Categories
eDržava Internet

Cenzura u saboru!?

Prije nekoliko dana izašao je Nacional u kojem je bilo govora o upotrebi interneta u političkim kampanjama, pa je kao primjer korišten Kiro prosviro (kojeg svakoga časa očekujemo u trećem dijelu nazvanom “Špijun koji me volio”). Neposredno nakon toga, slučajno ili ne, u hrvatskom saboru je onemogućen pristup youtube-u (kaže Nacional):Cenzura

Nakon što je u novom broju Nacionala izišao tekst o političkoj kampanji na internetu, na svim računalima u Hrvatskom saboru, a i u nekim državnim službama blokiran je pristup internet stanici YouTube.com. Oporbeni zastupnici i državni službenici koji su protekla dva dana pokušavali pristupiti toj stranici sa službenih računala automatski su preusmjereni na početnu stranicu Carneta.

Nakon što je priča procurila novinarima, saborske službe su se pokušale opravdati tehničkim razlozima da bi popodne youtube.com ponovno proradio.

Opće je poznato kako se u državnim službama filtrira sadržaj koji je dostupan korisnicima i iskreno mi je čudno kako to da takav podatak i dosada nije dopro do novinara. Primjerice u hrvatskom saboru (neka me netko ispravi ako griješim) na saborskim računalima je onemogućeno instaliranje flash-a, tako da iako saborski zastupnici (i zastupnice) mogu do youtube-a, uzalud im trud jer Kirina vidjeti ne mogu (ovo je tehničko ograničenje nametnuto od administratora sustava i bilo bi zanimljivo čuti objašnjenje zašto je to tako). No u saboru nema ograničenja na koje stranice možete otići, ali zato u državnoj upravi takva ograničenja postoje (sasvim sam siguran da postoje ograničenja u ministarstvu financija, za ostale ne znam) i tamo u principu ne možete na strane stranice.

Koji je smisao ograničavanja pristupa informacijama u sabora koji je vrhovno kontrolno tijelo funkcioniranja ove države totalni je misterij.

Koji je smisao toga? Neka dobra dušica će sigurno zaključiti kako je to da bi spriječili korisnike da surfaju po nepoćudnim stranicama, no istovremeno kada bi imali državnog službenika željnog novih znanja (znam, znam, oxymoron – no prije ili kasnije će se pojaviti i takav službenik, a tada se sjetite još kada sam ja pisao o tome) tada taj na hrvatskom dijelu interneta ne bi baš mogao puno toga naučiti i preostale bi mu strane stranice do kojih ne može doći.

Pokušava li veliki brat zabraniti pristup informacijama za svojih 250.000 vjernih službenika glasača?

Misao dana:
Books won’t stay banned. They won’t burn. Ideas won’t go to jail. In the long run of history, the censor and the inquisitor have always lost. The only weapon against bad ideas is better ideas.

12 replies on “Cenzura u saboru!?”

“Vladajuča klika” skužila je internet, no mislim malo pre-pre kasno!
Ranjena zvijer, na odlasku, trza se i koprca u vlastitim fekalijama.
Ne može podnjeti da se nešto gleda, istinu nemogu jednostavno smislit!1
Baš lijepo da su smislili Video i da sada možemo u miru gledat , školovani kadar kako trabunja kuruzu, hahahahaha :)
Baš je gušt ovo predizborno vrijeme…

sta je sljedece? Sanader nije pustio vodu u WC-u?
strasno je na sto pollitika.com i mrak.org slice.

Da, meni je interesantnije pitanje koji je to sabornik otkrio i kaj’ nema pametnijeg posla u Saboru od gledanja YouTubea. Ah da, zaboravio sam, oni tamo samo cekaju povlastene penzije… a dobro, onda nek gledaju YouTube jer ionako nista pametno nece napraviti sa ili bez interneta, a HDZ bi se isto mogao malo potruditi da nas zabavi konstruktivnim video montazama, ovak je dosadno da samo jedni rade montaze. Ajmo malo… dajte zastupnici, evo budem vam ja objasnio kako se koristi Windows MovieMaker… :-)

Cape, vidi se kojoj stranci i mentalitetu pripadas kada cenzuru usporedjujes s pustanjem vode u wcu.
Nadam se samo da ce oni zbog kojih se afere vuku 15tak godina, zbog kojih nikako ne krecemo ka boljem otici s tom vodom jednom zauvijek.

cape,
mnoge stvari koje su trivijalne završe u medijima, dok bitne stvari (jer ih nitko nije primjetio, jer ih netko ne razumije) to ne naprave

sabor je zakonodavno tijelo ove države i u principu je “suverenitetom” odvojeno od ostatka države, a to ti ukratko znači da recimo policajac ne smije ući u zgradu sabora ili da primjerice sanaderova pratnja mora čekati pred vratima; sabor je mjesto na kojem vrijede neka drugačija pravila

sukladno tome, stvari poput ovoga gornjega (a trust me, to nije bilo pitanje tehnike ili nečeg sličnog) su važne, činjenica je da se radi o sitnome detalju, no na takvim sitnim stvarima se demonstrira moć i utjecaj i u krajnjoj liniji demokratičnost cijele priče

@mrak
ma sve je to ok, ali radi se o jednom popodnevu! Uostalom na jubitou bi im i ja zabranio surfati u saboru, valjda 99,99999% klipova tamo je apsolutno nekorisno jednom saborskom zastupniku, ja zelim da oni u saboru nesto rade a ne pretrazuju jubito.
Kiru i gospodarski program sdp-a mogu pogledati i od doma.

cape,
obzirom da sam posredno bio uključen u cijelu priču s razmjerno visokom sigurnošću mogu reći da se nije desilo da su novine počele objavljivati vijesti o tome kako je youtube zabranjen (ograničen, cenzuriran, nedostupan – kako god to hoćeš nazvati) tada jučer popodne ne bi to proradilo jer je namjera bila drugačija

da, imaju sabornici pametnija posla – to je istina, ali to nikako i nikada ne može biti razlog da im se ograniči pristup bilo čemu, pa i jubitou

sabornici su ljudi izabrani od naroda i po definiciji mogu raditi što hoće (unutar zakona) i dok mogu shvatiti ograničenje u nekom uredu državne uprave tog istog ograničenja jednostavno ne smije biti u saboru

po meni (a može biti da griješim, ne bi bilo prvi puta) to je iznimno važno

Ovo za sabor, vise-manje. Glupo je ako se zbilja radi o cenzuri a ne o nekoj tehnickoj gresci … ne razumijem se u te stvari.
Ali mi je nevjerovatno da iz ureda (makar i drzavnog) ne mozes na internet … kad velim na internet onda tu ukljucujem strane siteove. Ma jesi li siguran da je to tocna informacija?

Sve veće tvrtke zabranjuju i kontroliraju promet putem interneta. Čovjek na poslu NEMA što tražiti na jubito stranicama. Također sam čuo iz prve ruke kako su neke tvrtke onemogućile pristup blog.hr domeni i nemam ništa protiv toga. Biznis je jedno, a surfanje na radnom mjestu nešto sasvim drugo.

Vjerojatno je i zbog KIRE Saboru uskracen pristup youtube-u. Vjerojatno je i Nacional poceo pisati o internetu kao moderatoru politicke scene RH. Medjutim, zasto ne bi smo bili jos transparentniji te internetsku javnost informirali o najsnaznijim motivima onih koji su PROSVIRALI, te ovih dana branili pristup Yoututbe-u? Zar ste se bas svi zajedno uplasili premijernog nastupa NEW PRESIDENT OF CROATIA ili KIRO PROSVIRO 4…koji se takodje nalaze na youtube-u?
Sa stovanjem,
Vjekoslav Skreblin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *