sto se Kosova tice, verujem da je vecini ljudi u Srbiji vec muka od guranja tog problema u prvi plan od strane ovdasnjih politicara. Moram da konstatujem da i dan danas (21 vek) Kosovo ima nekakav mitski znacaj kod vecine Srba, delom i zbog nazalost nepoznavanja (prave) istorije istog. Vecina Srba pricace price o Kosovskom boju (1389 godina), temeljima srpske drzavnosti itd. Nazalost, malo njih zna ste se desavalo u medjuvremenu.

Sa druge strane, za medjunarodnu zajednicu, kao da je problem Kosova poceo tamo negde 199x-te, i eto, sad Srbiju treba kazniti jer nije bila dobra tokom 90-tih, i jos se kaze kako je Kosovo “jedinstven slucaj iz istorijskih razloga”. Kao da je istorija Kosova pocela 1990 godine.

Na zalost, problem Kosova je visevekovni, i za pravo razumevanje problema potrebno je pogledati malo dublje u njegovu istoriju. Koga interesuje, interesantni clanci i neutralni clanci:

Takodje, mozete pogledati istoriju Kosova i na wikipediji. Jednom recju, istorija Kosova je istorija sukoba albanske i srpske populacije tamo.

Ma boli me neka stvar za kosovo po meni može i da bace atomsku bombu što me je briga…

ne razumijem se baš u to kako je uopće došlo do toga da je kosovo dio srbije i otkad je tako, ali otkad znam za sebe stalno su neke tenzije. stjecajem okolnosti došla sam u dodir s nekima koji su s kosova došli ovdje i njihova priča je da im srbi doslovno ne daju živjeti i raditi tamo. nitko ne želi da ga se ugnjetava. zanimljivo kako od te srbije svi bježe. pa zar je nemoguće naći na diplomatskoj razini neko rješenje po kojoj bi im se dala de facto autonomija i omogućilo im se da žive zadovoljni unutar srbije. ne može se reći da su narodi a priori buntovni, bunt dolazi kao rezultat represije.

Nisam čula šta je Tadić izneo o Kosovu, zaista bi me zanimalo i to, jer ovde (u Srbiji) nisam čula od naših političara nijedan meni svarljiv argument zašto bi Kosovo trebalo ostati u Srbiji. Prvo, ono se ne može oduzeti, jer već odavno i nije naše. Tačnije od 1999. kada je nakon NATO bombardovanja potpisan kumanovski sporazum, Kosovo je de iure ostalo u Srbiji, ali de facto nije. Nijedan naš političar tamo ne sme otići nenajavljen, Kosovo ima zasebnu Vladu, upravu Unmika, ono je faktički otad potpuno od Srbije nezavisno sviđalo se to nama ili ne. Jedini argument koji se ovde ističe je da se ne može suverenoj državi oduzimati 15% teritorije, koja je vekovno naša (što je potpuno netačno, vekovne kategorije prosto ne postoje, i same države su fluidne tvorevine privremenog karaktera). Ovo što govorim ovde u Srbiji bi me proglasili za izdajnicu, ali verujem da dobar deo građanki i građana (manjina dakako) misli isto tako. Kosovo kad god je bilo pod Srbijom, SFRJ, ili kako god se država zvala, nije bilo ok. Građani su tretirani kao građani drugog reda (bez obzira na nacionalnost, progon Albanaca je krenuo kasnije), bez prava glasa, organi države i vojske slati su tamo po kazni, itd. Ovo govorim samo o 20. veku, u dalju istoriju teško je zaći, a nema ni potrebe. Jednostavno, Srbija nikad nije znala upravljati Kosovom, a ne vidim zašto bi sada mislila da može, očito je da su svi od Srbije pobegli, pa tako žele i Albanci, o kojima, by the way ovde niko od političara ne govori kao o građanima Srbije, već isključivo kao o separatistima. Ne znam da li sam uspela da iznesem ovde neki jasan stav, ali Kosovo je kompleksna priča, a ne bi morala da bude uz malo pragmatičnosti, koje nijedna strana u pregovorima nije spremna da pokaže. I da, ovde je emotivni princip glavni princip u pregovorima, pa to je neozbiljno i mučno.

@cyberella – u ovo vrijeme, kad iz Srbije stižu samo loše vijesti i kad Srbija izgleda kao zemlja na putu u kaos, ohrabrujuće je pročitati ovako iskrenu, preciznu i u srži domoljubnu/patriotsku procjenu situacije.
Znam ja da u Srbiji ima puno pametnih ljudi koji “kuže stvar” (i ne znaju bi li plakali ili lupali glavom u zid zbog zlehude sudbine), ali svejedno je dobro naići ponekad na direktan podsjetnik ;-)
Zahvaljujem (i pohvaljujem).

Srbija se uspjela dovesti u poziciju da im svako rješenje za Kosovo nužno mora biti neprihvatljivo.
Tadićev stav, koji je dominantan u Srbiji, izuzev Čede Jovanovića i stranaka oko njega, je potpuno autističan i ne razumijem kako ga nisi prozreo.
Srpski političari su se svojim biračima zavjetovali da neće odustati od Kosova, čime su si stavili omču oko vrata koja se svakim Bushovim govorom sve više steže, a istovremeno nemaju nikakvu perspektivu što bi bila kad bi Kosovo ostalo dio Republike Srbije.
Što bi oni napravili kad bi im na izbore izašlo dva milijuna Albanaca kad se zna da njihova najjača stranka osvaja nešto sitno preko milijuna glasova na izborima. Kome bi Tadić onda dao mandat da formira Vladu?
Ili Srbija planira da i dalje upravlja teritorijem čiji građani nemaju osnovna građanska prava? Taj scenarij smo već vidjeli!

Hm, pa Srbija je do Kosova došla 1912. Priče o “vjekovno njihovim” su za malu djecu. Po toj bi logici Hrvatska mogla zatražiti Srijem (u sastavu HR do 1918.), BiH, Boku Kotorsku…
Kojeg smisla ima forsirati ostanak Kosova u Srbiji, kad je jasno da je svih desetljeća tamo de facto vladala okupacijska atmosfera (koju je cyberella sumirala), kad >95% stanovništva ne želi biti u Srbijikad suživot jednostavno nikad nije uspostavljen niti je moguć, za razliku od BiH.

Otkako znam za sebe, divim se tim srpskim političarima. Kolika god da je bio surova megalomanska primitivčina, i Milošević je bio strahovito drag na neki način, zar ne? Onaj njegov šarm, karizmatični smireni smješak uz koji naređuje smrti tisućama… A evo, sad i g. Tadić osvaja nekom finom argumentacijom. Treba ovog našeg premijera-majmuna poslati na školovanje tamo. I Milošević je imao super argumente, na kraju krajeva, za naše pokoravanje u SFRJ. Što fali ideji “jedan čovjek, jedan glas?” Demokracija u svom vrhuncu, zar ne?

Mislim da treba imati ideale ali ne i zatvarati oči pred stvarnošću – Srbi moraju biti brutalno denacificirani! Fali im neka stroža disciplinska mjera kojom će se postići ta “stabilnost” u ovoj očajnoj regiji. Kao malom djetetu, treba im dati po prstima. Za mene nema govora o nikakvom udovoljavanju naciji u kojoj 40% ljudi glasuje za stranku čiji će političari otvoreno reći da se slažu sa gotovo svime što je Milošević izvodio, osim valjda u djelovima u kojima ga smatraju preblagim.

Status quo je super, svi smo mi preemocionalni, neka malo zaradimo, napunimo želuce i zapustimo Crkve, i rata više neće tako lako biti. A onda ćemo valjda konačno shvatiti da nam nije uopće bitno gdje je koja granica. No Kosovo unutar Srbije – baš i ne zvuči kao da će tu biti mira.

Upravo to što kaže Redpen zaboravih da napomenem, kako integrisati 2.000.000 Albanaca koji tamo žive u državu Srbiju (jer preostalih Srba je samo 100.000 u najboljem slučaju). Srbija nema plan B, šta ako Kosovo bude nezavisno, ali nema ni plan A, šta ako ne bude? Šta ćemo mi sa tim ljudima? Šta ćemo mi sa tim teritorijama? Jer sve što kažu umiveni “cakum pakum vakum” Tadići i slični demagozi, je 15% teritorije, o ljudima ni reči. Nijednom. Iskreno, mene plaši pomisao da Kosovo zaista ostane u Srbiji, ona druga mogućnost mi je daleko prihvatljivija, a mislim da je na kraju krajeva to naš nacionalni interes, ako bi ga iko znato valjano proceniti…

ako postoji nacionalni interes Srbije u pogledu kosova, onda je prvo osloboditi ga se što prije jer je uteg oko budućnosti, drugo preživjeti u srbiji taj rastanak bez da na vlast makar privremeno dođu ekstremni političari, treće uspostaviti susjedske odnose s albancima kosova, četvrto osigurati da oni srbi koji su danas na kosovu, i srpske povijesne i vjerske vrijednosti ostanu – a to znači budu budu čuvane od albanaca kosova.
srpski je nacionalni interes da ga se riješi što prije, jer …
radi se o procesu dekolonizacije, oslobađanju koloniziranih
srbiji je trebao de Gaulle a imala je Miloševića

jedino što srbiji baš nikako ne treba je kosovo a jedino je kosovo ostalo

sada je u igri pokušaj trampe
ali to je gubljenje vremena koje je dragocijeno za srbiju i srpski narod izvan srbije
jedini put – najbolji put za pomoć srbima u bosni – republici srpskoj je da srbija uđe u EU
svi znamo da srbija koja hoće i može riješiti problem kosova
ulijeće u EU ekspresno

Ljudi bice rata i krvido kolena, kad vam lepo kazem! Kome god da Kososvo pripadne sukob je neizbezan, sad ili za 1o godina, ali je neizbezan. Ovo je ” lose – lose ” situacija! Ako se Kosovo i osamostali,onda će na red doći i Republika Srpska sa zeljom da se pripoji Srbiji i šta onda? Ništa dobro na vidiku.Neverovatno da 17 godina nakon raspada SFRJ opet isti narodi ratuju…. Katastrofa…

Ovo je ovde Balkan zemlja iz sna!
Tu svako može biti i dušman i brat,
svakih 50 leta izbija rat…

za neupucene kosovo je u srbiji jos od 10.veka a i ranije samo ne svi delovi..ali od 10.veka kompletno.pa do pada smedereva i druge srpske samostalne despotovine 1459.godine…dakle…od knezevine..svih kraljevina oba carstva pa ponovo kroz knezevinu i obe despotovine! tako da znaju oni neupuceni.to je istorija i cinjenica.od 1459.potpada pod tursku vlast ali autonomija ostaje.crkvena sa sedistem na kosovu u peckoj patrijarsiji.po oslobodjenju 1804.a kasnije 1912.dolazi na red i kosovo.kosovo je od tada ponovo oslobodjeno, u srbiji! sveta srpska zemlja, kolevka duhovnosti i drzavnosti.tako da znate!

samo na kosovu(jednom delu srbije) ima manastira i crkava pravoslavnih(starovekovnih, srednjevekovnih….do danasnjih) onoliko, koliko nema u celoj hrvatskoj katolickih crkava!..toliko o srpskom kosovu!

Hrvatskoj također kao i Srbiji treba dubinska denacifikacija tj. deustašizacija. Tko ima zrnce razuma uvidjet će to. Još nešto za pokušaj davanja kompletnije slike o cijeloj situaciji: albanska strategija je vrlo prozirna, a opet užasno učinkovita. Nakon desetljeća terorističkih napada na legalne institucije jedne države (u kojoj su bolje živjeli nego u matičnoj – Albaniji) kad je toj državi konačno dopizdilo i kad je sručila svoju (nerazumno nasilnu i slijepu) reakciju na taj terorizam, onda su Albanci počeli drečati kako su ugroženi, “genocid” itd. I tako dobili državu. Dobra strategija, trebali bi je početi svi primjenjivati pa da svijet konačno ode tamo gdje zaslužuje, u p.m. Dakle, prvo se naseli u državu X, onda ne evoluiraj do civilizirane razine življena već podržavaj nerad, kriminal i prirodni prirast od 300%; kad tako stekneš brojčanu nadmoć udari po policiji dotične države, kad nakon desetljeća i desetljeća ta država opali po tebi, onda proglasi “genocid” i od svjetskih moćnika koji uvijek žele moć sebi nenaklonjenih i neposlušnih umanjiti komadanjem njihovog teritorija iskamči svoju “državu” a na štetu države X.
Pogledajmo Makedoniju. I tamo su drečali kako su im ugrožena prava itd., podigli oružani ustanak na svoju zemlju, a imali su 7 ministara u vladi od ukupno 15, škole i fakultete na svojem jeziku… ?!!!??? Koga mi to zajebavamo?
Pustite po strani mržnju na Srbiju i pogledajte objektivno. To je zemlja paradoksa. Dok ističete 40% glasova radikalima zavdeni ste predstavom da je HDZ jedna “proeuropska stranka centra”. Jeste kurac. Tko providi njenu dubinsku politiku uvidjet će da nisu ništa manje desni od radikala. Hrvatska se etnički očistila, Srbija nije! U Srbiji je danas 1 ministrica Hrvatica i predsjednik skupštine Hrvat. Zamislite obratnu situaciju, da li bi bila moguća u Hrvatskoj? Nema šanse.
A Hrvati u Srbiji čine jedva 1% populacije, dok Srbi u Hrvatskoj i danas, nakon etničkog čišćenja čine 4%. U brojkama: cca 50,000 Hrvata u Srbiji, 200,000 Srba u Hrvatskoj.
Jest, tamo im radikali jebu “majku ustašku”, ali su ti ljudi ipak na najvišim mjestima u institucijama Srbije. Najviše što će Hrvatska dozvoliti da stvori iluziju “demokracije” jest to da Srbin bude pomoćnik ministra. I kvit.
Mislite malo!
Istra do 1943. nije NIKAD bila u sastavnu nijedne hrvatske države, a Vojvodina Srbija (to joj je izvorno ime) proglašena je 1848. kao pokrajina u AU. Kad se spojila sa Srbijom, naravno da je ispušteno iz imena ono “Srbija”. A o Srijemu bolje ne pričati. Baranja je jednom bila u sastavu Kraljevine Srbije. Pa?
Dakle, malo istraživanja a ne nasjedanja na medijsku propagandu i vlastite emocije i predrasude.
Nek Kosovo bude nezavisno. Srbiji bi bilo bolje da od sebe odmakne taj prostor mafiokracije. To će, kad se osamostali, biti jedna užasna zemlja. Ondašnja populacija, naprosto nema elite koje su spremne povesti svoj narod u evoluciju k civilizaciji. Ima samo mafiju i bezvlašće.

Tadić bi sto posto pustio kosovo da se osamostali, da se ne boji da ce zavrsit ko djindjic.
cum grano salis – brijes.
to sto si ispricao nije strategija koju jedan covjek moze pratit i furat kroz 1000 godina. pretpostavimo da se broj srba u hrvatskoj poveca na npr. 50%, pogotovo ako su teritorijalno na jednom mjestu, ko nam je kriv – imaju pravo na neka potrazivanja. tko si ti da sudis, odnosno tlacis nekog tko je na nizoj civilizacijskoj razini. kao da se slazes sa sistemom sluga-gospodar na jednom imanju prije 100godina. kako i kada ce se sluga obrazovat. nikad i nikako. jebiga stari, svi bi mi htjeli da nema “izmisljenih” razlika poput religije, nacije, al ne ide to. i nikad nece.

Samo kažem da je Kosovarima trebalo pomoći, kako je Tito i namjeravao da razviju elite koje će vlastiti narod usmjeriti k razvoju. To je odgovornost!
Zar bi ti kao osviješteni građanin Hrvatske mogao gledati kako ti većina populacije živi u lošim ekonomskim i obrazovnim uvjetima, kako kriminal cvjeta a beznađe raste. A prirodni priraštaj je ogroman čime se postojeća situacija samo pogoršava. Neka Albanci dobiju još jednu državu, ali to će, kao i Albanija biti jedna strašna država. Poznajem neke Albance iz Albanije kojima je strašno tamo živjeti.
Odnosi Srba i Hrvata su ipak drugačiji. Em je njihov prirodni prirast od polovice XX. stoljeća slab ili negativan, em se radi o jednom jeziku (ili dva oblika jednog jezika), em je civilizacijska i kulturna razina bliska.
Kosovo i Makedonija (koja će tek najebati, nažalost) pokazuju da teško da je moguć suživot Albanaca i ostalih naroda na Balkanu.
Naravno da sam protiv tlačenja! Ali ja dovodim u pitanje razinu i uzroke tog tlačenja ili “tlačenja”. Postoje dokazi da je tlačenje bilo obostrano, kao što se dešava u svakoj etnički heterogenoj sredini u kojoj postoje jake međuetničke tenzije u područjima u kojima jedan etnos prevladava na dijelu terena.
Ali odgovornost za nisku civilizacijsku razinu jedne populacije je na njoj samoj i njenim elitama, pogotovo kad je okruženje bilo poticajno – budimo objektivni, Juga je dosta dala Albancima, kosovski standard je i danas viši nego u Albaniji (jedan od dokaza: ogromna, nekontrolirana imigracija iz Albanije), medjutim njihov jedini cilj je bio imati svoju, jednojezičnu, etnički uniformnu državu.
U tome će, za raziku od ostalih velikonacionalnih projekata na Balkanu, i uspjeti.

Zabavno je pratiti razgovor Srba o Republici Kosovo (danas je proglasila neovisnost)i o povijesnom pravu Srbije na vlasništvo nad istim.
Ja mislim da bi nam bilo najbolje da po toj logici lijepo pozovemo Talijane da u ime Rimskog Carstva lijepo preuzmu vlast nad svim današnjim državama na području bivše SFRJ.
I tako nas sve jednom aneksijom uvedu lijepo u Europsku Uniju i oduzmu nam sva prava na naše bogomdane zemlje.
A možda da se vratimo još više u prošlost pa sve te zemlje podijelimo Ilirima, Keltima i tko zna sve još kome pa proglasimo, u današnjim okvirima, Svealbansku Imperiju.
Svaki će narod na ovim područjima nači razlog za svoje osvajačke i prisvajačke pohode, kao što ih nalaze Srbi.
Ali da li to danas daje pravo bilo kome, tko želi uči u uniju ujedinjenih europskih naroda na temeljima jednakopravnosti, da isto to pravo oduzima i ne priznaje drugima.
Srbi na Kosovu boje se za svoju sigurnost bezrazložno ,osim onih koji se imaju razloga plašiti zbog onoga što su skriveni pod maskama činili albanskom narodu.
Oni u svom strahu tjeraju druge na nerazumne reakcije protivljenja kosovskoj neovisnosti, a ti isti drugi ovisni su o njihovim strahovima i zlu koje su isti sijali za vrijeme srpske kolonijalne vlasti na Kosovu nad Albancima.
Oni nisu imali milosti za Albance pa je sada niti ne očekuju od njih ali u svoje vrzino kolo žele uplesti i one koji nemaju veze s njihovim zlodjelima.
Kosovo ima svoje probleme s gospodarstvom i kriminalom ali tome u največoj mjeri pogoduje stanje u kojem su se nalazili do današnjeg dana.
Albanci Kosova biti će i jesu inicijalni element svealbanskog napretka u regiji ali i napretka svih onih koji uz njih žive jer je to zakon ekonomske progresije.
S druge strane zabavno je čitati i filozofiranje hrvatskih ”intelektualaca” koji zaboravljaju u kakvom stanju se sada nalazi hrvatsko gospodarstvo i pravni sustav. Pa tko ga je drugi nego hrvatska intelektualna elita dovela u to stanje.
Nadam se samo da će sada Albanci s Kosova smoći snage za razvoj jedne moderne demokratske države na čelu s onim ljudima koji su se u nametnutom,krvavom i neravnopravnom ratnom sukobu izborili za njenu neovisnost.
Hvala Bogu da Albanci danas ne moraju ovisiti o volji bilo kojeg naroda sa područja bivše SFRJ jer mi se čini da bi i danas nosili okove na rukama i nogama a njihova bi leđa služila za treniranje policijske strogoće.
Hvala i mom djedu koji je i prije 40 godina imao viziju Sjedinjenih Američkih Država kao spasitelja albanskog naroda na Kosovu od Srba i u Albaniji od samih albanskih komunista – antikrista.
On me je na vrijeme uputio u pravom smjeru za ostvarivanje neovisnosti od svih naroda i u borbu za istinsku demokraciju na ovim područjima.
Hvala i drugom mom djedu koji mi je ruke poučio ratu pa sam tu neovisnost stvarao i na terenu boreči se protiv srpskih fašista na svim bojištima od Hrvatske, Bosne i Hercegovine do Kosova.
Hvala i svoj mojoj braći po oružju Albancima koji su svoje živote položili u slobodu Republike Hrvatske i Kosova. Neka im je laka hrvatska i kosovarska zemlja.
Hvala i onima koji su branili slobodu običnih ljudi u Hrvatskoj i Kosovu i rade na usavršavanju kosovarskih oružanih snaga i policije jer oni su garant mira na ovom području.
I na kraju bih poručio onim usijanim srpskim glavama da više nikad Kosovo neće biti njihovo i što prije to prihvate to će mirnije u budućnosti spavati i oni i njihova djeca.
Jer idući rat ne bi se vodio na Kosovu nego u Srbiji.
Danas Albanci imaju postrojbe spremne za takvu vrstu borbenih djelovanja a imaju što i braniti – Nezavisnu Republiku Kosovo.

Mislim da srbi imaju pravo da se bune što se Kosovo odvaja, to je historijski značajno tlo za njih. Ali mislim da su za to oni sami krivi. Sjetimo se vjekovnog nasilja nad albancima i masovnih protjerivanja… Danas se ništa nije promijenilo na bolje. Vidjeli smo na tv-u tokom sinoćnjih demonstracija kako se uzvikuju šovinistički i nacionalistički tekstovi tipa “ubij sve albance” i još gore riječi. To je čist dokaz da srbi nisu ništa naučili zadnjih godina i da dalje gaje u svojim glavama ideje o velikoj Srbiji. Ta su vremena davno prošla. Kosovo zaslužuje netavisnost nakon decenija patnje, stradanja i potlačenosti na račun Srbije.
P.s. za sve one koje žele Republiku Srpsku u Srbiji: Ljudi, nije ovo vrijeme Napoleona i Hitlera da se osvajaju velike teritorije drugih država i da se pripaja velikim državama.

Mislim da je Kosovo sastavni dio Srbije i da im to nema nitko pravo oduzeti. Kao da se nama odcijepi Slavonija ili Dalmacija. Srbi stvarno nemaju sreće što se tiče granica. Nakon svih gadosti iz Domovinskog rata, bi im to bila pouka. Ali to je ipak njihovo i ja bih se na njihovom mjestu borila za svoju pokrajinu.

Draga Nera, zanima me kada bi Zagorci sa Sjevera Hrvatske došli u Dalmaciju gaziti Dalmatince tenkovima, zabranili im dijalekt na čakavici, oduzeli radna mjesta, zatvorili škole i sveučilišta na njihovom jeziku i napravili sve ostale druge gadosti gore od prije nabrojanih, da li bi i tada branila tu svoju pokrajinu ili bi istima dala pravo na samostalnost?
Osobno sam bio na Kosovu neposredno prije rata i vidio strah koji su unijeli Srbi, sa svojom demokracijom, na Kosovo.

mislim da se situacija na kosovu nemože uspoređivat s ostalim slučajevima u istočnoj europi kao niti sa republikom srpskom, jer je kosovo bila autonomna pokrajna početkom devedesetih kada je počeo proces raspada jugoslavije. jedini koji mogu koristiti taj argument za neovisnost je vojvodina, ali sumnjam da će se oni odvojiti jer tamo ipak ima puno više srba nego na kosovu. nadalje… kada imate ameriku u zaleđu naravno da su ste “ravnopravniji” u nekim stvarima. da je amerika rekla ne, kosovo bi zauvijek ostalo srpsko.

e sada…. pogledajte ovu činjenicu: srbi imaju prirodni prirast oko nule. kosovari imaju najveći u europi i vrlo lako bi se za 50 godina moglo dogoditi da ih ima više od srba pa bi pobrali cijelu vlast u srbiji, ne samo u kosovu. stoga mislim da je srbima bolje da su se riješili kosova.

i za kraj…. mislim da je svima bilo jasno da će taj dan kad tad doći. ono što je srbija trebala napraviti je izvući što više povlastica iz toga. ovako će zbog toga što još uvijek sanjaju veliku srbiju ostati kratkih rukava, opet…

vi Srbi zbilja niste normalni,jednom je jedan prorok rekao da ćete u budućnosti svi stati pod jednu šljivu, naime toliko će vas biti. Pa ako se žena hoće rastaviti od muža tko je muž da joj to brani. Kad se je Hrvatska htjela odcijepiti od vas imali ste norijadu i po Hrvatskoj i po Srbiji, klali ste i srali, sad pak nedate Kosovu da se odcijepi još i radite sranja . Pa kaj budete i njih poklali. Dajte se urazumite i shvatite da ne možete nekome zabraniti da vas se riješi. Radite sranja po Srbiji i po Kosovu pa zar mislite da cijeli svijet to ne vidi, pa nitko više nije na vašoj strani

Kako Srbi vele, Kosovo je njihovo srce. Isto tako je i Banjaluka srce Hrvatske i Bosne Srebrene, pa kako su Hrvati prihvatili povijesnu činjenicu Velikosrpske nacionalsocijalističke okupacije tako bi i Srbima bilo pametnije da je prihvate u svezi glede Kosova. Celom svetu odavno je jasno da su Srbi jedini problem na Balkanu, a bogami i na celom svetu. Čudim se da nisu, a možda već i jesu osnovali Krajine od Kanade do Australije i tko zna gde sve nisu metastazovali!!!!! Zaboravljamo okupaciju Vojvodine.

Joj, vi srbi ste fkt debili, ja vas ne kuzim… Vi se tu nesto preseravate da ce te vratit kosovo ratom… Samo cu vas nesto pitat, hocete li ga vratiti kao i bivsu jugu… Oni ce vas potjerat kao i mi Hrvati!!! Daj bar jednom u svojoj sugavoj povijesti probajte nesto rijesiti ljudskim putem a ne kao zadnji divljaci… I sad tu palite hrvatske zastave ispred veleposlanstva… Ah, valjda ste toliko jadni da vam je samo to preostalo… Vi imate podrsku samo Rusije i Kine… Ostatak svijeta vas bas ne voli!!! I zato nemojte sad tu srat, da ne bi izazvali 3.svjetski rat… Kao sto ste izazvali kao i prva 2… Ne budite glupi divljaci… Jer bi vam se moglo odbit od glavu!!!

Mislim da stvaranjem dvije Albanske države na Balkanu nije uredu .Mi samo gledamo sadašnjost a šta je sa budućnosti misli te da će Šiptari ostati u krugu Kosova i Albanije pa šta vi mislite Srbi i Hrvati prosjek djece je jedno a kod nji 8 šta mislite gdje će da žive ,šta misle Slovenci da je Slovenija daleko da neće doći da naseljavaju i Sloveniju šta li će reći za 20 godina kada budu manjina vidjećemo gdje je onda demokratija samo da se zna sve se vraća sve se plaća

Dear Ilusion (iluzija) stvarno si paranoična ili paranoik. Ako se već bojiš pada nataliteta i budućnosti svoje Srbije jedino rješenje da porazite Albance je – JEBITE SE! Da vas bude više od njih.

Interesantno je videti kao ljudi sa tolikom sigurnoscu i arogancijom komentarisu neke stvari u koje su slabo upuceni. Kako mozete pricati da su samo Albanci patili na Kosovu? Da li je neko od vas bio tamo? Imate li neki dokaz? Ovo proglasenje nezavisnosti Kosova je ilegalno. Kako mozete proglasiti nezavisnost jedne oblasti kada je samo 50 zemalja glasalo ZA, dok s druge strane imate 140 zemalja koje su PROTIV otcepljenja. Ne shvatam ni to kako mozete tvrditi da Srbija ne polaze nikakva prava na Kosovo. Neko rece da treba samo pogledati istoriju i shvatiti da mi, Srbi, nismo imali nikakvih dodirnih tacaka sa Kosmetom do pre nekih 100 godina. Pobogu, je l’ znate koliko je crkava, tvrdjava i manastira u toj oblasti ostavila, u to vreme, najmocnija Evropska srednjevekovna kultura? Do skoro je to bila najveca koncentracija istorijskih spomenika u celoj Evropi. Kazem do skoro jer su Albanci unistili preko 100 crkava i ostalih Hriscanskih spomenika. Zar ste toliko kratkovidi da ne vidite sta je Evropa uradila? Nezavisno Kosovo je crna rupa Evrope, najveci distribucioni centar za narkotike i belo roblje, kao i za trening terorista. Sutra ce na ulicama Beograda, Zagreba, Ljubljane i Sarajeva vasoj deci prodavati upravo ta droga koja je uvezena od strane Albanskih mafijasa i takozvane Oslobodilacke Vojske Kosova. I koliko god pricali da je Kosovo “presedan” , tvrdim da ste pogresili. Proglasenje nezavisnosti je motivisalo ili ce tek motivisati i ostale separatiste sirom, ne samo Evrope, vec i celog sveta. Svi oni tvrde da su i njihove zeljene teritorije “presedan” . Mogu samo reci da vas je mrznja sve zaslepela, a tad je najteze razborito razmisljati i donositi zakljucke.
Za one koji tvrde da su Srbi sovinisti i nacionalisti, voleo bih samo da kazem da sam siguran, ali bez greske, da su Srbi, trenutno, nacija sa najmanjim nabojem nacionalizma i patriotizma u okruzenju i Evropi. Da je tako kao sto kazete, verujte mi, polovina Srbije bi se spustilo na Kosovo sve sa oruzjem u ruci i sa uzdignuta tri prsta, samo da bi odbranilo juznu Srpsku pokrajinu, pa makar i po cenu zivota.

Post DarkLovera mi je posebno zapao za oci. Druze, da si ikada procitao neku drugu knjigu koja se bavi istorijom Balkanskih naroda osim one koje vam daju u skolama i u kojima tvrde da su Hrvati potomci Persijanaca (!!!!) mislim da bi video da je istorija Srbije daleko od “sugave” , kako si je sam nazvao. A da, i druga stvar. Tvoj post upravo pokazuje da nisu Srbi ti koji su divljaci, vec upravo VI! Sa takvim stavom i misljenjem samo skodis reputaciji svoje zemlje, isto kao sto izuzetno mali ali glupi deo Srba na protestima uzvikuje “Ubij, zakolji, da Siptar ne postoji” . Verujem da ce se pametni ljudi, bez obzira na nacionalnost, sloziti sa mnom u mojim tvrdnjama. Pokusao sam da sve sagledan objektivno. Jedino mi je zao sto klinac (21 godina) kao sto sam ja, mora da vam objasnjava neke stvari koje biste vi, stariji i iskusniji, odavno trebali da shvatite. Nama, mladjim generacijama, jedino ostaje da pocistimo haos i rusevine koji ste upravo VI, dragi moji sugradjani, zemljaci, ocevi, majke, stricevi, komsije i ujaci, ostavili za sobom. Hvala vam za to, a u istoj meri sam zahvalan i za sve one, mogu slobodno reci, izgubljene godine koje sam proveo gledajuci kako propagandne masine zvane HRT i RTS prenose izvestaje sa ratista, busajuci se u svoje junacke grudi, umesto da navijam i uzivam gledajuci Prosineckog, Savicevica, Piksija, Zvonimira, Sukera i Mijatovica kako bez ikakvih poteskoca stizu do vrha Evrope i sveta. Problem Kosova nije samo problem Srba, vec problem Balkanskog mentaliteta koji i vi, braco Hrvati, hteli to da priznate ili ne, uveliko posedujete. I ne, pobednika u bratoubilackom ratu kao i u onom na Kosovu nije bilo. Kao sto sam rekao, ako sagledate stvari sire, a vecini je to nemoguca misija, videcete da iza tih rusevina ostaju samo gubitnici.

@anno1313
Za anno1313
Gospodine , “ratnice”, ne bih niti pokusao da u tvojoj svijesti mijenjam stavove o “svealbanskom oslobodjenju” od Srba, kojima te je ucio djed No1 i djed No2. Sve sto zelim jeste da konstatujem da pokusaj udarca na primitivne emocije ne uspijeva kod prosvijecenoga naroda. Pripadnik sam srpskog naroda, ali nikada ne bih mogao biti jos jedan u nizu Srba koji, negiranjem zlocina svoga naroda u zadnjem ratu, pokusavaju odigrati potez na polju kulture i evropejstva! Ma koliko vladali stereotipovi o “onima tamo”, koji su svi isti, a govorim o svim stranama, utoliko ce jos jaci biti glas onih koji se tome suprostavljaju razumom. Pitanje Kosova jeste prije svega pitanje njegovih gradjana, a znamo da su dominantni gradjani Kosova Albanci i to preko 80 %. Njihovo pravo na samoopredjeljenje bi se time, samo po sebi, moglo posmatrati kao opravdano. Prava srpskog naroda, medjutim, nikada se nisu znala, a Srbi nisu ni zeljeli da ih znaju, jer su lukavim politickim igrama Titovog rezima bili uvjeravani da je prilikom davanja autonomije sjevernoj i juznoj pokrajini “Srbija manja, ali Jugoslavija veca”!Narod, koji je masovnom politikom nataliteta sa jedne strane nadjacavan i masovnim progonom koji organizovano traje vijekovima, a kulminirao u represivnom rezimu Titove politike( kada se nije ni unutar Jugoslavije smjelo znati za kosovske proteste, paljenje crkava sa liste svjetske kulturne bastine (1981. godine) itd.) konacno je krajem 20. vijeka jeo gorku pogacu svoje lakomislenosti i nejedinstva(pri cemu jedinstvom ne smatram udruzivanje u nazadne pro-sovinisticke organizacije, kakve su izmilile na povrsinu u toku raspada Jugoslavije i za uvijek ostavile mrlju u istoriji srpskoga naroda). Smatram da medju posjetiocima i komentatorima ovoga foruma ima veliki broj intelektualaca, koji znaju da je kljucno nacelo znanja i zelje za istinom – upravo slusanje i tudjih stavova i saznanja. Albanska zaostalost je glavna bolest vasega drustva, koje treba da na pocetku 21. vijeka uzme konce u svoje ruke i krene stopama progresa, a to je jedino moguce, ako zaboravite Veliku Albaniju i svealbansku hegemoniju i posvetite se zemlji, koja ima ogromne turisticke i druge potencijale-Albaniji! Istorija Srba ima mrlja, ali nema li ih svaka velika nacija? Velika nacija je velika zato sto je bila spremna da pogleda u oci svojim nedjelima i potrudi se da se slicne stvari nikada vise ne ponovi. Albanski narod je napacen nekulturom, a vi vrsite kulturni autogenocid u cilju ostvarivanja zaostalih imperijalistickih ideja, za kakve svi znamo da su daleka proslost vec danas! Glupim ljudima je jedino bliska ideja iskristalisana tudjim iskustvima iz proslosti, iskustvima ciji temelji danas nemaju nikakvu vrijednost. Pozivanje na istoriju u svakom smislu je glupo, ukoliko ono ne znaci i pozivanje na univerzalne vrijednosti, koje su opet vjecne. Morao bih posjetioce ovoga foruma smatrati u najmanju ruku glupima, pa da iznosim dokaze u korist “paradoksa istorijskih vrijednosti”.

@Dark Lover
Joj, vi srbi ste fkt debili, ja vas ne kuzim… Vi se tu nesto preseravate da ce te vratit kosovo ratom… Samo cu vas nesto pitat, hocete li ga vratiti kao i bivsu jugu… Oni ce vas potjerat kao i mi Hrvati!!! Daj bar jednom u svojoj sugavoj povijesti probajte nesto rijesiti ljudskim putem a ne kao zadnji divljaci… I sad tu palite hrvatske zastave ispred veleposlanstva… Ah, valjda ste toliko jadni da vam je samo to preostalo… Vi imate podrsku samo Rusije i Kine… Ostatak svijeta vas bas ne voli!!! I zato nemojte sad tu srat, da ne bi izazvali 3.svjetski rat… Kao sto ste izazvali kao i prva 2… Ne budite glupi divljaci… Jer bi vam se moglo odbit od glavu!!!

OVAJ TEKST IZNAD:
Predstavlja tekst tipicnog glupog covjeka, kakvoga se svaki narod zeli osloboditi, ali ne njegovim(ne daj Boze) ponistavanjem, vec edukacijom! Ucenje je kljuc svega, ali Boze moj, ne mogu svi da budu pametni, mora biti i glupih ljudi! Zalosno je da smo mi region koji pravi glupe ljude od potencijalno pametnih, jer im ne pruza osnovnu kulturu i obrazovanje, pa zato imamo sada situaciju da ovakvi poput DARK LOVER-A misle da su u pravu i sto je najgore-da su ravnopravni sa Hrvatskom intelektualnom elitom! Njih nikada nece otac, ili majka opomenuti za takve stavove, jer jadni ljudi ne znaju, oni pricaju kako im kazu, pa misle da je tako u redu da im i sin radi!TO JE TUGA! Drago mi je da je hrvatsko drustvo u poslednje vrijeme pocelo malim(ali sigurnim) koracima da dize glas protiv ustastva-sramotu za svakog Hrvata, ukorijenjenog medju neukim stanovnistvom, kao i da bjezi od zaostavstine iz 2.Svjetskog i zadnjeg gradjanskog rata. Gospodin, cijim sam tekstom zainteresovan i krenuo da odgovorim, je u jednom dijelu (GORE) kazao sa ponosom:”KAO STO SMO VAS I MI PROTJERALI…” Vrijednost, ili smece, pitanje je sad!

Taman kada sam pomislio da se radi o nazavisnom intelektualcu, shvatim da je biti takav u Hrvatskoj jaaaako tesko! Zelim Vam puno srece gospodine Marko u daljem dobijanju nagrada, kojima toboz opravdavate svoju liberalnost. Recenica
“Nemam nekog osobitog sentimenta prema Srbiji i prva reakcija mi je da im to Kosovo treba uzeti, ako ništa drugo onda kao kaznu za devedesete godine – no kada pogledam argumente ovako posložene, pitam se da li je to ispravan način rješavanja problema? Nije da moje mišljenje i stav ima bilo kakvu težinu u međunarodnim odnosima, ili da će imalo utjecati na finalno rješenje problema Kosova, no ponavljam pitanje…” govori u prilog CEMU??? Zasto ovo kazete? Da li ste zaista tako “USKI” ili se morate opravdati nekome fasisti, jer ipak je lijepo ici navece u provod po Splitu,Zagrebu, a da Vas neko ne nagazi?! NE?

Dragan,
Hvala na komentarima.

Gornji tekst je napisan jako davno, puno prije otcjepljenja Kosova pa ga treba promatrati u tom kontekstu. Ono što sam htio učiniti je napisati provokativni dnevnik s pozicije promatrača a uzevši u obzir argumente koje je pred mene postavio (pretpostavljam Vaš) predsjednik Boris Tadić.
Ja se osobno ne opravdavam nikome i prilično sam poznat po tome da ne robujem standardima ili autoritetima bilo koje vrste. Moj stav ne mora biti točan niti politički ispravan, ali je zato moj i nemam namjeru od njega odustati sve dotle dok ne čujem nove i pritom dobro argumentirane stavove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *