Categories
Blog Internet Priroda i društvo

Bloger na obavijesnom razgovoru

Bill Gates, mugshotDanašnje jutro sam (donekle neočekivano) proveo u policijskoj postaji na obavijesnom razgovoru. Kada me inspektor nazvao u jučerašnje popodne (i to u ured) moram priznati da me to iznenadilo i u sekundi i pol od trenutka kada se predstavio i zamolio me da dođem na obavijesni razgovor i trenutka dok mi nije objasnio zašto me u stvari treba proletilo mi je u glavi nekoliko misli.

Naime, pomislio sam da me možda zovu zbog Brodosplita, Sunčanog Hvara, ili možda zbog onog nikada objavljenog transkripta sa sjednice vlade? Ili možda radi Ivice Kirina mojeg omiljenog ministra? Pomislio sam da me možda žele optužiti za podrivanje sustava ili čak možda da me pravda sustigla zbog nadriliječništva?

Ništa toliko uzbudljivo ali zato jednako ozbiljno, riječ je bila o jednom komentaru ostavljenom prije nekoliko mjeseci kojeg nisam izbrisao ali zbog toga što nije sukus o tome govoriti neću poimence navesti kako se ovi na vertikali ne bi previše živcirali.

Osnova po kojoj su dečki u plavom razgovarali sa mnom je zakon o kaznenom postupku, članak 177 koji (samo bitni dio kopiram jer je članak podugačak) glasi:

Radi ispunjenja zadataka iz stavka 1. ovoga članka redarstvene vlasti mogu tražiti potrebne obavijesti od građana, primijeniti poligrafsko testiranje, analiziranje glasa, obaviti potreban pregled prijevoznih sredstava, osoba i prtljage, za prijeko potrebno vrijeme nadzirati i ograničiti kretanje određenih osoba na određe­nom prostoru (promatranje, pratnja, blokada, racija, zasje­da, klopka, nadzor prijenosa stvari i dr.), poduzeti potrebne mjere u svezi s utvrđivanjem istovjetnosti osoba i predmeta, raspisati potragu za osobom i stvarima, u nazočnosti odgovorne osobe obaviti pregled određenih objekata i prostorija državnih tijela, pravnih osoba te drugih poslovnih prostora i ostvariti uvid u određenu njihovu dokumentaciju i podatke, prikupljati obavijesti uz prikrivanje svrhe prikupljanja ili s prikrivanjem svojstva policijskog službenika, putem tajnog izvjestitelja, od pravne osobe koja pruža telekomunikacijske usluge zatražiti provjeru istovjetnosti telekomunikacijskih adresa koje su u određenom razdoblju uspostavile vezu, te poduzeti druge potrebne mjere i radnje. O činjenicama i okolnostima koje su utvrđene prilikom poduzimanja pojedinih radnji, a mogu biti od interesa za kazneni postupak, sastavit će se službena zabilješka.

Razlog zbog kojeg sam bio malo zadržan je taj što je u osnovi, policija od mene tražila podatak kojeg po gornjem članku zakona imaju pravo tražiti od pravne osobe koja pruža telekomunikacijske poslove, a ja definitivno ne odgovaram tom opisu (daleko od toga), no daleko najviše ih je zbunilo to što sam tražio pismeni zahtjev u kojem piše tko traži što i temeljem kojeg stavka zakona. Naime, ekipa kaže kako dopise pišu pravnim osobama a ne i fizičkim jer gdje bi stigli kada bi se svakom građanu morali obratiti pismenim putem. Ja sam inzistirao na tome pa je nastao omanji mexican standoff. Policija je na kraju producirala zahtjev, a ja podatak pa sam tako pušten (nije da sam bio zatočen – daleko od toga, ali očigledno je bilo da je interes da se do podatka dođe priličan).

Ono o čemu bih u stvari htio pisati je pitanje postupka (inspektori s kojima sam popričao su bili krajnje ljubazni i pristojni, bez daljnjega, no procedura me pomalo muči). Naime, anticipiravši što bi se moglo dogoditi posavjetovao sam se na nekoliko strana što ja mogu ili ne mogu učiniti u danoj situaciji, odnosno koje su njihove ovlasti u predmetu. To je ukratko i prva policijska pogreška, jer su (valjda po prirodi svog posla) propustili mi reći koje su moje mogućnosti, a koje su lijepo napisane na stranicama gong-a i gdje ukratko piše da mi ne mogu ništa – još je pokojni Sun Tzu govorio o tome kako se ne smije podcijeniti neprijatelja a mislim da je stav u startu bio “lako ćemo”. Poštujem njihov interes da iz mene uz minimum muke iskamče podatak ali ipak očekujem više truda (please, work with me)… Drugi veliki minus se dogodio u jednom trenutku kada je pala kraća good cop/bad cop rutina kada mi je bad cop ukratko objasnio da ja očigledno nemam povjerenja u državu kada njemu ne vjerujem (nisam zapamtio točnu formulaciju pa je ovo pitanje interpretacije, ali ovo je ono što sam ja razumio). Dakle, osim što bih ponudio njegovog vlastitog ministra kao Exhibit A (dakle svaka osoba koja ima povjerenja u Ivicu Kirina bi ozbiljno morala poraditi na svojem sustavu vrijednosti i općenito na očekivanju od svijeta koji ga okružuje), a predlažem i dublje čitanje ovog bloga budući da je većina mojih stavova ionako u njemu detaljno opisana. Kao bottom line, dečki su se regrupirali, konzultirali i popustili te sam ja dobio dokument koji sam tražio.

A sada malo o komentaru zbog kojeg je napravljena krivična prijava. Dakle ne ulazeći u sukus komentara problem je u tome da je nepoznati netko napravio nesmotreni komentar čime je nekoga drugoga stavio u kontekst u kojem se ovaj mora braniti. Znam da ovime neću puno objasniti, no poanta je u tome da je anonimni korisnik napisao u komentaru jednu rečenicu koja gore spomenutoj ali neimenovanoj osobi može napraviti puno problema u životu (daleko više nego jedno moje upropašteno jutro). Rado bih napisao da u interesu istrage neću napisati o kome i čemu se radi, no u biti to ne želim učiniti kako ne bih napravio više problema nego što ih dotična osoba ima.

Internet je medij na kojem možete pisati svašta, i ako ste možda i mislili da papir trpi sve, tek s internetom smo doživjeli sasvim nove razmjere te tvrdnje. Ono na što treba paziti je upravo to da upotrebom vlastite slobode izražavanja ne ugrozite nekoga drugoga – a upravo to se i dogodilo. To je ukratko i definicija slobode u modernom društvu, jer smijemo, možemo i ako se mene pita moramo koristiti svoju slobodu do krajnjih mogućih granica – no jedna od njih je trenutak kada svojim djelovanjem ugrozimo drugoga, bio to član obitelji, susjed ili neka neimenovana osoba.

Upozorio bih još jednom da ste na internetu sve samo ne anonimni i svaki dojam anonimnosti je totalno pogrešan. Praktički svaka aktivnost koju napravite zapisuje se na nekom od servera i policija uz odgovarajuće zahtjeve (poput ovoga kojeg sam danas dobio) može doći do svih njima nužnih podataka kako bi vas identificirali, pa stoga ako već mislite raditi nepodopštine na internetu i objavljivati stvari koje su potencijalno osjetljive prirode onda to radite na pametan način. Svojevremeno sam napisao uputstvo za anonimne surfere koje možete pronaći na stranicama pollitike.com.

Misao dana:
Guard: Don’t fight it son. Confess quickly! If you hold out too long you could jeopardize your credit rating.

37 replies on “Bloger na obavijesnom razgovoru”

Razlog više za RUČNO MODERIRANJE komentara, bez obzira što drugi mislili o tome. Sreća moja da se ne bavim pretjerano politikom. Između senzacije i većeg broja posjeta i mira u vlastitom životu, nekad radije prevlada ono drugo.

Vidi, vidi! A komentar je bio kod tebe ili na Pollitici :)? Šalu na stranu, bez obzira što su ti spackali jutro i što ne mogu prizvati u sjećanje ništa konkretno, meni se to čini sasvim u redu. Internet je sjajan i moćan medij, no potrebno ga je i razumijevati i koristiti na pravilan način.

Nego, ja bi rado linkala ovaj tvoj članak koji bi trebao biti pouka i poticaj na razmišljanje ljudima koji se ‘malo izgube’ na bloger.hru – ekipa od tamo teško da će te pronaći bez dobre vile :))), baš imam potrebu tamo otvoriti malo vrata i prozore i proluftati.

Dakle, ako sam dobro shvatio, netko je nekog oklevetao (ili barem pokušao) i policija je tražila krivca. Dakle potpuno OK.

Jedan moj prijatelj je nedavno imao jednu jako neugodnu situaciju kad su ga na jednom forumu oklevetali po nacionalnoj osnovi. I to ne jednom — trajalo je nekoliko tjedana prije nego što je saznao. Bilo bi krajnje vrijeme da ljudi shvate da ono što napišu na internetu nije pisanje osobnog dnevnika nego javnog medija (sa svim pripadnim pravnim i moralnim posljedicama).

[…] ‘mračnega‘ o informativnem pogovoru na policijski postaji zaradi komentarja na članek bo, imam […]

“…kada svojim djelovanjem ugrozimo drugoga…”
možeš li ovo malo podrobnije objasniti? Radi li se o ugrožavanju života ili dobrog glasa?
Ne shvati me krivo, objeda ili uvreda svake vrste je po meni ugrožavanje nečije osobnosti, ali sigurna sam da policija neće isto djelovati kod Nepoznatog Nepoznatovića ili nekog tko je pod “posebnom” zaštitom.
Zato me interesira na koju vrstu ugrožavanja misliš u citiranoj rečenici.

Mene smeta što si ukinuo opciju “track” za nas korisnike pa ne vidim tko mi čita članke na politici. Inače, policija je vjerojatno išla štititi nekog moćnika. Ja sam im 2005-e prijavio eksplicitne prijetnje smrću koje sam učestalo dobivao na jednom forumu. Obavijestio sam i Ognjena Haraminu osobno. Sam sam otkrio identitet prijetitelja, pa nisu poduzeli ništa. Apsolutno nemam povjerenja u Sanader-Bajić-Mesićevu “pravnu” državu.

A otkad se to policija bavi klevetama, kaj to ne ide po privatnim tužbama? Znači, radi se o tome da je netko dirnuo nekog džombu, ha…

Mislim da bi bilo ok da barem opišeš o čemu se otprilike radilo.

Koliko ja vidim po ocom citatu zakona ti im kao privatna osoba to nisi trebao ustupiti…

silverci,
vjerojatno ne, no bilo je glasnog razmišljanja o pljenidbi računala, korištenju članka 133 (dakle da sam suučesnik/pomagač), zadržavanju u policiji do naloga suca…

ne osobito strašna ali neugodna situacija, ovi to tamo rade svaki dan ali dolazak u policiju nosi svoje

Hmh, sve mi se cini da je vrijeme da se svi zajedno pocnemo nesto organiziranije druziti i u RLu.

Zanimljivo, ponovno se hvataju za sitnice i manje greske da bi se zaustavilo nesto vece, podsjeca me na situaciju otprije par godina kada smo Zombix, Dodo i ja tako zavrsili na obavijesnom razgovoru.

Hehe… Rospaya, pa di nam je Dodo… njega nisam ni cuo ni vidio od tog doba… doba brcica i logotipova. Nije valjda u ilegali… jos uvijek. Ili je promijenio nick. :-)

Covjek je otisao u underground, vjerojatno je promijenio nick i sad se predstavlja kao Jole911 :-)

Ovo me podsjetilo na jedno moje “privođenje” kod gospona Inspektora. NAime, dva policajca (jedan je bio inspektor) su pozvonila na vrata, taman dok sam se ja, još srednjoškolka, kupala. Premda je mama na vrata napisala “pogledati kroz špijunku prije nego otvoriš vrata”, ja sam vrata otvorila…mladost-ludost-neiskustvo-znatiželja. I oni su silom htjeli ući i razgovarati, tražili su brata. JA ih nisam htjela pustiti u kuću i rekla sam kako znam da na smiju ući bez naloga (gledala ja u američkim filmovima). I neka pokažu identifikaciju. Tipovi se opako zapjenili kako se tojedna balavica razgovara s njima. I rekli da ako ih ne pustim, moram doći u policisjku postaju u pratnji roditelja (bila sam još maloljetna. I ja kažem neka napišu neki nalog, a oni na komadić papira nekog bez veze naškrabali nešto. A ja njima kažem da to nije nikakav poziv, nego neka škrabotina na papiru od čevapa. Jedan od njih, vidno iznerviran ode u auto po službeni poziv koji je ispunio. I dođem ja po podne s tatom na razgovor i tip održi lekciju tati i meni o neposlušnoj djevojčici koja se poigrava sa policisjkim službenicima. Osoba koja ih je zanimala je bio moj brat, a i to se ispostavial potpuna greška, jer je parkirao auto ispred kuće nekog glavonje, čijeg je nećaka, svog frenda, dopratio do tamo jer ovaj nije imao auto. Kako glavonje nije bilo doma, dečki su se pobrali, a neki nadobudni policajac je zapisao regu od auta mog brata. Najgore od svega mi je bilo što se stari poslušno ispričavao i zaključio tamo pred njima kako sam stvarno nekad tvrdoglava i slične gluposti. NAkon odlaska je rekao da snjima treba tako, povlađujući, a ne džonom…. Taj mentalitet klanjanja pre državnim sluđbenicima (ili bilo kime) mi ej oduvijek bio odbojan. Možda baš zbog njihove česte bahatosti onda kada čovjek samo zatraži svoja prava ili da se poštuje procedura. Vidim da se neke stvari ne mijenjaju u domaji…sorry na dužini, bač em inspiriralo…nadam se da nećemo sada ti ili ja dobiti poziv za neki obavijesni razgovorčić.Pozdrav

i ja sam jednom bio kod inspektora. negdje tamo krajem devedesetih stajao sam na glavnom s jednom djevojkom, njoj je dolazio tramvaj, ja sam krenuo prema busu. tad sam začuo zvižduk i vidio dva policajca. došli su do mene i jedan me nakon rečenice kuda bježiš lupio šakom u glavu, nakon čega mi je izvukao sve iz džepova i cijelo vrijeme pametno držao ruku na broju značke. s njim je bio neki jadnik na praksi koji je samo slijegao ramenima. enivej, sutradan sam otišao do đorđićeve gdje mi primio neki ljubazni inspektor koji je rekao da na žalost bez broja značke ne mogu ništa, odnosno mogu napisati prijavu ali teško da će se nešto dogoditi.

pisao sam o tome i na newsima (http://tinyurl.com/2rydve), te na kraju posta zaključio kako je vrijeme da odem iz ove nazovi države, što brzo nakon toga i napravio. u međuvremenu sam se vratio no promijenilo se dosta toga – nedavno mi je policajac došao doma nešto bez veze, ništa ozbiljno i bio je preljubazan a i ostali su tako protekli. ipak, u mobitelu su mi sada brojevi telefona crne kronike dnevnih novina, amnesty internationala, hho-a, odvjetnika, 0800 092 (na taj broj prijaviš nepravilno postupanje, nisam ga koristio) i važnih ljudi koji znaju druge važne ljude ;)

također, proučio sam potrebne zakone i pravilnike o policijskom postupanju, ima par članaka koji su važni i mogu dobro doći.

prije dvije nove godine pak, u prostor koji smo unajmili (nekakv lokal) došla je policija da nas izbaci. kad smo nekoliko dana ranije zvali neku postaju da prijavimo zabavu, smijali su nam se, pa nova godina je koji k cemo prijavljivati. enivej dosla je ekipa policajaca i na kraju smo morali zatvoriti. Jedan od njih prijetio je specijalcima. Srećom na zabavi je bilo dosta ljudi iz medija i različitih televizija pa su lijepo otišli do njegovog šefa uključili kameru i tražili da se objasne prijetnje specijalcima. Bile su naravno neosnovane, specijalci ne izlaze zbog takvih stvari, mislim da se ispričao ili tako nešto…

Danas, što god vam se dogodi s policijom a ima naznaka da je neko nepoštivanje procedure u pitanju, odmah na blog, u medije i na sve relevantne adrese. Druga varijanta je, kad vam dođu reći ok, radite svoj posao a ja ću vas prijaviti ___________ (izmišljeno prezime) u Unutarnjoj. Naravno, ________ ne postoji ali odakle oni to znaju :)

a gle, svakog čuda tri dana dosta, da mi je to 37i obavijesni vjerojatno bi uletili u rutinu, ovako je meni sve bilo novo i u svakom slučaju pomalo prijeteće

znao sam ja koja su moja prava i njihove ovlasti, no nažalost ne možeš sa sigurnošću tvrditi da su i oni znali

Ahhh, začitala sam se, a politika me uopće toliko i ne zanima. Slučajno sam doletjela na ovaj blog ( mogu to tako nazvati?) i ne mogu prestati čitati. Zaintrigirana sam. Usput, prvo sam pročitala o dizajniranju blogova. Ono o blogićima imaš potpuno pravo, a ja sam tek početnica u tom mediju. Usput, bila bih vrlo zahvalna ako bi našao trenutak vremena i bacio kratki pogled na moj blog i prokomentirao ga, obzirom na dizajn. Sadržaj te sigurno neće previše zanimati. Svaka sugestija bi mi izrazito dobrodošla naspram izgleda i čitljivosti. Da nadovežem na to primjeren prijelaz na tvoj zadnji post, a da ne zvuči glupo, nije me nimalo iznenadilo ophođenje izvršioca vlasti naspram tebe. A to da podaci nisu lako dostupni i da se svatko tko to misli može sakriti iza izmišljenog imena, griješi. Ja osobno svoje ime ne iznosim javno, ali svaki iole prosječno obrazovan korisnik me može sa lakoćom pronaći, ako mu je to baš od životne važnosti. Ispričavam se na duljini komentara, koji možda zvuči pomalo nesuvislo, ali kasni je sat, pa molim oprost ako sam bila nepovezana. Svakako ću navraćati češće po svježe informacije. I na kraju zamolba. Mogu li ovaj link uvrstiti u moju listu na osobnom blogu? Nadam se da mogu, pa unaprijed zahvaljujem. Srdačan pozdrav od apolitične.

Nemam ništa protiv tebe i ne bih htio da ispadne kao da te napadam, no iskreno me ražalostilo to što si im dao podatke. Ako već pišeš o politici mislim da bi trebao znati da novine skoro nikada ne odaju svoje izvore… :(

Da se stvar dalje zahuktala barem bi dobio dodatan publicitet kroz medije :)

gog,
nominalno, ja nisam odao svoj izvor (niti, ako malo bolje gledaš je to moj izvor u bilo kojem obliku) nego sam dao IP adresu nakon što sam dobio odgovarajući nalog

drugo, riječ je o doista zanimljivoj i specifičnoj situaciji (o kojoj sam odlučio ne pisati ali oni koji je znaju priznati će specifičnost situacije) i ne smatram da sam bilo što loše učinio (dakle ne samo nezakonito, loše ili neetično), ja nisam niti sudac niti pravnik ali smatram da sam to trebao učiniti

da je bila neka druga situacija vjerojatno bi u cijelosti odbio suradnju

koga zanima, neka mi pošalje mail pa ću objasniti okolnosti pa će tada i moja odluka biti jasnija

Još vi niste prošli ono šta sam ja proša. Desetak policajaca opkolilo kuću i čekalo dok dođem iz polja,izvršili pretres kuće, a da komedija bude veća poslije odbijanja da im dam računalo vode me u policiju potom razbijaju vrata prostorije u kojoj je bilo računalo i privremeno ga oduzimaju. Ima i nastavak ali da vam se nebi policija zgadila neka ostane na ovom.

@zigzig: Ja sam jedan od onih koji je dirnuo u osinjak, a spreman sam poginuti za pravdu. Trenutno se bavim intelektualnim radom. Razmišljam kako da nađem posao.

G.Čobanković je prekjučer objavio naredbu o zabrani provoza, prometa i tržišta svinja. Unatoč tome u jednom slavnskom selu se danas šepuri ogromni kamion koji je natovario 150 tovljenika iz jednog OPG. Da li je kvaka u tome što je otkupljivač moćni Agrokor. Ako policija bude tražila moj IP zbog klevete, slobodno im pruži tražene podatke…

Ja sam isto bio na jednom takvom razgovoru kad je policija istraživala lažnu prijavu lokalnih političkih “moćnika”.
Kad sam došao na razgovor zamolio sam policajca da mi se predstavi, kaže broj značke i objasni zašto me je pozvao. Rekao mi je neki broj što sam si ja uredno zapisao s komentarom: “da znam na koga ću se žaliti” i zatražio da osobno vidim značku i da se uvjerim da mi je dao pravi broj.
Eee, tu nastaje problem jer tip nema značku s tim brojem.
Uglavnom ja se na razgovoru iskalio na njemu da ne može mene zvati na razgovor dok lopovi i korumpirani političari hodaju slobodno na što on meni da mu nije drago da to mora raditi, ali da je to naredba „od gore“.
I tak, što god ti policija kaže moraš provjeriti jer oni laž koriste kao svoju najdražu metodu istrage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *