Categories
Politika Video

The tide is turning

Prije nekoliko dana napisao sam tekst o kreativnoj statistici, a jučer je bio dan kada je HTV objavio rezultate redovite mjesečne ankete koju za potrebe HTVa radi agencija Puls.

Ono što je zanimljivo je da je po prvi puta (barem otkako ja znam) SDP po popularnosti pretekao HDZ i to za čak 4% (što je više od statističke greške ankete). Naravno, SDP po svim kriterijima i iz dobro poznatih razloga dominira medijskim prostorom u posljednje vrijeme, te je za očekivati kako je Marijana Grbeša spomenula jučer u Otvorenom da će nakon izbora novog predsjednika SDP dio podrške pasti. Ovisno o tome tko pobijedi i kako će se stvari razvijati u slijedećih nekoliko dana ta prednost se može ponovno vratiti u dosada uobičajene odnose ili se može zadržati – no bilo kako bilo, ovogodišnja kampanja će biti još neizvjesnija nego ona posljednja.

Što se tiče samih anketara, iskustvo kaže kako je jedino agencija Puls savladala statističke metode koje im daju reprezentativni uzorak temeljem kojeg se mogu donositi kvalificirani zaključci, a vjerojatno su dio know_how-a pokupili od IRIja (a koje je provodio Puls po njihovoj metodologiji) a koje apsolutno svi smatraju najrelevantnijim političkim anketama u hrvatskoj. Ukratko, Pulsovu anketu (za razliku od drugih) treba shvatiti ozbiljno.

p.s. Cijela emisija Poligraf, a koja se emitira petkom ujutro posvećena je anketama i međusobno različitim a u posljednje vrijeme i dijametralno suprotnim rezultatima anketa (emisiju je uredio Mislav Togonal).

Misao dana:
A new poll showed that if the election
was held today, people would be confused
because it is normally held in November.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *