Categories
Politika

Američki izbori za kongres i senat

U utorak slijedeći tjedan u americi su tzv. midterm elections za američki kongres i senat. Kako trenutno stvari stoje, demokrati će preuzeti vodstvo kongresa, a postoji mogućnost da se ista stvar dogodi i u senatu. Nešto više o tome, te podatke u skoro pa real_time-u možete čitati na dailykos.com (dailykos je uzor za naš domaći pollitika.com kojeg morate posjetiti ako to do sada niste učinili) ili mydd.com.

Sjajan komentar na temu američkog predsjednika dao je Keith Olberman na američkom MSNBCu. Preporučam da pogledate komentar koji iako dugačak (desetak minuta) sjajno govori o situaciji u americi, o tome kako se došlo do pozicije u kojoj se amerika danas nalazi, te u krajnjem slučaju odnos američke politike prema svojim glasačima. Ovaj iznimno oštar komentar dobro je pogledati i iz pedagoških razloga, jer slične stvari mi nemamo prilike gledati na našoj televiziji a trebali bi. Naime, kritički pogledi prema vlasti (i/ili oporbi) kod nas su sterilizirani do krajnjih granica. Televizija, koja bi po svojoj funkciji morala biti javna postala je najčešće u cijelosti neutralna, a ja nekako mislim da bi morali svojim gledateljima pružiti povremeno neki “guidance” objašnjavajući što je dobro ili loše. Ovako, imamo moderatore u studiju koji su zaduženi da svaku obojenu ideju ofarbaju u sivo, a političarima se daje za pravo da guraju na svoju stranu neovisno o tome tko je u pravu ili u krivu, pa tako pobijedi onaj koji zna bolje govoriti (ili, da budem precizniji), onaj koji govori “manje loše” od onog prvog.

Ukratko; pogledajte i učite:

p.s. link na ovaj sjajni komentar mi je doturio M.M. (aka. bezkomentara.org)

Misao dana:
It wasn’t a dark and stormy night. It should have been, but there’s the weather for you. For every mad scientist who’s had a convenient thunderstorm just on the night his Great Work is complete and lying on the slab, there have been dozens who’ve sat around aimlessly under the peaceful stars while Igor clocks up the overtime.

5 replies on “Američki izbori za kongres i senat”

Sterilnost naših medija je posljedica pomno njegovane i dugotrajno prakticirane hadezeove politike bacanja blata na sve i svakoga da pravo smeće manje dolazi do izražaja. Jer ako su svi političari u Hrvatskoj prljavi onda ne treba niti HDZ osuđivati da su si malo zaprljali prstiće.

Hmm, odlican komentar…imamo i mi, vjerojatno, jednako ako ne i bolje komentatore jedino sto oni kod nas nemaju pristup medijima, osim mozda internetu….
Eh, samo se izbaci dio o iraku i kao da govori o nasoj situaciji :-(

Mrače, stvarno odličan komentar.
Osobno ne bih vezao sterilizaciju medija uz stranke (meknemo li slovo k, zanimljiva fraza :), nego više uz same novinare i medijske osobe, čiji je posao upravo da spriječe tu sterilizaciju. Političari će uvijek i svugdje pokušavati utjecati na medije u tom smjeru, samo, u nekim drugim zemljama, medijske osobe im to ne dopuštaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *