Categories
Priroda i društvo

Slovenski mozaik

Čitam danas u Nacionalu kako je izvješćem vijeća europe slovenija označena kao netolerantna i ksenofobična zemlja. Poimence, spominju se romi, azilanti, pripadnici naroda s prostora bivše Jugoslavije kao najčešće žrtve ksenofobične i rasističke slovenske politike.

Dakle imamo situaciju s:

  • romima
  • azilantima
  • izbrisanima
  • hrvatska granica (kopnena i morska)
  • NE Krško
  • Sv. Gera (hrvatski teritorij koji je zaposjednut od strane Slovenije!!)
  • Ljubljanska banka

Ok, možda je malo pretenciozno staviti sve na jedan popis jer problemi nisu nužno usporedivi, no zajedničko svim ovim problemima su slovenci (ili, puno bolje rečeno, slovenski političari). Iskreno, nemam ništa protiv slovenaca no količina problema koje imamo s njima mi se čini nekako neproporcionalnom. I dok smatram da je sasvim OK da se slovencu neumorno bore za svoje, svoja prava i svoje interese – trenutak kada njihovi interesi počinju zadirati u tuđa prava (kao što je to primjerice bolesno evidentno na sv. Geri) tada to prestaje biti tako zabavno i/ili vrijedno divljenja. Nije li to i nekakva gruba razlika između patriotizma i nacionalizma?

U čemu je problem, zašto se ne možemo dogovoriti sa slovencima ili, zašto njih nitko ne razumije?

Misao dana:
Art and totalitarism are not mutually exclusive.

12 replies on “Slovenski mozaik”

kada bi hrvati bili ko slovenci, drugačije bi stvari bile postavljene kod nas, nebi bilo tolko veleizdajnika i borili bi se za hrvatsku stvar.svaka čast slovencima neka deru gdje mogu, mala su zemlja, kako bi drugačije opstali kad nebi imali nacionalni identitet i svijest o tome, trebaju biti nacionalisti a ne sluge globalnog kapitalizma bez identiteta i potrošačka stoka.

inquisitor je malo grub ali je zapravo potpuno u pravu.
poanta politike je DA JE NEMOGUĆE BITI DOBAR SA SUSJEDNIM ZEMLJAMA, to je općepoznato pravilo.
dobar budeš sa ostalim, a naročito sa PRVIM SUSJEDIMA NAMA SUSJEDNIH ZEMALJA S KOJIMA DJELIMO NETRPELJIVOST PREMA SUSJEDIMA.

problem je u tome što smo mi dovoljni luzeri pa strahujemo da li će Talijani i Slovenci doći na odmor kod nas!!!????
Sreća da Mesić tu i tamo pokaže jaja, kao sad Talijanima.

uvijek nekako te nesuglasice izmedju Hr i Slo izlaze u pravilnim vremenskim razmacima.

prijepori mahom rezultiraju time da se odrzava status quo, pa nakon godina natezanja imamo nerijesenu (tj. nikakvu) situaciju u svim otvorenim pitanjima: NE Krsko, LJUBA, Sv. Gera… i nekako se sve uvijek opravda nadolazecim izborima, pristupnim pregovorima…

nadodaj na to dovoljno se sve prilicno medijski potencira, tako da aktualni problemi privremeno prelaze u sjenu. ne treba biti prepametan kako bi se zakljucilo da ce sve ionako biti u poluzaboravu kroz dvadesetak dana.

nekako mi Mesic/Sanader imaju dobar nacin razmisljanja – ako Slovenci misle da su u pravu, zasto ne zele arbitrazu? arbitraza bi sve to rijesila vrlo brzo i to je to. uostalom, cini mi se da bismo mi, zbog nekakvih parafiranih bilateralnih sporazuma, imali lijepih poteskoca u dokazivanju tko je u pravu.

no, da niti jednom pravom Slovencu bas i ne leze posalice oko Piranskog zaljeva, uvjerio sam se u posjetu jednoj njihovoj tvornici na obali – mahom su to sve bili mladi, obrazovani ljudi i svi su se slabasno smjeskali na neke nase sale oko tog zaljevcica na vrhu Jadrana… izgleda da je tu i veliko pitanje ponosa i tastine.

‘Iskreno, nemam ništa protiv slovenaca no količina problema koje imamo s njima mi se čini nekako neproporcionalnom.’
Hm, može to neko i okrenuti: … protiv hrvata no količina …
Ali, nije u tome bit, uopće.
(1) Piranski zaliv ili Savudrijska vala: sasvim je svejedno kako je podijeljen(a), nema veze sa slobodnim izlaskom na otvoreno more
(2) Katastar oko Dragonje: vrlo važno, čiji je, ako je hrvatski i granica na polovini Dragonje, onda isto pravilo važi i za Muru, ako je slovenski in rijeka nije granica, onda to isto važi i za Muru
(3) Trdinov vrh ili Sveta Gera: sasvim je svejedno, jel’ hrvatsko il’ slovensko
(4) JE ili NE Krško: tu je sa pravne tačke gledišta sve jasno
(5) LB: tu sa pravne tačke gledišta puno toga nije jasno i tu je prije svega Slovenija u mnogočemu iskomplikovala situaciju
Još nešto?
Jeste, Slovenija puno i teško griješi po pitanjima, koje spominje i VE (i koje VE ne spominje). Nema nagovještaja da bi bar neke od tih stvari mogle brzo da se skinu sa spiska, na žalost. Jeste, Slovenci su dijelom skloni ksenofobiji i netrepeljivosti. Nema nagovještaja da će brzo da se promene.
Jeste, Hrvatska puno i teško griješi po tim istim pitanjima. Nema nagovještaja da bi bar neke od tih stvari mogle brzo da se skinu sa spiska, na žalost. Jeste, Hrvati su dijelom skloni ksenofobiji i netrepeljivosti. Nema nagovještaja da će brzo da se promene.
Jeste, prvi susjedi nisu skloni tome da se podnose, a kamoli jedan drugom sa povjerenjem i ljubazno obraćaju. Nema nagovještaja da će se u konkretnom primjeru prvi susjed prvog susjeda promijeniti prije nego što se promijeni prvi susjed prvog susjeda.
Glupo, jel’ da?
U čemu je problem, zašto se ne možemo dogovoriti sa hrvatima ili, zašto njih nitko ne razumije?

Nacionalističke stranke (desničarske) će uvijek iza leđa javnosti poticati takve sukobe, to im jednostavno donosi bodove kod birača. Nema tu nekog velikog sukoba.

Šta meni znači u životu sveta Gera? Piranski zaljev? Slovenski romi i azilanti (više me zanima separacija romske djece u hrvatskoj)?

Jedino neproporcionalno u toj priči je bitnost teme i količina medijske pažnje koju dobiva.

@Mrak – zaboravio si u popisu najnoviju notu protiv koncesije INA-i za crpljenje nafte i plina iz lijepog NAŠEG Jadrana.

@tomo
Ne znači ni meni puno Sveta Gera, ni Piranski zaljev, ni slovenski romi, malo više mi znače hrvati koji su živjeli u Sloveniji a isto su izbrisani. Ali kada sve staviš na hrpu nije zanemariva količina problema.
Čini mi se da količinski trenutno imamo manje problema sa svim ostalim susjedima zajedno nego sa Slovenijom.

Inače:
Posljedice vrlo slične vrste “nacionalizma” možemo vidjeti na Kosovu, a možemo reći i da su najnoviji “balkanski ratovi” počeli iz sličnih pobuda.

Kada bi se Njemačka slično odnosila prema manjinama i susjedima, to bi se zvalo nacizam, a ne naci(onali)zam.

@ berislav lopac

Živim u gradu koji je u povijesti bio dio Italije i Ugarske na osnovi njihovih ekspanzionističkih tendencija, što vojnih što diplomatskih.
Prije nešto sitno godina smo završili rat sa Srbijom, Crnom gorom i B i H (makar nominalno rata nije bilo).
Sa Slovencima konstantno ratujemo psihološki i diplomatski.
Drugih susjeda nemamo.

Berislav Lopac, zašto ne postoji napetost između Hrvatske i Makedonije, Slovačke, Portugala ili Burkine Faso?
Berislav Lopac, možda se razumiješ u Softwave, ali o Hardwave-u nemaš pojma.

Boli me neka stvar za moje susjede , kad mi nije potreban gori neprijatelj od vlastite drzave !
Off topic
Nego nisam bas primjetio da se po medijima spominje prodaja 15 kom. T-84 za vrijeme rata , u suradnji sa JNA… po meni cin ciste veleizdaje … ili grijesim

Nemam ništa protiv Slovenaca ni bilo koga drugoga, dok su u Sloveniji (bilokojemdrugomlandu).
Slovenci su narod, imaju državu. Imaju i legitimno pravo da se bore za vlastite interese.
Tko smo mi da očekujemo da oni prema nama budu dobri?
Zašto bi oni, ili Talijani, ili Nijemci, prema nama bili dobri?
Gluposti. Hoćemo li mi njima zbog toga oprostiti cijenu ljetovanja? Kako da ne!

Evo primjer Talijana: njihov predsjednik izvali neviđenu glupost i nikome ništa. Naš predsjednik odgovori prilično suvislo (iako grubo i nediplomatski) – na njega svi ospu drvlje i kamenje, a na talijanskog fosila – ništa. Dapače, i Europska mu komisija stane u zaštitu.

Talijani su u II svjetskom ratu bili na strani gubitnika. Našli su pokriće (ma kako ono jadno bilo) da se ponašaju kao pobjednici. Mi smo bili kao na strani pobjednika, ali smo luzeri. I bit ćemo. I ne nadajte se da će nam u EU biti bolje. Jer neće.

Pustimo Slovence neka u Sloveniji rade što hoće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *