Categories
Politika Priroda i društvo

Još malo o Pulsu

Tražeći originalni tekst na Jutarnjem (kojeg nisam našao u online verziji), naletio sam na već napisani tekst na businessu koji govori o interpretaciji jednog od pitanja prošlotjednog Pulsa:

Pulsovo istraživanje javnog mnijenja koje objavljuju naručitelji HTV i Jutarnji list dalo je odgovor o stavovima birača prema liderima vodećih hrvatskih stranaka Ivi Sanaderu i Zoranu Milanoviću. Zanimljivo je međutim kako su rezultate istog istraživanja na različite načine objavili HTV i Jutarnji list te izvukli dijametralno suprotne zaključke. Prema Jutarnjem listu birači boljim ocjenjuju Sanadera, dok HTV objavljuje pobjedu Milanovića.

Eh, u čemu je fora, svaki od ispitanika je bio pitan kako ocjenjuje neke od osobina Ive Sanadera i Zorana Milanovića (poštenje, sposobnost, odlučnost, odgovornost, uvjerljivost i dobar govornik). Kada zbrojite ocjene po karakteristikama i izračunate prosjećnu ocjenu onda dobijete slijedeći grafikon:

Karakteristike političara 1

Gornji grafikon je ovaj kojeg je koristio HTV u interpretaciji svojih rezultata, a ovo je grafikon kojeg je koristio Jutarnji, Jutarnji je koristio graf u kojem se koristi postotak ispitanika.

Karakteristike političara 2

Logično je pitanje gdje je tu u stvari razlika i kako je moguće da u identičnom istraživanju imamo dva gotovo oprečna grafikona koji opisuju istu stvar, a još je opasnije selektivno interpretirati podatke.

Ono što se desilo je slijedeće. HTV je koristio prosjećnu ocjenu koju je dobio svaki od političara (što je po meni ispravno), i po tom kriteriju Milanović “dobija” Sanadera u svakom od ovih područja osim u “dobar govornik”. Dakle, percepcija je ljudi kako je Milanović pošten, sposoban, odlučan, odgovoran i uvjerljiv ali je nešto lošiji od Sanadera u kategoriji “dobar govornik”. Istovremeno, ako isti taj rezultat interpretirate kao broj ispitanika koji je iskazao određenu ocjenu ispada da je Sanader “pobijedio” u svim kategorijama. Iako oba grafa obrađuju isti skup podataka metodologija je ipak različita, te se tako prosjećna ocjena računa kao zbroj svih danih ocjena, a drugi graf kao zbroj ispitanika – razlika je u tome što nisu svi ispitanici ispunili sve odgovore i prema informacijama iz Pulsa između 20-30% ispitanika nije ispunilo upitnik na ova pitanja kada je riječ o Zoranu Milanoviću.

Koji je graf ispravan, prosudite sami!

Misao dana:
If there is any one secret of success, it lies in the ability to get the other person’s point of view and see things from that person’s angle as well as from your own.

10 replies on “Još malo o Pulsu”

Obzirom da na izbore izlazim iz istog razloga kao i dvijetisućite (a to je “protiv”), ja glasam za kojigod je graf protiv doktora Napuhanka Dugobabljanina. Žalosno je da mjesec dana do izbora još uvijek nemam ni jedno “za”.

žalosno je tww da ti, kao mnogi naivni/neuki/površni itd. hrvatići glasaš a priori”protiv”….dakle, za promjenu radi promjene. Da su Hrvati oduvjek bili kratkog pamćenja je poznato, pa će se tako uhvatit Verone i satova (jer je to “friška” afera) a totalno će zaboravit, štajaznam, Viktor Lenac, ili prodavanje Štroku hotela za par kunića, ili poklanjanje komada zemlje Slovencima od strane Račana, i tak….

merlin,
u mojoj glavi apsolutno nema dvojbe oko toga da je HDZ najveće zlo (osim rata) koje je zadesilo ovu državu
čak i kada ne bi imao glasati za koga ZA (što ja na sreću imam), svejedno bih glasao PROTIV

pitanje verone i satova je pitanje vjerodostojnosti, osoba koja nije u stanju objasniti porijeklo vlastite imovine ne može biti na takvoj poziciji iz jednostavnog razloga što svoju dobrobit stavlja ispred dobrobiti nacije a to nije prihvatljivo na poziciji predsjednika vlade (ili političara bilo koje vrste)
borba protiv korupcije počinje vlastitim primjerom i mi padamo prije nego što smo krenuli

glede lenca, molim te prouči dokumentaciju oko Lenca, nakon toga, stavi Lenac u perspektivu svega ostaloga (iznose, aktere) i ako je to doista najveća stvar koju možeš zamjeriti SDPu onda je doista sjajno (što nikoga ne oslobađa krivice ako postoji, usput rečeno, sve kaznene prijave su odbačene kao neosnovane)

glede štroka, ti isti hoteli su sa sobom donijeli neke pogoleme dugove, no premalo znam o tome da bih mogao donijeti neki sud, ali ponovno, ako je netko nekome pogodovao, najstrožija kazna koja postoji neće biti dovoljno primjerena

glede parafa, paraf je paraf i njegovo značenje je dobro poznato u diplomatskom jeziku, račan nije imao mandat sabora za potpis sporazuma (je za paraf, ali ne i za sporazum koji nikada nije potpisan), dokument nije prošao proceduru i to nije big deal

taj dokument definira pravo prolaza do otvorenog mora za sloveniju, pravo koje oni svakako imaju s ili bez našeg parafa, potpisa i ratifikacije u saboru, ne smatram to osobito bitnim problemom, a u času kada se slovenci opamete i kada se ovaj problem riješi to će se i pokazati tako da ne brinem o tome niti najmanje

Merline Merline… Imam ja malo previše godina da bih bio površan ili zaboravljiv. A imam i previše kila da bih bio Hrvatić. HDZ i krivousti ljigavac su najveća pošast koja je pogodila Hrvacku od stoljeća sedmog uključujući potrese, kugu, inkviziciju, svjecke ratove, lokalne ratove, ratove općenito, turbo folk, Zdravka Mamića i Novu TV. Od njih jednostavno nitko nemre bit gori.

@Merlin:
“žalosno je tww da ti, kao mnogi naivni/neuki/površni itd. hrvatići glasaš a priori”protiv”….dakle, za promjenu radi promjene.”

Velike li misli. Jebote. Ako pod “hrvatići” misliš “suprotno od Hrvatine”, to je krasan kompliment, stoga Ti hvala.

“Da su Hrvati oduvjek bili kratkog pamćenja je poznato.”
Ako mi objasniš da kako je Linić ili netko drugi iz SDP-a ukrao novce, ili ih namjerno potrošio krivo i tako oštetio državu, neću glasat za SDP, obećajem. Do sad sam u ovih nekoliko godina čuo samo mlaćenje prazne slame, a ovo što ti radiš je isto.

Pamćenje, kratko ili dugo, nije ključno ovdje. Ovdje je ključno to što bi svi koji su stavili npr. potpis na ovakvu prodaju t-com dionica trebali ležat 20 godina u zatvoru.
Sory, s obzirom da malo trave vrijedi 2 godine zatvora, onda ovakav gospodarski kriminal i izdaja nacionalnih interesa teži 2000 godina zatvora.

Nemoj se sramotit pozivajući ljude da glasaju za mafiju.

gle tomo, kao prvo nije mi bila namjera pravit se pametna (niti se smatram posebno pametnom, nego event. malkice iznad prosjeka: drugo: nisam ni HDZ ni SDP niti koja druga stranka. tako da rasčistimo sad i za ubuduće. treće, žensko sam, ak’ je to bitno za ovaj forum; dalje: hrvatići je moja uobičajena spika, bez ikakve zle namjere, i.e. ne dijelim Hrvate na Hrvatine i Hrvatiće. tak. sad kad smo to riješili, samo ovo ću reć: objasni ti meni kako je Vukelić izmuzo lovicu iz Brodogradilišta, pa ću se ja potrudit i pronaći starije – a i novije – članke koji objašnjavaju kako je Linić oštetio drž. budžet, itd. shvatit će, nadam se, da ne mogu imati sve činjenice u glavi i istresti ih argumentirano u svako doba dana i noći (pogotovo, što to nije moja profesija, i.e. nisam npr. ekonomski analitičar, novinar ili slično… a nema smisla, jelte, da mlatim praznu slamu :))

vukelićev posao je bio da to spriječi, a ako to već nije uspio onda je to trebao sankcionirati

jedan od mogućih zaključaka je i da je u cijelu priču duboko povezan i da je njezin sastavni dio

@Merlin:
Primljeno na znanje, no svejedno Te molim da ne koristiš izraz “hrvatići”.

Što se afera tiče, po mom mišljenju, prodaja t-coma je sama po sebi dovoljna da se te ljude pozatvara, ali nije nužno i najveća, samo najočitija.

Što se tiče brodosplita, uzorak operacije je standardni: prilikom sklapanja poslova se izmisle dodatni troškovi i obveze državne firme prema nekoj domaćoj fiktivnoj ili tvrtci u vlasništvu osobe bliske stranačkom vrhu, ili se pak prema stranoj tvrtci obveze preuveličavaju.
U bilo kojoj varijanti, (a ovdje ih je više prisutno, koliko sam uspio shvatiti), višak novca se drugim kanalima vraća stranci ili čsto ministrima, pomoćnicima ministra, premijeru ili nekim drugim “zaslužnim” osobama.

Ovdje ćeš skužiti kako se Vukelić pripremao za pranje novca tako što je rođakinju novinarku dofurao u nadzorni odbor Brodosplita (i Uljanika).

Ovdje imaš natuknicu o još jednom famoznom članu nadzornog odbora.

U ovom članku možeš vidjeti da su Austrijanci prvi digli prašinu jer su skužili da se radi o pranju love (4 milijuna, preciznije):

Na kraju (makar je to samo 1 izvor podataka!), ovdje možeš vidjeti koliko su se HDZ-ovc nalagali kako ne znaju i nemaju veze s ničim, te kako je u startu bilo očito da “netko” pere lovu makar to nije eksplicitno rečeno, zapisnik sjednice nadzornog odbora:

Hvala cnn-u na trudu. :)

Obrazac je zapravo klasičan, ali je zajeb u tome što je teško pohvatat sve takve sprdačine od krađa, jer ih rade po cijeloj državi na svim razinama.

Mislim da ne treba više od ovoga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *