Categories
Business Ekonomija

Hitrorez (some action required)

Prije nekoliko dana web site HITROREZ objavio je inventuru zakona, propisa, uredbi, mišljenja i svega ostaloga, a što je valjda ušlo u Začepi nos i ispuni formularhitrorez projekt (o hitrorezu sam pisao u nekoliko navrata, no za potrebe diskusije pročitajte tekst “Regulatorna giljotina neće uspjeti”). Ukratko, radi se o projektu kojeg je predložilo nacionalno vijeće za konkurentnost na temelju sjajnih iskustava drugih zemalja, a što je naš sveprisutni drIvo clockcollector Sanader proglasio svojom sjajnom idejom.

Imam svoje sumnje u uspjeh projekta, no hitrorez je ušao u fazu u kojoj je potrebna vaša pomoć i ako sada ne iskoristimo taj dosada neviđeni window_of_oportunity gubimo pravo na to da kritiziramo neuspjeh projekta u budućnosti.

Ono što morate napraviti je otići na hitrorez web site i pronaći zakone, propise, pravilnik ili mišljenje koje vas iritira i ispuniti prigodni formular i izreći sve što vas tišti. Ja sam već ispunio nekoliko stvari koje mene muče svakoga dana i nadam se da će netko biti dovoljno pametan da shvati što sam htio reći.

Mala je zamjerka na formular što se u njemu postavljaju pitanja na koja potencijalno nemate odgovor (primjerice “da li je ovaj zakon/propis usklađen sa stečevinom EU?” – kako da ja to znam?), i morate napisati svoje podatke (“znamo mi gdje vi stanujete”) a zašto oni trebaju nije mi jasno jer nema nikakve nagradne igre (koju su trebali napraviti i dijeliti nagrade za najbizarniji pravilnik, najkontradiktornije mišljenje ili naj_protuustavniji zakon – konkurencija bi bila ogromna ali bi se isplatilo…).

Anyway, po mojoj procjeni HITROREZ je jedini dobri projekt ove vlade u ovome mandatu i unatoč tome što ih teško mogu smisliti ovo je projekt koji vrijedi podržati i učiniti sve što je u mojoj/vašoj moći da on uspije.

Dakle, začepite nos i ispunite formular.

Misao dana:
Do something everyday that you don’t want to do; this is the golden rule for acquiring the habit of doing your duty without pain.

11 replies on “Hitrorez (some action required)”

ja bih svakako u propise nadodao sto je to tocno imovina, da ne bude previse trkeljanja u buducnosti oko toga. dakle, satovi, knjige, bunde, golf iz 76. (taj se vec moze klasificirati kao oldtimer) itd itd itd.

dakle, nema rezanja, vec treba sve ukinute propise nadomjestiti s barem jos toliko novih. zivjela birokracija i pricam-ti-pricu drzavnici, politicari, vlast, oporba i stanovnistvo.

zakljucak: treba mijenjat’ ljude, a ne propise. cemu propisi ako ne postoje instrumenti da ih se provede? i cemu propisi koji uvijek idu na stetu onih koji ih se pridrzavaju, a oni koji rade normalno ne mogu izaci na kraj sa bezlicnim birokratima koji uglavnom vrlo osrednje rade svoj posao.

Hm, pada mi na pamet nekoliko zakona… kompletnih. Zakon o privatizaciji, zakon o telekomunikacijama, pravilnici HAT-a… ali imam jedan problemcic, trebalo bi mi stotinjak formulara i tjedan ili dva vremena da sve uopce napisem. Ali jedan od najnepotrebnijih zakona koje bi trebalo ukinuti jer se ne postuje je.. Ustav. Jel’ se moze predloziti ukidanje Ustava? :-)

ima li neko mjesto, ured, web ili dobra aktivisticka dusa kojoj mi laici mozemo poslati jednostavnu primjedbu pa da umjesto nas to ispuni. rado bih ulozio vrijeme u ispunjavanje upitnika no trebao bih prije toga prouciti jos podosta toga kako bih mogao ozbiljo ispuniti upitnik, a to ne stignem. ono sto ja zelim reci je: ukinite RAD-1 i RAD-1G! ali ne osjecam se kompetentnim da ispunim cijeli upitnik.

silverci,
naravno da se birokracija opire, no zato je ključno (i mudro, moram dodati) da je hitrorez ekipa izdvojena i neovisna od državne uprave i da postoji politička volja

uoči primjerice da je po procjenama nacionalnog vijeća za konkurentnost u hrvatskoj na snazi oko 12-14.000 zakona, propisa, pravilnika i sličnih dokumenata dok ih je državna uprava u svojoj inventuri navela oko 3.700 (razgovarao sam s Hrvojem koji je povezan s ovim projektom i on mi kaže kako je stvarna brojka bliža 5.000 radi načina na koji su dokumenti organizirani) tako da je nesrazmjer očigledan

ja pozivam svakoga samo da pogleda pravilnik porezne uprave o evidenciji lokalne vožnje što je jedan propis koji ne služi apsolutno ničemu jer ako nije zadatak poduzetnika (direktora/vlasnika) da smanji troškove poslovanja čemu se onda porezna uprava brine za to? da ne kažem da je dokumentacija potrebna iznimno opsežna i samo njezino generiranje kreira administrativne sate i sate

krajnji efekt nije dakle samo micanje propisa (koji će vjerojatno pojedine ljude u upravi učiniti viškovima) nego i micanje nepotrebnih radnih sati iz privrede koja tu upravu mora hraniti, a krajnji efekt bi morala biti manja i efikasnija državna uprava, brže kolanje informacija i brži rad državne uprave te učinkovitija privreda

ideja je sjajna, realizacija je so_far OK i u okviru očekivanog i pitanje je sada političke komponente da odradi svoje odnosno ekipe hitroreza da doista nepristrano prekriži i pobriše stvari koje su višak

Ja mislim da “mehaničko” rješavanje brda nepotrebnih obrazaca i pravilnika samo po sebi neće ništa promijeniti, jer će naša vrla birokracija vrlo brzo izmisliti njihove supstitute. Problem je u organizaciji i kadrovima državne i javne uprave koja je u velikoj većini postavljena po političkom ključu. Bilo koji stručni manager bi jako brzo našao dovoljno prostora da nam uštedi pola državnog proračuna.

Vi momci opet po tavanu.
Pitam se što je to hitrorez u času kada nam Vlada (vjerojatno uz litru i vodu) predlaže “Bandićev zakon” a onda ga povlaći jer je Bandić kukavica.
Zašto ne postavite pitanje kako smo došli u situaciju da nam je potreban hitrorez.
pozdrav MiP

@MiP:
zašto se javljaš i mudruješ politički kad si neinformiran i zloban. Hitrorez rokovi su definirani odlukom Vlade RH o osnivanju posebne jedinice za hitrorez. A ti radiš konspiracije da je Hitrorez PR ravnoteža prijedlogu tzv “rukometnog zakona”… Ne samo 15. siječanj, nego i svi drugi datumu u budućnosti su već danas poznati…

Daj se molim te kloni tipkovnice ako nemaš što pametno za reći..
Hvala

Hitrorez je svakako projekt koji ima dobar cilj i to je zaista najkvalitetnija ideja ove Vlade od koje bi svi mogli imati koristi ako se dobro izvede. Ali, mogu mu se staviti primjedbe koje mogu zvucati zlobno, ali zapravo nisu takve. Naime, manjkavosti z propisima mi svi zapazamo tek kad se s njima direktno susrećemo, ne prije. A i tada, ako smo laici, pomalo brinemo da nase zapazanje nije dovoljno kvalitetno da polemiziramo s nekim tko je upucen u propise. Ja sam citao sudjenje Kutli za slucaj Tisak. Na osnovi toga mogu reci, a pazljivo sam to citao, da je i Kutlina obrana jedna zla manipulatorska ekipa od puno rijeci, kao sto ni sud nije bio u stanju probiti se kroz potpuno nejasne propise o odgovornosti za bstetu koja je poduzeću načinjena. Nitko odgovoran, malne da je taj pojam ostatak društvenog vlasništva. Otprilike u tom duhu diskutira i Jakša Barbić. Uostalom, on je nedavno branio Plivinog Čovića kad je usred procesa preuzimanja Plive signalizirao javno (realizacijom opcijskog ugovora) treba li na odredjenom stupnju kupiti ili prodati, što je s obzirom na Čovićevu insidersku poziciju protivnu duhu propisa o preuzimanju. Slična je situacija i sa slučajem Verona, gdje se Ante Samodol zaprijetio u televizijskoj emisiji da će tužiti čovića zbog uskraćivanja javnosti informacija osjetljivih za ulaganje, ali na kraju od toga nije bilo ništa. Primjer Damira Polančeca, koji dok je potpredsjednik vlade koristi svoje privatne opcije, školski je primjer sukoba interesa i čim postoji taj pojam, postojao zakon ili ne, Polančecov se slučaj pod njim podrazumijeva. Medjutim, u Hrvatskoj se gleda kako da se dokaže da taj slučaj nije upisan u zakon. Tu je apsurd priče. (Apsurd je, naravno, i da u Vladi kao ministar graditeljstva sjedi vlasnik graditeljske firme, a ministar trgovine je vlasnik trgovačke firme.)
Da skratim, što hoću reći. Daje se javnosti mogućnost da tobože iznese prigovore na odredjene propise. Potom će to elita izmedju sebe filtrirati u svojem interesu, a ljudima će reći – imali ste priliku, niste je iskoristili. Ta manipulatorska logika iskorištena je i u privatizaciji.

Znači moram biti jasniji.
U pauzi između navlačenja i povlačenja «Bandićeva zakona» na televiziji je nastupila resorna ministrica.Branila je predloženi zakon činjenicama kako on ne sadrži ništa nova što ne piše u nekoliko već postojećih zakona i propisa.
Jeli sada jasno.
Ako nije: u osnovama analize sustava piše
Ako u složenim sustavima podsustavi nisu usklađeni nemožemo očekivati skladno djelovanje sustava.
Nadalje kada se kao rezultat pojavljuju nepoželjne posljedice ne popravljaju se posljedice već traži i popravlja njihov uzrok.
Dakle nije politika nego znanost. Moram li biti jasniji Prijatelju?!
Pozdrav MiP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *