Categories
Blog Ostalo

Izvan zone kompetencije

Već sam nekoliko puta spomenuo Scott Adamsa i njegov Dilbert blog. Danas je Adams napisao jedan poprilično dugačak ali istovremeno iznimno zabavan post o tome kako se vrlo često krenuo baviti stvarima koje su očigledno izvan njegove zone kompetencije (ili što bi ameri rekli In over my head), no kako je unatoč tome na neku totalno misterioznu foru uspijevao. Tekst možete pročitati ovdje.

Citat na koji sam naletio, a koji je vrlo aktualan kod nas ovih dana glasi:

Several years ago I was approached by some advisors for people in high places. I can’t give you the details of this story, or even tell you why I can’t give you the details. But the gist of it was that they needed help squelching some bad ideas that had taken hold in the public consciousness. They thought humor might be one part of the solution, and they were Dilbert fans, so they tracked me down. The challenge was that the bad ideas sounded terrific to the uninformed person. You couldn’t kill these particular bad ideas with logic because the arguments against them would be too complicated. You had to go in through the back door.

Dakle, loše ideje možda dobro zvuče neinformiranoj osobi (s time da je ovo “neinformirana osoba” samo pristojni izraz za nešto drugo) i ako malo bolje pogledate, naši političari lansiraju loše ideje iz dana u dan. Primjerice prije nekog vremena, neposredno nakon ustoličenja na ministarskoj fotelji, ministrica Ana gogo Lovrin je izjavila kako se treba boriti protiv percepcije korupcije u društvu. Ideja iza toga je valjda ta da ako se ne možemo, ne znamo ili ne želimo boriti protiv korupcije, onda barem dobrim PRom i spinom možemo uvjeriti javnost da korupcije u stvari nema. Nešto slično tome je nedavno izjavio i Neven Ljubičić koji je ustvrdio kako se treba boriti protiv percepcije korupcije u zdravstvu – razumijem ja njegove motive da kaže tako nešto, no kada tako nešto kažeš a istovremeno jednom jedinom kirurgu uleti nekoliko desetaka prijava za mito postavlja se pitanje nije li naš ministar malo izvan događanja ili barem dodira sa svijetom koji ga okružuje? Vrijeđa li on time našu inteligenciju? Da li sam ja doista jedini koji niti sekunde ne vjeruje kako je dotični riječanin/dotepenec jedini kukulj u hrvatskom zdravstvu?
(ne znam za vas, no imam prijatelja koji se silom prilika jako puno povlači po bolnicama i praktički nijednu složeniju pretragu nije moguće dobiti bez stimulacije, i što je najbolje, tu pretragu obave na identičnom uređaju za kojeg postoji red čekanja od nekoliko mjeseci, što za jednu terminalno bolesnu osobu je jednako osudi na smrt – zdravstvo je postala industrija života i smrti i nikako mi nije jasno kako se sustav vrijednosti u jednom tako humanom zanimanju mogao degenerirati do tako zastrašujućih razmjera. Ja na sreću nikada nisam bio toliko bolestan da bih uopće došao u napast stimulirati liječnika, a i ono što jesam bio bolestan sam odmah otišao privatnom liječniku gdje sam za svoju novčanu kontribuciju dobio i odgovarajući i totalno legalni račun)

p.s. ako niste, svakako pročitajte besplatni e-book “Gods Debris”, o kojem sam već ranije pisao.

Misao dana:
The trouble is that things never get better, they just stay the same, only more so.

7 replies on “Izvan zone kompetencije”

Vidim da će na Info 2006 sajmu biti zanimljivo predavanje, “Sigurne on-line transakcije temeljene na Fina PKI” ). Između ostalog “na seminaru će biti riječi o kompletnoj infrastrukturi potrebnoj za implementaciju sustava on-line prijave poreza”.

Sjetio sam se onog cirkusa o kojem si pisao prije par mjeseci… Je li se išta pomaknulo nabolje :) ?

pa bilo bi ružno da se nije pomaklo, ePDV aplikacija je uznapredovala do verzije 2.0 i sada podržava proxye, paketne obrade oni očito rade jednom dnevno (što nije baš u duhu neke real_time filozofije), no sada je to jedna sasvim upotrebljiva aplikacija (malo glomazna s brdom dependencya ali svejedno OK)

regos i rsm obrasci funkcioniraju jako dobro iako sedam klikova da potvrdiš potpis na predanom rs obrascu je previše

od mirovinskog dan danas očekujem odgovor kada mogu prijavljivati i odjavljivati ljude putem interneta

problem je da svatko od njih koristi drugu infrastrukturu i to nije unificirano i to me živcira; primjerice regos radi na javi i za to koristi jednu verziju jave, dok recimo predavanje statističkih izvještaja traži drugu pa moraš imati dva java engine-a, porezna koristi activex, a za mirovinsko nitko ne zna

za dvadeset godina će to biti super

1. Ovo s poodručjima izvan kompetencije me podsjeća na jedan članak koji već neko vrijeme vrtim u glavi, možda je vrijeme da ga i napišem.

2. Možda je go-go gerla mislila da se treba boriti protiv percepcije da je korupcija nešto negativno. To ti je ono kao pretplata na televiziju: Što, gledate samo kablovsku pa ne želite platiti pretplatu na HRT? Ali to nije pretplata na HRT, to je porez na TV prijemnik! Što, ne sviđa vam se da morate platiti liječniku mito na ruke? Ali to nije mito, to je individualna participacija!

3. Baš sam danas s kolegom raspravljao o fenomenu zdravstvenog osiguranja. Čovjek koji kod nas ima šest i nešto kkn plaće daje (tj. tvrtka daje za njega) 1.400 kn u zdravstveno; čovjek koji pak ima 25000 kn plaće daje 7000 kn, a da pritom ima potpuno jednaku razinu zdravstvene zaštite! Prva politička opcija koja najavi da će odmah nakon izbora rasformirati HZZO i privatizirati barem 50% zdravstvenih ustanova i 80% zdravstvenog osiguranja (u onih 20% priznajem socijalu) ima moj glas, jetra i bubrege.

Mislim da je “percepcija korupcije” standardni termin. Ove organizacije koje objavljuju ljestvice korumpiranosti zemalja zapravo ne rade ljestvicu korumpiranosti nego percepcije korumpiranosti. Samu korupciju je vrlo teško dokazati i mjeriti, pa se drže onoga što mogu.

[…] Ana Lovrin, navodno ministrica pravosuđa; osim socrealističnih kompletića i jedinog dokazano lažnog sata u vladi (pazi, ona je ministrica pravosuđa i nosi lažni sat), proslavila se promjenama krivičnog zakonika koji predviđa jednake kazne za otmicu državnog dužnosnika (njih ima oko 1600 dakle izbor je fakat dobar) i pušenje jednog joint-a. Obzirom da se ne zna boriti s mitom i korupcijom odlučila je baciti se u veliku PR akciju i boriti se protiv percepcije istoga. […]

Dolaskom Lovrin sve je stalo, opet su se pojavile tarife u Gruntovnicama za uknjižbu, opet čekanje, pa čekanje, ministrica je imenovala Vladu Madunića za predsjednika Općinskog suda u Splitu, koji je i proteklih godina imao velikih propusta, ali takvi podobnici trebaju pravosuđu, a ne sposobni, iz Ministarstva su otišli ili potjerani od strane Snežane Bagić i Barice Novosel mladi ljudi koji su vodili eZemljišne knjige i informatizaciju pravosuđa uopće kao nepodobni, među projektima koji su podizali transparetnost sudova kao e-oglasna ploča sudova stvarno je hvalevrijedan projekt http://e-oglasna.pravosudje.hr autor i voditelj projekta prema mojim saznanjima Milan Vitalli otišao nakon izvršenih pritisaka od strane dreamtim državne tajnice i pomoćnice ministrice iz ministarstva. Projekt stao kao i sve doduše neki sudovi redovito objavljuju svoje oglase na e-oglasnoj poloči ali većina ih to ne radi. Izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama Lovrin i dreamtime ekipa traži prolongiranje digitalizacije zemljišnih knjiga do 01. 01. 2010. godine znači još 3 godine dok je bivša ministrica odredila rok 01.01.2007. da se sve knjige nalaze u digitalnom obliku. Toliko o sposobnosti Lovrinke, Bagićke, Barice Novosel i drugih vrlih pomoćnika. Pomoćnik za financije Igor Mihaljević potjeran od strane Snežane Bagić kao nepodoban investicije u pravosuđu stale dok će premijer otovriti dva novoobnovljena suda koji su počeli za vrijeme bivše minististrice obnovu a sada će zasluge pripisati sebi i to Županijski sud u Vukovaru i Županijski sud u Splitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *