Categories
eDržava

Fiskalizacija

Sasulo se drvlje i kamenje po Slavku Liniću i fiskalizaciji. Dio argumenata ima čak i smisla jer fiskalizacija neće riješiti sve probleme nego samo neke, neće riješiti pitanje parketara koji vam postavlja laminat kod kuće u subotu popodne ili bilo koji drugi posao koji se događa unutar četiri zida; no značajno će utjecati na sve one koji rukuju na dnevnoj bazi s gotovinom i imaju prilike da im se pokoja kuna zalijepi za prste. Primjerice, nedavno sam to skužio, ugostitelji odu u Metro kupiti piće za svoj lokal i onda naprave dva računa; jedan koji ide u materijalno knjigovodstvo i drugi kojeg prodaju za cash…

Anyway, najbitnija karakteristika svega onoga što Slavko Linić radi ovih dana, a taj dio je čini mi se ostao totalno neprepoznat, je to da on ravna igralište. To bi trebalo značiti da se uvjeti poslovanja izjednačavaju za sve i da su pravila igre jednaki za svakoga neovisno o tome o kome se radi.

Taj proces je očigledno bolan i mnogi su pogođeni time, neki evo kažu da se takve stvari ne smiju raditi u vrijeme krize, neki kažu da će 500kn za neproknjiženi račun stvoriti naciju cinkera – ne sjećam se što su ti isti autoriteti rekli za naciju koja kopa po kontejnerima tražeći plastičnu bocu koju mogu unovčiti za 50 lipa.

Neki će i poginuti u postupku i neće preživjeti tranziciju, no oni ionako nisu vjerojatno bili sposobni za normalno poslovanja i zagorčavali su život svima onima koji su odlučili poslovati po pravilima (koja jesu ili nisu pravedna ili čak ponekad i provediva, ali su pravila kojih se odlukom da živimo u ovoj zemlji moramo pridržavati).

Podržavam li Slavka; apsolutno da. Imam li kakvih primjedbi; apsolutno imam, volio bih da naprave nešto konkretno za poduzetnike i to ne u stilu osnivanja poduzeća za 10 kuna (to mi je totalno bezvezni kriterij uspjeha, ako ste se odlučili baviti businessom onda 1.000kn ili 20.000 koji su ionako vaši, ne bi trebalo biti problem). Htio bih da pojednostave kriterije za evidenciju lokalne vožnje, da dnevnice podese prema stvarnim  troškovima, da priznaju amortizaciju osobnog auta, da poskidaju brdo besmislenih propisa na kojima se troše dani a ne donose ništa dobroga. Ima puno sitnica, formulara i procedura koje morate odraditi a da je njihov smisao odavno nestao.

No čak ako se to i ne dogodi, onda sama činjenica da će igralište biti izravnano (ili će biti ravnije nego prije) je dobro samo po sebi.

Misao dana:
While money can’t buy happiness, it certainly lets you choose your own form of misery.

4 replies on “Fiskalizacija”

nebih se slozio da se pravila igre izjednacavaju, jer su recimo kiosci i jos neke zanimljive kategorije izuzeti od koristenja fiskalne blagajne, a pogledaj samo koliko imaju prometa i kaj sve prodaju i ne prodaju …

P.S. sory na tipfelerima

Ja sam jedan od onih koji je navijao za fiskalne blagajne, to sam javno sugerirao community managerima Kukuriku koalicije tijekom kampanje naivno vjerujući da će se većom količinom prikupljenog poreza smanjiti stope poreza koje ćemo svi skupa plaćati i da će pravila igre biti jednaka za sve. Međutim, niti će se ostalima smanjiti porez niti će se pravila igre izjednačiti (jer očigledno postoji široka lepeza onih koji neće morati izdavati fiskalne račune a barataju s gotovinom) nego će država jednostavno imati više novca da osniva nove besmislene agencije u kojima će sjediti ekipa kojoj Škode Octavije nisu dovoljno dobre nego se mora vozati u Audijima s grijanim sjedalima.

A bilo bi lijepo vidjeti da se počnu dešavati neke stvarne promjene tipa stvarno manjeg opterećenja plaća, uistinu manje parafiskalnih nameta, dobrovoljna članstva u komorama, hitrorez koji na kraju nitko nije proveo…

U biti, bilo bi lijepo vidjeti da se svi žrtvujemo za bolje sutra, a ne da se narod žrtvuje za bolje danas onih koje je izabrao da mu služe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *