Categories
Priroda i društvo

Milan Ivkošić – tjedna inventura

Milan Ivkošić (još jedan u nizu mojih idola) piše u večernjem o božićnim domjencima: U Zagrebu u petnaestak posljednjih dana godine ima onoliko domjenaka koliko i ustanova i tvrtki koje “drže do sebe”. Držati pak do sebe znači podmićivati svoje partnere, suradnike, novinare, političare i ine moćnike. A najopipljivije mito jest – hrana za žderanje. Kažem, za žderanje, jer se jede s nogu i grabi u strahu da će najboljega nestati. Pa ondje možete vidjeti hrvatsku elitu kako punih usta, s oba nabrekla obraza, trpa u se kao da cijelu godinu nije jela. Poput gladne živine kad joj ubacite slasno krmivo. Na tren zaboravivši da su ministri, ravnatelji, menadžeri, PR-ovi, uglednici svih vrsta – spremni su požderati i vlastitu sliku o sebi.

5 replies on “Milan Ivkošić – tjedna inventura”

Ivkošića ne volim jer mi je nekako “sirovinast”, ali da zna pogodit’ i napisat’ – zna.
Već dugo nisam pročitao bolji opis tih famoznih domjenaka.

Ako mislite da se na domjencima vidi neukusno ponašanje naše “elite”, trebate vidjeti što se dešava na dioničarskim sastancima. Zadnji put kada sam bio na jednom, “siromasi” su došli u najnovijim mercedesima, a na zakusci su trpali hranu u vrečice da uzmu za doma. Pa mislim tko je tu lud, što imaju za auto ali ne i za hranu, ili su se ovako štedeći obogatili?

nije sve u hrani, ima nešto i u debljini novčanika i društvenom ugledu.
ja sam neki dan na šalteru svoje banke zatražio brzi kredit (pozajmicu). iako već dvadesetak godina, doslovno, svaki mjesec primam isplatu mljeka preko njih, odgovor je bio – gospon, žao mi je, to nije stalni prihod…
da imam novca, ne bih bio u banci, da imam ugled, dobio bih novac…

Nadan Vidošević bio je predsjednik Nadzornog odbora, a Maček Baočićev najbliži suradnik. U HB kada je Maček operirao.@

ZAGREB – Drago Maček, vlasnik tvrtke Iceberg International Hrvatska, kojeg Interpol i Državno odvjetništvo sumnjiče za pranje šest milijuna dolara u poslovima sklopljenim s brodogradilištem Brodosplit, ime je potpuno nepoznato široj javnosti.
No, Maček je zapravo vrlo utjecajan čovjek koji već godinama dobiva velike poslove s državnim poduzećima kojima rukovode HDZ-ovi kadrovi, a u brodograditeljskim krugovima poznat je od 1997. godine.
Do tada je radio u policiji i u Ini, no kada je država osnovala tvrtku Hrvatska brodogradnja, krovno poduzeće za kontrolu rada svih škverova, Maček je postao direktor nabave.

Na čelu HB-a od 1997. do 2000. bio je Ante Baočić, njegov šogor Nadan Vidošević bio je predsjednik Nadzornog odbora, a Maček Baočićev najbliži suradnik.
Godinu dana nakon što je prihvatio mjesto direktora nabave u državnoj Hrvatskoj brodogradnji, Drago Maček pokrenuo je paralelni biznis. Premda je tada uime države bio na ključnoj poziciji za nabavu čelika i ostale opreme za gradnju brodova, Maček je osnovao i privatno poduzeće Iceberg International Trading i registrirao ga za razne poslove posredovanja u brodogradnji.
Oko dvije godine Mačekova privatna tvrtka bavila se nabavom rengenske opreme za bolnice. Prvi veliki ugovor s Mačekovim Icebergom sklopio je 2001. Vladimir Vranković, od 1997. do 1998. savjetnik za restrukturiranje u Hrvatskoj brodogradnji, od 2000. godine direktor brodogradilišta Kraljevica, a danas državni tajnik u Vukelićevu Ministarstvu gospodarstva zadužen za sanaciju brodogradilišta.
Godinu dana nakon dolaska u Kraljevicu Vranković s Mačekom potpisuje ugovore za projektiranje četiri tankera za prijevoz asfalta, iako Iceberg tada ima samo jednog zaposlenog. Maček, međutim, svejedno preuzima obiman posao izrade projektne dokumentacije i nabave opreme za četiri tankera, u kojem, naravno, može biti samo posrednik.
Stoga je angažirao projektantsku tvrtku Armator projekt iz Splita. U takvim okolnostima posao nije bio obavljen briljantno pa su sva četiri broda dosta kasnila su s isporukom, a priznati gubitak po svakom brodu iznosio je pet milijuna dolara. Od prijavljenog gubitka Kraljevice, koji bi država trebala sanirati, a riječ je o 90 milijuna kuna, barem 70 posto stvoreno je zakašnjelom isporukom Mačekovih tankera.
Prije nego što je lani u Brodosplitu sklopio sporni posao koji bi ga mogao koštati sudskog procesa, Maček i njegova tvrtka Iceberg kupili su od šibenskog TLM-a zemljište od 7320 četvornih metara u Skradinu za 3,2 milijuna kuna. Iako je u tri godine TLM-u za zemljište isplatio samo 600.000 kuna, dakle manje od petine, Maček teren već prodaje za 26 milijuna kuna.
Posljednji veliki posao, po kojem je Maček postao poznat javnosti, sklopio je u Brodosplitu. Prema najavama iz Državnog odvjetništva, kraj te upitne poslovne suradnje mogle bi biti kaznene prijave zbog sumnje na pranje šest milijuna dolara za koje danas nitko ne zna gdje su završili otkako ih je Drago Maček u koferima donio u Zagreb iz podružnice Hypo banke u Grazu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *