Categories
Blog Politika

Zanimljivi vikend je iza nas

Nekoliko zanimljivih dana je iza nas. Kao što je svima poznato cnn je objavio tajni ugovor između Hrvatskog fonda za privatizaciju i ORCO property grupeza kojeg se pokazalo da ne samo da ne sadrži niti jedan element javno privatnog partnerstva nego je, kako je to Tonči Tadić spomenuo “čista privatizacija kroz dokapitalizaciju”.

Cijela hajka se digla između ostalog i zato što je proces dokapitalizacije upravo u tijeku (prvi krug prospekta završava 16og siječnja) i što se kroz dioničarski ugovor precizira da samo Orco može dokapitalizirati Sunčani hvar (osim ako Orco to ne dopusti i drugim dioničarima što se navodno i dogodilo nakon što se složila frka). Po izjavi našeg navodnog ministra u vladi Damira Polančeca, ipak postoji mogućnost da Orco postane većinski vlasnik dok je pak dr. Ivo obećao dokapitalizaciju od strane države (ja bih samo zamolio da mi netko pokaže poziciju u državnom proračunu s kojeg će se to napraviti) – također, kada bi to i bilo točno, postoje i mali dioničari i ako bi čak i država upisala svoj dio, a Orco iskoristio svoje pravo da upiše preostali iznos i tada bi prešao 50%. Moja je procjena kako će vlada prekonoćno pronaći novac za dokapitalizaciju, kako će mahati tim novcem (baš kao i u slučaju Barra), no Orco će ih srediti na tehničku foru oko dokapitalizacije malih dioničara i ostvariti svoj naum da postane većinski vlasnik prije kraja siječnja.

Najbizarnije u cijeloj priči je da je u osnovi sve skupa donekle legalno, naime vlada ima autoritet da pojedina društva proda po posebnim uvjetima i Sunčani Hvar čini se upada u tu kategoriju; problem je naravno u tome što je prodajom, a osobito međudioničarskim ugovorom stvoren vrlo nepovoljni okvir za državu kao većinskog (a uskoro manjinskog) vlasnika. Ovo dakle ulazi u kategoriju moralne i političke odgovornosti iako bi se potpisnika tako štetnog ugovora moralo moći goniti zbog toga što je oštetio HFP tj. državni proračun (nemojte zaboraviti da Orco nije niti kune uplatio državnom proračunu, da je dobio 50mil kuna dionica badava i da će sada ovim manevrom actually natjerati državu da dokapitalizira društvo u kojem je Orco većinski vlasnik – genijalni dogovor ako se mene pita, osobito ako radite u firmi koja se zove Orco property group). Samo u Hrvatskoj…

NovaTV je napravila i reportažu o internet aferama, a osobitu pozornost treba posvetiti Ratku Mačeku, koji je vedar i čio nakon povećanja plaće izrazio svoju zabrinutost tim internetom i vjerodostojnošću informacija koje se na njemu mogu pronaći. Umjesto da ja sada moraliziram o besmislenosti takvih stavova, sve je to već napravio Zombix pa preporučam da svratite do njega i vidite što on ima za reći na tu temu.

Kada smo već kod lažnih izjava, bacio sam malo pogled na arhivu HRTa i HINAe da vidim o čemu se pričalo 2005 godine u jeku potpisa ugovora s ORCOom.

GRAČAC, 21. svibnja 2004. (Hina) – Vlada podupire projekt javno-privatnog partnerstva u svakom slučaju, pa tako i u slučaju “Sunčanog Hvara”, rekao je predsjednik Vlade Ivo Sanader danas u Gračacu…
…Podsjetio je na Vladinu odluku od 5. svibnja u kojoj su, kako je rekao, dvije točke: Vlada podupire projekt javno-privatnog partnerstva i obvezuje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva da izradi dokumentaciju za daljnji postupak. Sve te odluke možete dobiti na uvid, rekao je Sanader i dodao da su "neki komentatori, na žalost, krivo ili zlonamjerno interpretirali te odluke i rekli da je Vlada tobože prodala “Sunčani Hvar”. A Vladinu odluku možete dobiti na uvid, ponovio je premijer Sanader.

Eto, dakle Ivo kaže kako je sve cool, kako je riječ o partnerstvu i kako vlada nije prodala Sunčani Hvar.

20. travnja (HRT)- Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Damir Ostović i predsjednik Uprave i kontrolni dioničar luksemburške kompanije Orco Property Group Jean-Francois Ott parafirali su u Zagrebu Ugovor za osnivanje javno-privatnog partnerstva (JPP) u tvrtki   Sunčani Hvar.
Ugovor je parafiran u zgradi hrvatske Vlade, koja će, prema riječima njezinog potpredsjednika i predsjednika Upravnog odbora (UO) HFP-a Damira Polančeca, nakon što Ugovor odobri Upravni odbor HFP-a, o svemu donijeti zadnju riječ. Polančec je izrazio nadu da je time pri završetku, kako kaže, saga o Sunčanom Hvaru, koji konačno dobiva pravi oblik upravljanja i vlasništva.
Naglasio je da su svi dvojbeni detalji iz Orcove ponude za JPP uspješno ispregovarani i usuglašeni tijekom zadnjih 15 dana, na čemu je čestitao i Orcu i operativnim, stručnim službama HFP-a.

Dakle netko je lagao, zaobilazio istinu ili je koristio neku drugu stilsku figuru iz gramatičke radionice dr. Hebranga (koji je uzgred rečeno u tom razdoblju žario i palio vladom i HFPom).
Nego kada već spominjemo pitanje odgovornosti, ima jedna malena vijestica koje ja promakla ovih dana kroz medije ali je u općoj gunguli totalno ignorirana. Naime riječki dogradonačelnik Đani Propat optužen je za financijske malverzacije koje su navodno nastale u vremenu kada on uopće nije bio član HNSa. Prozvani Propat nije odlučio dati ostavku, vrh stranke se odbio očitovati i prepustio je to lokalnoj organizaciji. Posljednja slična situacija je bila ona s Ingrid Antičević Marinović kada je povezana s nedjelima svojega supruga odnosno pogodovanjem za vrijeme dok je bila ministrica (a što je u međuvremenu odbačeno). Ingrid je preventivno dala ostavku kako ne bi naštetila stranci, u međuvremenu se u cijelosti povukla iz stranke, no Đaniju to nije palo na pamet (zanimljivo je da se u ovakvim situacijama uvijek svi pozivaju na pravosuđe koje “mora odraditi svoje” što je baš zgodno jer znamo da će prije Đani u penziju nego će pravosuđe riješiti predmet ali eto…). Etika i politička odgovornost su kao što znamo, subjektivne kategorije (ne kažem ja da je Đani treba učiniti ovo ili ono, nego se samo pitam gdje je crta?).

Eh i još jedan youtube:

Primjetite da je “borba protiv korupcije” na visokom i ujedno posljednjem sedmom mjestu. A premijer “tupko” je na sjednici nosio jeftiniji sat kojeg je “dobio prilikom kupnje automobila” – no, auto koji je u njegovoj imovinskoj kartici je čini se iz 1967 godine???

Misao dana:
Anybody may support me when I am right. What I want is someone that will support me when I am wrong.

One reply on “Zanimljivi vikend je iza nas”

To sa riječkim gradonačelnikom, meni to liči na konstantno ponavljanje jedne te iste šeme manipulacije pravosuđem. Uhvatiš nekoga s prstima u pekmezu, (ili samo pekmezom pod noktima), i onda kažeš sudstvu da se to ne procesuira (ili stopiraš preko šefa policije) dok to tebi ne odgovara. Kad se približe izbori, a tvoje afere izranjaju ko gljive poslije kiše, decentno onda aktiviraš jedan po jedan slučaj za svaku oporbenu stranku.
Iako nitko nije osuđen ni ništa slično, oružje je moćno.

Oću vaaan….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *