Nelogičnosti u registru političkih stranaka

Prije nekog vremena bio sam naletio na vijest kako je država pobrisala dio neaktivnih političkih stranaka. Super vijest, znamo da imamo oko stotinjak političkih stranaka i brisanje onih neaktivnih je dobrodošlo. Ova vijest je objavljena 16. rujna ove godine:

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za upravu koji je dužan nadzirati provedbu Zakona o političkim strankama to je tijelo donijelo rješenja o brisanju iz Registra političkih stranaka Republike Hrvatske čak za 50 političkih stranaka.

Razlog za takav postupak, objašnjavaju u Središnjem uredu, jest u tome da te stranke nisu održavale redovite skupove najviših tijela stranke kako je to utvrđeno statutima pojedinih stranaka. Kada je riječ o broju registriranih stranaka, u Središnjem uredu ističu da je najviše stranaka u jednoj godini registrirano 2001. 15, 2003. 14, a 2005. 11 stranaka. (večernji)

I super, prepolovili smo broj političkih stranaka i barem u jednome času se činilo kako naša demokracija ipak ulazi u malo ozbiljnije vode. No vidite što se jučer dogodilo:

Prema evidenciji Registra političkih stranaka koji se vodi u Središnjem državnom uredu za upravu u Hrvatskoj je na današnji dan registrirana 101 politička stranka koja može sudjelovati na raspisanim parlamentarnim izborima.

Prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor pravo da predlažu zastupnike imaju sve političke stranke registrirane na dan objave odluke o raspisivanju izbora u “Narodnim novinama”. (tportal)

Da li to znači da je netko u mjesec dana uspio registrirati pedesetak stranaka? Ostvaruje li se moj scenarij kojeg sam opisao u tekstu Politička gerila?

Misao dana:
Let one thousand flowers bloom.

Join the Conversation

3 Comments

  1. Možda griješim, no mislim kako se baratalo brojkom od oko 100 stranaka nakon što su njih 50 obrisali iz registra.

    Dakle, ovih 100 stranaka (u koje se ubrajaju i nezavisne liste) koje se spominju u oba članka broj je koji je ostao nakon rezanja. Sjećam se kako je ista vijest bila i na TV-u i kako je tamo iznesena slična konstatacija.

    No, možda je netko iz stranačkih središnjica pročitao tvoj tekst o političkoj gerili i sad sve sprovodi u stvarnost…

  2. super si ispao na dnevniku, samo ti je nekaj prek glave bilo mutno…(jel to namjerno??), ti “najpoznatiji blogeru”. čestitam!

Leave a comment

Your email address will not be published.