Categories
Priroda i društvo

Dnevnik

Da li je itko pogledao jučerašnji Dnevnik na HTVu? Čovjek koji je zanji puta gledao vijesti prije formiranja vlasti (ili recimo tijekom izborne kampanje) teško da bi prepoznao da je to identična država. From bad to bad to worse!

Dnevnik je krenuo s izvješćem zavoda za statistiku o 5,8% inflacije što je apsolutni rekord u proteklih desetak godina. DrIvo vatrogasac je odmah napravio i meeting sa sindikalcima i HUPovcima a sve u pokušaju da se spriječi prosvjed u travnju. Sada se super vidjelo tko je bio pozvan na sastanak i očigledno prihvaćanje premijerskog zahtjeva da se odustane od prosvjeda. Genijalan je i zaključak sastanka, vlada, HUP i sindikati odlučili su da će, pazite ovo, formirati povjerenstvo. Koja je točno funkcija tog povjerenstva osim kupovine vremena za drIvu totalno je nejasno. Oni će davati premijeru prijedloge koje bi valjda morale riješiti problem. Eto, ja bih recimo predložio da drIvu pošaljemo (skupa s Jandrokovićem) na bliski istok da riješe tamo problem Izraela i Palestine, smire malo Irance, naprave peace deal između amerikanaca i iračana, a na povratku kući da preko Afganistana i Pakistana pronesu svoju grančicu mira. Povjerenstva koja će osnovati, priču koju bi prezentirali sasvim sigurno bi zatiltali lokalnu ekipu na neko vrijeme, taman dovoljno da cijena nafte padne na nama hrvatima prihvatljivu razinu.

Kažu englezi da kada kiši onda pljušti, pa stoga nije čudno da su zamrznuta sredstva EUa prema Hrvatskoj. Zanimljivo je kako drIvo ide u Brisel popričati s ljudima o tome, dok istovremeno ministarstvo kojime predsjedava Ivan Šuker tvrdi kako je sve cool i nema nikakvog zamrzavanja sredstava. Da li je itko osim mene uočio to razmimoilaženje u stavovima, da li je to neka fina lingvistička nijansa koja je meni totalno promakla ili Ivan Šuker nije “in the loop”? A vidim da i Martina Dalić i Ante Žigman odlaze…

Kažu Slovenci da će pričati s nama o ZERPu tek kada mi zamrznemo naš ZERP, priča o ZERPu je daleko od gotove i očito ćemo o tome još puno razgovarati. Živio Hido Biščević! Zar nije lijepo da imamo ljude koji su svojim ponašanjem toliko zadužili zemlju?

Eh, ima još, na popisu ekonomskih sloboda pali smo sa 109 na 113 mjesto po istraživanju Heritage fondacije i Adriatic instituta.

Naravno, kao što je to Primorac jučer spomenuo kod Hrge; “Sve je ovo rezultat rada Sanaderove vlade u protekle četiri godine, što su glasači prepoznali i honorirali na izborima!”.

Oduvijek mi je bila nejasna ta hrvatska nacionalna potreba za samokažnjavanjem.

Misao dana:
The evening news is where they begin with ‘Good evening,’ and then proceed to tell you why it isn’t.

8 replies on “Dnevnik”

Meni sve nekako izgleda da će drivo biti na čelu kolone prosvjednika, i to kao glavni organizator, a onda se naravno postavlja pitanje protiv koga/čega se prosvjeduje ?

Meni sve ovo izgleda kao poceta kraja , i placanje dugova dolazi na red. Gotovo mi je drago da je drIvica dobio izbore , pa sad kusa sta je skuho u 4 godine.

Da to je to. Uporno upozoravam na ovakve stvari oko nas i to sigurno zadnje 2 godine, ali sto ces kad nas narod izabere opet iste, a za godinu dana ce se cuditi, ali zasigurno nece priznati da su napravili gresku davsi svoj glas krivoj stranci.
Kakva vlast, takav narod, a naravno takvo je i stanje u drzavi onda.
Mislim da smo krenuli na put u nizu ligu, a Sanader nema snage da napravi rez i pocne popravljati stvari, jer ce se radje dodvoravati svima.
Necu niti spominjati da ce za ovu situaciju, a i goru koja nam slijedi, dr Ivo i ekipa okriviti globalne krize, vjetrove s Marsa, prejaku zimu, … :-)
Samo jos jedno pitanje za kraj, koja grana gospodarstva pokrece uopce ovu zemlju? … trgovina i usluge, zar ne?

Jeziv je bio dnevnik. Samo sam čekao da se odnekud pojavi Milka Planinc i krene nam objašnjavati razloge uvođenja bonova za benzin. Sve mi smrdi na to da će opet biti redova za crni kruh po dvije kune. Ta cijena će biti proslavljena kao veliki uspjeh Sanaderove vlade u suzbijanju korupcije u pekarskoj industriji.

U Yugi smo navodno bili dužni nekih 20 mlrd. dolara i bili smo prezaduženi. SIZ-ovi paketi mjera svake su godine donosili “pritezanje opasača”, stajali smo u redovima za kavu i ulje, vozili na par-nepar, stopa inflacije mogla nas je komotno sve lansirati na Alpha Centauri. Sad smo dužni preko 30 mlrd. EURA, i to s puno manjim brojem stanovnika! Ali što je to za našeg premijera i ministre! “Situacija je teška ali nije zabrinjavajuća”. Ili je zabrinajvajuća ali nije teška? Ili nam, drugim riječima, više nema spasa?

Zaboravio si napisati da su sve teme od inflacije preko ZERP-a do zamrzavanja pregovora i konkurentnosti od sudbinskog značaja za glasače 11 izborne jedinice iliti stanovnike Čitluka, Rame, Pertha i Vancouvera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *