Categories
Politika

Eto još jednog taktičnog političara

Jučer popodne sam na monitoru naletio na vijesticu koja bi, koja je u meni proizvela reakciju koju je najbolje opisao jedan srpski pjesnik, a ona glasi; sedim, gledam, ne verujem.

Vladimir Šeks, godine intoksikacije će ga naposlijetku ipak koštati glave?Naime, u emisiji hrvatskog radija, Vlado je rekao kako je skeptičan o dobivanju ratne odštete zato što Srbija nije potpisala kapitulaciju niti ju je međunarodna zajednica proglasila agresorom, za razliku od sila Osovine na kraju 2. svjetskog rata. Dakle, u slučaju da neki od čitatelja odluči pokrenuti rat u slijedećem razdoblju i na kraju ipak izgubi – sve što je potrebno je da ne potpisujete nikakve papire prilikom kapitulacije.

Ovakva izjava Šeksa je krajnje neodgovorna iz više razloga. Kao prvo, gdje je nestalo “ne komentiramo sudske postupke koji su u tijeku”? Potom, kako očekujemo da će se sud postaviti prema istome problemu dok političari koji su postupak i pokrenuli tvrde okolo po novinama da neće dobiti ništa. Nadalje, kakvu to poruku šalje našim istočnim susjedima? Da li su im grijesi oprošteni, ili smo im ovaj rat dali badava? Što branitelji misle o takvoj izjavi jednog predsjednika sabora?

Misao dana:
I hate war for its consequences, for the lies it lives on and propagates, for the undying hatreds it arouses, for the dictatorships it puts in the place of democracies, and for the starvation that stalks after it. I hate war, and never again will I sanction or support another.

4 replies on “Eto još jednog taktičnog političara”

Mračni, ako nekoga nisi uspio natjerati da potpiše kapitulaciju, tada ga nisi niti pobjedio. Što god netko reko o tome tko je ili nije pobjeđen ili sviđalo se to nekome ili ne. :-P

slažem se, no nekako mislim možda je prije 50-60 godina bilo nužno potpisivati kapitulacije no danas to i nije nužno slučaj (ili se varam)?

hoću samo reći da će biti totalni idiotizam ako samo zato što ne postoji papir ne postoji mogućnost naknade štete? doista glupo, zar ne? (osobito ako se nalaziš na “pobjedničkoj” strani)

ne kužim se previše u ratovanje (osim vrlo limitiranog first_hand experience-a) no u ratu se ljudi i ne drže baš do papirologije

Osim kad je ratovanje gotovo? Gledam baš seriju BBC-evih dokumentaraca “World at war” i vrlo je jasno da je kapitulacija Njemačke i sramotni ugovor u željezničkom vagonu u Versaillesu natjerao Hitlera da nakon što je osvojio fini komad Francuske, da ih natjera da potpišu kapitulaciju u istom tom vagonu kojeg je potom digao u zrak. U ime Njemačke kapitulaciju je potpisao Keitel, kojem je kao i preostalim visokim dužnosnicima Reicha suđeno u Nürnbergu. Srbi doduše nisu potpisali kapitulaciju, ali su svog vožda uredno izručili u Haag, gdje mu je suđeno za zločine, ali nikad dosuđeno budući da je umro u zatvoru. I nažalost izrečeno ovdje stoji koliko god se to ne svidjelo braniteljima, a umjesto da “pobjednik” kroji pravdu, pravdu kroji međunarodna zajednica podjednako jednima, ali i drugima. Iz toga je logično zaključiti da pobjednika u Domovinskom ratu (Rusi 2. svjetski rat zovu istim imenom, iako su bili agresori na Finsku i Poljsku op.a.), zapravo, nema. Koliko god mi našim braniteljima kojima je ovaj rat svetinja prodavali maglu. Jer niti će nam Srbija platiti reparacije ili odštetu, za počinjene zločine ćemo odgovarati podjednako, a međunarodna zajednica nikad neće priznati agresora i žrtvu.

Mračni ti ništa ne kužiš. To nije bio Šeks, predsjednik sabora na radiju, nego Vlado Š. pijanica iz birtije i crne kronike. Uopće nije ista osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *