Categories
Priroda i društvo

Epilog jednog zločina

Prije nekoliko mjeseci policija me pozvala na obavijesni razgovor, a sve zbog mojeg teksta kojeg sam svojevremeno napisao kao vrlo kratki komentar na kolumnu Ante Tomića koja je objavljena u Jutarnjem listu.

Fora je u tome da je neimenovani netko ostavio komentar predstavljajući se kao član obitelji Ademi, što nije dozvoljeno. Ademi kao osoba kojoj je Haaški sud zabranio javne istupe bio je primoran napraviti kaznenu prijavu te je policija postupajući po prijavi došla i do mene, a nakon toga i prema komentatoru.

Poučak priče: Na internetu niste anonimni.

Misao dana:
The handwriting on the wall may be a forgery.

13 replies on “Epilog jednog zločina”

Ja ne bi udovoljavao zahtjevima represivnog aparata tako benevolentno kao ti. Osim što zlouporabu osobnih podataka policija tumači potpuno neprimjereno i preširoko ja ne bi odavao nikakve podatke koje traže mupovci već isključivo postupao po nalogu suda, ako ga policija uspije dobiti na ovako dvojbeno tumačenje zakona.
Možda sam pristran zbog negativnog iskustva s policajcem koji mi je u sličnom slučaju lagao i pokušao me prevariti, a sve zbog toga što su ga, prema vlastitom priznanju, pritisnuli “oni od gore”.

Komentar s bloga uklonjen na zahtjev policije, ali je ekipa zaboravila da Google pamti malo duze nego sto bi to oni htjeli. Mozda Jubito ovaj put zaista posalje Googlu nalog za uklanjanje nepocudnog sadrzaja jer se isti bez problema i dalje moze vidjeti, tj. procitati. :)

redpen,
malo je dvojbeno da li sam dužan dati podatke sa ili bez suda, naime postoje međunarodni ugovori koji me obvezuju da i bez sudskog naloga dam podatke (to ti je čak opisano u članku čini mi se 177 kaznenog zakona)

blah,
naravno da je sve zadržano u google cacheu i biti će tamo još sigurno neko vrijeme, ali što je policija htjela to je i dobila

Naravno da nisi anoniman, zato se i bilježe IP adrese. No zanima me koji se zakoni primjenjuju – da li oni gdje si ti, ili oni gdje je server ili oni gdje je komentator? Recimo da je doticni IP iz neke zemlje, recimo Albanije, server je u Sjedinjenim Americkim Drzavama a ti si tamo gdje si. I koji se sad propisi odnose na onoga tko je postavio komentar?

Naravno da nisi anoniman, zato se i bilježe IP adrese. No zanima me koji se zakoni primjenjuju – da li oni gdje si ti, ili oni gdje je server ili oni gdje je komentator? Recimo da je doticni IP iz neke zemlje, recimo Rumunjske, server je u Sjedinjenim Americkim Drzavama a ti si tamo gdje si. I koji se sad propisi odnose na onoga tko je postavio komentar?

taj članak 177 kaže (otprilike) da sam ja kao provider usluge dužan dati podatke policiji o komunikacijskom putu (ili tako nekako, to je odredba koja definitivno govori o ovoj situaciji)

postoji i međunarodni ugovor koji obvezuje također

no, isto tako je činjenica, da sam htio da sam mogao inzistirati na sudskoj odluci (što nisam učinio iz više razloga, no u toj kombinaciji bi bilo nekih vrlo direktnih posljedica po mene koje mi u tom času ne bi odgovarale neovisno o tome što sam ja u pravu)

@Mrak, gle zapisano ili ne, ja ne bi dao bez naloga suda. Doživio sam da policija zloupotrebljava svoje ovlasti i prekoračuje iste i mislim da su građani i zaštita njihovih prava jedina brana od policijske države.
Ako je policija djelovala unutar svojih ovlasti sudac će im dati za pravo, ako ne … mogu me natjerati da radim po njihovom samo primjenom sile.

Ako su Rahimu Ademiju zabranjeni javni nastupi, nisu njegovoj obitelji. Dakle, objašnjenje da je zbog toga bio prisiljen kazneno prijaviti osobu koja se predstavila kao član njegove obitelji (a ne on!) je neutemeljeno. Da sam na tvom mjestu ne bih tako olako postupio.

@Redpen i Opinioiuris, kakve su to osobe koje se lažno predstavljaju? To je protuzakonito. I ja bih im dao adresu…

@Ivo: Ja nisam rekao da je lažno predstavljanje zakonito, ali vrlo je bitno da se nitko nije predstavio kao general Ademi. Naime, kazneno djelo lažnog predstavljanja (čl. 328) određuje kaznu za osobu koja se “lažno predstavi KAO SLUŽBENA ILI VOJNA OSOBA ili neovlašteno nosi znakove službene ili vojne osobe” i to sve “s ciljem da sebi ili drugome pribavi kakvu korist ili da drugome prouzroči štetu”. Ako sam ja dobro shvatio činjenice ovdje toga nije bilo jer se nitko nije predstavio kao “službena ili vojna osoba” pa sumnjam da je lažno predstavljanje iskorišteno kao izgovor za dobivanje podataka radi obračuna s običnim nestašlukom koji je (opravdano!) razljutio obitelj.

@Opinioiuris: Ne poznajem zakone ali pretpostavljam da su i ostali oblici lažnog predstavljanja kažnjivi.

Ako sam ja dobro shvatio, sam je Ademi (ili njegovi odvjetnici) napravio prijavu na temelju koje je policija tražila adresu. Ne razumijem što je to policija stvarno htjela postići ako je traženje adrese bilo samo izgovor.

Da su ostali oblici lažnog predstavljanja kažnjivi po zakonu nitko od nas ne bi mogao pisati na internetu ni pod čim osim vlastitim imenom, a novinari ne bi smjeli koristiti pseudonime. Pružatelji internet usluga ili pojedini siteovi predstavljanje u ime druge osobe zabranjuju svojim uvjetima korištenja, ali to ne spada u domenu kaznenog prava i policije. Naravno, možda će me netko ispraviti, ali meni se čini da je tako.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *