Categories
Business

Nekoliko crtica o porezima

Zamislite slijedeću situaciju.

Školovali ste se godinama, završili MBA, specijalizaciju ili što već, napredovali kroz hijerarhiju u danas radite u nekoj tvrtci i imate vrlo solidnu plaću od 20 tisuća kuna. Da li znate (onako napamet) koliki je namet na iznos vaše netto plaće?

Pa ako stanujete u Zagrebu, na svaku kunu svoje netto plaće državi morate isporučiti dodatni 1,023kn poreza, doprinosa i još nekih sitnijih nameta.

Istovremeno, ako ste slučajno kupili npr. dionice INAe za recimo milijun kuna i ubrali u nekoliko tjedana cca. 300-400.000kn razlike u cijeni, na taj iznos ne morate platiti porez.

Porezni sustav koji je kod nas na djelu je dizajniran na način da se manji dio transfera događa prema siromašnima, da srednji sloj ima vrlo malene porezne olakšice te da su njihove plaće iznimno opterećene, dok recimo bogati porez uopće ne plaćaju (dakle neće ga platiti Željko Čović za svoj manevar s dionicama Plive ili Damir Polančec za svoje opcijske dionice Podravke).

Jedan od razloga zašto ne postoji porez na kapital je želja države da oživi tržište kapitala (istovremeno, uz izuzetak prodaje INAe država rijetko koristi to isto tržište kako bi prodala svoje tvrtke ili plasirala financijske dokumente), no čini se da se stvar pomalo otela kontroli jer je proteklih 17 godina u nedostatku takvog poreza stvorio cijeli niz nekih čudnih likova. Jurčić u svome gospodarskom programu predlaže porez na kapitalnu dobit što je uobičajeni porez u svijetu te je sasvim očekivano dočekan na nož.

Update: čisto da dobijete neku sliku o poreznim opterećenjima u drugim zemljama pročitajte članak u Lideru. No kada računate kolika bi bila razlika na vašem osobnom dohotku,morate računati od bruto iznosa, dakle ako je kod nas davanje na plaću oko 100%, to znači da je davanje iz bruto iznosa oko 50%, tako da smanjenje presije za 10% odgovara rastu netto plaće od 20%.

Što mislite o cijeloj priči?

Misao dana:
The nation should have a tax system that looks like someone designed it on purpose.

16 replies on “Nekoliko crtica o porezima”

Kod nas je problem što fiskalna politika i prateći sustav osim krpanja javnih financija i nema neku drugu funkciju, tako da je Lopac u pravu kad kaže da je uvođenje novih nameta uz postojeće pomalo besmisleno. Tek kad bi se utvrdilo što točno državni i javni proračuni trebaju pokriti i iz kojih izvora treba namaknuti sredstava onda bi mogli pričati o uvođenju ili ukidanju drugih nameta.

Porez na zaradu od dionica je sasvim ok, ali se ta zarada ne smije izjednačiti s plaćom. Najbolje da još i doprinose za zdravstveno i mirovinsko plaćamo kada prodamo dionice. SDP je uveo obavezne doprinose na ugovor o djelu i time imamo najskuplje privremene radnike na svijetu. Ukoliko želiš nekoga zaposliti na dan-dva da ti istovari robu na svaku kunu platiš još 1,04 kn državi.
Ono što bi bilo JAKO loše je da ponovo uvedu porez na dividendu ili da povećaju porez na dobit. A posebno sam protiv progresivnog oporezivanja: što više zaradiš to ti uzimaju po sve većim stopama.

mene uvijek zacudi ogromna kolicina firmi koja na kraju godine ima “nulu s nulom” situaciju, tj. nemaju dobiti, jerbo su im rashodi i prihodi gotovo isti iznosi. to je vrlo cest slucaj u gradu iz kojeg dolazim i vecina tih “poduzetnika” radi u podrucju sive ekonomije (vise tamno nego svijetlosive) – i drzava jako malo novca vidi od njih.

dakle, ponovno se bojim ponavljanja price oko nasih zakona – mozemo mi svasta donijeti, no poradi neefikasnosti u provodjenju, imamo situaciju da se zakon promijeni na stetu onih koje je najlakse kontrolirati.

recimo, mi imamo definirano da se rad nedjeljom (a i subotom) mora platiti. to sto neki to ne postuju, nije problem zakona, vec inspektorata.

tako je i s porezom – osoobno, meni je najveca debilana akontacijsko placanje poreza; dakle, ti drzavi kroz godinu das prilican iznos novca kroz mjesecne uplate, bazirano na podacima od prosle godine – i pojednostavljeno receno, kreditiras drzavu. i u tu pricu ide i placanje pdv-a po fakturi, a ne po dospijecu novca.

i ja sam, kao i novac, protiv svih tih “kazni” za ljude koji imaju vece prihode. na kraju ce svi imati placu od 5000,99 kuna, jer ce se za 5001,00 platiti puno veci porez.

Iako se meni SDP-ovi programi generalno sviđaju moram priznati da mi se ovo totalno ne sviđa. Znam da je poanta ovoga porezno rasterećenje plaće te da bi u konačnici za istu bruto plaću radnicima ostao veći dio neto plaće. Ali znam ja naš sustav. Radnici od toga ne bi dobili ništa. Tko je imao 4000 i dalje bi imao 4000 samo bi poslodavac manje uplatio državi. Dakle konkretno zaradnika se ne bi ništa promijenilo a samo bi bio kažnjen ako kojim slučajem ima neku dionicu ili udio u fondu.

Druga stvar je u tome što bi takav porez značajno “uništio” financijsko tržište a pogotovo fondovsko tržište. A tu jako, po mom mišljenju, kaskamo za razvijenim svijetom.

Eto zato mislim da se s ovim potezom ne bi baš ništa postiglo. Samo bi se kaznilo ljude koji imaju neki oblik financijske imovine a ciljani efekat se ne bi ostvario

Samo da još dodam, kako ne bi bilo nesporazuma, da se totalno ne slažem s progresivnim oporezivanjem koliko god to zvučalo bezosječano. Progresivni porez meni izgledao kao namet na uspjeh/šklovanje/sposobnost i praktički destimulira takvo ponašanje

Još jedan komentar od mene, nakon što sam bacio pogled na članak u Jutarnjem. Pozdravljam ideju da se smanje davanja za zdravstveno osiguranje, ali ne ovako kako SDP predlaže. Nije dovoljo smanjiti jednu stopu ovdje a uvesti ili povećati stopu tamo — potrebno je stvari srezati iz korijena, jer nije problem u stopama već u načinu kako je sustav postavljen.

Eliminirajte obavezna davanja za zdravstvo i privatizirajte HZZO i cijeli zdravstveni sustav; neka zdravstveno osiguranje funkcionira slično osiguranju za automobile (obavezno osnovno osiguranje, dobrovoljno dopunsko), a subvencionirajte premije najsiromašnijem sloju. Porez na kapitalnu imovinu je u redu, ali oslobodite ga one koji ulažu u domaće tvrtke. Oslobodite poreza sve nove proizvodne tvrtke; potaknite samozapošljavanje; progresivno povećajte stopu drugog mirovinskog stupa na najmanje 70%.

Ne treba biti kukavica, posebice u trenutku kad se dođe na vlast; upravo je tda vrijeme za najnepopularnije poteze. Kao što reče Churchill: krv, znoj i suze.

P.S. E, da, i ukinite sindikate. (wishful thinking)

Za svaku varijantu sam pod jednim uvjetom.
Neka mi svi dosadašnji korisnici kao i država povrate ono što sam desetljećima uplačivao u zdravstvo,skolstvo,penziono i socialno,stanogradnju i tko bi sve nabrojao – naravno uz zatezne kamate – i onda se možemo početi igrati iz početka po kojoj god varijanti hoćete.Pozdrav MiP

MiP, sori — nema retroaktivnosti. Pazi da ti tvoji roditelji ne bi došli s računom za bebimil i odjeću, a država s računom za (uglavnom) besplatno obrazovanje.

Zaboravi pametovanje “ja sam uplaćivao ovo i ono”. Na taj način se nećemo izvući iz govana u kojima smo sad. Jedino što nas može izvući je naš vlastiti rad, za koji država treba osigurati level playing field. I to je cijela priča.

postoji dohodak od rada i dohodak od kapitala. ako se oporezuje dohodak od rada, a oporezuje se, zbog čega se ne bi oporezivao dohodak od kapitala? netko radi godinu dana, ostvari neki dohodak i onda na kraju godine plati porez. netko drugi kupi neke dionice kad im je vrijednost mala, proda ih kad im se vrijednost poveća, ostvari neki dohodak i na kraju godine ne plati ništa. radnik ima olakšicu i ne plaća porez na prvih 1.000 zarađenih kuna, ali dioničar ima olakšicu na prvih milijuna kuna i na prvu milijardu kuna i uopće na bilo koji iznos, jer ne plaća nikakv porez na tu vrstu dohotka. porez na kapitalne prihode nije izmislio sdp, on postoji i u drugim zemljama, koje baš i ne vode socijaldemokratske vlade, pa ne vidim nekog razloga zašto takav porez ne bi postojao i kod nas. zašto porez ubirati samo od siromašnih, a opraštati ga bogatima? do bi bilo posve alan fordovski, zar ne?

Nenade,
to što pričaš je u redu. Samo treba napraviti tako da se plati na zaradu od dionica kad ih prodaš. Znači ne da plaćaš porez samo zato što je cijena dionica porasla kako sada plaćaju tvrtke koje imaju dionice. Nisam protiv oporezivanja zarade od dionica samo kao što postoje olakšice za dohodak od rada tako na našem nerazvijenom tržištu s razlogom postoji “olakšica” u obliku neoporezivanja tih dobitaka.

zašto porez ubirati samo od siromašnih, a opraštati ga bogatima?

Oprosti, Staza, ali pričaš gluposti. Kakve veze bogati i siromašni imaju s dionicama i porezima? Siromašne osobe mogu imati (često i imaju) dionice, isto kao što netko s visokom plaćom (dakle “bogat”) ne mora (često i nema) nikakvu dionicu.

Ovakvo paušalno određivanje bogatih i siromašnih najštetnije je za razvoj ekonomije i društva u cjelini.

Gospodine Staziću,
kad budete došli na vlast više ćete napraviti sređivanjem neefikasne državne i javne uprave, nego uvođenjem novih poreza. Možda ćete tada uvidjeti da se može ukinuti ili sniziti i neki od postojećih nameta.

@B.Lopac
Baš si skočio i to na pravu temu.Kako si pogodio. Upravo takvima bi podnio račun.
O vlastitom radu sam se također naslušao priča,ali sory nisam vidio rezultata.A najmanje se do rezultata dolazi pametovanjem o stvarima i problemima koje diskutanti teško da su u stanju posložiti logičnim slijedom.Naravno sila ima svoje redosljede.
MiP

Zašto jednostavno vlada (ili SDP koji namjerava nabaciti porez na kapitalnu dobit) ne zapali sve tvrtke u Hrvatskoj, uštedjet će na vremenu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *