Categories
Politika Video

Ne budi se s HDZovcem

Prije nekog vremena naletio sam na zanimljivi video spot kojeg je snimila britanska Laburistička stranka uoči svojih izbora, a koji se zove “Ne budi se s konzervativcem”. U proteklih nekoliko dana taj sam spot vidio na nekoliko blogova pa sam pomislio da bi možda bilo dobro i prevesti ga na hrvatski za sve one kojima engleski možda i ne ide tako dobro.

Poruka spota je vrlo jednostavna i doslovna – ne budi se s konzervativcem, što bi kod nas u prijevodu trebalo biti “Ne budi se s HDZovcem”.

29 replies on “Ne budi se s HDZovcem”

Nisam baš sigurna da bi mi se bilo koja stran(k)a svidjela iz ovog spota. Prilično plitko i patetično.

Reklama je cool. Nego, ne sasvim vezano s temom, ali opet i da, može li mi netko objasnit zašto se Mesić tako uporno petlja u kampanju? Zašto je pristran? Ne znam čita li tko od vas kolumnu dr. Kasapović u Globusu – ja ju, btw. jako cijenim, žena je fakat od formata – i posljednju kolumnu naslovila je: Mesiću, dalje od kampanje! Podnaslov kaže: Uoči svakih parlamentarnih izbora Mesić je posezao za političkim ovlastima koje mu NE pripadaju i pokazivao želju za moći koju ustavno nema.
Tko nije, svakako neka pročita taj članak. Tko je ovlašten za to da Mesića podsjeti na njegove ustavne ovlasti? Ne znam da li ih je on to zaboravio ili se ponaša po onoj Titovoj: zakoni – – u ovom slučaju Ustav – su OK. ali ne treba ih se držat’ ko’ pijan plota?

Ne razumijem zašto Mesić ne bi jasno i nedvosmisleno dao do znanja koju stranku smatra najboljom i koja ne bi smjela nikako osvojiti vlast. Pa nije on fikus, nego državnik, koji ima odgovornost prema građanima Republike Hrvatske. Ne može se ponašati kao da ga se ne tiče što se događa s hrvatskom politikom. On je političar, a ne sudac ili vojnik ili tako nešto.
Mesić nikome ne može i ne smije reći kako glasati, ali njegovo mišljenje mora biti transparentno. Ne može sad štiti pa poslije da priča ljudi, ne valja nam vlast.
Kako će najbolje korigirati u kojem smjeru ide država nego da kaže tko ima vjerodostojnost da ju vodi u dobrom smjeru, a tko ne.

1. presjednik RH je nadstranačka ličnost,
2. on je predsjednik SVIH građana RH, dakle i onih koji su za HDZ, SDP, HSP i ostale stranke. 3. favoriziranjem ove ili one strane on krši to načelo neutralnosti i time negira ili ako baš hoćeš bagatelizira preferencije određenih grupa građana.

dalje: zašto bih ja, ili bilo tko drugi, vjerovala da je njegova procjena baš točna, i.e. da je točno procijenio tko ima vjerodostojnosti da vodi državu u dobrom smjeru, a tko ne?
Kako mogu biti sigurna kad se već u “procjenama” u svezi slučaja Gotovina, pa Zagorca (da navedem samo najbitnije) pokazalo da je fulao, i.e. njegovo miješanje u ova dva “projekta” je bilo neprimjereno i van granica zadataka i ovlasti jednog predsjednika…

1. Mesić je član Hrvatske narodne stranke u mirovanju. Kao član stranke je izabran, a kao kandidat mnogih stranaka reizabran za predsjednika.
2. Naravno da mu nećeš a priori vjerovati. Ja npr. mislim da u zadnje vrijeme priča potpune gluposti i nije mi jasno što mu je, ali mislim da je najpozvaniji u ovoj državi da javno kaže svoj stav.
3. Nigdje, ali baš nigdje, ni u Ustavi ni u zakonima ne piše da predsjednik ne može biti član neke stranke i da ne smije aktivno podupirati svoju stranku u svim izbornim kampanjama. Mesić se htio izdići iznad strančarenja, pa je zamrznuo članstvo u HNS-u, ali to ne znači da kao politički vođa države ne bi trebao izreći svoje mišljenje.

ajmo još ovo: kako netko može vjerovati predsjedniku koji je do daske degradirao funkciju predsjednika kao takvog? Kako mogu reći za takvog čovjeka da je vjerodostojan? Da je pravedan, mudar, blabla. Ajmo još jedan argumentić koji definitivno govori da taj lik nije sasvim “čist” -(prilažem engl. prijevod dijela Mesićevog intervjua Le Monde-u 9 veljače, 2000):

He is Stipe Mesic, the last President of the Socialist Republic of Yugoslavia in 1991. His experience as a senior Communist and Yugoslav apparatchik will serve him well in an integrating world where, among other things, a new super Yugoslavia is being created in the form of the “Stability Pact for South-Eastern Europe.” Now all that remains is to eliminate the current regime in the Federal Republic of Yugoslavia, a goal which unknown gunmen, who shot dead the Yugoslav defence minister on Monday, seem to be on their way to achieving. Mr. Mesic joked, “I used to be president of one country. Now I am president of another! This is a unique case in the world. Gorbachev tried but failed.” (He is wrong: Václav Havel was president of Czechoslovakia and then of the Czech Republic.) Mr. Mesic has already said that he wants to see a Serbo-Croat reconciliation along the lines of the post-war Franco-German relationship.

He also told a tasteless joke: “Do you know the difference between Tudjman and Milosevic? One is under ground and the other dare not leave his territory.” (The joke may lose something in translation from the Croatian.) [Le Monde, 9th February 2000]

Vidimo ovdje da taj čovjek (Mesić) pati od hipertrofiranog ega, vidimo da je površan i neznalica (sve to je on zamjerao Tudjmanu, što, nota bene, stoji, ali nije tema sad) kad kaže da je njegova situacija jedinstven slučaj u povijesti svijeta; i ono što je najvažnije, vidimo da je to čovjek bez trunke pristojnosti. Ako je Mesić po nečemu jedinstven u povijesti svijeta onda je to po tome što je što je svojeg prethodnika “popljuvao” na najneukusniji mogući način. Tom “šalom” ” balkanizirao” je i samog sebe ali i funkciju predsjednika. I sad da ja takvom liku vjerujem da je sposoban razumno razlučiti dobro od lošeg, itd. ? Odmah da naglasim – već sam to rekla, ali ponavljam za svaki slučaj – ne navijam ni za HDZ ni za SDP, niti sam u stranci. Promatram stvari sa strane, neutralno…

dodatak: mislim da je prijevod nešto malo kriv; koliko se sjećam Mesić je bio rekao: Znate li koja je SLIČNOST između Franceka i Slobe: niti jedan ne može van iz zemlje, Franjo je pod zemljom a ovaj drugi se ne usudi izać’ van (probala sam naći oriđiđi french text, ali arhiva Le Monde-a je for subscriptions only)..

i još nešto: glede Mesićevog prozivanja Instituta građevinarstva Hrvatske, da dobiva poslove od države, itd. A što je s Čačićem i Coningom i ostalim njegovim tvrtkama? Kad je ovaj dobivao silne poslove, onda ga to nije smetalo? Mislim, ajmo bit’ onda pravedni, tj. Mesić je onda trebao – ili treba sada – i taj slučaj izbaciti na površinu. Ovako, ispada da oni koji su njegovi mogu radit što hoće…Mislim, stvar je jasna. I ponavljam, kako onda možemo reći da je Mesić vjerodostojan i pošten lik kojem, dakle, možemo vjerovati i čiji odabir (SDP) možemo držati boljim od ove druge opcije (HDZ)?

ja ne vidim razloga zašto predsjednik države ne bi sudjelovao u predizbornoj kampanji
to kakvog predsjednika imamo je drugi par rukava i nije povezan s time da li se on smije ili ne miješati u kampanju, birajte drugi puta pametnijeg :)

glede IGH i conninga, u času kada je čačiću bio identificiran sukob interesa ukupna suma svih poslova je bila oko 100mil kuna (mislim da se spominjalo 130-140), a recimo samo pelješki most je 2 milijarde

a čak i kada bi sve to bilo skupa točno, kakav je to kriterij da zato što je netko (čačić) navodno zlouporabio položaj (a nema nikakve prijave na tu temu, zar ne?) da li to na bilo koji način može biti opravdanje za marinu i IGH? apsolutno ne može

cijela ta priča s mostom je ne samo besmislena nego i krajnje netransparentna i taj cijeli projekt kao i sve koji su u njemu sudjelovali treba eliminirati iz igre

a izbori su sjajna prilika da se to napravi

pa ne vidim da ima ikakve prijave i za IGH..ako sam dovoljno pažljivo pratila stvar; ma, gle, mrak, nema prijave za hrpu tih sranja..bilo od strane HDZovske ekipe bilo od SDPovske..revizije pretvorbe NIJE bilo (a to je ono na čemu su, nota bene, SDPovci dobili prošli mandat!). dakle, slažem se, to nije argument. Ma, lako za mene, to onda treba Mesiću reći :))

1. Čačić je točno kako zakon nalaže prenio svoja vlasnička prava u Coningu na odvjetnički ured i općenito primjenjivao sve zakonske mjere protiv sukoba interesa. To što je zakon koji to regulira sprdnja to Čačić nije kriv.
2. Revizija pretvorbe JE provedena u mandatu prošle vlade, a završena je u ovom! I još samo posjetnik na činjenice koji svi HDZ propagandisti na internetu „zgodno“ zaboravljaju. Za prošle vlade zbog privatizacije uhićeni su Miroslav Kutle, Josip Gucić, Antun Novalić, Marko Marčinko, Leon Sulić… da nabrojim samo neke.
3. Ocjenu Mesićevog rada i i svoj stav o tezi da “je do daske degradirao funkciju predsjednika kao takvog” dali su birači 2005. godine i mišljenje nekolicine prohadezeoskih blogera neće utjecati na njegovu ukupno pozitivnu sliku koju će zauzeti u udžbenicima povijesti.
4. Mesić kao šef države nema pravo ostati sa strane i ne reći svoje mišljenje kada se odlučuje o sudbini države za najmanje sljedeće četiri godine.

1. Marko Marčinko zasigurno ne spada u tu ekipu – tu su bile druge igre; Kutle je nešto sitno odležao, ali se, ako se ne varam, izvukao, Gucić isto mislim, za Novalića se ovaj čas ne mogu sjetit, mislim da to još nije riješen slučaj? I mnogi drugi…? Koji drugi..Da skratim, revizija privatizacije nije provedena, barem ne do kraja, ni blizu do kraja.
2. Uzmemo li da Croatia ima 7% visokoobrazovanih (mislim da je ta brojka u igri, tu negdje) onda ni ne čudi da je Mesić dobio još jedan mandat. Zapraff, kad razmislim, da je, recimo, Pašalić bio malo manje uštogljen i da je znao pričat viceve ko’ Mesić, plebs bi ga porauhao samo tako. A sad, hoće li Mesić – a za čim silno čezne- biti upisan u povijest RH kao dobar predsjednik, ili će, nakon što mu mandat završi, izaći na vidjelo stvari o kojima sada nemamo pojma, event. slutimo neke…to tek treba vidjeti.
4. Nisam politilog po struci – mogu te samo uputiti da pročitaš kolumnu dr. Kasapović u Globusu. Žena je od struke, i jasno tumači neke stvari. Globus možda jest smeće, ali ona i kolumna nisu. Toliko.

kutle je bio u istražnom pritvoru nikada u zatvoru (iako s njegove perspektive vjerojatno mu je svejedno)

gucić nikada nije sudjelovao u privatizaciji

Čekaj, čekaj, od izjave “revizije pretvorbe NIJE bilo” došli smo do toga da ja moram nabrajati tko sve je ili nije završio u zatvoru. Ne bi li netko prije trebao priznati da iznosi neistine kad kaže da revizije nije bilo?
Kutle konstantno ima nekoliko sporova koje gubi, pa poništava drugostupanjskim žalbama, ali uglavnom “odležao” je više nego mnogi koji su ubili.
Mrak, nisam siguran da si u pravu. Koliko mi pada na pamet Gucić je “privatizirao” Ferimport i Osječku pivovaru, a to sad ovako iz glave vadim i uvjeren sam da ima još toga.

nije,
gucić nikada nije sudjelovao u privatizaciji, on se bavio “torbarenjem”

činjenica je da je efekt jednako poguban a razlika suptilna, ali se gucić nikada nije pojavio kao direktni kupac od države ili hfp-a

ako ti tih par sitnica zoveš revizijom onda ja ne znam što je revizija (btw. točno Kutle nije bio u zatvoru nego istražnom, nebitno za priču), ne mogu ovak’ sad napamet reći ali se sjećam da je Šima Krasić podnijela report o privatizaciji, itd. da je bilo poprilično spornih mjesta. i tu je cijela priča stala. ekipa je report uzela na znanje. i točka. velim, neću sad lupat na pamet..uostalom, nije li mesić isto pričao ne jednom da je u pretvorbi svega bilo, da je hrpa lovice kroz to oprana i preprana a hrpa je i izašla iz zemlje..itd. tak’ da nemojmo pričat da je revizije pretvorbe bilo. ovo nešto sitno je čisto mazanje očiju plebsu. kao, nešto se napravilo. tutli-kutli-mutli nije vlas sa glave pala, a ne sjećam se da se isto desilo i pašaliću, itd.

zapraff hoću reći ovo: ni SDP – baš kao ni HDZ- nije ku***m mrdnuo da rasčisti sranja iz privatizacije. that’s the point moje priče.

merlin,
jedan od problema su i rokovi zastare koji su takvi kakvi jesu, a država ja spora i neučinkovita

revizija privatizacije JE napravljeno, ono što NIJE napravljeno je sankcioniranje

znam da je ta razlika između onoga što riječ revizija znači i očekivanja vrlo velika ali je to jednostavno tako

točno je ovo za rokove zastare, itd. – ali point je u tome da je hrpa toga naštimana – nagradno pitanje: TKO je naštimaval stvari: malo SDPovci, malo HDZovci:)) – upravo na način da dodje do zastare, tak da mu ispadne na isto, tj. zato sam ja rekla – pojednostavljeno – da revizija nije napravljena. dakle: ispravak krivog navoda: revizija je napravljena u malom dijelu, dok je većina pretvorbe ako ne i sva obavljena netransparentno(ne sjećam se više tko je ono rekao ili je to pisalo u izvješću Državne službe za reviziju RH). Sve u svemu, glede revizije privatizacije ispao je: ćorak. Nemojmo se zavaravati da isto nije odgovaralo i HDZu i SDPu. Uostalom, SDP je imao 4 godine da sredi pravosuđe e da bi ono bilo brzo i efikasno, pa onda ne bi baš bilo toliko zastara. A koliko znamo, manekenka Ingrid se više bavila svojim kompletićima nego reformom pravosuđa :))

Revizija je obavljena u cijelosti. !00 posto gotova, nema više što revidirati. SDP obećao – Napravljeno!
Merlin, tvoj je problem što ne barataš s pojmovima, a razbacuješ se izjavama koje si negdje čula, a ne razumiješ ih.
Ja bi volio da je Hrvatska prošla vaučersku privatizaciju kao Slovenija, ali nije nego je Tuđman stvarao 200 bogatih i njima je podredio sistem. SDP je tada bio glasno protiv, ali u protivljenju su imali podršku manje od 6 posto birača.
Kad su osvojili vlast napravili su reviziju privatizacije i neki su završili u zatvoru. To su činjenice. Ne treba ponavljati tuđe laži. Ocjenu je li to bilo dovoljno birači su dali na izborima 2003.
Ipak, izjednačavati HDZ, koji je stvorio kriminalni sustav i SDP koji ga nije uspio razoriti (iako je pokušao) je krajnje licemjerno.
Mrak, može biti da si u pravu, ali Gucić je onda sudjelovao u “sekundarnoj privatizaciji” koja je “prirodno” slijedila iza “obične” što ne umanjuje njegov krimen.

Redpen, nije to baš sasvim tako, no, pisala sam u brzini – između poslova – pa baš i nije ispalo kako spada. Dao si mi sad posla, malo ću se potrudit ovih dana, brzo pretresti neke podatke koje sam pozaboravljala, itd. Ne zato da tebi ili bilo kome dokazujem da se razbacujem izjavama ili da ne razumijem, nego više onak’ principijelno – jer, smeta me jako ova tvoja rečenica: SDP obećao – Napravljeno! Usput, nemoj me nasmijavati onim ..SDP je pokušao, zbilja nemoj. SDP je tijekom cijele svoje vladavine bio previše zaokupljen unutarnjim pitanjima tipa tko je zapraff važniji u koaliciji, itd. da bi išta ozbiljnije pokušao. I opet ostaje pitanje zašto nisu sredili neke zakone pa onda ne bi bilo zastara, itd?

Odlicna je reklama. Ciljna grupa su mladi do kojih ce svakako pre dopreti na ovaj nacin nego stupidnim predizbornim reklamama koje su uvek iste i dosadne.

Ono sto je interesantno, ovakva reklama moze se primeniti gotovo na sve zemlje, samo su glavne uloge drugacije… negde HDZ, negde DSS, negde konzervativci… :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *