Categories
Ekonomija Politika

Prvi porez koji se obračunava na netto primitke

Ne znam o čemu su genijalci u Vladi razmišljali (evo oksimorona), no čini se da se malo razumiju u temeljne principe kako se obračunavaju plaće te će uvođenjem ovog nameta od 2% ili 4% unjeti brdo neravnopravnosti u sustav.

Naime, u Hrvatskoj je zakonom određeno da se plaća određuje u bruto iznosu, od te plaće se potom umanjuju doprinosi (mirovinsko i zdrastveno), oduzimaju porezne olakšice, obračunava se porezi i prirez,  i ono što preostane je manje više netto iznos koji bi morali dobiti na vaš tekući račun.

Postoje dvije bitne varijable koje će odrediti netto iznos koji primate. Prvi od njih je prirez. Primjerice, zagrepčani imaju privilegij plaćanja najvećeg prireza u državi. Uzmimo primjer.

Ako imate netto primitak u iznosu od 2.999kn i time ulazite u grupu “sretnika” koji neće platiti Jadranki Kosor namet za spašavanje proračuna, tada Vam je iznos bruto plaće 4.071,08kn. No međutim, ako iz ovog ili onog razloga živite u primjerice Zaprešiću koji ima prirez od svega 12%, tada će vam netto iznositi 3.012,11 kuna na što morate platiti 2% Jadrankinog nameta ili 60,24 kune tako da će netto plaća na računu u stvari biti 2.951,87kn. Ako ste iz Samobora gdje uopće nema prireza, tada će netto biti 3.038,33kn od čega treba oduzeti 60,77kn i na kraju vam ostane 2.977,56kn.

Druga velika varijabla je porezna olakšica na broj djece. Ako imate recimo četvero djece i gore spomenuti bruto iznos, a još ste pritom iz Samobora, tada će Vam neto biti 3.256,86kn i morate platiti 65,14kn poreza.

Ne znam kako vama, no meni se čini da je obračun ovog novog poreza malo nekokrektan i hoćete li plaćati taj porez dobrim će dijelom ovisiti o tome da li živite negdje gdje se plaća ili ne plaća prirez (dakle ako se ne plaća prirez šansa vam je veća da počnete plaćati ili da upadnete u veću kategoriju) a jednako ste naribali i ako imate više djece (što više njih to je šansa veća). Impresivno, toliko o socijalno osjetljivoj državi.

I za kraj, ako ste u nekom graničnom području plaćanja poreza, a ne želite taj porez platiti, najbolji prijedlog koji imam je da ugovorite plaćanje trećeg mirovinskog stupa i time umanjite netto osnovicu jer se uplate u treći stup smatraju olakšicama, tako da je bolje da ti novci odu vama na račun trećeg stupa nego Jadranki koja ionako to neće mudro potrošiti.

I na kraju, za one koji razmišljaju o zahtjevu za ocjenu ustavnosti:

Članak 3.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Misao dana:
The nation should have a tax system that looks like someone designed it on purpose.

4 replies on “Prvi porez koji se obračunava na netto primitke”

Svidja mi se kako pises i kako razmisljas, a uz to si jos i pametan :-)))
Keep on good work!

Ono što upravo fascinira jest kako je jedini razlog za porez “prazna blagajna”, a ne nekakvo kvaziprikupljanje sredstava za neku akciju; jednostavno, nema novca ni za što i sad treba prikupiti od onih koji imaju.

barem da je dana nekakva kvazistrategija što misle s dodatnim prihodom, no to je potpuno irelevantno. zanimljivo je kako je i prijedlog o 20% kraćem radnom tjednu prošao vrlo tiho kroz medije.

svaka čast na angažmanu i postovima!
ja sam pronašao puuuno više para…
ali pssst! ne bih volio da me oni iz vlade čuju. iako nisam siguran da se u nekoj blažoj i benignijoj varijanti nešto ovakvo već ne radi…
pozdrav!

Iako je ovo Bračni blog, u stvari je jedan od svjetlijih blogova, jer se može pročitati logika i realno. No, htjela bih nadodati, razloge za uvođenje novih Harača. Kako ne želim opterećivati ovaj prostor pogledajte što sve financiramo:

Malo sam razmišljala i sakupila bez sudova i općina sve ono što hranimo, pa se zapitajte malo …

Dokument koji govori o strategiji reforme državne uprave , sa datumom Ožujak 2008. godine možete skinuti i pročitati:

http://www.uprava.hr/strat-hr.pdf

Isto tako na stranicama Ministarstva financija možete skinuti Državni proračun za 2009 godinu – tako da budete svjesni što sve financiramo i u kojim iznosima.

http://www.mfin.hr/adminmax/docs/Drzavni_Proracun.pdf

Pa onda pogledajte stranicu koja pripada Institutu za javne financije sa indexom Newslettera i naslova:

Eto, za to im trebaju novci … sve što nam sada pokupe neće poslužiti da se postavimo na noge – samo će nas još dublje baciti, a u konačnici i sebe. I ne zaboravite da čovjek prazna želuca upada u depresiju, a tada mu nije niti do buna niti do ulice. No, još uvijek vjerujem da nada umire posljednja ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *