Categories
Politika

Ništa od sučeljavanja?

Nisam nešto raspoložen pa da skrenem pozornost na nekolicinu zanimljivih tekstova:

  • Miodrag Šajatović glavni urednik Lidera imao je sjajan uvodnik koji se bavi dužničkom krizom koja prijeti Hrvatskoj. Nije da ja tvrdim da će se nama desiti isto što i Argentini, no nije osobito teško skužiti da nam se inozemni dug dramatično penje (a cijela priča o tome kako je dug usporen je u stvari totalna glupost jer je zbog mjera HNBa nastao cijeli val dokapitalizacija banaka koji je samo za ovu godinu blizak 2 mlrd eur-a, dakle dugovanje raste samo što se dio duga u stvari nalazi na stavci unutarnjeg duga). Ne smatram da smo sada na rubu armagedona, no samo nijekanje da problem postoji je više nego zabrinjavajuće. Nadajmo se samo da će buduća vlast biti fiskalno odgovornija, jer ako se prisjetite, vlada je imala brdo kritika na račun HNB-a, a ispada da je pozitivno mišljenje MMF-a i svjetske banke u stvari proizašlo iz mjera koje je donijela HNB. Rohatinski rulez!
  • Darko Baniček na business.hr-u govori pak o HDZovom gospodarskom programu. Ono što mnogim kritičarima SDPovog programa nedostaje kao konstatacija je činjenica da HDZ već mjesecima kontrira SDPovim prijedlozima politika, te da HDZ nije ponudio nijednu originalnu inicijativu koja ne bi bila odgovor na neku od teza koje je SDP već ponudio. Priča o porezu na imovinu, porezu na kapitalnu dobit, glasanju dijaspore… O svemu tome HDZ ima isključivo obrambeni stav i naravno, samo njima svojstveni pokušaj spina, koji vjerojatno nekim grupacijama puno znači.
  • Ako niste još čuli, HDZ će za glasanje dijaspore u hercegovini otvoriti 126 biračkih mjesta što je 4x više nego u bilo kojim izborima do sada. HDZ je definitivno u panici i ako je istinita informacija o 400 billboard plakatnih mjesta po BIH razina neizvjesnosti čak i u njihovim redovima je daleko veća nego što to izgleda. Dragutin Lesar objašnjava mehanizam glasanja dijaspore i kako to utječe na nas. Čak i ako ne želite glasati na ovim izborima (jer nemate svog favorita) ali spadate u 2/3 biračkog tijela koji se protivi 11 izbornoj jedinici, iziđite na izbore i precrtajte listić, nacrtajte karikaturu, odaberite nekoliko parova, odglasajte za najmanje izglednu stranku – sasvim svejedno, samo dignite cenzus za glasove dijaspore. Usput rečeno, pogledajte video iz emisije Otvoreno u kojoj je Kolinda Grabar Kitarović branila izbledijele boje HDZa – divim se inače HDZovim kadrovima poput Polančeca ili Jandrokovića koji dođu u studio s obrazom debljine đona čizme, no Kolinda je educirana osoba i da se svede na partijskog vojnika doista nije u redu.
  • Vjesnik donosi priču kako Makedonija izvozi više IT usluga nego Hrvatska (via Monitor). To me podsjetilo na jednu drugu teoriju a koja se odnosi na Kosovo, naime tamo je nevjerojatnih 60ak postotaka populacije mlađe od 25 godina (uzmite postotak uvjetno, ali je iznimno visok) i sada se postavlja pitanje kako to isto Kosovo u uvjetima samostalnosti (ili konfederacije) na najbrži mogući način izvući iz ekonomske krize u kojoj se nalaze, i logični izbor je IT industrija. Možemo očekivati da će Kosovo (a potencijalno i Albanija nakon toga) postavi Europski Bangalore. Smjela tvrdnja, zar ne?

Misao dana:
Discontent is the first step in the progress of a man or a nation.

14 replies on “Ništa od sučeljavanja?”

HDZ je čak napravio i plakat na temu poreza na kapitalnu dobit i to im je izgleda jedan od jačih aduta u ovoj kampanji, a ako malo razmislimo i HDZ će uvesti taj porez ako dođe na vlast, i to vjerovatno već od 2008., a najkasnije kada budemo ulazili u EU.

Ro-Ro-Ro-Ro-Rohatinski! :)

@Mladen: ako je to onaj plakat koji sam danas vidio, onda nije na temu poreza na kapitalnu dobit, nego na temu poreza na kamate na štednju, kojeg nitko nije predložio.

Re: Kosovo: Lako moguće, ako im tko još ostane nakon vrlo izvjesnog rata, ako mene pitate.

Ne postoji uvijet ili propisi koji zahtjevaju harmonizaciju poreza na kapitalne dobitke za pristup u EU. U novi članicama kojim imaju pkd, stope su znatno niže, i manji je broj vrsta imovine koje se oporezuju. Mnogo njih ne oporezuje dividende primjerice, kao i Hr.

Danas sam slucajno naletio na stari Globus u kojem je izvanredno analitican tekst Mirjane Kasapovic o razlikama SDP-a i HDZ-a. Cudno mi je da ga nitko od blogera sklonih SDP-u jos nije prenio. Autorica je vjerojatno najozbiljniji hrvatski politicki analiticar, iako me superiornost pa i apodikticnost s kojom nastupa ponekad zivcira. (Zivcirala me i njezina agresivnost pocetkom devedesetih, ali to sad nije tema.) Zapravo, glupo je reci politicki analiticar, ona je stvarno upucena znanstvenica. Njen tekst proizlazi iz strucnog okvira primijenjenog na hrvatsku stvarnost i potpuno odudara od poluamaterskih nedopecenih uradaka koje proizvodi bulumenta kvazi-novinara (i u tom broju Globusa su analize koje pisu nazovi doajeni a ispod su razine dnevne banalnosti), a koji nikog tko je barem malo upucen i ne pitaju za misljenje, nego transferiraju u javnost birtijska nagadjanja. (Ovo se ne odnosi na blogere, jer se oni – osim izuzetaka – ne predstavljaju kao ovlastenici javnosti.) Ne bih htio interpretirati Kasapovickin tekst, jer ga uostalom nemam ispred sebe, samo sam prepoznao u njemu knjige koje je uredila (o generalnoj politici i posebnim politikama). Ali, ono sta je Kasapovic napisala o SDP-u i HDZ-u sugerira o cemu ce Hrvatska odlucivati. Da skratim, a nadam se (preporucam) da ce netko staviti tekst i na net, stvar je u tome hoce li se politicari baviti konkretnim politikama, cemu SDP tendira, premda – moje je misljenje – nije dostatno u tome artikuliran, ili demagogijom. Sanader je, po Kasapovic, iako to mozda nije izravno rekla – Tudjman u novim uvjetima. Preporucam takve diskusije, upucene i utemeljene, a ne naklapanja i nabadanja.

Kakvo suceljavanje pa da mu stave pod nos potpis koji je vrli sandi stavio 1999 na razgranicavanje sa BIH . Samo budala bi dosla na takvo suceljavanje a on kao izdajica Hr nema muda niti da posmisli na to. Covijeka treba strpati u bajbuk da se hladi ali sve je to HR.

I jos nesto: cini mi se da Lesar grijesi, ali nisam siguran. Dakle, ja mislim, da oni koji imaju dvostruko drzavljanstvo i imaju prebivaliste u Hrvatskoj MORAJU glasati za liste iz mjesta svog prebivalista u Hrvatskoj, dakle NE MOGU BIRATI hoce li listu za dijasporu ili jednu od deset izbornih jedinica. Ako imaju prebivaliste u Hrvatskoj cak ako imaju i u Mostaru, moraju glasati kao da su u Hrvatskoj, na primjer u Zagrebu, iako to glasovanje mogu obaviti i u Mostaru. Zato se registriraju. Tako, sad cemo vidjeti koliko Hercegovaca i Bosanaca (ali i kanadjana…) stvarno ima adrese u Hrvatskoj.

mene zanima nesto drugo – uz pretpostavku da izadjem na izbore i nacrtam karikaturu – sto se desava s tim glasom?
broji se u masu koliko je ljudi izaslo, to mi je jasno, al sto dalje?
i kako to prekrizeni listic utjece na dijasporu (pri tome ne mislim na ljude koji se zateknu izvan svog mjesta prebivalista, vec na one koji zive i rade u drugoj drzavi a imaju neopisivu potrebu glasovati oko toga sto ce se s nama desavati)

lhamia,
korekcija netočnog navoda, dakle ne smiješ nacrtati karikaturu, listić MORA biti važeći, dakle odabereš bilo koga ali mora biti ispunjen na ispravan način

mrak, pa kad smo već kod potpisa…baš sam spomenula u prethodnom postu poklanjanje komadića Hrvatske od strane Račana, pa daj malo elaboriraj i taj njegov famozni paraf; ili to i Račan, baš kao Milanović ovih dana, nije bio na čistu jel bi kakio ili piškio :)) koliko se sjećam, rečeno je bilo da je to eto, tako bio, neformalni, razgovor sa Slovencima pa je on samo parafirao to, valjda u znak dobre volje? pa nama sad Slovenci jašu po tom sporazumu, dogovoru, što li već, btw. naravno, da ćemo porauhat, u to uopće ne sumnjam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *