Categories
Priroda i društvo

Generacija Y

Iskreno me iznenadila spontanost srednjoškolskog prosvjeda, a još više me impresionirala brzina kojom je državna matura odgođena. Očito je da je Dragan Primorac, kojeg iz nekog razloga svi smatraju najuspješnijim ministrom u Sanaderovoj vladi više stvar dobrog marketinga nego stvarnih potignuća, a nekako si mislim ako je već pokupio sve lovorike na temu školstva (ili barem percipiranog napretka koji se navodno dogodio ali ga nitko nije vidio) onda bi morao prihvatiti i odgovornost za cijelu priču.

Iako mi se bolonjski proces konceptualno dopada (unatoč tome što implementacija značajno kaska i organizacijski ali i konceptualno za originalnom idejom, tj. dobrim se dijelom sve svodi na istu priču kao i ranije samo s novim imenom), činjenica je da je bolonja donijela ogromni stres u sustav s kojim se svi još uvijek bore. Priča o državnoj maturi, koliko se god činila sjajnom idejom očito kaska u provedbi, osobito ako znamo da su temelji za topostavljeni još u vrijeme koalicijske vlade, a provedbeni dokumenti koji su trebali biti poznati još 2006 godine do današnjeg dana nisu napravljeni. Pitanje je stoga što će se odgodom od godinu dana postići, jer proces za kojeg je predviđeno tri godine teško da možete sabiti u godinu dana.

Dakle, neovisno o ispravnosti koncepta državne mature, baš kao i s bolonjom; moglo bi se dogoditi da naglo uvođenje i “preko koljena” označi Primorca na isti način na koji je i Stipe Šuvar bio označeno i u stvari sinonim za jedan veliki promašaj u pkolstvu prije trideset godina (iako, ja se nikako ne bih složio da je Šuvarov koncept loš). Svaka promjena je teška i nailazi na ogromni i organizirani otpor, pa tako i ova inicijativa. Pitanje je samo da li je uloženo dovoljno truda da se ti otpori uklone ili barem otupe, ili se išlo sjekirom raditi po finoj mehanici. HDZ kao organizacija nikada nije bila poznata po suptilnim i dobro odmjerenim potezima, već im je brute_force metoda daleko bliža.

No, nije ovo dnevnik o školstvu, nego o ljudima koji su prosvjed istjerali. Kažu novine kako je riječ o ljudima koji su se spontano organizirali i to putem alata poput SMSa, Facebooka i interneta općenito; zajednički nazivnik za ovu generaciju klinaca koji dolaze je generacija Y – ukratko oni kojima su računala, internet i mobilni telefoni sastavni dio života od samoga početka (u odnosu na primjerice generaciju X, tj. one s kraja šezdesetih do početka osamdesetih koji u stvari stvaraju platformu koju generacija Y koristi). Generacija Y je dosada najškolovanija, američka statistika kaže:

  • 97% posjeduje računalo
  • 94% posjeduje mobilni telefon
  • 76% koristi instant messaging
  • 15% IM korinika su logirani 24 sata dnevno, 7 dana tjedno
  • 34% koristi web kao primarni izvor vijesti
  • 28% posjeduje blog, a 44% čita blogove
  • 49% downloada muziku putem p2p servisa
  • 75% studenata ima Facebook račun
  • 60% posjeduje neku vrst portabl audio/video uređaja (iPod i slično)

Naravno, hrvatska Y generacija nešto kasni (zbog zakašnjenja uvođenja interneta, broadbanda, nižeg standarda, manje ponude sadržaja i ostalih faktora) cca. desetak godina, no osnovni elementi Y generacije su ovdje. I ono što je u stvar jedna od zanimljivijih obzervacija, je to što su voditelji “bunta” bili vrlo televizični, uspjeli su u svojih petnaestak sekundi odaslati svoju poruku. Dakle imaju spsobnost formulirati svoj problem u televizičnom formatu jedne ili dvije rečenice, čemu je najvjerojatnije uzrok korištenje SMSa gdje u malo prostora morate iskomunicirati ono što želite.

Čini mi se da ovo nije posljednji puta da se ova skupina ljudi obraća i rješava probleme koji ih muče.

Misao dana:
We’re the middle children of history…. no purpose or place. We have no Great War, no Great Depression. Our great war is a spiritual war. Our great depression is our lives.

14 replies on “Generacija Y”

About new designe; nedostaju mi linkovi na druge blogove, nedostaje mi ‘sto sam zadnje procitao’, i jaaako tesko citam ova mala siva slova na crnoj podlozi – ne budu li mi postovi jaaako zanimljivi, odustati cu (prije nego kupim ocale :))!
A sto se Y generation tice… da li je netko negdje analizirao sto misle roditelji o svemu tome (o navikama nove generacije)?

Šuvarov koncept je bio loš jer je previše usmjeravao ljude, nije bilo opcije širokog obrazovanja pa da te onda faks usmjeri. Šuvar je ubio gimnazije (najbliža tome je u to vrijeme bila čuvena “Jezična”).

Šuvarov koncept bio je loš utoliko što je forsirao da sve srednje škole nakon mature generiraju čovjeka za zvanjem bez da nužno mora nastaviti visoko školovanje iako je to za gimnazije tipa jezične i kulture bilo nakaradno. No, napuštanjem Šuvarovog koncepta po načelu klatna sve su se škole, ili barem velika većina, požurile pretvoriti u gimnazije kako bi se deklarirale kao one koji se odriču mračne komunističke prošlosti. Rezultat je toga danas da nam nedostaju tehničari/zanatlije isto kao što nam nedostaju i visokoobrazovani stručnjaci.

Hm. Generacija Y može svašta (pokušati – dok generacija X još uvijek pošteno “rula”), ali jedno ne može: manuti generaciju teške pre-bete. Upravo tako meni djeluje obrazovni kadar u ovom našem svijetu i okruženju. Oni još uvijek ne znaju niti tko su, niti zašto su tu i što bi sa sobom i ipsilonima. Nema veze što im je za vratom 25-30 godina staža, oni su teška beta. Šuvari, Primorci, bolonjski … sve je to fasada, forma, Potemkin. Problem školstva nije svojstven samo nama, s istim premošćivanjem beta-ipsilon bori se većina razvijenih, Japan i Indija isporučuju potreban kadar u vidu zakrpe. Očekujem kosooke na svom pragu prije nego Y provede suvislu revoluciju :)

@Prosvjedi – Već sam nekoliko puta dao podršku srednjoškolcima i studentima pa je dajem još jednom. I nadam se da će sada neki roditelji malo blaže gledati na dječje surfanje webom :) Eto, pokazalo se korisno. @Dizajn – meni odličan, mračni blog, mračni dizajn, podsjeća me na http://popurls.com :)

Mene ovo podsjeća na onu bajku “Carevo novo ruho”.
Svi vidimo da vlada ništa ne radi, da ministri nemaju pojma o ničemu a kamoli o onome što bi im trebala biti struka, dobivamo packe iz EU, gospodarstvo nikad nije izgledalo lošije, sindikati šute, a djeca nam trebaju vikati “CAR JE GOL !!” da bi progledali.

o dizajnu: novi dizajn mi se ne sviđa iz jednostavnog razloga; nosim naočale (generacija koja visi za računalom cijeli dan- x,y,z,ž nj nazovi nas kako hoćeš) i imam problema sa sitnim svijetlim slovima na crnoj podlozi
o djeci: srednjoškolci su se kratkotrajno izborili za nešto što im je trenutno jako važno – odlično medijski organizirano i pokriveno. Pitanje je da li se još nešto bitno dogodilo prošli tjedan u državi? Naravno da je ali nitko nije primjetio

aha, ipak je ovo mračni blog

moram malo poraditi da to posložim još kako treba (i uvažim primjedbe) ali osnovna ideja je ovdje

A da pišeš crnim slovima na crnoj pozadini? Onda bi bio totalno “mrak”. :-)
Ovo je stvarno gadno za čitanje, kad je već crna pozadina stavi malo veća ili bold slova, i to bijela ili npr. svijetlo zelena kao na starim hercules monitorima. Ova siva se jedva vidi, a ja (još) nemam problema sa vidom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *