Categories
Priroda i društvo

Ratko Maček; Glasnogovornik kojem je bolje da šuti

The clock talked loud. I threw it away, it scared me what it talked.

Ne znam da li ste uočili, no u Jutarnjem je izašao pravi mali hommage glasnogovorniku vlade Ratku Mačeku. Maček je nekako izguran u prvi plan tijekom posljednjeg zasjedanja sabora kada mu je kroz promjene zakona o plaćama ista značajno povećana, a Nenad Stazić je tada na saborskom hodniku o njemu rekao:

“Ratko Maček bi morao imati i veću plažu od one koju predlaže Vlada, jer ima nemoguću misiju. Stalno mora javnosti objašnjavati da se 12 generala samo predalo Haagu i kako ih nije izručio HDZ. Da se sam predao i general Gotovina, da Vlada nerma ništa sa nestankom šest milijuna dolara iz Brodosplita, da Sanader nije putovao u Veronu i da nije na prevaru postao predsjednik HDZ-a. Morao je objašnjavati i gdje je račun iz Verone, kojega na kraju i nije pokazao novinarima.”

Ratka Mačeka bije i glas Sanaderovog spin doktora te se zbog ovog epiteta lome koplja, osobito stoga što je u posljednjih nekoliko tjedana Ratko Maček uletio u kadar s nekolicinom glasovitih izjava, počevši od one kako se visokom politikom ne bi smio baviti nitko bez odgovarajuće imovine, a kao negativni primjer je bio naveden SDPov ministar financija Mato Crkvenac čija je imovina ispod navedenih 50.000 eura, kuće ili stana i dva automobila (a da je Ratko pritom skroz zaboravio pročitati imovinske kartice svojih ministara, čisto zato je trenutni ministar financija Šuker ima manje imovine od Crkvenca, a da i ne kažem kako s navršenih pedeset godina života i dalje živi Ratko Maček, glasnogovornik kojem je bolje da šutikod mame). svega nekoliko dana ranije, isti taj glasnogovornik nakon javnog prozivanja zašto vlada više ne objavljuje dokumente na svome internetu (one koje je dužna javno objavljivati, primjerice državni proračun kojeg čini se ni dan danas nema niti na jednom web siteu vladinih struktura), bez imalo okolišanja izjavio je kako “nema mjesta na disku” (čudno, jer sad baš gledam, vladina priopćenja su uredno išla).

No ovo nije jedini propust glasnogovornika, uočili smo mi njega i ranije, primjerice oko slučaja Verona kada je (ako malo bolje promislite) njegovom nesmotrenošću cijelo putovanje i završilo u novinama, da bi se potom pravdao oko računa kojeg ima ili nema i kojeg je pokazao petnaestorici novinara (iako se očigledno nitko ne sjeća tko su ti novinari bili), a račun nije pokazan niti u reprizi. A ako već spominjemo račune, Lesar je pitao a Maček odgovorio kako je spreman pokazati račune (a o carinskim deklaracijama nije bilo riječi) za Sanaderove satove. Pretpostavljam da se sada u podrumima vlade ili netko bavi intenzivno photoshopom ili pak računa nikada nećemo vidjeti. I naravno, na kraju, kako bi zaokružili lik i djelo, svakako treba spomenuti priopćenje vlade od 10. siječnja ove godine kada su (vjerovali vi to ili ne) napisali slijedeće:

Ured za odnose s javnošću Vlade RH uočava i lažni populizam koji, skrivajući vlastite, nerijetko dvojbene komercijalne interese i podrijetlo sredstava, pokušava zagovarati povratak na stari, prevladani društveni sustav socijalističkog i komunističkog morala i vrijednosti uravnilovke i egalitarizma. Hrvatskoj je javnosti takav sustav vrijednosti itekako poznat i Hrvatska je iz tog sustava vrijednosti izašla upravo radi stvaranja društva bogatstva, poduzetništva i slobodnog tržišta, u kojemu vrijednosti neće podlijegati politički i interesno obojenim medijskim hajkama.

Impresivno, nema što. Neposredno nakon te izjave, Nacional je objavio malo reportažu iz Austrije iz koje je vidljivo da Sanaderove gospodarske aktivnosti u prijateljskoj nam i brdovitoj zemlji očigledno ne mogu biti objašnjenje porijekla njegove imovine, a što je tema koja je potonula jednako brzo kao što se i pojavila. A u Otvorenom koje se bavilo premijerovim ručnim satovima (kakva smo mi uopće država kada elitna politička emisija razglaba o premijerovim ručnim satovima – što to govori o nama?), Ratko je započeo emisiju tvrdnjom kako se u satove ne razumije i kako s premijerom nikada nije razgovarao o njima, da bi nekoliko minuta kasnije demonstrirao gotovo pa nevjerojatno poznavanje očigledno vrlo kompetetitivne urarske industrije.

Misao dana:
The clock talked loud. I threw it away, it scared me what it talked.

11 replies on “Ratko Maček; Glasnogovornik kojem je bolje da šuti”

iako se ne slazem previse s kolumnistom Jutarnjeg, D. Butkovicem, dobro je primijetio jednu stvar, gotovo nehotice: satovi su jedina stvar koja se koristi za napad na Sanadera, te on moze mirno spavati.

ja bih jos nadodao da je izvrsno gurnuo u vatru Maceka, koji mora trpjeti udarce sa svih strana i sluziti kao test-dummy.

A u Otvorenom koje se bavilo premijerovim ručnim satovima (kakva smo mi uopće država kada elitna politička emisija razglaba o premijerovim ručnim satovima – što to govori o nama?)

Mračni, izvrsno si ovo istaknuo. dovoljno govori o nama. valjda da imamo o cemu pricat’ na kavi u posjetu soping-mekama.

linus, ovo ti je sjajna obzervacija koju sam imao namjeru spomenuti pa sam kasnije skroz ispustio

problem je definitivno u tome što se bavimo ručnim satovima, računima i računčićima umjesto da se bavimo gospodarskim rastom, uvozom, sivom ekonomijom i sličnim temama – može biti da je Maček ipak onda uspio odraditi svoj posao?

valjda je i zato dobio vecu placu :-).

mozda ce morati na novi posao, no sjetio sam se primjera nekadasnjeg glasnogovornika hdz-a – g. Ivice Ropuša. ne sjecam se da li je i on imao ovoliko posla oko nebitnoga, ali znam da si je poslije sasvim dobro organizirao poslovno uciliste… da li ce se povijest ponoviti?

sve mi se to cini kao da uzivo imam neku epizodu kultnih Yes, minister i Yes, Prime-minister :-)

Mislim da je ipak dobro da Maček što više govori.
Što Maček više govori , Sanader manje može sakriti.
Budimo realni, od Sanadera se ne može očekivati da govori o gospodarstvu i ekonomiji.
PS.
Pratite li kampanje za nominaciju predsjedničkih kandidata u SAD-u? O čemu tamo zbore mediji?

macek… teska lazovcina.. baca nam u oci krafne.. cevape.. crvene haringe..

mah.. trla baba lan.. slozili se da ne mozemo ocekivati da nam govore o gospodarstvu, ekonomiji, izvozu, kriminalu.. ali su opet izabrani.. i to je ono najgore.. zapitam se ko su mi susjedi? kolege sa posla? nemoguce da svi misle kao ja, a opet ovi izabrani..

Vezano mrak za tvoj komentar “problem je definitivno u tome što se bavimo ručnim satovima, računima i računčićima umjesto da se bavimo gospodarskim rastom, uvozom, sivom ekonomijom i sličnim temama – može biti da je Maček ipak onda uspio odraditi svoj posao?”

Na jedan način slažem se, na drugi način nekako mislim da dok NE riješimo probleme alla satovi, računi, imovinske kartice i slično ni nećemo doseći nivo na kojem možemo kvalitetno raspravljati o ovome drugome. Jer postojanje tih raznoraznih “satova, računa …(čitaj:mito i korupcija)” dovoljno je jasan indikator nerješavanja stvarnih problema države (kao što je indikator isključivo rješavanja imovinskih “apetita” pojedinaca)

o vođo! ;) ma ne, šalim se ;) samo pozdravljam, nevezano uz post… još obavljamo zadnje provjere prije seminarskog o blogovima… ne znam da li se sjećaš, posjetio si nas jednom davno, svidio ti se post o sanaderu moje kolegice i. pa eto, seminarski se bliži kraju, pa još malo checkam ove slavne blogere, hehe ;) lijep pozdrav :) p.s. ak odeš opet na naš blog, nemoj se šokirat… malo smo zahrđale ;)

Došao Sanader Papi pokloniti posebno, srebrno izdanje Biblije.
I dok mu lijevom rukom pruža Bibliju, Papa kaže:

– Čuj, tu sam knjigu već pročitao. Nego, kakav ti je to sat…

[…] Radi mjera racionalizacije diskovnog prostora na stranicama se našao dnevni red samo njih 9, dok za preostale 4 nemamo stvarnih dokaza da su se ikada dogodile (a kako se priča odmotava i za preostalih 9 teško pronalazim opravdanje). No pravi biser je zakonodavna aktivnost naše vlade: […]

[…] – afera Verona Vlada.hr – Premijer je u Veronu putovao privatno Mrak.org – Maček, glasnogovornik kojem je bolje da šuti Post a comment | Trackback […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *