Categories
Politika Video

Tko je smjestio Ivici Kirinu?

Priča o našem jubito ministru Ivici Kirinu neočekivano je eskalirala u petak, kada su saborski zastupnici SDPa izišli iz sabora nakon što se ministar unutarnjih poslova nije pojavio i objasnio svoju izjavu koju je dao u četvrtak na posljednjem danu NATOove vježbe IDASSA 2007 koja je održana u okolici Zadra.

Razlog zbog kojeg je SDP odšetao iz sabornice je slijedeća Kirinova rečenica:

Meni je to s Jubitom u početku bilo simpatično jer sam mislio da su to napravili mladi alternativci i buntovnici, a onda smo preko servera saznali da je to plasirano od naših političkih protivnika iz SDP-a. Neka budu sigurni da to nije ništa što ćemo sve mi iznijeti na vidjelo u našoj kampanji.

Odmah u petak pao je usmeni demantij, da bi jučer bio odaslan i službeni u kojem Ivica Kirin ponovno demantira samoga sebe. No, neki od novinara koji su bili pristutni u Zadru i dalje tvrde jednako, pa tako novinski članak slobodne dalmacije kaže:

Novinarka Jutarnjeg lista Nikolina Radić, jedna od troje predstavnika medija koji su zabilježili ovaj dio ministrova posjet Zadru, tvrdi da su njegove izjave apsolutno vjerno prenesene.

Cijela frka se naravno digla oko Kirinove tvrdnje kako je za jubito uratke odgovoran SDP, jer on navodno “zna” tko je te isječke plasirao, a kaže i da novinari to znaju (ali iz nekog razloga ne objavljuju), a nakon demantija je nejasno da li se Kirin pokušao napraviti važan jer je putem servera otkrio tko je to učinio ili pak privatnim ili čak stranačkim kanalima? Kirinov demantij me strašno podsjeća na situaciju koju smo oko nove godine imali sa Stipe Mesićem koji je nakon objave svog pro_ustaškog govora doslovce pitao: “Hoćete li vjerovati meni ili ovoj video traci”? I dok ste možda povjerovali Mesiću, nisam siguran hoćete li istu razinu povjerenja dati i Ivici Kirinu!

S pozicije Ivice Kirina (ali i HDZa općenito), naravno da je najbolje da video uratke plasira SDP – SDP je suprotna strana hrvatskog političkog spektra, politički rival HDZu na dnevnoj osnovi i najbolje bi bilo da su to napravili SDPovci, jer je valjda u tome slučaju Kirinova glupost valjda manja nego što se čini pregledavajući te video isječke.

No ja imam jednu drugu dvojbu. Ako ulovite lopova u krađi – primjerice 6mil USD iz Brodosplita, ili pak javno razotkrijete situaciju oko skupocjene ceste oko Zadra – da li je ta informacija manje vrijedna, manje istinita tj. da li su ljudi uključeni u te rabote manje lopovi samo zato što ih je u medije prokazao SDP, a oni sami pripadaju HDZu?

Uz uvjet da “Kiro prosviro” nije kompjutorska animacija ili pak to nisu rečenice istrgnute iz konteksta (a čini se da imamo nacionalni konsenzus oko toga) ; da li je Ivica Kirin manje nesposoban samo zato jer su to napravili SDPovci? Ili jeKirin time u stvari malo zagrabio u blato svoje vlastite kaljuže pa se nabacivao time preko plota kako bi i ova druga strana izgledala jednako? Lagano je HDZu s SDPom, SDP je njihov stari neprijatelj s kojime se svađaju već gotovo puna dva desetljeća, SDP je poznati neprijatelj, SDP je stranka s kojom znaju kako razgovarati (iako, nakon posljednjih događanja moraju i oni prilagoditi svoju retoriku u času kada se vidi u kojem će smjeru SDP zaploviti nakon konvencije slijedeće subote).

Ali ja imam jednu drugu, strašnu i za HDZ vjerojatno zastrašujuću ideju – Što ako je bijesprvi samo jedan nezadovoljni hrvatski građanin? Kako će se HDZ prema njemu postaviti?

Svi smo mi Bijesprvi!

Misao dana:
Entirely too much energy of our state police force is [spent] controlling honest citizens, simply because it is something they can succeed in doing.

One reply on “Tko je smjestio Ivici Kirinu?”

Ja bi rekao da je tu bitno da oni sad kuže da ne mogu demantirati jer postoji “Video” i to ih sada svrstava u političare s nedostatkom IQ-a!!

A s druge strane dobro im ovak nešto dođe da se mi time zabavljamo a lova curi van, i oni otvore još više pipu!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *