Categories
Business eDržava Politika

Tko je srezao Hitrorez?

Danas počinje posljednje zasjedanje sabora u ovome sazivu. Prijedlog dnevnog reda možete pročitati ovdje.

Ono što mi ovdje nedostaje je Hitrorez, naime ako se sjećate, Ivo Sanader (hrvatski premijer u odlasku op.a.) pokrenuo je na inicijativu Nacionalnog vijeća za konkurentnost koja je dobila ime Hitrorez i jako puno prostora u medijima. Hitrorez je (da ponovimo gradivo) inicijativa čiji je cilj inventura svih zakonskih propisa, pravilnika, uredbi i tome slično – a sve kako bi se identificirali oni propisi koji više ne služe svojoj svrsi, koje je vrijeme pregazilo ili koji na bilo koji način otežavaju život poduzetnika ali i državne uprave.

Rezultati Hitroreza su bili pompozno najavljeni i prezentirani vladi, da bi potom nestali u cijelosti s radara, prihvaćene preporuke tako nisu došle na red ljetnog zasjedanja, a vidim da ih nema niti na ovom jesenskom.

Budući da zbog datumskih ograničenja neke propise možete ukinuti samo s prijelazom godine, ispada da prve rezultate hitroreza možemo očekivati tek 2009 godine uz uvjet da ovaj projekt nije u cijelosti pokopan. Šteta, jer je hitrorez bio jedan od rijetkih korisnih projekata ove vlade.

Misao dana:
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.

10 replies on “Tko je srezao Hitrorez?”

HITROREZ nastavlja prema planu i zaklkljuöku Vlade od 28.6.2007. Do 1.11. äe se provesti 133 preporuke HITROREZa a onda se dalje nastavlja prema implementaciji oko 70% u slijedeäih 6 mjeseci. Va#no je reći da se preporuke HITROREZa tiču 90tak posto podzakonskih akata koji ne zahtjevaju odobrenje Hrv. Sabora. Pozdrav i hvala na konstruktivnim komentarima i brizi. Vedran Antoljak

a gdje ja mogu naći precizni popis što se sve mijenja, ukida i briše

zašto se zakonski prijedlozi koji se brišu nisu pobrisali?

od kojih stvari ste odustali od srpnja, tada je bila riječ o više od 200 aktivnosti, a sada je to 133?

gdje su nestale tisuće propisa koje je pronašao NVK?

eh, bilo je rečeno da će biti pobrisano 40% propisa, uredbi i koječega

sada se to svelo na 133, to je manje od 0,3% ukupnog registriranog broja na hitrorezu, kako je moguće da ste podbacili 100x?

Treba biti oprezan kad se kaže pobrisati 40% propisa. Pravna praznina zna biti katastrofalna pogreška. Pojedine vlade su napravile brzu deregulaciju u nekim područjima gospodarstva i zapale u probleme jer nisu znale kako postupiti u nekim graničnim slučajevima koji su nastali u praksi. Rezultat je bio da su ponovno regulirali. Deregulacija ne, smart regulation da.

Kad ste svojevremeno na svom blogu pisali pohvalno o Hitrorezu nisam se mogla načuditi koliko ste naivni. Hitrorez je meni od početka sličio na HITROMAZ – mazanje očiju javnosti i poduzetnika. Ne može se neki propis tek tako izbrisati, mora ga nešto zamijeniti. Uostalom, za takve stvari je bio dovoljan bolji kontakt s vladom i uvažavanje tuđeg mišljenja. Slažem se da ima masu bespotrebnih propisa ali pri donošenju zakona i pravilnika nadležno ministarstvo i vlada bi morali slušati i primjedbe struke. Znam da ih pri sastavljanju Zakona o porezu na dobit i dohodak te pripadajućim pravilnicima kontaktiraju ekonomisti s fakulteta i stručnjaci koji pišu i uređuju časopise s područja računovodstva ali nisam baš primijetila da se našao netko razuman iz vlade pa da ih posluša. O amandmanima u Saboru i njihovom neprihvaćanju suvišno je trošiti paru (za vrijeme vladavine ove vlade nije prihvaćen niti jedan amandman a nemoguće je da baš niti jedan nije valjao).

Regulatorna giljotina – hitrorez- je odličan projekt i omogućuje u kratkom vremenu identifikaciju “loših” propisa, a njihova promjena ovisi o pravnom sustavu zemlje.Prema Hitrorezu najviše se propisa odnosi na podzakonske akte koje donosi ministar i moguće je u relativno kratkom roku napisati izmjene i dopune podzakonskog akta i tako usvojiti preporuku. Kako smo mi socijalno osjetljiva zemlja, neke preporuke će biti teško provesti zbog sindikata. Drugi par rukava su interesi različitih interesnih skupina (odvjetnici, autoškole…

zmajica,
da, pohvalno sam se izrazio za hitrorez jer uviđam potencijal koji taj projekt ima, no vidim da je na putu od ideje do realizacije stvar spektakularno propala (što je bila objektivna opasnost cijelo vrijeme)

filandendron,
ajde mi daj popis koje su to točno preporuke usvojene
također, što se desilo sa zakonima koje je trebalo modificirati ili ukinuti?

sorry, no ovo nije niti uvjerljivo i onako, ima kako da to kažem, predizborni štih

Ako je točno da se preporuke provode, one bi trebale biti objavljene u Narodnim novinama, zar ne?. Evo, primjerice, pronašao sam ovu preporuku za neki pravilnik o izdavanju uvozne potvrde, a da puno ne objašnjavam evo link
.Ako ne radi, upišite 2765 na hitrorez stranici pa ćete vidjeti preporuku. Da skratim, u Narodnim novinama 123/07 izašle su izmjene i dopune tog pravilnika s usvojenom preporukom Hitroreza.
Nekima će ipak biti lakše poslovati…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *