Categories
Politika Priroda i društvo

Pulsova anketa glasačkih preferencija

Kao što to sada već i vrabci na grani znaju, jučer je na izišlo istraživanje agencije Puls koje je Puls napravio za potrebe HRTa i Jutarnjeg Lista. Specifičnost ovog istraživanja (u odnosu na uobičajeni mjesečni crobarometar) je veličina uzorka koja je 4.000 ispitanika što je bitno više nego u dosadašnjim ispitivanjima, a veće je čak i od tradicionalno preciznog IRI-ja. To je dosada najopsežnije i po svim kriterijima najpreciznije istraživanje koje ćemo imati prilike vidjeti u slijedećih šezdeset dana. Koliko je meni poznato, IRIjevo istraživanje slijedi za desetak-petnaestak dana, a ovako opsežno istraživanje imamo još dva puta i to negdje krajem listopada i neposredno prije početka izborne šutnje u studenome.

Ne bih se sada bavio previše ovim očiglednim rezultatima, nego bih samo naglasio kako ovomjesečno istraživanje pokazuje rast i SDPa i HDZa (a ne samo HDZa kako se to prikazuje, ili “stagnacija” SDPa kako je to Jandroković rekao danas u temi dana 101).

Pitanje broja zastupnika je vrlo komplicirano jer ovisi o D’Hondtovoj metodi izračuna po kojoj je favoriyiran relativni pobjednik u pojedinoj iybornoj jedinici, no krajnji broj mandata ovisi i o broju stranaka koje su prošle prag, odnosno njihovim međusobnim odnosima. Bilo kako bilo, u sadašnjoj konstalaciji snaga, pobjednik izbora je SDP s time da u mandate nije uračunata dijaspora koja bi lagano mogla HDZu donijeti prevagu (i tada se baš kao i u američkim izborima postavlja pitanje tko je u stvari pobijedio na izborima, tj. mogli bi lagano imati situaciju u kojoj bi popular vote imao SDP ali bi zbog rasporeda glasova pobjedu mogao odnijeti HDZ).

Ono što je također zanimljivo je i da je rast SDP-a i HDZ-a napravljen na uštrb ostalih stranaka, pa tako između brojeva koje ostvaruju SDP/HDZ i donjeg dijela tablice nemamo niti jednu “srednje veliku” stranku. Htjeli mi to ili ne ali društvo nam se polarizira a kada se to stavi u kombinaciju s očekivanim izlaskom na izbore ispada da nam se ponavlja 2000-ta godina.

Rezultati nadalje pokazuju ponavljanje starih “klišeja”, tipični glasač SDPa je više i visoko obrazovana osoba srednjih godina zaposlena u managementu ili kao samostalno zanimanje, solidnih primanja, dok je HDZovac vulgaris niže obrazovan bez ili s prihodima manjim od 4.000kn u različitim zanimanjima no najmanje ih ima među studentima ili managementu, a premoćno se ističe populacija kućanica koje u 39% podržavaju HDZ. Također, što je naselje veće podrška je SDPu veća, a što je naselje manje, podrška HDZu raste. Što se tiče neodlučnih birača, međusobni odnosi HDZa i SDPa su takvi da teško da mogu donijeti neku značajniju prevagu i po meni, ostatak kampanje će se svesti na motiviranje izborne baze da iziđe na izbore.

Ono što nijedan članak nije obradio je predzadnji slide u Pulsovoj anketi koji analizira percepciju pojedinih karakteristika političkih stranaka. Po toj tablici, HDZ “vodi” u samo dvije kategorije i to zaštita nacionalnih interesa (gdje 3% ispitanika donosi HDZovu prednost) i percepcija korumpiranosti stranke koja je u slučaju HDZa na impresivnih 52% i gdje nigdje blizu nema nijedne druge stranke. U svim ostalim kategorijama (politički i gospodarski program, poštenje, premijerski kandidat, stručnjaci, tim, govorio najvažnijim problemima u zemlji, konkretna rješenja, vizija budućnosti, kapacitet za promjene, ljestvica vrijednosti i zastupanje bliskih interesa) SDP uvjerljivo vodi ispred svih drugih stranaka pa tako i HDZa.

That said, postavlja se pitanje kako je moguće da u zemlji u kojoj ogromna većina ljudi smatra kako je smjer u kojem idemo pogrešan i u kojem koncept SDPa premoćno vodi, te dvije stranke HDZ i SDP vode praktički izjednačenu bitku? Nemam pravog odgovora na to pitanje a da u tom odgovoru ne saspem puno ružnih riječi na račun HDZovog biračkog tijela jer mi je gotovo nevjerojatno da je najstabilnije i najzagriženije biračko tijelo HDZa upravo ono za koje HDZ nije napravio apsolutno ništa.

Misao dana:
Alice: But I don’t want to go among mad people.
The Cat: Oh, you can’t help that.

9 replies on “Pulsova anketa glasačkih preferencija”

zao mi je vidjeti da si poceo do kraja favorizirati SDP. prije si bio lucidniji i bio je veci uzitak citati te. kada bi cijenio sam po tvojim rijecima mogao bih ocekivati procvat Hrvatske pod SDP-ovim vodstvom, a to vodstvo smo vec imali prilike iskusiti, a Zagreb ga i u ovom trenutku prolazi. opet, shvacam i pragmaticnost prihvacanja jednog rjesenja ako ga smatras manje losim od drugog. zivot je ionako pun takvih odluka.

kauders,
thanks na (kritičkom) mišljenju

ne mogu kvalitetno riječima opisati koliko sam uvjeren (kao ni nabrojati sve razloge) zbog kojih smatram da za ovu zemlju jednostavno nije prihvatljivo da dobijemo još četiri godine HDZa

također, imajući razumijevanje kuda ovo sve vodi, nije mi uopće jasno kako HDZ ima namjeru dalje voditi zemlju postojećim metodama (ili nedostatkom istih) jer ovo što rade nema nikakvog smisla

vjerojatno mi je frustracija trenutnom vladom umanjila objektivnost prema SDPu, no uvjeren sam da bi svakako napredovali kada bi sada promijenili vladu jer ovo što se trenutno događa jednostavno ne može imati happy end

može biti da griješim no obzirom na uloge, i to je bolje nego da sam u pravu

Ipak moraš priznati da Sanader svojom zdravoseljačkom politikom dobro tuče SDP njihovim oružjem. Moja ocjena – uspješna dionica HT-a – barem još 3-4% na Pulsovu anketu za HDZ, dijaspora – obljepljivanje cijele BiH – mobilizacija glasača kakvu do sada nismo vidjeli. Zbrojivši sve to, hm, bez obzira što mi je to koma, mislim da bi se u ovom trenutku kladio na Sanadera. Ali moram skrušeno priznati, nekako me to sve manje smeta. Gledajući s pozitivne strane, ako HDZ dobije, HEP je slijedeća javna ponuda i eto mene u mom novom apartmanu na moru. Samo da odmah osujetim sve kritičare da je to prodaja obiteljskog srebra – ma sve je to već prodano, a ako nije barem ima na sebi hipoteke stranih banaka.

slazem se da je HDZ poguban za Hrvatsku i sve vise lici na freak show. no, s druge strane, ne mislim da je SDP krenuo u dobrom smjeru, a niti da je prije isao dobrim smjerom. cak bih i mogao reci da ne prepoznajem dobre stvari koje nude pa da im treba dati priliku, no to sto i dalje drze Bandica u njedrima mi govori da im na kraju krajeva kriteriji nisu drugaciji od HDZ-ovih.

kauders je dobro poentirao: već sama činjenica da Lepi Zoki brani Bandića – uz to još onom totalno deplasiranom i neinteligentno odabranom varijantom usporedbe napada na Imperatora Banditija s insinuacijama da Zoki mlati svoju ženu – izaziva sumnju u: a) njegovu inteligenciju; b)njegovo poimanje morala, etike i šire; c) njegovu kompetenciju da na hrvatsku političku scenu donese nešto svježe, nešto novo, nešto kvalitetno i prosperitetno; d) njegove stvarne NAMJERE.
Ma, mislim, nemojmo se zanosit; HDZ je odiozan, istina, ali strah me i same pomisli da bi Hrvatska sljedeće 4 godine bila zapraff LABORATORIJ dueta Zoki&Ljubo, gdje bi dvojac vježbao politiku, na principu pokušaj-pogreška; pet deka srpskog kapitala, ubaci, promućkaj, ups, ajme Zoki, frka je, prekidamo pokus do daljnjega;dobro Ljubo, ajmo poreze udarit, hoćemo li 5% ili 15%; hm, Zoki, pojma nemam, ajmo probat 15%, pa ako hrvati nadignu dreku, idemo na niže; Je, Ljubo, imaš praf,nije bed, korigirat ćemo stvari u hodu; nego što ćemo s Bandićem? Ajd, bogati Zoki, pusti ga, šta nas briga, sad imamo vlast, nek’ se on zabavlja dalje po Zagrebu; lupi ga tu i tamo malo po glavuši, tek toliko da plebs vidi da nismo, jelte, zadovoljno s njegovim “stilom” …otprilike tako bi stvari tekle pod palicom SDPa.

jasno, nije nemoguće i da Zoki poželi uvesti praksu oslovljavanja s “drugovi i drugarice” (za sada rezervirana samo za SDP skupove) pod obavezno; nije nemoguće i da se raspita kod Evo Moralesa kako provesti novu denacionalizaciju; možda mu se učini zgodnim i da se prikoči malo s tim ulaskom u EU i pričeka prijatelje Srbe pa da zajedno krenemo u EU; i tak’, svašta bi našem maštovitom Zokiju moglo pasti na pamet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *