Categories
Politika

Toliko satova, a toliko kasni

Ivo Sanader, premijer koji kasni

Danas je vlada imala sjednicu. Kao i mnoge druge, i ova je kasnila i to čak sat i četrdeset minuta. No ono po čemu se današnja sjednica razlikovala od svih dosadašnjih je to što su u trenutku kada je premijer stigao novinari napustili dvoranu u znak protesta. Ostali su samo izvjestitelji HINAe i Vjesnika (partybreakeri).

Bahatost našeg premijera je dobro poznata, ponašanje njegovog protokola (a koje proizlazi iz ponašanja drIve) također. Upornim kašnjenjem na ugovorene termine premijer omalovažava i u krajnjoj liniji vrijeđa svoje sugovornike, kao uostalom i sve one koji prate njegov rad.

Umjesto premijera ispričao se Ratko Maček (čija vjerodostojnost nikada nije bila upitna).

Da li je istina da je prva premijerova rečenica nakon što su novinari krenuli napustiti dvoranu bila: “Tko je to organizirao?”

Misao dana:
Liars begin by imposing upon others, but end deceiving themselves.

9 replies on “Toliko satova, a toliko kasni”

neka su i otisli sa sjednice. ipak, i stanje medija u Hrvatskoj i od marginalnih politicara radi zvijezde, sto oni uspjesno koriste (ja nikako ne mogu zaboravit’ Joska Morica i sve one njegove istupe na TV-u koji su, blago receno, bili cista demagogija – kada je shvatio s kim se spleo, nenadano je nestao s ekrana i stranica novina).

i neka sluzbena isprika vlade je pala – pa da vidimo hoce li novinari biti dosljedni. ionako su sjednice vlade zatvorene za javnost kad se prica o bitnim stvarima, a mediji su pristuni kad se razracunava s protivnicima koji zele preuzeti vlast ili kad se radi o banalnim stvarima…

Sjećam se našeg predsjednika mjesne zajednice iz “onih vremena”. Priprost čovjek osnovnog obrazovanja ali pun snova koji mu se ostvariše dobivanjem te titule.
Iza sebe nije ostavio puno. Uglavnom djela osobne koristi i sitne usluge rodbini i poznanicima. Ali je zato u potpunosti ispunio sliku koju bi svaki psihijatar s ponosom pokazivao svojim učenicima: sliku o sitnoj, zakržljaloj duši koja raste tek pod samostvorenim prividom veličine i neophodnosti.
Zato ne bih sumnjala u istinitost te rečenice (“Tko je to organizirao”), jer takav profil, zaslijepljen vlastitim odrazom u potoku, i najamanji znak negodovanja na svoje devijacije u ponašanju interpletira kao zavjeru ljubomornih podanika.

Tja valjda sam ja bedast pa mi nije jasna ova novinarska gesta.
Mislim, vlada zakaze sjednicu u 10:00 onda neki vrag iskrsne premijeru i on dodje 45 minuta kasnije. Sad, novinari su tamo da prate sjednicu, ali nije sjednica tamo zbog novinara – nego zbog posla koji treba odraditi.
I ako je premijer imao vaznijeg ili neodgodivijeg posla – to je njegova stvar.
A novinari koji su izasli su ostali bez materijala, odnosno nisu odradili svoj posao.
Pitam se sto njihovi urednici imaju za reci o potezu svojih djelatnika.
Ako se sjednica vlade kojim slucajem oduzi jer smiju novinari gundjati i zahtijevati od Sanadera da im plati prekovremene ili se mogu poceti dizati uz “ajmo dosta je vise, mi moramo doma … zena, djeca … vlado, gasi se …”

ja to gledam iz novinarske perspektive, i mislim da je problem ako kasni svaki put, a kako se čini stalno kasne. npr. sjednica je najavljena u 10:00, trajati će dva sata, i novinarka neke televizije dogovori montažu u 13:00. sjednica, kasni, ona ne stiže u montažu, u njoj sjedi već netko drugi, više nema slobodnih termina…ova konkretna sjednica kasnila je inače 1 i 40 minuta

neutrino
sjednice vlade se već skoro pa desetljećima događaju u isto vrijeme na istome mjestu
dolaskom sanadera taj se “običaj” promijenio i sada se događa da se termini sjednica seljakaju okolo, da sjednice kasne od dogovornog termina i da se novinari pozivaju na sjednice na koje nemaju pravo (ako sam dobro skužio jučerašnja sjednica je bila zatvorena za javnost pa samim time i za novinare, no nisam siguran)

dnevni red se ne dostavlja na vrijeme, ili se raspravlja o stvarima koje nisu na dnevnom redu

ponašanje vlade je malo složenije od čistog kašnjenja, a po meni, nema se tu što kasniti jer je to čvrsti termin koji se zna bitno ranije (da ne kažem da imaš još 12-14 pacijenata koji svoje vrijeme moraju podrediti svojoj sjednici)

neki gostujući EUovac sigurno nije banuo na vrata nenajavljen da bi ga sanader morao primiti umjesto sjednice vlade, a sindikati su se mogli strpiti dok je premijer odjurio odraditi 8 minutnu sjednicu koliko je jučerašnja navodno trajala

ovo što se dogodilo je manifestacija malo većeg problema koji se nije probio do javnosti

no uostalom, ima tu novinara koji se bave tim temama pa ako mogu neka dopišu što sam krivo napisao

(a da ne kažem da “tko je to organizirao” jednostavno ne smije izići iz bilo čijih ustiju)

@ Borja – Kuzim ja novinarsku perspektivu, ali ne vidim zasto bi se vlada morala oko toga brinuti. Sto se u tvom primjeru mijenja ako sjednica umjesto 2 sata potraje 3? Nista, opet propade termin u montazi i sve to. Pazi, ako novinar ne stize sloziti prilog to je njegova stvar isto kao da mu je crko auto putem do ureda … Imali smo primjer novinara koji su (opravdano) grajali da ih Bandic ne pusta na sjednice gradske vlade. Ovdje ih se pusta – e, ali je problem da sjednica ne pocinje tocno na vrijeme. a sigurno je i dosadno. I nema igrica. I ministri su ruzni. Ponovit cu jos jednom – sjednice vlade ne organiziraju se da bi novinari imali o cemu pisati nego zato da vlada neku temu raspravi. Jel se vlada sastala i raspravljala? Jest. Jesu li novinari mogli prisustvovati? Jesu. E pa onda je samo njihov problem sto to nisu ucinili…

@ Mrak – Ma kakvi crni obicaji? Obicaj je i da se kasni s pocetkom – pa sto cemo sad? Sve se svodi samo na jedno – ako su novinari zainteresirani za temu cekat ce pa makar i satima. Ako nisu, vijest ce biti da su “iz protesta napustili sjednicu vlade” … nemres bulivit kak su mocni …

Jel se slazemo da se sjednice ne odrzavaju zbog novinara? I da vlada nije nikakva okamina nego radno tijelo koje mora biti fleksibilno? Pa ako neki dokumenti nisu spremni na vrijeme – preskacu se tocke i ostavljaju za drugi put, a ako je nesto drugo doslo u zizu interesa – pricaju o tome. U cemu je stvar? Zar treba svaku tocku dnevnog reda najavljivati danima unaprijed? Kome? Novinarima? Kako bi unaprijed znali sto ce se pricati? Zasto?

Glede sindikata – tu bas nema ispravne odluke jel’da?!? – da je otisao sa sastanka bilo bi – ah vazniji mu je 8-minutni sastanak vlade od sindikata, sad ne valja sto su mu sindikati vazniji od novinara …

A tko kaze da je premijer rekao “Tko je to organizirao?” I zasto bi to bilo tako grozno?
Hm, opet me jednom tjeras da branim Sanadera … priznaj da to namjerno radis …

@ neutrino – potpuno si u pravu, ipak se radi o sjednici vlade, a ne o konferenciji za novinare, još bi samo trebalo da im ministri napišu tekstove i pošalju mailom da ne bi morali prepisivati.
Ali ipak neću glasati za drivu.

Ovdje se radi o elementarnoj (ne)kulturi Ratka Mačeka kojemu nije palo na pamet doći reći ljudima da će sjednica toliko i toliko kasniti. On očekuje da se 30 ljudi prilagodi njihovoj bahatosti. Novinarima je s pravom pukao film, jer red je barem da se kaže koliko će kasniti i zbog čega je to tako. Nije nikakva tragedija da se koji put ne objavi ono što je Vlada odlučila, i tako je to u najvećem broju slučajeva, samo puka predstava za javnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *