Categories
Priroda i društvo Toyota

Tko je ubio električni auto?

Da li ste znali kako je prvi automobil kojeg je Ferdinand Porsche napravio početkom dvadesetog stoljeća koristio električne motore, a ne motor s unutrašnjim sagorijevanjem (automobil se zvao Lohner-Porsche i nešto više o njemu kao i o samom Ferdinandu Porscheu možete pronaći na ovoj stranici)? I što je najbolje, čak nije bio niti osobito originalan u svojoj ideji budući da je u to vrijeme veliki broj automobila uvelike koristio električnu energiju za svoj pogon.

Tko je ubio električni auto?Prvi električni automobili pojavili su se tridesetih godina devetnaestog stoljeća, a 1897. godine cijela flota new yorških taksija bila je električna – dapače, na prijelazu dvadesetog stoljeća na cestama je bilo najviše električnih automobila. Sudbinu prvih električnih automobila zapečatilo je nekoliko međusobno različitih događaja počevši od izgradnje međugradskih cesta i rastom potrebe za putovanjima na veće udaljenosti (električni automobil ima ograničenu autonomiju), otkrića velikih naftnih polja u Texasu koja su dramatično spustila cijene goriva, izum elektropokretača (automobili su se dotada pokretali na kurblu što je tražilo fizičku snagu) i masovna proizvodnja koju je pokrenuo Henry Ford a koja je spustila cijenu automobila s unutarnjim izgaranjem daleko niže od cijene električnog automobila.

Električni automobili su zamrli skroz do negdje sedamdesetih kada je bila velika naftna kriza, Sprovod automobilu, to možete vidjeti samo u Kaliforniji!a pravi boom u razvoju električnih automobila dogodio se početkom devedesetih kada su (posebice) američki regulatori donijeli nekoliko zakona koji se odnose na ekološki čistije automobile kroz smanjenje emisija ispušnih plinova, a neke od američkih saveznih država su izglasale i zakone koji su od proizvođača automobila tražile proizvodnju ZEV automobila (Zero Emission Vehicle-a – automobil koji uopće ne zagađuje zrak). Vjerojatno najpoznatiji automobil koji je isključivo električni je General Motorsov EV1.

GM EV1 je automobil koji je od početka dizajniran da bude električni, radi se o sportskom automobilu za dva putnika, s autonomijom od cca. 120 km, maksimalne brzine do 130 km/h (modificirani EV1 postigao je brzinski rekord za električno vozilo, brzina od 130km/h je elektronski ograničena). Ovaj automobil je bio dostupan na tržištu u vrlo ograničenom broju, nije bio u slobodnoj prodaji nego isključivo u najam. Nakon što je američki sud odlučio u korist proizvođača automobila (koji su tužili savezne države zbog pravila o smanjenju zagađenja za osobne automobile). Odnosno nakon što je dolaskom Busheve administracije cijeli niz zakona promijenjen ili ukinut u korist zakona koji reguliraju automobile pogonjene alternativnim gorivima (etanol, biodiesel i slična goriva) te je program energetske učinkovitosti kojeg je donijela Clintonova administracija zamijenjen novim zakonom koji favorizira razvoj automobila na gorive ćelije (dakle automobile koji se pogone na vodik) – General Motors je prekinuo najam svih električnih automobila (njih oko 1000) te ih sve, doslovce do posljednjega poslao na uništavanje i recikliranje (neki od automobila su završili na pojedinim sveučilištima odnosno muzejima, iako i oko toga postoje pojedine kontroverze).

GM EV1 je bio vrlo popularno iako vrlo skupo vozilo, a obzirom da je to bio jedini komercijalno dostupni električni automobil, skupina entuzijasta napravila je dokumentarni film: “Tko je ubio električni auto”, a koji se ovih dana prikazuje u američkim kinima. Tko je ubio električni auto je film u kojem praktički sve spomenute strane baš poput likova u romanima Agathe Christie naizmjence imaju prilike gurnuti nož u leđa ovome sjajnom projektu. Predlažem vam da posjetite web site ovoga dokumentarca, odnosno da pogledate barem trailer za film kojeg možete vidjeti i ovdje.

p.s. jučer, dana 20. srpnja 2006. godine američka tvrtka Tesla Motors prikazala je prvi u cijelosti električni roadster koji se proizvodi u pogonima britanskog Lotusa, a na tržištu će biti dostupni tijekom 2007 godine

Napomena:
Ovo je prvi u kraćoj seriji tekstova koji će se baviti automobilima. U suradnji s hrvatskim zastuptsvom Toyote Mračni blog je dobio u privremeni posjed Toyotu Prius, Toyotin hibridni automobil koji koristi kombinaciju benzinskog i električnog motora, te koji spada u kategoriju automobila s ultra niskom emisijom ispušnih plinova. U slijedećem tekstu, pišem o konceptu hibridnog pogona te vas upoznajem s Toyotom Prius.

Misao dana:
The one thing that unites all human beings, regardless of age, gender, religion, economic status or ethnic background, is that, deep down inside, we ALL believe that we are above average drivers.

24 replies on “Tko je ubio električni auto?”

dvije riječi: nisam kriv

svi znaju da sam puno pisao o Toyoti i njezinom proizvodnom sustavu, napisao sam u nekoliko puta i o tome kako bih volio da moj slijedeći auto bude Toyota,

tekstovi o Priusu kao jedinom hibridnom automobilu dostupnom u hrvatskoj nastaju na uzor prema tekstu kojeg je guy kawasaki napisao na svojem blogu (vidi: i osim što me taj auto doista interesira, mislim da je bitno da se po prvi (barem službeno prvi) puta radi suradnja između neke tvrtke i blogera, osobito na ovako javan i transparentan način

ako je pitanje da li je tekst plaćen ili na bilo koji način sponzoriran onda ću te odmah razuvjeriti (osim ako posudbu na dva tjedna smatraš honorarom, vjerojatno ima i takvih)

Prius je ultimate gadget i ima brdo iznimno zanimljivih tehničkih rješenja koja sama za sebe zaslužuju pažnju, tržište Priusa u hrvatskoj je svega pedesetak automobila godišnje i ljudi koji ga žele kupiti će to napraviti sa ili bez mog bloga

kroz slijedećih nekoliko tekstova procijeni i sam o čemu se u stvari radi :)

Prijatelju, u ova vruća vremena objasni u dvije riječi (jer zbog istih za više nemamo snage, nitko od nas), kako u svjetlu stalnog gunđanja o (ne)zavisnim medijima u nas i snazi blog zajednice koja je, oh so cool, alternativa trulim novinama da protumačimo ovo sa Toyotom, električnim automobilima i naglim zanimanjem za iste od tvoje strane?
Dvije tražene riječi koje će zadovoljiti svakog razumnog: “Kriv sam” odnosno “Nisam kriv”. :-)

Nedavno sam negdje našao tekst od jednog kupca GM EV1 automobila koji u osnovi kaže da je taj automobil imao toliko problema sa funkcioniranjem da ga je zapravo bilo neisplativo imati. Kvario se užasno često, a ljudima koji su ga punili doma su počeli stizati ogromni računi za struju (navodno i do 1600$). E, da, da biste ga uopće mogli dobiti, prvo su vam njihovi stručnjaci morali doći instalirati posebne uređaje za punjenje i pregledati kućne električne instalacije i objasniti vam sve mane ovog automobila, pa ako ste i dalje bili uporni, onda ste ga mogli dobiti na leasing. Na kraju je GM povukao opciju leasinga i svi su morali vratiti automobile koji su potom bili uništeni, kao što piše u ovom postu.

Mrak, samo upozoravam na tanku liniju koja dijeli zavisne od nezavisnih, objektivne od neobjektivnih, etc.
Svatko neka procijeni sam po svojoj savjesti koliko ti vjeruje ili ne. Ja osobno čak i vjerujem iako sam razočaran potezom. Iako nisam bloger bilo je lijepo vjerovati kako vi to sve radite unatoč sustavu. Naime, ovime si blogerima izbio jedan jak argument u srazu sa “tradicionalnim” medijima. Zaista, sada je teško vjerovati čak i nekom tamo malom blogu. Drugo su korporativni blogovi, da se razumijemo. Njima ionako ne vjerujemo. :-)

Budimo realni: MarketingServis već hvali naveliko tvoj potez (zašto?) i opisuje ga riječima “zajednički interes blogera i proizvođača automobila”. Interes? Ah…sve je jasno. Reći će svaki drugi koji promišlja i poznaje svijet oko sebe. Ne mogu vidjeti zašto bi bloger imao ikakav financijski interes. To je ionako samo web dnevnik, tok svijesti, etc. Nema tu interesa osim ako bloger ne želi prodavati svoje snove, frustracije ili emocije općenito.

Ovo tvoje je sada samo blog forma. Sadržaj? Pa, ne znam ali nadam se da si svjestan da se moraš prijaviti VEM-u u Očevidnik ako nisi blog? A oni procjenjuju što je ili nije blog ako ti nisi siguran? ;-) Globa je 100k kuna, što također vjerujem znaš. A ubij me ako nije bolje dati tu lovu za hibridnu Toyotu nego za neku globu. :-)))

Osobno sam za elektro pa i hibridne automobile ali ne po Toyotinoj cijeni. :-) Mislim na cijenu automobila. To neće spasiti planetu, IMHO. A i rješenja su polurješenja, slažem se sa prevom. Sjećam se da su japanski studenti napravili bolji prototip pred par godina…bolji u smislu iskoristivosti.

Osobno također nemam ništa protiv toga da bloger zaradi ali neka to bude transparentno. Čak i novine takve članke MORAJU označiti (obično maleckim) tekstom: “plaćeni oglas”.

A kako ćeš ti ostati objektivan – nemam pojma. Taj model još nisam vidio na ovoj planeti. Pogledaj naše automoto i informatičke časopise pa će ti biti sve jasno.

Što ako se razočaraš i to napišeš? Hoće li Toyota biti zadovoljna? ;-)

Sretnu vožnju ti želim u svakom slučaju.

@mrak…ovo nisam vidio-kažeš:
“mislim da je bitno da se po prvi (barem službeno prvi) puta radi suradnja između neke tvrtke i blogera, osobito na ovako javan i transparentan način”

Oprosti, ali stvarno zašto je to bitno?
Kakva suradnja, čemu? Ne razumijem. Ako se stvarno iza svega ne nalazi interes. Čim je dogovorno, interes postoji.

Da si ga kupio svojim parama, oduševio se automobilom i napisao to, shvatio bih.

Ovo nema veze sa blogom. Iako i dalje vjerujem u to da si iskren u svemu (malo se provozaš, nije bed), nimalo ne sumnjam u namjere Toyote. Jebe se njima za blogera i blogere.

Ajde, nismo mala djeca. Djed Mraz je odavno Coke.

@marketing; apsolutno se slažem s tobom u skoro pa svemu,

temeljna razlika između bloga i primjerice dnevne novine je u tome što u dnevnoj novini za fiksnu cijenu kupuješ određeni broj tekstova u kojima se nalaze neke informacije – dok se na blogu bloger (dakle ja u ovome slučaju) “borim” za svakog čitatelja ponaosob, jednog po jednog (doslovce). jedini način da zadržim svojih nešto sitno više od dvije tisuće redovitih (absolute uniqiue) čitatelja je da budem objektivan
ne znam da li razumiješ, no ako u novinama ti se ne sviđa neki kolumnista (primjerice Ivkošić kojeg sam često spominjao) tada ga preskočiš i čitaš sportsku rubriku, no s druge strane ako odlučiš da su moji članci bezveze, da nisu relevatni ili da mi ne možeš vjerovati onda me brišeš iz bookmarka ili RSS feed-a i ja gubim vjernog čitatelja

mene nitko ne plaća da pišem (sa ili bez toyote), no smatram da je svaki čitatelj moja “nagrada” za pisanje, moj blog nije dnevnik ili tok svijesti (iskreno mislim da rijetko tko može shvatiti iz mojih postova čime se bavim, gdje sam bio kada sam nešto napisao ili općenito da me može identificirati) – on je skup nekih razmišljanja i stavovima o različitim stvarima, a mnogi od tekstova bih rado proglasio edukativnima, nadam se da će i ova priča o Priusu biti takva

nego, da se vratimo na Prius; provozao sam se nekih 50ak kilometara danas i zasada je prosjek potrošnje daleko iznad deklarirane (50% veća), moram se još malo voziti da donesem neki suvisli sud o tome…

Mada sam se mislio osvrnuti i na ovaj dio o “sponzorstvu”, vidim da je marketing već načeo temu, a i pretpostavljam da će se oko toga razviti puno veća diskusija nego oko električnih

Uglavnom, i te električne aute treba(lo je) puniti el. energijom koju pak treba proizvesti u termo-, hidro- ili nuklearnoj elektrani (ostali, pogotovo obnovljivi, izvori su nažalost još uvijek zanemarivi). I zamislimo sad stvarnost u kojoj se svi vozimo električnim autima – , praktički bi svaki veći grad trebao imati svoju elektranu, koje pak imaju svoj utjecaj na okoliš. Osim toga, zanimljivo bi bilo vidjeti usporedbu troška el. automobila po kilometru, odnosno koliko košta proizvodnja tih kWh koje on potroši po kilometru, koliko npr. jedna termoelektrana potroši fosilnih goriva i kolika je emisija štetnih tvari u tom postupku po toj količini proizvedene el. energije, i to usporediti s automobilom s motorom s unutrašnjim sagorjevanjem.

dr. strangelove, u današnjem press release-u instituta hrvoje požar ima informacija o strukturi izvora energije za hrvatsku i čak 46% je iz hidrocentrala – nisu li one obnovljivi izvori?

prius je nešto sasvim drugo, on koristi motor s unutrašnjim sagorijevajem kako bi pokretao elektromotor/generator, a elektronika kroz pametno korištenje generatora u pojedinim uvjetima vožnje (kočenje, nizbrdice) sakuplja energiju koja bi inače bila utrošena na kočenje; ima nekoliko doista zanimljivih rješenja koja su upotrijebljena u priusu – više o njima kroz koji dan

Mea culpa, pod obnovljive sam mislio samo na sunce i vjetar… mada je mogućnost izgradnje hidrocentrala dosta uvjetovana samim terenom i pogodnim vodotokovima, pa je pitanje koliko tu još ima prostora za rast.

Znam šta je Prius, hibridni pogon kao i njegov princip rada. No veći dio posta je ipak posvećen “električnim” autima, dakle ne hibridima, pa sam se nadovezao na tu tematiku.

Također, uvjeren sam da već u ovom trenutku postoji znanje, tehnologija i mogućnost da se napravi potpuno “čist” auto na neki alternativni pogon. Kao i da su glavna pokretačka snaga i izvor financija takvih istraživanja, a samim time i vlasnici svih rezultata i patentnih prava, upravo oni koji najviše zarađuju od postojeće dominacije “klasičnih” pogona – naftne kompanije. Jer to je osnova pripreme za vrijeme kad nafte nestane, što nije pitanje ako? već samo kada? U suprotnom bi se pokazali vrlo kratkovidnim. Tako da prije nego voda dođe do grla, odnosno nafta do dna, sumnjam da ćemo vidjeti pravi, dostupan i masovan “čisti” automobil, jer još se na nafti može jako dobro zaraditi i “nema potrebe” za promjenom konja, dok ovaj još ide.

krenuo sam namjerno s električnim automobilima ne samo zato što se baš potrefilo da ima taj sjajni dokumentarac popraćen vrlo dobrim web siteom, nego i zato što je automobilska industrija i krenula u startu električnim putem, čini se kako je Ford i njegova pokretna traka napravila ne samo prijelaz iz manufakturne u industrijsku proizvodnju, nego je u istom potezu i skrenula tijek povijesti s električnih na automobile s unutarnjim izgaranjem; what_if? to nikada nećemo saznati

električni automobili su zanimljivi i zato jer su totalno “čisti”, kaže niz tekstova koji se mogu pročitati na internetu da je efikasnost jedne termoelektrane u odnosu na motor s unutarnjim izgaranjem daleko bolja, isto vrijedi i za ispušne plinove jer je pročistač moguće rentabilno napraviti za termoelektranu ali ne i za pojedinačni auto

EV1 nije jedini električni automobil, minimum googlanja će pronaći cijeli niz drugih pokušaja (i pogrešaka) od kojih su neke vrlo svježe, pa je tako recimo postojao i Toyotin RAV4 u EV varijanti, a koji je povučen iz prodaje nedugo nakon ukidanja GMovog EV1 programa, a ukidanju toga je očigledno kumovala automobilska i naftna industrija (primjerice Exxon je objavljivao oglase kojima objašnjava kako su ti automobili opasni i štetni); na youtube postoji i kratki dokumentarac/razgovor s režiserom filma tko je ubio električni auto, i on u jednome trenutku kaže kako industrija više voli automobile koje je potrebno “fill-up instead of plug-in”

samostalni električni automobili imaju i cijeli niz problema, ne samo vezanih za autonomiju (iako http://teslamotors.com kaže kako imaju veliku autonomiju) ili za trajanje punjenja baterija (4 do 8 sati), nego recimo i za različito ponašanje baterija ovisno o vremenskim uvjetima (baterije se različito ponašaju u hladnom ili vrlo toplom vremenu)…

Prius dok vozi na električni pogon je praktički bešuman, čuju se samo gume i neravnine na cesti; analogija s jedrenjem nije možda primjerena ali je to iskustvo koje mi je palo na pamet.

Dakle, dok sam čitala gornji dio posta, odmah mi je Prius pao na pamet, obzirom da znam o kakvom se automobilu radi (jebiga, autoindustrija je moj teritorij :)) i baš sam ti ga htjela spomenuti. Naime, osim električnog pogona, marka automobila i naziv modela su višestruko povezani s tobom, tako da mi to potpuno odgovara za tebe. Btw. misliš li da će meni netko dati Hondu Jazz na korištenje? :)))

za budućnost pogona automobila indikativan je i podatak o povećanju cijena i površina pod kukuruzom u USA, kao i ekspanzija etanol-pogona
tinyurl.com/jvnue

Također sam na umu imao kao i vi full električni a ne hibridni model. Ovo sa iskorištavanjem “energije kočenja” je pametan potez. Ništa doduše novo ali mislim da nismo to imali prilike vidjeti do sada u serijskom modelu. I dalje me doduše ne oduševljava cijena: sve ima granicu tolerancije pa tako i ekologija. Ne mislim plaćati skupo tuđe greške ili politiku lobija koji o ekologiji ne razmišljaju toliko koliko o profitu. Zato ovom modelu “ne vjerujem”. Jahanje hypea, IMHO. Morao bi biti manje hibridniji i manje skuplji da mi udje pod kožu i u garažu. Doduše, to je samo moj dojam. Ako Prius promijeni nešto, nitko sretniji od mene. Od nekuda se mora početi.

Siguran sam u jedno: kad “dođe maca na vratanca” Toyota nam neće nuditi hibride već “pravu stvar”. I to po konkurentnim cijenama. No, nafte ima još, za koliko? Par desetaka godina? Tako da do tada mene neće biti da se uvjerim u njihovu brigu o okolišu i energiji. Šteta. Za mene. :-

@Dr.Strangelove
“Mada sam se mislio osvrnuti i na ovaj dio o “sponzorstvu”, vidim da je marketing već načeo temu, a i pretpostavljam da će se oko toga razviti puno veća diskusija nego oko električnih”

Neće, bez straha. :-)
Barem ne objektivna. :-))))

Jer se stvar zarolala sa ovim presedanom.

Sve što sada trebamo uraditi je uvjeriti sebe i ostale kako je to:
– bilo potrebno
– pametan poslovni potez
– i vani to rade neki motoristi ;-)
– nevažno jer smo sposobni zadržati neovisnost
– bilo što drugo

I tako je umro blog.

Dobro, šalim se – nije umro. Navukao je kravatu. :-)

Kravata oko bloga. Kao omča. :-)

M. poslao sam ti mail.

@paor
Korištenje etanola i biodizela je samo premještanje zagađenja, kao i elektromobili.
Za etanol sam naišao na analizu

seminars/patzek_ethanol.pdf

gdje je prilično lijepo obrazloženo da je za proizvodnju etanola od kukuruza potrebno toliko gnojiva, kemikalija i električne energije da je cijenom možda jeftiniji od benzina, ali po zagađenju zemlje su podjednaki.

Proizvodnju biodizela od rabljenog ulja podržavam, ali tamo gdje su masovno počeli saditi uljanu repicu za proizvodnju biodiesela primjećena je promjena biosfere, pojavili su se novi nametnici koji nisu imali dovoljno prirodnih neprijatelja te su se previše razmnožili, kao i negativan utjecaj biljaka na tlo.
Ne možeš dobiti nešto za ništa, a posebno energiju u tako lijepom obliku kao što je diesel ili alkohol.

@mladen
ovaj izvor zadovoljava barem jedan parametar, a to je obnovljivost.
zgodni su mi ti ekolozi, posjećaju me na političare u predizborno vrijeme – obećavaju brda i doline (naravno bez ikakve obaveze i odgovornosti), a kad dođu na vlast – onda muk i glava u pijesak.
volio bih već jednom videti tu alternativu (vjetar, voda, sunce…) potkovanu empirijskim dokazima. ovo sad su sve pamfleti i bućkuriš.
treba shvatiti da je prirodni zakon i –“nema besplatnog ručka”.

[…] Mrak se na godišnji odvezao u posuđenoj, pardon, blogiranjem zarađenoj Toyoti Prius. Cijela priča o ovom dealu je zanimljiva jer nas je Mrak još jednom iznenandio novitetom i pionirskim pothvatom hrvatske blogosfere. Iako je bio malo sramežljiv u pogledu detalja ugovora s nečastivim (svijetom velikih korporacija), sve djeluje zdravorazumski. Neumorno je pisao o TPSu i uspio je popularizirati jednu naizgled bolesno dosadnu temu koju samo geekovi mogu voljeti, kontinuirano razmišlja i optimizira sve što utječe na čitanost njegovih stranica, a stalna publika mu se ipak ne uklapa u tipični profil hrvatskih teenagerskih blogera. Tu je i Toyota koja za sitnu lovu (ekvivalent kratkoročne posudbe auta) dobija ciljanu reklamu. Ni mjesec dana nakon što se osamostalio, navodno da su TPS članci imali oko tisuću posjetitelja dnevno, a posjećenost je sigurno vremenom povećana. A i takva reklama ostaje na ovim stranicama pa ne treba gledati samo dnevne hitove. Ako samo 10% ovisnika o mrak.org sadržaju mogu biti potencijalno zainteresirani za kupovinu auta, onda je ovakva usko ciljana reklama koja daje informacije o proizvodu koji je većini potpuno nepoznat (i iz nekih komentara smo vidjeli da mnogi i ne znaju puno o hibridima, a sumnjam da ima puno ljudi koji su ih i vozili), odličan potez. Tu se može još nadodati i koja medijska zanimljivost u specijaliziranim tiskovinama koje i tako nemaju s čime puniti prostor. Na kraju, Toyota i nema puno izbora jer mrak.org i na Pogotku izlazi dosta visoko kad tražite Toyotu. A ako vas zanimaju hibridi, dobre su šanse da se služite internetom bolje od prosjeka populacije. (Ako Prius postane hit kao što je to postao na mnogim tržistima u svijetu, Toyota će morati osigurati svoju prisutnost i pri pretraživanju imena modela ;-)) […]

[…] Prošao sam nešto više od tisuću kilometara s posuđenom Toyotom Prius pa je vrijeme i da vas upoznam s ovim automobilom. Ne bih htio tratiti slova na opise kvalitetne plastike, hoda mjenjača (kojeg Prius nema) ili detaljima u šivanju sjedala nego bih ukazao na nekoliko doista sjajnih tehnoloških rješenja koja se u Priusu nalaze. Toyota Prius je hibridni automobil i unatoč tome što je to Priusova najvažnija karakteristika nikako nije i jedina. […]

[…] Za razliku od prethodnih nekoliko tekstova (Tko je ubio električni auto, Zašto hibridni automobili, Toyota Prius – ultimate gadget) gdje sam uglavnom nabrajao činjenice i objašnjavao zašto Toyota Prius koristi baš takva rješenja, u ovome tekstu ću se baciti totalno u vode subjektivnosti i pokušati objasniti što mi se sviđa a što ne na ovom automobilu. […]

fast forward 14 godina – električnim biciklima i romobilima popularnost nikad nije bila veća, el. i hibridnim autima isto, neke zemlje se obvezuju da će zabraniti proizvodnju automobila na gorivo… pa si ti misli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *