Categories
Politika

Paket 10 antirecesijskim mjera

Prema već prokušanom receptu, dopisujem svoje komentare na antirecesijske mjere koje je napravila naša Vlada nakon mnogomjesečnog razmišljanja. Ako je ovo od naših best&brightest onda stvarno…

1. Dodatno jačanje makroekonomske stabilnosti – Rebalans proračuna (nositelj: Ministarstvo financija)

 • aktivirat ćemo sve moguće uštede u proračunu – i već u petak ćemo održati sastanak u Ministarstvu financija na kojem će prisustvovati svi ministri, državni tajnici i ravnatelji uprava za financije.
 • sva raspoloživa sredstva usmjerit ćemo u financiranje antirecesijskih mjera
 • Vlada će nastaviti s planom da dio svojih financijskih potreba zadovolji na inozemnom tržištu – sve pripreme su već poduzete kako bi izašli na inozemno tržište u prvoj polovici svibnja.

Već u petak! Drago mi je čuti da oni razmišljaju o tome, živo me zanima kakoje sastanak protekao sa svim tim silnim ministrima, tajnicima i ravnateljima (neka gruba brojka kaže da je to 100+ ljudi, da mi je vidjeti kako možeš voditi korisni sastanak na tu temu). Sva raspoloživa sredstva – kojih može biti a možda ih i nema? Vlada će se zadužiti na vanjskom tržištu nakon što je posaugala sve novce koji su se doma mogli posisati. Inače, zaduživanje države na domaćem tržištu je jedna od glupljih ideja koja je HDZova vlada ikada napravila.

2. Rasterećenje gospodarstva neporeznim davanjima (nositelj: Ministarstvo financija)
o smanjit će se pojedina neporezna davanja, kao što je na primjer već smanjen doprinos HGK za 25%

Whaow, spustili su onih 55k mjesečno na, čekajte da izračunam, na 41.25kn, uz 80.000 aktivnih gospodarskih subjekata na ovaj način ćemo uštedjeti skoro milijun kuna već u prvom mjesecu primjene ovih agresivnih antirecesijskih mjera. To me podsjetilo na Austina Powersa kada se dr. Evil vrati nakon 30 godina i ucijeni cijelu planetu za milijun dolara.

3. Osiguranje likvidnosti javnih poduzeća, a time i privatnog sektora (nositelji: Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva)

 • skratit ćemo rokove plaćanja obveza javnih poduzeća na unutar 60 dana
 • naložit ćemo štednju na svim razinama poslovanja javnih poduzeća – ukupno efekt ušteda se procjenjuje na 2 milijarde kuna
 • u javnim poduzećima bit će nulti rast neto zapošljavanja u 2009. godini
 • plaća članova uprava u javnim poduzećima (menadžerske plaće) vezat će se uz rezultate poslovanja

Zanima me kako će se ovo provesti. Primjerice, ako te tvrtke imaju te novce da plate u 60 dana, što su s tim novcima dosada radili? Ovih 2mlrd kuna uštede je naravno na krajnju potrošnju tj. investicije (ako se ne varam upravo na ono što pokreće ekonomiju). Nema zapošljavanja, bravo, da li je netko prelistao novine ovih dana i pregledao oglase? Dobro da su se sjetili da se rezultati tvrtke vežu uz rezultate (nadam se da su imali nešto inteligentno na pameti poput balanced scorecard da ne bi ispalo da su plaćeni po kriteriju novca na računu a ono nisu ništa nikome platili šest mjeseci)? Moraš pitati, jer su se kod nas i čudnije stvari događale.

4. Usklađivanje državnih potpora sa sustavom potpora Europske unije ( nositelji: Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva; Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog
razvoja; Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstvo financija)

 • u skladu s praksom EU, povećat će se maksimalni iznos potpore bez obveze izvještavanja (tzv. „de minimis”) sa sadašnjih 200 tisuća na 500 tisuća eura,
 • izvršit će se pre-alokacija dosadašnjih potpora u one efikasnije i učinkovitije. Potpore će se usmjeriti u područja malog i srednjeg poduzetništva, obrazovanja i ostalih dijelova nacionalne ekonomije koji će jamčiti brze efekte na gospodarski razvoj i konkurentnost pojedine grane industrije
 • dodatno ćemo povećati jamstveni potencijal HAMAG-a s ciljem potpore malih i srednjih poduzetnika

Čitaj: pod krinkom antirecesijskih mjera moći ćemo zamračiti pola milje eura umjesto dosadašnjih 200.000 a da ne damo postotak onome koji odobrava izvještaj (možda je antirecesijska mjera, jer stimulira krajnju potrošnju ali ne prolazi na koruptivnom testu). Potpore će bivi bolje i učinkovitije, naša stoka će biti debela i sretna i davati puno mlijeka, proizvoditi ćemo najviše čelika u ovome dijelu Europe… Dati ćemo jamstva kroz HAMAG rodjacima koji su upali u teškoće.

5. Jačanje financijske pozicije HBOR-a (nositelj: Ministarstvo financija)

 • za programe HBOR-a osigurat ćemo dodatnih 400 milijuna eura od strane međunarodnih financijskih institucija (EIB, Svjetska banka i drugi)
 • sredstva će biti namijenjena osiguranju potpora izvoznicima za čije proizvode postoje inozemna tržišta, te daljnjem poticanju malog i srednjeg poduzetništva, turizmu i poljoprivredi

Osigurati ćemo 400 milijuna eura (na stranom tržištu) kako bi time financirali naše izvoznike gubitaše (primjerice brodogradilišta) a kako bi time sanirali ekonomije stranih zemalja u nadi da će njihova posrnula ekonomija nakon naše financijske injekcije blagotvorno djelovati i na našu industriju.

6. Jačanje turizma za uspješnu ovogodišnju sezonu (nositelj: Ministarstvo turizma)
o do 31. ožujka, izradit će se novi Akcijski plan prilagođen sadašnjim uvjetima na turističkom tržištu.

 • usmjerit će se postojeća sredstva za snažniju promidžbu i povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma
 • potaknut ćemo domaći turizam u svim segmentima, što uključuje i preporuku svim hrvatskim školama da maturalna i ostala putovanja budu u Hrvatskoj
 • isto tako ćemo potaknuti korištenje turističke sezone za veći plasman hrvatskih proizvoda

Spasimo hrvatsku turističku industriju krot kroz maturalce. 40.000 maturanata ako budu na maturalcu 5 dana kreraju impresivnih 200.000 noćenja u pravilu izvan sezone što će zasigurno pripomoći da kompeziramo nedolazak primjerice Slovenaca. Ovo je mjesto u antirecesijskim mjerama gdje polako osjećam slabost i potrebu za plakanjem.

7. Poticanje izravnih ulaganja i prijenosa tehnologija ( nositelji: Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva;Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva;Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva)

 • osigurat će se efikasnija koordinacija državne i lokalne razine u pogledu stvaranja povoljnijih uvjeta za izravna strana ulaganja
 • ubrzat će se aktivnosti kod već pripremljenih projekata.
 • uvest će se ubrzani postupak ishođenja svih dozvola u roku od 45 dana za izravna ulaganja veća od 10 milijuna eura.
 • Potaknut će se prijenos tehnologija iz akademskih i istraživačkih ustanova u gospodarstvo.

Još jedna sjajna mjera iz antirecesijske radionice koja je inače totalno nepotrebna jer s jedne strane država i lokalne sredine nešto moraju koordinirati (što je nerazumljiva riječ i sigurno uključuje brdo sastanaka), aktivnosti će biti brže (što je ekvivalent izjavi: padati će kiša – totalno točno, ali malo nejasno kada i kako), moći ćemo sagraditi još koji Rockwool ali ovaj puta daleko brže. Prijenos tradicionalnih obrta iz akademskih krugova i istraživačkih ustanova prema industriji će biti ubrzan (ako je za to trebalo biti zamišljeno ministarstvo kulture).

8. Podrška tržištu nekretnina (nositelji: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ; Središnji državni ured za upravljanje imovinom;Ministarstvo financija)

 • dat će se podrška tržištu nekretnina radi poboljšanja likvidnosti i poticanja građevinske industrije koji bi uključivali sinergiju vladinih politika i poslovnih politika banaka

Ovo mi je super. Imamo jednu jedinu natuknicu i onda je napišu kao natuknicu a ne kao rečenicu (kako bahato i anti-antirecesijsko razbacivanje bulletima). Ovo uključuje subvencioniranje kamata, sada je sam pitanje kome. Naime, ako će se spašavati građevinska operativa onda im se samo daje zraka da hiberniraju i dalje, a ako se subvencioniraju kamate na stanove onda je problem u tome što tu mjeru već imamo i zove se porezna olakšica na prvi stan ili kuću. Neka mi neko objasni kako je ova mjera različita od neke od gornjih mjera koje se odnose na potpore? Jel oni to misle ozbiljno ili samo sakupljaju da bi navukli deset mjera?

9. Jačanje nadzora nad uvozom (nositelji: Ministarstvo gospodarstva rada i poduzetništva i Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja)

 • jačat će se kontrola kvalitete uvoznih proizvoda radi zaštite domaće industrije i domaćih potrošača

…za onu domaću industriju koja je preživjela 18 godina nekontroliranog uvoza. Dobro da su se sjetili. Kao, ideja je da ako zbog krize više ništa ne uvozimo (ajde barem nešto dobro od krize) pa da se barem pretvaramo da se na grančnim prijelazima napeto i temeljito radi.

10. Održanje životnog standarda najugroženijih skupina društva (nositelji: Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti; Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva)

 • Osigurat će se adekvatna razina sredstava za održavanje životnog standarda najugroženijih skupina stanovništva

Jadranku nismo bili spomenuli do sada i šećer ide na kraju. Kao brižna majka, potpredsjednica vlade, ministrica ministarstva za istraživanje ruda, gubljenje vremena i subvencioniranje HDZovih glasača – ona će svojim majčinskim instinktom pronaći najpotrebitije i “adekvatno” ih zbrinuti kako to samo majka zna.

Ako ste dobro čitali ove antirecesijske mjere možda vam je promaklo nekoliko važnih detalja. Naime, antirecesijske mjere nigdje ne spominju očekivani pad prihod državnog proračuna. Također, nigdje ne spominju apsolutno ništa što se odnosi na matičnu državu (ok, osim što smo uštedili milijun kuna na račun HGK, f… you Nadan Vidošević da te vidimo sada kada ti od 350mil kuna budžeta uzmemo taj milijun, raspasti će se HGK ko kula od karata, HAHAHA [zločesti smijeh]).

Ako to dosada niste skužili, u banani smo, ne vidim drugačijeg tumačenja ovoga.

Misao dana:
It’s a recession when your neighbor loses his job; it’s a depression when you lose yours.

One reply on “Paket 10 antirecesijskim mjera”

Meni se prvo učinilo da se Sanader prijeti Vidoševiću, da će mu ukinuti masu para ako nastavi koketirati s kandidaturom za predsjednika. Ovo je, kao, upozorenje.

Tih nešto sitnih stotina tisuća kn razlike su ovome “za kavu”, ali dok ga se spominje u antirecesijskim mjerama… kužiš, “bjež Vidoševiću!! Moja avlija!”

Onda su tako prosperitetno i revolucionarno najavili da će nabit prez na telefonske impulse i smsove. Kao da su priznali, “Ne zanima nas kriza nego izbori. I ti Mudriniću jezik za zube, pazi se!”…

osim toga, kratko i jasno. Jesmo u banani, i to već nekih skoro 20 godina, samo je sad šira javnost počela naglas priznavati da se ne krećemo iz banane… dapače, niti “ne vidimo” u kom smjeru je izlaz iz banane…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *