Categories
Ekonomija

Pronašao sam 700mil kuna koje bi mogli iskoristiti da izađemo iz krize

Znam da nam ministarstva muku muče gdje namaknuti silne pare kako bi nadomjestili nedostatke prihoda pa sam surfajući uokolo naletio na slijedeće:

Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (HANDA) može stjecati dionice i poslovne udjele u tvrtkama registriranim u Hrvatskoj koje se bave djelatnošću skladištenja nafte i naftnih derivata i to tako da se osigura udio Hande od najmanje 25 posto, propisala je uz ostalo hrvatska Vlada uredbom kojom je regulirala pojedina pitanja u vezi djelatnosti HANDA-e.

Vlada je tom uredbom, objavljenom u najnovijem broju Narodnih novina, definirala namjensko trošenje sredstava za formiranje i skladištenje obveznih zaliha. (banka.hr)

Big Green Gas Tank

Dakle, prije nešto malo više od mjesec dana Vlada je donjela odluku kojom HANDA, opskurna agencija čija je funkcija kreiranje strateških zaliha nafte za hrvatsko tržište (dakle isto ono zbog čega je INA izgubla u prošloj godini 800mil kuna, a HEP milijardu), smije stjecati udjele u drugim društvima.

Ono što je zanimljivo je da je ta odluka donesena zato što HANDA ima namjeru uložiti pare u JANAF (također državnu tvrtku) i to putem dokapitalizacije uplatom u novcu iznosa od skromnih 700 milijuna kuna.

Moje pitanje je tu vrlo jednostavno, zašto HANDA ima 700mil kuna na računu i tko su ljudi koji upravljaju tim novcem. Ako je njihov posao da se bave strateškim zalihama, gdje su bili tijekom zimske krize i zašto već danas nemaju 700mil kuna nafte u skladištima (ne nužno u našem skladištu nego negdje drugdje). Meni se čini kako je riječ o vrlo nelogičnom potezu, a obzirom da ovi imaju 100mil eur na računu, ispada i da je namet koji se plaća HANDAi očito prevelik kada su sakupili toliki silni novac kojime očigledno ne znaju upravljati.

Hrvatska energetika je jedna vrlo čudna priča, a potez s dokapitalizacijom Janafa je samo jedan u nizu. Na vrlo sličan način se odigrala priča o podzemnom plinskom skladištu Okoli. Za one koji ne znaju, Okoli je u vlasništvu INAe (barem bio) i to je u stvari nekadašnja bušotina koja se koristi kao ogromni rezervoar plina. Iz nekog, samo Vladi znanog razloga to skladište je otkupljeno od INAe iako je totalno jasno da INA ama baš ništa s time ne može napraviti nego skladištiti plin u tome i to po cijeni koja nije pretjerano daleka od gradnje novog skladišta sličnog kapaciteta IAKO znamo da nam postojeći skladišni kapaciteti kao naciji nisu dovoljni.

The Cost of Gasoline

500 milijuna kuna vamo (kupnja skladišta koje je ionako naše), pa 700 mil kuna da dokapitaliziramo Janaf (koji je također naš) i eto, već govorimo o sasvim ozbiljnim novcima.

Misao dana:

With various people complaining about “price gouging”… economist Walter Williams has coined a new term: “Tax gouging.” But government is never accused of either “greed” or “gouging” — not even when they bulldoze people’s homes in order to turn the land over to businesses that will pay more taxes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *