Categories
Ostalo

Fiskalizacija, II dio

Kada sam prije nekoliko dana napisao tekst o fiskalizaciji, nisam se osvrnuo na problem poreznog duga koji je taman bio objavljen to jutro pa bih htio ubaciti samo nekoliko misli na temu koliko je ta cijela priča totalno relativna i daleko od stvarnog stanja. To pišem ne zato da umanjim značaj objave, jer je smatram jako bitnom i dugoročno pozitivnom nego zato da ilustriram koliko su ti podaci s jedne strane irelevantni, a s druge koliko sav taj dug utječe na cijelu ekonomiju.

Kao prvo, podsjetio bih na moj stari tekst “Kriminalizirajmo poduzetnike” koji je nastao u času kada je neki dežurni genije (ala Lesar ili njemu slični) predložio da neisplata plaća bude kazneno djelo.

Drugo, uočio bih da u tablici poreznih dužnika ne piše kolika je glavnica duga, a kolike su kamate. Ovo je jako bitno jer ne znamo niti možemo izračunati starost dugovanja pa sukladno tome ne možemo ni odrediti neke rizike tj. šanse da se ukupni dug u stvari naplati. Šansa naplate je poput izvrnutog lijevka, što je dug noviji to je šansa naplate veća, što je dug stariji on je automatski i veći zbog pripisanih kamata ali je i šansa naplate manja. Primjerice, ako ste bili 2005. godine dužni milijun kuna, danas na popisu poreznog duga imate upisano najmanje 2 milijuna kuna poreznog duga, no sedam godina je jako puno vremena i šansa da naplatite sedam godina stari dug je praktički nikakav. Ako ste prije četiri mjeseca prikazali dug od milijun kuna tada je šansa da će dug u cijelosti ili dijelom biti naplaćen biti daleko veća. Znamo da na popisu ima tvrtki koje su izbrisane odavno iz sudskog registra ali je dug svejedno naveden, baš kao što znamo da ima i ljudi koji su u međuvremenu umrli. Ukratko, od pedeset milijardi kuna u biti ne znamo koliko je naplativo, koliko su dugovi stari i koliko je od toga u stvari pravi dug a koliko je kamata tj. neka virtualna vrijednost koju je porezna obračunala (zatezna kamata za poduzetnike je 15% – ako se ne varam).

Treće, zamislite situaciju da je netko iz ovog ili onog razloga propao ili preostao biti poslovno sposoban te je ostao dužan svojim dobavljačima. Ako ste dužni milijun kuna dobavljačima, to znači da su oni dužni državi na ime poreza na dodanu vrijednost 200.000kn, izgubili su milijun kuna prihoda od čega su na barem dio morali platiti nekakav porez na dobit, iz tog dijela su dužni svojim dobavljačima, zaposlenima i tako dalje. Na sve to skupa obračunamo nekakve kamate od 15% i nakon 7 godina, kao i u gornjem primjeru, poduzetnik broj 1 i vrh piramide je dužan dva milijuna kuna (u odnosu na početnih milijun), dok su njegovi dobavljači dužni 400.000kn samo za PDV plus još koju sto tisućicu na ime ostalih poreza i obveza koje su se nagomilale. I tako odjednom krenuli smo s milijunom a završili na njih barem tri-četiri.

I posljednje, i u biti daleko najstrašnije, zamislite situaciju da imate poduzetnika koji je u cijeli business krenuo s idejom da nekoga prevari, ukrade ili da se okoristi na drugačiji način. On je cijeli sustav podredio sebi i svoju konkurentnost na tržištu (a to je onaj razlog zašto ste ga odabrali kao najpovoljnijeg dobavljača) bazira na činjenici da on uopće nema u planu platiti porez, podizvođače ili dobavljače. Kako vi kao pošteni poduzetnik koji izvršava svoje obveze uopće možete biti konkurentni na tržištu i nije li taj koji funkcionira po sasvim drugim pravilima ugrozio vašu egzistenciju neovisno o tome što s njime uopće nemate nikakve dodirne točke. Kako možete poslovati normalno, isplaćivati punu plaću i na nju platiti poreze i što već ide ako vaš konkurent (koji to uopće nije jer njegova namjera nije konkurirati) bazira svoju ekonomiju na tome da ne plati radnika, dobavljača ili državu?

Zato je strašno bitno da pravila igre budu jednaka za sve, da se ne može dogoditi da netko svoj percipirani uspjeh gradi na tuđem novcu – neovisno o tome da li govorimo o neplaćanju državi ili nekom drugom, jer to nije država u kojoj sposobnost i konkurentnost prolazi nego upravo suprotno. I ako je situacija doista takva, a ovaj popis pokazuje da je, imate li uopće izbora oko toga hoćete li poslovati po zakonu ili ne?

I zato, ako ste sve ove silne godine uspjeli preživjeti i plaćati svoje obveze, tada ste napravili malo čudo koje rijetko tko u ovoj zemlji zna cijeniti.

Misao dana:
Good and evil keep happening in this world. It just takes a little longer for us to take the bad in our stride. And just when we think we’ve come to terms with bad, we’re shocked to be haunted by that one query whose answer is ever as elusive – why on earth did it have to happen to me ?

3 replies on “Fiskalizacija, II dio”

Izvrsna opazanja. Zemlja u kojoj je sramotno zaraditi. U kojoj j
Ako business propadne svi su krivi osim onog koji je sustav zamislio. Zemlja koja te opandrci sa porezima da ti pamet stane.
Jeli mozda vrijeme da kazemo DOSTA svoj toj bagri.
I da, nije me ni malo briga ako hrpa cinovnika drzavne uprave dobije pedale. Moja obitelj, susjedi, prijatelji I ja ih nemamo odakle placati. Ne trebaju nam. Lijeni su, ne skolovani, bez vjestina….

Veselim se trenutku kada ce doci MMF. Ja ekipa vise ne mogu tako.

A za one koji zele biti poduzetni, registrirajte tvrtku u USA, 400usd I porez 0. Odjebite hrvatsku drzavu I guzonje I recite dosta.

I, Btw, ako ste u USA registrirali necete biti na listi poreznih duznika.
Pa nek vam linic okaci ovrhe na kitu.

Mi biramo hrvatske političare i to ne po podobnosti i razvojnom planu već samo da pokušamo od većeg zla izabrati manje zlo, no pustimo to na stranu. Pozdravljam IT tvrtke koje promtno obrtnike pripremaju na novi zakon o fiskalizaciji koja je ionako pred vratima. Naišao sam na brzo i jednostavno rješenje pa preporučam da provjerite http://mit-cluster.hr/fiskalne-kase/

Dario :
Mi biramo hrvatske političare i to ne po podobnosti i razvojnom planu već samo da pokušamo od većeg zla izabrati manje zlo, no pustimo to na stranu. Pozdravljam IT tvrtke koje promtno obrtnike pripremaju na novi zakon o fiskalizaciji koja je ionako pred vratima. Naišao sam na brzo i jednostavno rješenje pa preporučam da provjerite http://mit-cluster.hr/fiskalne-kase/

Nije loše, dečki su si dali truda! Samo da napomenem da postoji i besplatno rješenje na stranici: http://fiskalizacija-dev.com.hr/
Preuzeto, isprobano, tako da znam da je OK.
A što se tiče politike i Hrvatske, iz dana u dan sve je tužnije…Daj Bože što više onih “malih čuda” koja će opstati u gomili Todorića, Keruma i njima sličnima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *