Categories
Blog Ekonomija Internet Politika

Gospodarski rast za bolji život

Ne znam kako vas, ali mene ova formulacija “gospodarski rast za bolji život” strašno podsjeća na tv seriju koja se svojevremeno stalno vrtila po televiziji, a čim je ova SDPova inicijativa najavljena, prilično je žestoko bila popraćena u medijima pa eto još jedne paralele.

SDPovi ciljevi gospodarske strategije bili su predstavljeni prekjučer, no danas u 12:30 dogodila se (dosada) neviđena stvar. SDPovci su kreirali sasvim novi web site na kojem su objavili sve dokumente vezane za predstavljanje, ali i nekoliko prezentacija i desetak video isječaka. Video isječke je na jubito postavio korisnik koji se zove SDPhrvatske – dakle, ako niste primjetili, politička stranka je otvorila account na youtubeu!!! Politička stranka – jubito – aktivno sudjeluje. Paradigm shift!

Anyway, primjetio sam kako se puno pisalo i komentiralo o tome po novinama pa neću previše dodavati, no mislim da je važno istaknuti dvije stvari. Prvo, zamjerka koja se može čuti je da su prijedlozi i dalje previše okvirni i neodređeni te da nedostaje popis konkretnih mjera. To je totalno točno, no ako ste pročitali sve dostupne tekstove, tada ste mogli uočiti da je SDP postavio ciljeve gospodarske strategije, a ciljevi su upravo to – ciljevi. Nakon ciljeva slijede politike (po industrijama, regionalne, globalne), a tamo negdje početkom predizborne kampanje biti će predstavljene i vrlo konkretne mjere.

Drugo, ono što je u stvari meni najzanimljivije a što čini se nitko nije uočio, je da je SDP predstavljanjem ovih ciljeva vrlo jasno brojkom izrazio mjeru uspješnosti njegove vlade. Ne govorimo sada o situaciji Sanaderove jamstvene kartice (jedina meni poznata internet manifestacija te kartice se nalazi na newtime.bloger.hr pa bacite pogled da se podsjetite). Čisto da vas podsjetim, Sanaderova kartica ima kao ciljeve smanjenje poreza (nije se desilo, dapače, porezne olakšice su uglavnom ukinute), gospodarski rast (koji je manji nego u razdoblju prethodne vlade i to za poprilični postotak), bolji standard (najbolje da za to pitate umirovljenike kojima je mirovina s 42% prosjećne plaće pala na 39% odnosno u nekom apsolutnom iznosu praktički su im 10% manje), te naravno članstvo u EU i NATOu (o čemu smo jučer čuli da možda dobijemo prvi službeni znak od EU tijekom ove godine).

I ono što je najbolje, ako imate pitanja, njih možete postaviti i vidjeti što će vam Jurčić odgovoriti. Trenutno ima tridesetak pitanja i što se mene tiče, postavite mu najteže i najnezgodnije pitanje koje možete smisliti; što su pitanja teža to bolje.

I za kraj, najviše je polemika izazvao prijedlog oporezivanja kapitalne dobiti. Kapitalna dobit dolazi u različitim oblicima (kamate, dividende, rast cijene dionica a vjerojatno ima još oblika) i treba vidjeti kako se to točno misli napraviti – a kroz odgovore na do sada postavljena pitanja može se dobiti okvirna slika što se očekuje. Uostalom, ne vjerujte meni nego pogledajte video, a ako vam i dalje nije jasno, kliknite na gospodarstvo.sdp.hr i postavite čovjeku pitanje.

p.s. kasnije ću uploadati i Otvoreno od prekjučer gdje je Jurčić malo duže o tome govorio i pritom bio rešetan od Mislav aka. predator Bage, Miodraga Šajatovića i novpečene HDZovke (“stranačka knjižica nije bitna ali će mi pomoći u karijeri”) Martine Dalić.

Misao dana:
I’m proud to be paying taxes. The only thing is — I could be just as proud for half the money.

16 replies on “Gospodarski rast za bolji život”

izgleda da su svi oni treninzi koje su prosli na Bjelolasici i za koje su masno platili poceli davati neke rezultate :-)

salu na stranu, kao sto je i Sanader nudio svoju karticu iz koje je, kako kazes, malo toga doslo u realnost – ista logika mogla bi se primijeniti na ovo sto sad radi SDP. jest, ciljeve ce slijediti ideje, pa konkretni koraci u realizaciji (za koju ipak trebaju uzeti vlast, heh).

iako sam tada bio mladji, ovakav hype me podsjeca na 1999./2000. tadasnji val optimizma, opceg povjerenja i ogromnog porasta interesa ulagaca u nase gospodarstvo sestorka je prorajtala maksimalno brzo, niti godinu dana.

iako mi Jurcic ulijeva povjerenje, ne mogu ga poistovjetiti s SDP-om. bojim se da bi svi njegovi ciljevi mogli naici na razne demagoske barijere.

i da, nasem drustvu ne treba bataljun ekonomista s MBA-a, vec nam treba bataljun inzenjera. ne treba nam netko tko prica o postocima, brojevima i proizvodnji koju uopce ne razumiju. bottom line toga je da se za jedno mjesto na salteru u banci natjece 300 dipl.ekonomista, a ovo malo dobrih proizvodjackih firmi vapi za ikakvim tehnickim inzenjerom (kolega, kao inzenjer brodogradnje, radi na Plesu na odrzavanju zrakoplova i prilicno mu dobro ide… :-))

Linus,
naše gospodarstvo vapi za dobrim managerima koji će znati dobro upravljati resursima i sasvim je svejedno da li će oni biti sa diplomom MBA ili će oni biti tehničke struke.

Ma super je taj cijeli Jurčićev plan, ali nikakva hiperaktivnost sdpa na internetu neće promjeniti činjenicu da su Linić i Bandić ekipa koja bi kao trebala ostvariti cijelu priču!!

Izgleda da će se opet masa ljudi navući na programe i obećanja…

tomo,
mislim da se jako varaš o ulozi linića u SDPu, naletio sam bio negdje na jedan sjajan tekst koji govori o liniću i njegovim aktivnostima (i u vrijeme SDPa ali i njegove prethodne aktivnosti) i to što piše nije opis osobe koja je nesposobna ali niti osobe koja svoj interes stavlja na prvo mjesto

ponavljam (a nije da sam im odvjetnik) ovo su ciljevi i po prvi puta je netko stavio vrlo konkretni i mjerljivi cilj a ne apstraktni pojam poput “rast standarda” i to je golema razlika sama po sebi i SDPovime stavlja svoju reputaciju (koja je uza sve okolnosti manje-više ipak neokaljana) na panj
drugo, pričekajmo konkretne politike i mjere; iz njih će biti daleko jasnije kuda se ima namjeru ići i kojim metodama

gospodarstvo je pojedinačno najveći problem ove države jer bez gospodarstva nema razvitka ničega pa niti ostalih problema koje nas muče (zdravstvo, školstvo, mirovine, sudstvo) i strašno je važno da imamo kao voditelja projekta osobu koja se doista razumije u ono što govori, a ne da kao ova Martina Dalić (koja je HDZov ekonomski strateg) pokaže usred političke emisije na prvom programu nacionalne televizije kako uopće ne poznaje porezni sustav u RH

mislim da je razumijevanje situacije u kojoj se nalazimo ključ prema rješenju problema i pregledavajući ove prezentacije koje su na gospodarstvo.sdp.hr postavljene dolazim do zaključka da jurčić razumije problem; malo bacite pogled na to, to su prezentacije koje nisu stranački obojene, one govore o hladnim i hladnokrvnim brojevima iz službenih izvora

uočite i da brojeve koje jurčić spominje ne samo da nitko nije osporio nego ih nije niti doveo u pitanje, vjerojatno postoji dobar razlog za to

madman, htio sam samo slikovito docarati da nam ne treba netko tko filozofira kroz medije, vec netko tko uz to zaista proizvodi konkretan ucinak :-)

inace, slazem se s tobom…

Konacno je doslo vrijeme da jedna od velikih stranaka progovori o pravom problemu u :rvatskoj i da skrene s dnevnopolitickih ja ustasa ti partizan tema i da se prihvati gospodarstva. Do dana danas niti jedna stranka nije niti pokusala dobiti ozbiljnije politicke poene na gospodarstvu. Nadam se da ce ovaj sjajan SDP ov pote pokrenuti i druge stranke da svoje napore okrenu prema gospodarstvu a ne ispraznim pricama. Na kraju iz toga mogu jedino profitirati biraci i gradani.

Eto iako se ne slazem sa svim dijelovima tog programa moram pohvaliti da je SDP konacno pogodio pravu temu i da je na tome angazirao prave ljude. A i svaka cast sto su ,bitku, za birace prenjeli i na internet.

Možda si u pravu Mračni, no jednu stvar ne treba zaboraviti, Jurčić je vrlo koristan SDPu u predizbornoj kampanji, ali nas prethodno iskustvo uči da SDP ne odstupa puno od pravila koje kaže da se stvarna politika stranke paradoksalno razlikuje od predizborne politike stranke. Koliko će činjenica da su objavili detaljnije ciljeve i planove i to, utjecati na tu eventualnu metamorfozu tek ostaje da se vidi.

Meni ovaj program također sjajno zvuči (još kad bi uveli mikrokreditiranje poduzetnika :), no nemam dovoljno povjerenja u SDPove ljude da bih bio imalo entuzijastičan. Šta ćeš. :)

Ma SDP ima sanse jedino ako naprave slogan “Ovaj puta necemo zasrati!” sve ostalo je trkeljanje i skretanje paznje sa jedinog moguceg nacina da se stvari promijene… a to nisu izbori.

Nisam gledao sve prezentacije, znaš da mene zanima energetika i meni se čini da Ljubo Jurčić tamo ili ne pozna problematiku ili se nije snašao u prezentaciji. Što se tiče mog mišljenja o gospodarskom programu, ako SDP ne bude znao riješiti energetiku koja je po meni osnova stabilnosti svakog gospodarstva, onda ne bude znao riješiti niti ostale gospodarske probleme.

mali ispravak, govorio je o energetici i spominjao je povečanje proizvodnje energetike kako bi se mogao pratiti program 4×4. Meni se ćini da su namjerno pustili prvo ciljeve, a kako će do toga doći najvjerojatnije će prezentirati u zadnji trenutak jer ovi iz konkurencije (barem je tako ovdje kod mene)svaki put maznu tuđi program još pogotovo ako objasniš kako ga ostvariti. Malo ga promjene (nebitno) i odrade istu stvar. Nekako mi se ćini da se zato konkurencija ne javlja nego ćeka, a onaj argument na otvorenom od novopečene da oni imaju program koji je napisan ispred cijele vlade na to je dovoljno bilo vidjeti izraz lica od voditelja

Ono što sam do sada čula o planovima od Jurčića sviđa mi se. Valjda sam naivac (jao nadam se da se varam) jer mi djeluje da je po prvi put do sada netko nešto konkretno predložio. Gledala sam jučer interview sa Stankovićem i isto mi je to djelovalo OK.
Spominjanje tima u SDPu je very nice, kao i obrazloženje zašto se do sada nije učlanio u SDP. Bilo bi mi još bolje da je rekao da se nikako neće učlaniti jer bi mi to možda bio prvi indikator da će nam manje biti važno tko je iz kakve stranke tj. da će nam po prvi put biti cilj ISKLJUČIVO da pravi, kvalitetni ljudi dođu na pravo mjesto.
Sve u svemu – osvježenje. Reakcija HDZa očekivana, jedino NIJE očekivano što nije korišten izraz “jeftino politikantstvo”.

Zanimljivo je primijetiti da je inicijativa odgovaranja na pitanja posjetitelja na lagano zamrla. Već tjedan dana nije objavljen odgovor niti na jedno pitanje, iako ih ima i zanimljivih. Web je specifičan baš po tome da se informacije objavljuju iz minute u minutu, a ne na višednevnoj bazi… Da li će i ovaj projekt biti kao jedan od mnogih u Hrvatskoj, tresla se brda, rodio se miš?

pročitao sam negdje u novinama da je jurčić u dvotjednom posjetu americi (čini mi se u današnjem nacionalu)
ja sam se isto pitao

ono što mene u stvari više brine je nedostatak pitanja, očekivao bih više pitanja na tu po meni presudnu temu, svi imamo nekakve stavove i sada imamo priliku ispitati, pitati direktno pa ništa, ja sam poslao četiri pitanja i na sva četiri je odgovoreno na u principu meni zadovoljavajući način

no isto tako treba čekati, jer ovo su bili ciljevi, malo po malo će krenuti i konkretnije politike, tako da će biti još “štofa” za diskusiju

Nadam se da je uzrok nedostatku odgovora njegov put. S tim da ima interneta i u SADu, pa bi mogao odgovoriti na bar neka pitanja, da se nešto zbiva. Al vidjet ćemo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *