Categories
Priroda i društvo

Svi premijerovi satovi

Priča o satovima premijera Ive Sanadera je u najmanju ruku zanimljiva i započela je u posljednje vrijeme svoj vlastiti život; na staru godinu temu je čini se razbio Jutarnji list svojim tekstom Tik-tak hrvatskih političara. Ono što se odmah potom desilo je diskusija o tome da li je premijer trebao navesti svoj sat u imovinskoj kartici?

https://www.youtube.com/watch?v=2GTKn5cC_E8

Moje je mišljenje da svaka imovina ma koliko god ona fizički malena bila, a ako predstavlja značajnu ili neuobičajeno veliku vrijednost mora naći svoj put u imovinsku karticu. Nažalost, vlada umjesto da prizna svoj propust branila se kolektivnom glupošću jer svi naši ministri koliko ih god imamo (uz vjerojatno izuzetak Ane gogo Lovrin) su u zbornom pjevanju po kojem je HDZ poznat javnosti poručili kako u imovinskoj kartici nema rubrike za satove (a spomenuli su odmah i sagove, antikni namještaj i tome slično).

Ne ulazeći u diskusiju o tome da li Ivo Sanader smije imati skupocjeni sat, a ignorirajući etičke kočnice koje bih recimo ja imao noseći takav sat u zemlji s tolikom nezaposlenošću, tako malenim mirovinama i opterećena diskusijama o mitu&korupciji, mislim da im taj potez nije trebao. Potom, vrijedni ljudi iz Nacionala su pregledali svoj foto arhiv i umjesto dva sata koje je identificirao Jutarnji, otkrili su cijelu kolekciju koja po njihovoj procjeni vrijedi impresivnih 150.000 EUR.

Ivo je bio pametniji ovaj puta, ali ne previše, u rijetkom obraćanju javnosti javio se Vladin ured za odnose s javnošću (usput rečeno, da li se itko sjeća bilo kojeg drugog priopćenja koje je taj ured izdao, ja se ne mogu sjetiti), koji nije zanijekao Ivinu kolekcionarsku strast nego je to opravdao srcedrapateljskom pričom Ratka Mačeka kako je premijer prvi sat dobio s 14 godina te se potom zaljubio u satove koje od onda navodno marljivo sakuplja.

Kažem NAVODNO, jer je letimičnim pregledom kataloga proizvođača satova sasvim jasno kako je dobar dio ove kolekcije nastao u posljednjih nekoliko godina, a definitivno nakon što se Ivo vratio iz arbaita u Austriji. Najmanje jedan model je u proizvodnju ušao u prošloj godini.

I posljednje, u očiglednom znaku pomračenja uma i gubitka svake kontrole, Ivo je zazvao aveti prošlosti kroz posljednji paragraf priopćenja koji je toliko smiješan da ga prenosim u cijelosti kako bih ga ovjekovječio na ovome mjestu:

Odbacujući u cijelosti spomenute tendenciozne napise, Vladin Ured za
odnose s javnošću uočava i lažni populizam koji, skrivajući vlastite,
nerijetko dvojbene komercijalne interese i podrijetlo sredstava,
pokušava zagovarati povratak na stari, prevladani društveni sustav
socijalističkog i komunističkog morala i vrijednosti uravnilovke i
egalitarizma. Hrvatskoj je javnosti takav sustav vrijednosti itekako
poznat i Hrvatska je iz tog sustava vrijednosti izašla upravo radi
stvaranja društva bogatstva, poduzetništva i slobodnog tržišta, u
kojemu vrijednosti neće podlijegati politički i interesno obojenim
medijskim hajkama, stoji u priopćenju Vladinog Ureda za odnose s
javnošću.

Nego, pišući ovo pala mi je na pamet jedna druga misao. Sve ove afere (riješene i neriješene) koje su šarale HDZom u posljednjih nekoliko godina toliko zamaraju javnost i glasača da se teško više okrenuti a da svakoga dana ne izleti neka nova glupost (a što je najbolje, čini se da naš vrijedni i dobro plaćeni Ratko uspijeva sam sebi natovariti aferu za aferom na vrat – valjda da opravda povišicu, tko bi ga znao). Ukratko, donekle smo oguglali (eto, koristeći ovu riječ skužio sam kako je riječ google starohrvatska a predstavlja brojku koja je toliko velika da je ne možemo pojmiti) na cijelu tu tiradu afera. No pitam se, koliko takvih afera mora biti da Ivini inozemni partneri počnu Ivu zaobilaziti u širokom luku? U kojem času osoba opterećena tolikim aferama postaje uteg (TM by drIvo) na satu europskih integracija?

Misao dana:
Time hasn’t stopped for any troubles, heartaches, or any other malfunctions of this world, so please don’t tell me it will stop for you.

10 replies on “Svi premijerovi satovi”

cijela ova situacija me podsjetila na scenu iz jednog filma (Tesna koža, ne znam više u kojem nastavku je bila ta scena) i na moguće objašnjenje: drivo te satove nema radi sebe, nego radi preduzeće… a mi smo svi pantić.

ali istina.. zamisli da sam ja premijer.. a nemam sat.. i dodjem negdje u bijeli svijet i ispitujem ostale duznosnike koliko je sati.. ili gledam u mobitel, kao sad… i onda svi misle da dolazim iz neke siromasne zemlje i da sam sam siromasan..

ako treba, ja cu dici kredit za jos koji Ivin sat..

a ti formulari.. pa di bi ta nasa svita stigla kad bi ozbiljno ispunila mirovinski karticu? u zatvor.. a tamo nitko nece…

@mikic – prema tome koliko smo bogata zemlja, premijer nebi trebao imati niti skup sat, niti mobitel već šešir kojim bi išao od jednog do drugog stranog dužnoštika i skupljao dobrotvorne priloge… :-P

Premijer mora imati skupocjene satova kako bi u svakom trenu pouzdano znao koliko je sati i koliko mu istih još preostaje do kraja mandata.. tik-tak-tik-tak vrijeme je za smjenu! ;)

Kako može voditi državu a ne zna ispuniti jedan običan formular? (koji je moža i sam osmislio?)
Šta je sa formularima za pristup Europi? Da li njih zna ispuniti?
Prdsjednik SAD-a mora prijaviti sve poklone vrijednije od 500 US$, ali oni su bogati pa im pokloni ni ne trebaju. :-)
A vjerujem i da u imovinskoj kartici moraju navesti sve predmete vrijednije od 500$ koje posjeduju.

Na usenetu se periodički pojavljuje revolt oko carine i limita od 300 kn koliko prosječan hrvatski građanin smije uvesti robe bez carine.
S obzirom da ozbiljno sumnjam da drivo satove kupio u Lijepoj našoj, da li je kao čovjek koji bi nam trebao biti uzor poštenja, marljivosti i upućenosti u pravni sustav države, našao za shodno da satove prijavi na carini i na njih plati pripadne troškove carine, PDV-a i ostalih nameta?

gledam Otvoreno veceras i, iskreno, mislim da Maček ima i premalu plaću koliko laže i mulja i pokušava počistiti za Sanaderom :-))
I ova rasprava o pokretninama i imovini, hehehe, presmiješno, p r e smiješno :-)
a i bogme se Maček ulizuje novinaru :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *