Categories
Blog Edukacija i školstvo

Analogni i digitalni grid

Pregledavajući kandidate s kojima se natječem na Carnetovom Webfestivalu naletio sam i na blog Analogni i digitalni grid. Ovo je ekipa s instituta Ruđer Bošković koja je odlučila napraviti animirani film u čast Nikoli Tesli, a usput su napravili i blog na kojem su opisali put od ideje do gotovog animiranog filma.

Osnovna ideja animiranog filma (kojeg možete downloadati ovdje) je put iz analogne mreže (grid-a) čiju je izgradnju svojim oktićem izmjenične struje omogućio upravo Nikola Tesla, u digitalnu mrežu kojom danas komuniciramo. Da bi stvar bila zanimljivija, film počinje kao analogni i pretvara se u digitalni rendering, a u pozadini se čuju Bachove fuge (fuga je inače iznimno zanimljiva i kompleksna muzička forma te jednako zvuči od početka prema kraju i obrnuto, nisam muzičar no to sigurno nije jednostavno postići) – pa ispada da bi se film morao moći pogledati i u rikverc. Film je dobio prije nekoliko dana i Best poster nagradu, na Marie Curie 2006 (u Beogradu).

Film sam downloadao i pogledao i vrijedi truda, mali je problem što dečki nude film u vmw, avi i dvd formatu, te crtić traje 12 minuta pa ga nije moguće uploadati na youtube. Ima na blogu teksta o tome kako se priprema 9 minutna verzija (koja bi se mogla distribuirati na taj način)…

Anyway, poanta je da preporučam da posjetite taj blog jer je u njega uloženo puno truda i očigledno se radi o hvale vrijednom projektu.

UPDATE; eto skraćene 6 minutne verzije na mome blogu

Misao dana:
If you build it, he will come.

4 replies on “Analogni i digitalni grid”

zorislav,

nema frke jer ste zaslužili; naime osjećam da je moj blog pomalo izgubljen među ostalim kandidatima i da ja cijeloj priči pristupam malo drugačije (da ne kažem ozbiljnije)
ukratko, biti će mi drago ako izgubim radi vas ;), jer ste uložili puno truda, napravili nešto korisno i koliko vidim svi će nešto naučiti u postupku

ajde samo napravite tu 9minutnu verziju ili kreirajte na youtube-u director account (to je besplatno) kako bi mogli uploadati cijeli filmić koji se potom može puno lakše distribuirati; natelio sam se dok sam skinuo 100mb (i probao ih uploadati na youtube bez uspjeha)

Evo, stavljen je na youtube, adresa je:

http://www.youtube.com/watch?v=48wKRtXmajI

To je uistinu 6 minutna inacxica u Hollywoodskome :) stilu, za one koji ne mogu izdrzxati ozbiljnu 12 minutnu inacxicu :). Cxini se da takovih ima.

Buducyi da ja nisam jedan od takovih :), ipak preporucxam gledanje u WMV formatu, koji bi, barem na vecxini PC-a (tj. Windoza) morao biti u streaming formatu (gledasx dok skidasx).
Najprakticxnije je ucxi preko Grid Vision ulazne stranice, gdje se nudi visoka ili niska rezolucija cjelokupnoga sadrzxaja, film je odmah na pocxetku sljedecye stranice (tj. pod …/Hi-Res/Welcome.html ili pod …/Lo-Res/Welcome.html). U visokoj razlucxivosti film je 697 kbit/s, u niskoj 53 kbit/s (dakle informativno).

Pogledajte jednu i drugu inacxicu, dragi Blogeri, pa si odlucxite koju je bolje sxiroko prikazivati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *