Categories
Gadgets Priroda i društvo Toyota

Zašto hibridni automobili?

Priča o električnom automobilu je malo kompleksnija nego što se to čini. Kroz nekoliko komentara na prethodni tekst “Tko je ubio električni auto” naveo sam nekoliko parametara koji ozbiljno utječu na upotrebljivost električnih automobila.

General Motors EV1; auto koji nije mogaoPrvi i svakako najbitniji je autonomija, to ukratko znači koliko ste u stanju prijeći kilometara s jednim punjenjem baterija. Dok je teoretski moguće nakrcati brdo baterija u automobil i postići veliku autonomiju, postoji problem punjenja baterija. Klasični automobil na unutarnje izgaranje možete napuniti u nekoliko minuta na benzinskoj stanici, no baterije se moraju puniti satima. Olovnoj bateriji koja je pogonila GMov EV1 bilo je potrebno tri sata da s 20% napuni na 80% kapaciteta. LiIon baterijama koje se koriste jer imaju veći kapacitet potrebno je dvostruko više vremena…
Drugi problem je temperatura, naime ovisno o temperaturi okoline značajno ovisi ne samo vijek trajanja baterije, nego i vrijeme punjenja i korisni kapacitet.

Treći problem, koji nije direktno dokaziv no koji se spominje na mnogo mjesta je pitanje održavanja automobila. Za razliku od motora s unutarnjim sagorijevanjem koji traži redovito održavanje, mijenjanje različitih ulja i filtera na električnom automobilu toga svega skupa nema. Električni automobili uopće nemaju mjenjače (što je jedan poprilično kompleksni sklop), električni motor je zapečaćen u svojem kučištu i nema potrebe za zamjenom ulja ili čak i podmazivanjem. Kočioni sustavi (pločice, diskovi) koji se u automobilima mijenjaju svakih 40-80.000km su pod daleko manjim stresom u električnim automobilima budući da se nizbrdice i kočenja koriste kao prilike za punjenje baterija (na jednom Prius forumu pronašao sam tvrdnju kako obzirom na efikasnost prilikom kočenja, postoji mogućnost da će kočioni sustav Priusa ostati nepromijenjen tijekom cijelog životnog vijeka automobila). NeOdržavanje električnog automobila direktni je udar na biznis model automobilske industrije.
Unatoč svemu, električni automobil (barem zasada) nije zaživio i postigao puni komercijalni uspjeh, no zato je tržište kreiralo alternativu koja je na polovici puta spojila automobil s unutarnjim izgaranjem i električni automobil. Osobina hibridnog automobila je da kombinira mogućnosti klasičnog motora s elektro motorom koji se istovremeno može koristiti i kao generator za potrebe punjenja baterije (prilikom kočenja ili vožnjom nizbrdo). Uz malo liberalniju upotrebu ove definicije, onda i neki uobičajeni automobili mogu ući u kategoriju hibrida (primjerice VW Lupo 3l, ili neke izvedenice Citroena C4 koje same gase motor prilikom stajanja).

Diesel/električna lokomotiva - hibridno vozilo?Hibridni pogon nije novi izum i on se već koristi godinama, dapače, daleke 1916 godine amerikanac Wood napravio je hibridni automobil. No dvije najpoznatije primjene hibridnog pogona ne nalaze se u automobilima već u lokomotivama i podmornicama. Osnovni razlog zbog kojeg lokomotiva koristi diesel motor koji pogoni generator koji pak pokreće električni motor je mjenjač. Naime motori koji se nalaze u automobilima imaju poprilično veliki raspon broja okretaja (od najmanjeg broja okretaja u tzv. praznom hodu i maksimalnog broja okretaja) te je stoga potrebno svega pet do šest brzina kako bi automobil mogao krenuti od 0km do njegove maksimalne brzine. Motori koji se koriste u lokomotivama imaju daleko manji raspon broja okretaja, a i zbog opterećenja koja moraju vući morali bi imati mjenjač od 20-30 brzina što bi zauzimalo puno prostora i stvaralo nepotrebne gubitke energije.

Podmornice koriste kombinaciju diesel – električnog pogona kako bi dok su na površini punile baterije, a pod vodom koristile električni pogon.

Razlog zbog kojeg lokomotive koriste hibridni pogon je učinkovit prijenos snage, dok podmornice koriste hibridni pogon kako ne bi trošile dragocijeni kisik ispod vode. Koji je razlog zašto bi automobil imao hibridni pogon?
Ukratko, postoje dva osnovna razloga i jedan od njih je smanjenje emisije štetnih plinova, a drugi je povećanje efikasnosti automobila tj. smanjenje potrošnje goriva.

Hibridni automobili imaju i dodatne prednosti jer koriste klasično gorivo i ne zahtjevaju novu infrastrukturu (stanice za električno punjenje, stanice za vodik, posebne tankove za alternativna goriva i sl.). Budući da su efikasniji, s jednim tankom goriva moguće je viziti se i na 50% veće udaljenosti. Hibridni automobili stvaraju manje CO2, a motor se koristi u najoptimalnijem rasponu pa je količina štetnih plinova (CO, HC, NOx) dramatično smanjena.

Zanimljivo je pratiti i situaciju u americi, gdje su zakonodavci krenuli agresivno u kreiranje zakona koji će štititi okoliš kroz propisivanje smanjenja emisije štetnih plinova. Gledajući očima Toyotinih inžinjera, zakoni se nisu činili logičnima jer propisuju smanjenje emisije štetnih plinova, no ne dotiču emisiju CO2 za kojeg se smatra da utječe na globalno zatopljenje a istovremeno emisija CO2 plinova je i pokazatelj potrošnje automobila. Razvoj motora se stoga koncetrirao na katalizatore i filtere čestica, dok je manji dio posvećen povećanju efikasnosti automobila i smanjenju prosječne potrošnje.

Toyota Prius je nastao kao projekt automobila za 21 stoljeće, a njegov latinski naziv opisuje događaj koji prethodi nečem drugom, Prius je s pozicije projektnog zadatka prethodnik nove generacije automobila i hibridni pogon po kojem je poznat nije jedini inovativni koncept koji je u taj auto ugrađen. S pozicije zaštite okoliša, ciljevi za Prius su bili smanjenje emisije štetnih plinova na jednu desetinu, odnosno smanjenje potrošnje goriva za 1/3 na 20 prijeđenih kilometara po litri utrošenog benzina (što je u času kreiranja ovog zadatka bilo poboljšanje učinkovitosti od 50%).

Misao dana:
Remember folks, street lights timed for 35 kmh are also timed for 70 kmh.

6 replies on “Zašto hibridni automobili?”

Alternativa je budučnost,ali je lobi još uvijek prejak i neda da se tako nešto lagano preko noći ostvari-šteta.
Al je očito da daleki istok radi već na tome i bit će u prednosti-danas-sutra kada dođe vrijeme.

nekako mislim da postoji razlog zašto je japan koji uopće nema niti nafte niti ozbiljnije (barem u globalnim terminima) naftne industrije, predvodnik u prizvodnji hibridnih automobila
amerikanci s naftnim car-telom imaju milijun i jedan razlog zašto bi stopirali alternativne tehnologije
postoji teorija (o kojoj ću također pisati) kako su im zakoni namjerno napravljeni da stimuliraju primjerice flex-fuel automobile, a strateški pravac su im gorive ćelije (dakle automobili na vodik) unatoč tome što flex-fuel vozila u osnovi ne rješavaju problem, a automobili na vodik su toliko skupi i neučinkoviti da više služe kao metoda za dobijanje vremena nego neka iskoristiva tehnologija (u kraćem ali i srednjem razdoblju)

kada sam pisao seriju tekstova o Toyoti, napisao sam kako je japansko shvaćanje tvrtke i njezine uloge u društvu i vraćanje profira natrag u društvo, i jedna od metoda je i djelovanje odmah i sada, i dok toyota jednako tako istražuje sve izgledne mogućnosti za alternativni pogon budući da vrlo dobro razumiju kako je ovisnost (u kojoj oduvijek žive) opasna te kako će se količina dostupne nafte sustavno smanjivati, istovremeno gledaju koje korake mogu napraviti danas i hibridni pogon je jedan od mogućih odgovora

Mračni, jedno pitanje koje se ne tiče direktno automobila, ali se tiče jedne od temeljnih ideja tvog mloga :) Kako da novi poduzetnik počne, kome da se obrati, koje kreditne linije da gleda (ako postoje i uz koje uvjete, te kako aplicirati), kako da napravi i kako da prezentira poslovni plan, čega se treba čuvati (a da mu to prešućuju), kako se boriti s birokracijom (da se ne dogodi da mu neka od agencija i sličnih blokiraju tvrtku jer je krivo popunio papir i tako prekršio neki od milijardu besmislenih propisa o kojima si pisao), kako analizirati troškove poslovanja s obzirom na gomilu skrivenih (lokalnih i administrativnih) davanja i sl… Ukratko kako početi, a da ne padneš odmah na početku?

[…] Za razliku od prethodnih nekoliko tekstova (Tko je ubio električni auto, Zašto hibridni automobili, Toyota Prius – ultimate gadget) gdje sam uglavnom nabrajao činjenice i objašnjavao zašto Toyota Prius koristi baš takva rješenja, u ovome tekstu ću se baciti totalno u vode subjektivnosti i pokušati objasniti što mi se sviđa a što ne na ovom automobilu. […]

[…] srpanj Srpanj sam otvorio još jednim edukativnom tekstom za samostalne blogere. Negdje u to doba sam otkrio i TED te sam prenio nekolicinu sjajnih prezentacija, od kojih je prvi tekst nazvan Kuda nas vodi školovanje. Zaredali su se neredi u Bel-Am-iju i nekolicina tekstova o našoj policiji. Bacio sam pogled na statistike aktivnosti saborskih zastupnika, nešto sam malo napisao o upisima na fakultet djece palih boraca, po drugi puta sam spomenuo neugodnu istinu. A pao je i još jedan esej, ovaj puta o neuspješnoj prilagodbi novonastalim tržišnim uvjetima (na primjeru kupovine jedne obične mjenice). Eh i počeo je serijal o Toyoti Prius prvim tekstom “Tko je ubio električni auto”? Zašto hibridni automobili? I potom sam otišao na godišnji, a za vrijeme godišnjeg sam mudro zamolio druge da pišu umjesto mene pa su tako na blogu gostovali Neutrino, Siniša, Borja, Tomo, a serijal je završio rijetko viđeni mrWolf. Kraj srpnja sam opet obilježio Toyotom Prius, a srpanj smo završili smrću hrvatskog turizma. […]

ja imam maturski rad o tehnologiji japana pa istrazujem o elektricnim automobilima,posebno o tvrtkama toyota i mitsubishi.ako neko ima neku korisnu informaciju neka posalje……………usput blog je super,pohvale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *