Categories
Priroda i društvo

Uhićen Željko Peratović

Jučer ujutro policija je obavila pretres stana Željka Peratovića, novinara i kolege blogera. Zaplijenili su nekoliko računala te ga odveli u policijsku postaju, a naknadno je javljeno da je navodno uhićen te je noć proveo u policiji.

Osnova za zadržavanje/uhićenje je “odavanje državne tajne”.

Željko Peratović se sustavno bavio pisanjem o Hrvatskom obavještajnom podzemlju, te o zločinima iz domovinskog rata. Prije nekoliko dana bio je povezivan s objavom video isječka svjedočenja tajnice Timohira Oreškovića na youtubeu koje govori o ulozi dosadašnjeg potpredsjednika Hrvatskog sabora Darka Milinovića tijekom domovinskog rata.

Smatram da je u cijelosti neprihvatljivo hapsiti novinare (i blogere), te da koju god da je državnu tajnu Željko odao (znajući za nju ili ne) nije smio dobiti ovakav tretman. Hrvatske obavještajne službe i dijelovi policije od svoga nastanka funkcioniraju na rubu legalnosti (a prečesto i ispod njega) i ovakav postupak vjerojatno je prvenstveno nastao kao neprijateljstvo i zloupotreba tih institucija protiv osobe koja se sustavno bavila razotkrivanjem nezakonitostima u tim istim službama.

Misao dana:
The ultimate tragedy is not the oppression and cruelty by the bad people but the silence over that by the good people.

19 replies on “Uhićen Željko Peratović”

mislim da bitnu ulogu ima i ono “slobodan novinar”. teško da bi netko ih većeg medija došao do obavijesnog razgovora, a kamoli pretresa i hapšenja. naobjavljivalo se svega posljednjih godina, pa nikom ništa.e, al kad se drzneš biti slobodan…

meni je zanimljiv naslov članak u JL, gdje Lepi Zoki izjavljuje “Sanader voli hapsiti novinare”..ili tako nekako, a mislim da je ista izjava izbačena i u naslov. zgodno kako to Zoki promptno insinuira da Sanki hapsi…meni se pak, nekak’ čini da tu svoje prstiće ima Slavni Maestro, iliti Majstor za Svinjarije (S. Mesić); svjedoci smo toga da SM svoje prstiće u zadnje vrijeme ima ama baš svugdje….e, sad ne znam da li zato što treba nešto sakriti ili je naš dragi SM naprosto hiperaktivan?

Neka hapsi ali nemoze pohapsiti cijelu HR.Poceo se vladati kao Tile kada je pozatvarao mene i ostale . Neka njegove k(p)usacice demokracije i dalje lobiraju za Urara jer je on veoma dalekovidna osoba kao i njegova ganga .

merlin,
slažem se s argumentima, no u ovome času i jedan i drugi imaju razloga obračunati se sa peratovićem, mesić i ekipa iz njegovog ureda imaju dugogodišnju bitku, a peratović je percipiran kao netko tko je lansirao priču o fati skuli prije nekoliko tjedana pa mu niti u HDZu popularnost nije neka

i dok je nalog potpisao karamarko (prije fate), policija je skočila i djelovala kako je djelovala nakon toga

dečki su sigurno uvjereni da su dobro odradili svoj posao

[…] Željku Peratoviću je sigurno prešlo tu granicu! Kako se od 17. oktobra kada je Željko uhapšen, blogosfera usijala, neću pisati o detaljima koje ste već verovatno već pročitali. Ali postavljam pitanje […]

mrače, jasno je to meni (nama) koji pratimo malkice pobliže događanja na političkoj sceni; but then, my question is: zašto Zoki nije svoju izjavu za štampu oblikovao ovako: Sanki & Stipe vole hapsiti novinare….dobro, šala malo, naravno da neće na Mesića. But, then again: zašto “pakira” Sankiju, a bez argumenata i dokaza ? Nije li mu i ovo bila prilika da postavi nove standarde u hrvatskoj politici ( u smislu utvrđivanja granice do koje se može ići “ispod pojasa”)? Uostalom obećavao je, između redaka, da će utabati stazu tzv. fair playu, i džentlmentskom ponašanju u politici. Ja nisam Zoki, ali recimo da jesam, točno znam kako bih to odigrala (neću sad naravno to ovdje iznositi kako mu ne bih dala ideju)i kako bih samo s nekoliko odabranih riječi, pridobila barem 20% onih neodlučnih na svoju stranu. Negativna kampanja da, do neke mjere, ali ovo što Zoki sad fura je totalni shit.

ja to gledam ovako,
nije upitno da li curenje državne tajne treba istražiti, no taj dio je odradila policija i odradila je to na način koji su to napravili

policija je u ingerenciji vlade a ne mesića, a sporan je način na koji je to odrađeno (uhićenje, premetačina, oduzimanje predmeta…)

mislim da je milanović dobro pogodio tko je odgovoran za svinjac

ne misliš dobro, dragi mrače..da, policija jest u ingerenciji Vlade – ali Vlada se, koliko mi je poznato ne sastoji samo od replikanata Sanadera, jel tak? zeku-peku na stranu, ne treba biti previše pametan da se zaključi da to nikako ne može biti Sanader iz jednog jedinog razloga: takva sranja mu ne trebaju pet sekundi prije izbora, sad kad upravo lagano vodi ispred SDP-a; ali, neću sad ovdje razvijat tezu o Mesiću i Karamarku, idem eć’ i kanim spavat do podneva pa ne bi baš htjela da me zbude SOA ili POA :))

..htjela sam reći idem leć’…tak’ da molim lijepo Mirka i Slavka, hehe, da ak’ me eventualno misle posjetit neka to ne bude prije 12. još samo da ih upozorim da imam peseka (rotvajlera) i nije baš very friendly prema nepoznatima. Tak..da ne bi bilo da nisam upozorila :))

naravno da policija nije sastavljena od replikanata ive sanadera ili ivice kirina (zastrašujuće li pomisli), no ta dvojca su između ostaloga oni koji su zaduženi da u tu organizaciju usade nekakvu kulturu
to znači da moraju “podesiti ton” kako se postupa prema poštivanju zakona, kako se postupa sa osumnjičenicima i uhićenicima – oni su ti koji su morali objasniti da se čovjeka koji je opljačkao banku i čovjeka koji je napisao tekst ne može niti smije tretirati na isti način

kao što rekoh, ne smatram spornim činjenicu da policija istražuje ali zato jako spornim smatram način na koji su to učinili (premetačina, privođenje, uhićenje i zadržavanje preko noći, puštanje bez da je čovjek na sud ipak išao…)

eto ti, da li si to uočila, da su ga uhitili i zadržali koliko su mogli bez da su ga prepratili sucu – zašto su to napravili? da li su uopće imali nešto za prikrpeljiti peratoviću?

to sve ukazuje na loše odrađeni posao

dear dark iliti dragi mrače, više si mi nego simpatičan u tom svojem nastojanju da skreneš vodicu na SDPov mlin :))ali, ajmo probat, onak’ klinički hladno: koji premijer bi, uzmemo li da je bio upoznat s činjenicom da se uopće vodi istraga – jer btw. i to je upitno – a što Lepi Zoki implicira svojom izjavom kako Sanki voli ‘apsit novinare – dozvolio da se obavi takav pacerski poslić pet minuta pred izbore? Sanki mi se ne čini mazohista, da bi sam sebi složio sranje..a bogami je i dovoljno inteligentan lik. Dakle, tko je onda vukao končiće, po svoj prilici Sankiju iza leđa? A i taj vražji tajming, hm, hm, zašto baš sad kad je nekog boga suvislog napravil (referiram na UN) i kad se score HDZ-a poboljšava? Nagradno pitanje je: za koga navija Mesić? Za SDP ili HDZ?

glede prišivanja peratoviću, naravno da nemaju ništa, odnosno, ako su smatrali da imaju to bi riješili promptno prije 6 mjeseci, tj. čim se sporni dokument pojavio na blogu.

merlin,
ja samo kažem da je sanader odreagirao posljednji u času kada je čovjek bio pušten a ne u času kada je za hapšenje saznao
hapšenje je bilo na svim portalima i u teletekstu HRTa u četvrtak navečer, a ovaj je odreagirao slijedeći dan popodne?

ne kažem ja da je sanader to naredio, nego kažem da je sustav koji je to odradio sanaderova odgovornost – to je jednostavno činjenica, neovisno o tome što tako nešto sanader vjerojatno nije poželio

ispravak krivog navoga: a Zoki implicira da ne samo da je Sanki bio upoznat s istragom, nego da je štoviše i ordinirao “haps” kao optimalnu terapiju protiv Peratovićevog oranja po off limits zemljištu :))

nije hotimična greška, jer koja je poanta da napišem tekst koji je demantiran 30 minuta nakon što sam ga napisao?

pronašao sam informaciju, nisam je provario do kraja, napisao nabrzaka i eto…

evo si me preteko s mejlom..baš sam sad postala ispravak (iako će većini biti jasno što sam zapraff htjela reć’)

no, dobro, ne kažeš TI eksplicite, da je Sanki apsio, ali kaže Lepi Zoki i JL. To je jedno. Drugo, da, Sanki je reagirao dan poslije, ali, bože moj, pa ne možemo očekivati da reagira iste sekunde.Btw. di je ono Sanki bio? Jel u Lisabonu ili gdje, ne da mi se sad vraćat na novine. A kad je ono Mesić reagirao? (dobro, i on je bio vani, ako se ne varam)

.”.nije hotimična greška, jer koja je poanta da napišem tekst koji je demantiran 30 minuta nakon što sam ga napisao?..”

to se ne zove argument (osim ako si vidovit pa si ZNAO da će text biti demantiran 30 min after)? zlonamjernici (ja to nisam, samo volim “pilit” po detaljima nekad :)) će reći: ha, računao je na neznanje, glupost ili površnost čitatelja, hehe..
no, dobro, vjerujem ti da si to zbrzal, shit happens…

JOŠ DA OVO ISPRAVIM ako smijem; veliš ti: “..ne kažem ja da je sanader to naredio, nego kažem da je sustav koji je to odradio sanaderova odgovornost – to je jednostavno činjenica, neovisno o tome što tako nešto sanader vjerojatno nije poželio..”

Sanki to SIGURNO nije poželio (ponavljam, nit je glup nit je mazohist);
glede sustava kao Sanaderove odgovornosti, da, točno…samo, Sanki nije uebermensch niti svemoguć, i, na žalost, ne može imati sve pod kontrolom, čak kad bi i htio. Isto vrijedi i za Zokija (evo, npr. ima li on imperatora Bandića i njegove brije pod kontrolom? Nema. A da li mu, tj. SDPu škode? Da.) itd. Ima još primjera, ali nije tema..

[…] RH ikada. Tolikih razmjera da su cak i strani blogeri pisali o tome. Peratović a.k.a. 45 lines je uhicen zbog odavanja drzavne tajne. Nova TV ga ne skida sa dnevnika a on uziva potporu brojnih autoriteta […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *