Categories

O blogu (i blogeru)

Marko Rakar

Mračni blog je blog kojeg piše Marko Rakar, savjetnik iz Zagreba. Najveći dio dio mog posla se odnosi na informatičku tehnologiju, a osobito na poslovnu i istraživačku financijsku analitiku i forenziku, i naprednije izvedenice (prediktivnu analitiku, “big data” i slično). Drugi dio posla je da onima za koje radim omogućim da svoju poruku na najbrži, najefikasniji i najjeftiniji način prenesu iz točke A u točke B. Dio mog posla se odnosi i na “public affairs”.
Bio san savjetnik političkim strankama i kandidatima, kompanijama i institucijama (kod nas i širom svijeta).

Alumni sam i aktualni predsjednik skupštine Akademije za politički razvoj.

Bivši sam predsjednik međunarodne udruge EAPC (Europaean association of political consultants) i tajnik međunarodne udruge IAPC (International association of political consultants), višegodišnji sam član žirija za dodjelu Pollies nagrada američke udruge AAPC (American association of political consultants) i član žirija za World eDemocracy awards.  2017. godine Washingtonski Compol magazin me uvrstio u 100 najutjecajnijih političkih konzultanata na svijetu. Član sam i TED-a, od  2012. godine mlađi, a od 2021. godine pridruženi član Svjetske akademije znanosti i umjetnosti. Od 2017. godine član sam i međunarodne udruge ovlaštenih istražitelja prijevara ACFE, a također sam i jedan od osnivača i tajnik udruge ACFE Hrvatska (domaće podružnice ACFE-a).

Povremeni sam i gostujući predavač na različitim domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, kongresima ili učilištima (Fakultet političkih znanosti, INMED, IUC, PDF…). Na pojedinim projektima surađujem i s raznim međunarodnim institucijama (Vijeće Europe, European fund for the Balkans, Europska komisija, UNDP, OSCE, Transparency International, US State department, Olof Palme International Center, World Bank).

Autor sam više stotina članaka objavljenih u raznim domaćim i stranim časopisima, novinama i portalima (Bug, VIDI, Banka, Večernji list, Jutarnji list, Express, net.hr, politicsonline…). Na Facebooku možete pronaći linkove na članke koje sam pisao ili članke i objave koje se odnose na mene.

U civilnom društvu poznat sam i kao osnivač grupnog bloga pollitika.com (site je u međuvremenu ugašen) i predsjednik udruge Vjetrenjača (u međuvremenu ugašena) čije su aktivnosti razotkrile mehanizme manipulacije biračkim popisima i javnoj nabavi te pokrenula niz promjena u zakonodavstvu.

Temeljem ovog projekta u 2009. godini dobio sam i nagradu “Top 10 who are changing the world of politics on the internet” koju dodjeljuje World eDemocracy forum za doprinos promicanju demokracije i politike na internetu, iz istog razloga sam postao i Google fellow. 2013. godine američka Sunlight fondacija nominirala me za Open Government championa. Hrvatski informatički zbor dodijelio mi je plaketu “Informatika” koja se dodjeljuje onima koji doprinose i promoviraju informatiku i informatičku industriju u Hrvatskoj.

Nakon incidenta s registrom branitelja s nekoliko prijatelja osnovao sam gore spomenutu udrugu Vjetrenjača čiji je zadaća promocija prava na pristup informacijama što činimo na način da na različite načine prezentiramo različite setove javnih podataka ili podataka za koje smatramo da su predmet javnog interesa.

Mračni blog nastao je u kolovozu 2004. godine na adresi mracniblog.blog.hr i pokriva veliki broj međusobno različitih tema. Mračni blog se preselio na ovu adresu u ožujku 2006. godine a sa sobom je pokupio i arhivu od rujna 2005. godine. Naziv bloga proizlazi iz kombinacije početnog slova imena i prezimena te pomalo pretjerane sklonosti crnoj boji, alternativnoj muzici, ironiji i cinizmu.

U ovome trenutku, ovaj blog se dopunjuje povremeno i neredovito, u trenucima kada imam nešto za napisati i podijeliti sa svima.

Sva autorska i ostala prava (copyright) na sadržaj objavljen na blogu su zadržana, no isto tako autor se odriče svake moguće odgovornosti koja bi proizašla iz upotrebe savjeta, ideja ili prijedloga iznesenih u tekstovima. Sav sadržaj na ovome blogu zaštićen je i Creative commons licencom, verzija 2.5, dijeli pod istim uvjetima.

Kontaktirati me možete putem LinkedIna.