Categories
eDržava

Nelogičnosti u registru političkih stranaka

Prije nekog vremena bio sam naletio na vijest kako je država pobrisala dio neaktivnih političkih stranaka. Super vijest, znamo da imamo oko stotinjak političkih stranaka i brisanje onih neaktivnih je dobrodošlo. Ova vijest je objavljena 16. rujna ove godine:

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za upravu koji je dužan nadzirati provedbu Zakona o političkim strankama to je tijelo donijelo rješenja o brisanju iz Registra političkih stranaka Republike Hrvatske čak za 50 političkih stranaka.

Razlog za takav postupak, objašnjavaju u Središnjem uredu, jest u tome da te stranke nisu održavale redovite skupove najviših tijela stranke kako je to utvrđeno statutima pojedinih stranaka. Kada je riječ o broju registriranih stranaka, u Središnjem uredu ističu da je najviše stranaka u jednoj godini registrirano 2001. 15, 2003. 14, a 2005. 11 stranaka. (večernji)

I super, prepolovili smo broj političkih stranaka i barem u jednome času se činilo kako naša demokracija ipak ulazi u malo ozbiljnije vode. No vidite što se jučer dogodilo:

Prema evidenciji Registra političkih stranaka koji se vodi u Središnjem državnom uredu za upravu u Hrvatskoj je na današnji dan registrirana 101 politička stranka koja može sudjelovati na raspisanim parlamentarnim izborima.

Prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor pravo da predlažu zastupnike imaju sve političke stranke registrirane na dan objave odluke o raspisivanju izbora u “Narodnim novinama”. (tportal)

Da li to znači da je netko u mjesec dana uspio registrirati pedesetak stranaka? Ostvaruje li se moj scenarij kojeg sam opisao u tekstu Politička gerila?

Misao dana:
Let one thousand flowers bloom.

3 replies on “Nelogičnosti u registru političkih stranaka”

Možda griješim, no mislim kako se baratalo brojkom od oko 100 stranaka nakon što su njih 50 obrisali iz registra.

Dakle, ovih 100 stranaka (u koje se ubrajaju i nezavisne liste) koje se spominju u oba članka broj je koji je ostao nakon rezanja. Sjećam se kako je ista vijest bila i na TV-u i kako je tamo iznesena slična konstatacija.

No, možda je netko iz stranačkih središnjica pročitao tvoj tekst o političkoj gerili i sad sve sprovodi u stvarnost…

super si ispao na dnevniku, samo ti je nekaj prek glave bilo mutno…(jel to namjerno??), ti “najpoznatiji blogeru”. čestitam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *