Categories
Priroda i društvo

Much ado about nothing

Opet sam nešto malo putovao uokolo pa me nije bilo skoro pa sedam dana, snimio sam i neke filmiće pa ću ih staviti kada ulovim vremena, no u međuvremenu:

  • Priča o SDPovom desničarenju se nastavlja, Zoran Milanović je gostovao kod Mislava Bage na HRTu i poprilično dobro odgovorio na pitanja. Kao što znate, moje je mišljenje da nisu stavovi SDPa “desni” nego su pitanja koja im se postavljaju takva. Također, mislim da je super da jednom (za promjenu) čujemo i odgovore koje možda i ne želimo čuti. Jurčić je puno govorio o nacionalnom suverentitetu, liberalizmu i ostalim fenomenima – samo što se čini da ga nitko nije slušao, sve do sada. Mislim da je to dobro, a desničarenje je uglavnom ipak konstrukcija medija, jer ako pitate nekoga o ustašama ili o nacionalnim interesima, to nikako ne znači da na to pitanje jedan SDPovac ne smije odgovoriti. Mislim da su Milanovića i Jurčića samo u zadnjih sedam dana pitali “desnih” pitanja više nego sve SDPovce zajedno u posljednjih sedamnaest godina.
  • Ivo Sanader (aka. hrvatski premijer) sada sa svojim hotline prijateljem Janezom Janšom 90 dana prije izbora dogovara granične probleme sa Slovenijom (valjda odrađuje Janša one incidente prije slovenskih izbora), super da se sjetio ali u devedeset dan teško da će se nešto desiti. Nadam se samo da će ZERP stupiti na snagu 1. siječnja slijedeće godine.
  • Dok mene nije bilo afera s KIMom se privela kraju i natječaj je poništen, volio bih vidjeti obrazloženje te odluke, sigurno je tragikomično.
  • U Osijeku se čini se raspada posljednja imalo značajnija koalicija koja je HSP držala na vlasti. Uočite da su se apsolutno sve koalicije do sada raspale i čak niti Osiječka, koja je sa razlogom zadržana kao posljednja također polako ali sigurno propada. U HSPu se nešto događa, i 17 godina bez vlasti se pretvorilo u veliku nervozu. Meni se čini kako su zlatni dani HSPa prošli, a kako im se trgovanje ispod žita sa HDZom polako ali sigurno osvećuje. SDP je izborom Milanovića proširio svoje područje djelovanja pregazivši dijelom birače HNSa stisnuvši pritom HDZ na desno gdje oni nemaju izbora nego lupati po HSPu kako bi stvorili bolji rezultat. Nemojte zaboraviti da je Osijek u famoznoj petoj izbornoj gdje su ulozi veliki i gdje je HDZ jako loše prošao na lokalnim izborima.
  • Vlada je odlučila povući zadržanu dobit iz T-HTa, koliko sam ja gledao njihove bilance, s povlačenjem ovih novaca, a bez novog zaduženja t-ht će ostati bez novaca s narušenim novčanim tokom, a ako se zaduže tada će pasti profitabilnost (no to će biti vidljivo tek slijedeće godine u tamo negdje petom mjesecu – ovo uzmite sa zadrškom, nisam vidio njihovo izvješće za 2006 godinu, no ako su zadržali trend iz 2005 onda bi negdje u rujnu morali doći do neutralnog novčanog toka). Ovo je inače totalno legitimna odluka vlade kao vlasnika. Zanimljivo je kako je prošla vlada zadržavala dobit, dok je ova bez ijedne zadržane kune isisava iz svakog profitabilnog poduzeća.

Misao dana:
Take this sorrow to thy heart, and make it a part of thee, and it shall nourish thee till thou art strong again.

2 replies on “Much ado about nothing”

Samo po sebi, pitanje o suverenitetu, nečemu hrvatskom i slično ne bi se baš trebalo shvatiti kao nekakvo desničarenje – sasvim uobičajena pitanja; meni je dapače drago što i Jurčić i Milanović vrlo spremno na njih odgovaraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *