Categories
Priroda i društvo

Gradonačelnik grada Zagreba

Ovih dana je očito krenula kampanja za lokalne izbore. Kao zagrepčana koji je nesretan trenutnom situacijom jako me zanima kuda plovi ovaj brod. Ja mogu biti nesretan gradskom vlašću, pa čak i susrećem još ekipe koja je nesretna (a dobar dio ih je koncentriran na stranicama pollitike), no nisam siguran koliko je to u stvari prevladavajuće razmišljanje budući da sve ankete pokazuju kako će upravo dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić osvojiti četrdesetak posto glasova za nepunih devedeset dana.

Želio bih stoga razbistriti zašto točno Milan nije dobar gradonačelnik, tko mu je konkurencija u utrci za gradonačelničku poziciju, koji su im izgledi, a volio bih vidjeti i koje su to karakteristike koje čine poželjnog (nadajmo se) novog zagrebačkog gradonačelnika.

Od loših Bandićevih karakteristika ja u stvari imam samo dvije-tri. Kao prvo, moj je stav da je Bandić iznimno loš komunikator koji je skoro pa nesposoban na javnosti prihvatljivi način prenijeti svoju poruku. No, istovremeno, očito je da postoji brdo naših sugrađana koji ga razumiju vrlo dobro (jer očito drugačije ne bi dobio toliko glasova). Bandić je i autokrata, iako nemam neposrednih iskustava s time, više je nego očito kako je gradska vlast (poput one državne) sazidana na vrlo strmoj piramidi čiji vrh zauzima upravo Bandić. Treća temeljna negativna karakteristika koju sam dobio promatrajući njegov lik i djelo je to što nekako mislim da bi se mnogobrojne aktivnosti koje je Bandić napravio mogle i morale napraviti jeftinije. Jedan od tih primjera je Bundek, koji je prije Bandića (objektivno) doista bio opasno mjesto na kojem kuhinjski aparati odlaze umrijeti. No tih 60ak milijuna kuna mi se nekako čini strašno puno za šišanje šikare, par kilometara pješačkih staza, jedno dječje igralište i čišćenje jezeraca. Drugi primjer u tom smjeru bi moglo biti Sljeme koje je koštalo neke puste stotine milijuna kuna (oko 120 ako se ne varam, a pitanje je koliko je toga za Sljeme sakriveno pod različitim drugim stavkama). Nekako mi se čini to suludo utrošenim novcem za nekoliko dana skijanja, no ima mnogih koji misle da je Sljeme jedan od najboljih Zagrebačkih projekata (iako mi je efekt toga totalno nejasan i u krajnjoj liniji nevidljiv).

Da skratim; diskusija o njegovim komunikatoriskim vještinama su stvar ukusa, pitanje da li je nešto moglo jeftinije ili racionalnije je stvar dojma, no autokratsko vladanje i nedemokratično ponašanje je pitanje principa ali da su svi ostali dojmovi super on i dalje ne bi bio dobar gradonačelnik.

Promotrimo malo konkurenciju (barem ovu javnu), Promatrajući rezultate prošlih lokalnih izbora jasno je kako je Jasen Mesić kao kandidat HDZa prvi slijedeći u redu. Lik ostavlja mlaki dojam državnog birokrate što je samo po sebi loše i neuvjerljivo, iza njega nema nikakvih postignuća koje bi nas uvjerile ili barem dale natruhu drugačijeg pristupa vlasti, te je on (u krajnjoj liniji) eksponent HDZa o kojem zagrepčani imaju mišljenje kakvo imaju. HSP koji je bio treća stranka u proteklim izborima je u međuvremenu nestao i nije za očekivati njihov revival, a Miroslav Rožić teško da može napraviti imalo značajni iskorak u gradu u kojem je lijevi centar prevladavajuća politička doktrina (na barem deklarativnoj razini). Ostaje nam naravno HNS koji objektivno može ponuditi samo Čačića koji je (barem meni) samo umiveni Bandić bez ikakve pa i najmanje razlike u tonu i slici, dok njihova Čičin Šajn koja će navodno i biti gradonačelnički kandidat. Holjevac je bojim se potrošena u savezništvu s Bandićem, a HSS koji je dosada uspješno koalirao na razini grada sa SDPom vjerojatno je na tantalovim mukama prihvačajući zahtjev središnjice da se koalira s HDZom. Vrijedi naravno spomenuti i da u Zagrebu i nemamo oštre podjele po pitanju vlast – oporba, što se najbolje vidjelo na glasanju za GUP kada su skupštinu posjećivali i oni koji (iako izabrani) u nijednoj drugoj situaciji nisu snašli za shodno ukazati se i reći koju.

Slika dakle nije obečavajuća i objektivno, sve šanse (ako ih uopće imamo) padaju na nezavisne kandidate počevši od gore spomenutog Rožića, različitih Mikšića (tko zna hoće li on opet doći budući da se u Zagrebu temeljito obrukao ne samo izbornim rezultatom nego i pozicijom u vijeću koju protekle četiri godine nije uopće koristio, ili možda je ali im to ne znamo :).

Od nezavisnih, doista ne znam što se može očekivati, na pollitici je puno vremena i energije potrošio Zdravko Gracin koji sam sebe ne smatrra gradonačelničkim materijalom ali i većina onoga što je on napisao se odnosi na politički okvir programa za Zagreb – no ne vidim kako bi to funkcioniralo u okolini gdje Bandiću doslovce na raspolaganju stoji sva moguća i nemoguća infrastruktura (koja je plaćena ili čak voljna volontirati). Vidio sam u jednom komentaru da esperanza spominje Velimira Sriću (koji je već jednom bio predsjednik skupštine i nedugo zatim, valjda razočaran politikom, odlučio odstupiti – što je u stvari jedna od rijetko časnih stvari koje smo viđali u zagrebačkog politici), a prošloga tjedna je izašao jedan članak u večernjem koji kao gradonačelničkog kandidata spominje Josipa Kregara s pravnog fakulteta i izvjesnog Matešu koji je izašao iz HSPa ali čije ime ja nisam dosada čuo. Opet, samo pogledam dnevnik od Kreše i vidim što slijedi Splićanima pa nekako dođem do zaključka da bi možda svi skupa trebali potražiti barem nešto dobroga u Bandićevom liku i djelu.

Ako idemo obrnutim putem, i zapitamo se kakav bi gradonačelnim morao biti, barem meni, čini se očiglednim da tražimo demokratičnu osobu koja je voljna u cijelosti promijeniti paradigmu vladanja gradom. Iskreno, ne bacajući vodu na bilo čiji mlin, bojim se da ustajale stranačke strukture nevoljne promjenama i uostalom uglavljene u različite zagrebačke power sharing sheme ne mogu iznjedriti takvog kandidata, a jedini iole izgledni, Jasen Mesić, predvodnik je HDZa – od kojega (barem zasada) ništa korisnoga i lijepoga nismo vidjeli.

Druga karakteristika dobrog gradonačelničkog kandidata bi morao biti kvalitetni program. No, pitam se, što tu mogu protukandidati ponuditi?  Bandić ne samo da tu ima štogod za pokazati, nego jedini i zna što se može ili ne može, tako da štogod drugi nudili biti će mu prelagano to iskritizirati. Nekako mi se čini da će se ta kampanja stoga pretvoriti u ono što bi ameri nazvali “pissing contest” (pardon my french ali nemam bolju usporedbu).

Nisam siguran ni koliko ima smisla lupati po Bandićevoj netransparentnosti i potencijalnom kriminalu. Naime, teti Štefici iz Konzuma je cifra od 60 milijuna za Bundek jednako imaginarna kao i ona od 30 milijuna (makar je ova druga možda realnija). Teta Štefica možda osim toga voli jednom godišnje otići na Sljeme bodriti Kosteliće a ako to i ne radi, onda gleda prijenos iz svoje kuće koju joj je legalizirao upravo Bandić…

I na kraju, čak i kada bi netko uspio uletiti u drugi krug s Bandićem (primjerice Jasen Mesić), da li bi grad podnio HDZovca za gradonačelnika (zadnji puta kada je Marina Matulović bila vladala, koješta se dogodilo o čemu će se još pisati i čitati), a kada bi u drugi krug ušao netko iz ove lijeve priče (recimo Čičin Šajn, znam da je nevjerojaton ali budite sa mnom još koju rečenicu) kako bi (i da li bi uopće) glasali ovi s desne strane političkog spektra?

Što vi mislite? Tko bi trebao biti budući zagrebački gradonačelnik – s time da ne morate samo predložiti dobro ime nego i osobu koja bi u okršaju na biračkom mjestu mogla doista zamijeniti Bandića?

Misao dana:
If a large city can, after intense intellectual efforts, choose for its mayor a man who merely will not steal from it, we consider it a triumph of the suffrage.

9 replies on “Gradonačelnik grada Zagreba”

Ovi izbori vrište za nezavisnim kandidatima, ali nitko nema para za samostalnu kampanju, a u medijima nema šanse dobiti minute.

Sanader drži HRT, na pola novina ima šapu i tu će se samo o Milanu Bandiću pisati i J.Mesiću čisto pro forma, da on odglumi opoziciju.

Ne vidim o čemu bismo razgovarali uopće. Nažalost.

Klenjak Toni ,barem je zagrebački dečko.Osim toga kirurg u Klajčevoj:otac mu bio odvjetnik iz poštene zagrebačke obitelji,otac troje djece,situiran ,bistar ,humanista i nadasve poštena osoba.Mlad,prije svega mlada osoba ,nekih 45 godina.Sigurno mu nebi palo na pamet da uzme komad kolača za sebe već bi radio za Zagreb i Zagrepčane.Bandić dobro pliva ,o ćemu mi to pričamo?Tko će se usuditi njega maknuti? ahahah

Mini Opera Browser For The Blackberry
imaš po defaultu security pristup (https), preporodio sam s s boldom i operom, odlično!

Bok

Kako me jako interesira marketing turizma da ti objasnim moje stajalište zašto je Sljeme na globalnoj, Hrvatskoj, razini genijalan projekt i zašto je kao takav totalno propao. Naime Hrvatska nema turistički marketing. Reklama tz-a i deplijaneri istog su totalno sranje i užasno su zastarjeli . Naime svi su se okrenuli prema aktivnosti i duši. Dakle carpe diem turizam. Dok mi diplimo po dosadnim prastarim razglednicama. A največi problem turizma je kratka sezona. I onda je došlo Sljeme usred zime. CIjeli svijet je dobio priliku da vidi naše plaže, web stranice naših turističkih djelatnika usred zime. Ne kažem da će pohrliti da bukiraju. Ali buzz je tu. TO što debili (nemam bolju riječ) iz Zagrebačke turističke zajednice naseru raklamu “Zagreb tourist board” bez, veze , bez weba bez ičega. To što TZ Hrvatske uopće ne vidi nikakvu priliku u direktnom prijenosu na Eurosportu i još 30 različitih televizija. U kojoj bi se moga kao nevjerojatan lajt motiv provlačiti jadran, sunce, more avanture. E pa za to ti Bandić nije kriv. Za to je kriv bivši brko i ostala nesposobna bratije. No to ne znači da Sljeme nije genijalan projekt iz jednostavnog razloga jer je drugačiji, kontrastan i ako prosurfaš vidjet češ da se na stranim stranicam o skijanju o njemu priča (buzz marketing) a a ako prebaciš na Eurosport i slušaš komentatore (to ja redovito činim jer onaj Dag Modrič ima tako oduran unjkav glas i priča takve gluposti da je neslušljiv) za sekundu te napadne nacionalni ponos , zapjevo bi himnu i išao dati pusu Bandiču što je ulupao lovu. To što ga nisu sljedili turistički djelatnici, što su nesposobni i zaglavljani u 80-tim. To nije njegov problem.

U početnom članku piše ovo:
“…a Miroslav Rožić teško da može napraviti imalo značajni iskorak u gradu u kojem je lijevi centar prevladavajuća politička doktrina (na barem deklarativnoj razini).”
I to je sve što piše o čovjeku koji je 15 godina neprestano u visokoj politici, Hrvatskoj i Zagrebačkoj. Koji nema drugih poslova ni firmi uz to i od politike zarađuje za život tih 15 godina. I koji se u tom procesu nije obogatio niti imao APSOLUTNO NIKAKVIH afera.

To je čovjek koji se dokazao kao pošten i vjerodostojan, odbio čak i sigurnu saborsku fotelju, koja je hrvatskoj javnosti takva fama, samo zato jer nije htio biti dio trgovine Ante Đapića. I potom nije otišao ni u jednu stranku ili napravio išta da profitira iz toga, što su zlobni i plačeni novinari pretpostavljali.

On ima 4 uzastopna mandata u gradskoj skupštini grada Zagreba, i u svim njima se zalagao za Zagreb kojeg voli i u kojem živi cijeli život. Rođen je u Kačićevoj ulici kod Britanskog trga, u centru Zagreba. I 5. generacija je zagrepčana.
Na prošlim izborima je sa HSP-om osvojio 13%, gotovo sve na svoje ime (jer prije toga je HSP jedva imao prag), pa ovo sa “nema šanse jer vlada lijevi centar” ne stoji.
Osim toga, na kreira se državna politika na gradskoj razini. Na gradskoj razini nisu toliko bitni ti široki politički svjetonazori, nego više ovi lokal-patriotski, praktični. Dakle kako razviti grad najbolje. Gdje se širiti, gdje se prestat širit, gdje gradit šta, i brinuti se za standard ljudi. A to ovisi samo o tome kakav je čovjek, a manje o tome kakvi su mu politički pogledi. Ako je pametan, dobar i pošten, napravit će puno dobroga i to puno brže nego Bandić kojemu lova curi na sve strane.

Evo nabrojat ću sve prednosti Miroslava Rožića pred drugima:
1) Ima daleko najviše iskustva u politici od svih. 15 godina se bavi njome profesionalno, samo od nje živi. ima 3 uzastopna mandata u saboru i 4 uzastopna mandata u gradskoj skupštini
2) DOKAZANO je vjerodostojan i pošten. To se lako može vidjet kroz njegov politički put kojeg je uglavnom djelio sa Tončijem Tadićem kojega svi poštuju kao neki ideal saborskog zastupnika. Oni su zajedno ušli u politiku i zajedno iz nje izašli…i cijelim putem zajedno u njoj bili. Svugdje osim tu na gradskoj razini. Uostalom, u 15 godina karijere nema niti jednu mrlju an njoj, niti najmanju afericu. Zato je uvijek mogao govoriti kome god ono što misli jer se nije morao bojat da će ga netko moć ušutkat i ucijenit. I zato će moć bit dobar gradonačelnik koji nikome neće morat radit usluge jer mu nitko ništa ne može i nitko ga nema s ničime ucjenit. I nema 58 kumova.
3) Ima mlade iza sebe. Dakle ne one floskule “za mlade” kao drugi, nego mu se skoro cijeli izborni stožer sastoji od ljudi između 25 i 30 godina. I nekolicina njih će imati stvarne visoke funkcije ako postane gradonačelnik. I to će biti dobro jer su mladi puni energije i neiskvarenih ideala. I neće krasti da si kupe vikendicu za obitelj ili tako nešto…
4) Voli Zagreb i istinski je Zagrepčan. Kroz cijeli život u njemu te 12 uzastopnih godina u gradskoj skupštini zna bolje od svih ovih drugih što Zagrebu treba i kako mu to treba. Zna za sve Zagrebove probleme i ima ideje kako ih sve riješiti. Te ideje može konkretno iznijeti i ima dobar i opširan plan u kampanji kojeg možete pročitati ne njegovim stranicama http://www.miroslav-rozic.com
…itd.

Tako da ja stvarno ne vidim kako je itijedan kandidat do koljena Miroslavu Rožiću u ovim IZRAVNIM izborima za gradonačelnika(jer ne zaboravimo, glasat će se odvojeno za gradonačelnika i za liste za skupštinu).
Dajte mi barem 2 argumenta po kojima je itijedan od kandidata bolji od Miroslava Rožića… ili da zadovoljava bar jedno od ovog šta sam nabrojao da vrijedi za Rožića.

Ne, ali on u stvari je tako čista osoba kao što se predstavlja. Bez brige, da se ima šta ružno za iskopat o njemu već bi se odavno iskopalo jer je puno ljudi on stao na žulj i imali su interesa da ga diskreditiraju. Sječaš se možda kad je on jedini u saboru srao po HTV-u, ono što je svima bilo očito… i koliko god su se pjenili na njega nisu mu niš pametno mogli odgovorit niti diskreditirat ga. Jasno ti je zakaj je samo on imao muda reći nešto protiv nečega tako velikog. Jer jedino netko sa čistim političkom dosjeom to može.

Kome odgovara što? To što se kandidira? Pa uvjeravam te nikome jer te uvjeravam da neće koalirati s nikim. I siguran sam da su ovo zadnji izbori na koje ide. Star je i pun mu je kurac svega više, meni bi bar bilo. Mislim da mu je ovo zadnji pokušaj da spasi ljude same od sebe. Vjerojatno je htio probat na ovim izravnim izborima po novom izbornom zakonu da vidi hoće li to što je bio pošten i nije se obogatio ni prevario birače 15 godina, a izgubio je zdravlja i živce i sve, imati ikakvog efekta u izravnom izboru čovjeka.

A ta analiza izbornog procesa o kojoj govoriš… kaj misliš ko to kreira? Jesi li se zapitao kako to da odjednom Kregar sada ne samo da ima šanse nego kao fol i pobjeđuje Bandića u drugom krugu. A ko je taj Kregar i gdje su obični ljudi imali priliku čut o njemu do sada toliko? Pao je s tog faksa direktno u visoku politiku i odjednom svi znaju za njega i svi bi glasali za njega. Haha, dobra fora. Ja pratim visoku i gradsku politiku godinama i njegovo ime mi je dosad bilo samo ono kao “poznato od negdje”. A Miroslav Rožić je osvojio 13% na zadnjim izborima i više ga se nitko ne sjeća.
To je novinarsko napuhavanja i SDP-ov utjecaj.

A i to jedino čega se Kregar drži, te politike “Čistih ruku” i poštenja i anti-korupcije, to je uvredljivo. On je u politici bio toliko sitno, a i iz toga već ima afera iza sebe za koje se zna i koje on priznaje i kao kaje se. znači treba mu vjerovat na riječ da se neće ponovit, dok je Rožić puno čišći u tom aspektu i lakše bi mu se trebalo vjerovat.
A i onda Kregar u tom svom poštenju je evo upravo stavio plaćene oglase na google kako je Rožić glasao za bandića i podupirao ga. Nedaje naravno niti jedan primjer jer kao pravnik zna da bi ga se moglo tužiti ako da lažan primjer. Jer ja pratim gradsku politiku u gospodina Rožića cijelu njegovu karijeru i ZNAM, pazi ne mislim nego znam, da nije glasao niti jednom za niti jedan Bandićev prijedlog… bar ne u ovom zadnjem mandatu. Za one prošle ne mogu biti 100% siguran da baš nikad nije… ali za ovaj zadnji sam 100% siguran.

Sorry zaboravio sam ovo komentirat…
“sorry, no rožić je po svim kriterijima osoba koja je sve samo ne neutralna, a ako je bio dio politike u posljednjih 15 godina onda je samo dio problema ali ne i rješenja”

Neutralna u čemu? Na političkoj sceni misliš? Među strankama? Naravno da je, zato više i nije ni u jednoj. I niti će bit. Ako izgubi ovdje neće se priklonit niti jednoj stranci. A vjerojatno ga više ljudi neće imat priliku izabrati.
A ja ti za Kregara garantiram da će se priklonit SDP-u… i da će pola ljudi koji su zaposleni u ovoj Bandićevoj nefunkcionalnoj upravi ostat.

A upravo to da je bio u politici zadnjih ovih 15 godina mu je plus. Ljudi bi na to trebali gledat kao na plus. jer svi znamo kakva je bila hrvatska politika zadnjih 15 godina… a on je upravo sve različito od svih tih stereotipa te politike. Zato unatoč svom svojem zalaganju i želji i guranju, trudu i ljubavi prema Zagrebu i Hrvatskoj se nije uspio probit na nikakvu funkciju vlasti nikada. Ali unatoč tome se nikad nije prodao, ni obogatio, niti se dao ušutkat, niti se predao.

Evo završit ću njegovim citatom jednim…
“Ne patim od nekih posebnih strahova, osim što se bojim prljave politike. Taj strah od prljave politike i nije tako čudna pojava, s obzirom na to da upravo takav tip politike vlada na ovim prostorima. Također, politika je ovdje na neki način postala i opasan posao.”

thanks na komentarima, no nažalost smatram da rožić nije osoba tako čista kako se predstavlja, a svaka iole suvisla analiza zbornog procesa potvrđuje da su njegove šanse otprilike nikakve i postavlja se pitanje kome to odgovara i zašto

sorry, no rožić je po svim kriterijima osoba koja je sve samo ne neutralna, a ako je bio dio politike u posljednjih 15 godina onda je samo dio problema ali ne i rješenja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *