Categories
Blog

Vodič kroz galaksiju za samostalne blogere

Budući da čini se nitko nije napisao kako postati samostalni bloger, evo mojih nekoliko iskustava koje će Vam pomoći da shvatite želite li prebaciti se na samostalno blogiranje ili ne, tj. koliko će vas to uopće koštati? Čini se kako je u posljednjih nekoliko tjedana opet nastala klima u kojoj pojedinci žele otići na samostalnu domenu kako bi blogirali neopterećeni problemima s blog serverima ili kućnim politikama ili iz bilo kojeg drugog razloga.

Samostalno blogiranje ili ne, pitanje je sad?Da bi mogli imati samostalni blog potrebne su vam dvije stvari; domena i hosting.

Domena
Domena je ukratko URL vašeg bloga. Domenu je potrebno kupiti i to možete napraviti na stotinama mjesta na internetu. Domene se međusobno prvenstveno razlikuju po famoznom sufixu ili TLDu. Opće su poznate domene .com, .info, .biz, .net ili .org; hrvatski TLD je .hr no zbog paranoičnog CarNeta osim u nekim posebnim specijalnim situacijama praktički i da nije moguće dobiti .hr domenu za potrebe svog bloga (možete pokušati, mehanizam za to postoji, no moje je mišljenje da je trud koji morate uložiti u dobivanje svoje .hr domene neusporedivo veći od godišnjeg troška nekog drugog TLDa za kojeg treba samo upisati broj kreditne kartice – postoji razlog zašto jedna njemačka ima 10 milijuna domena na 80 milijuna stanovnika dok naša država ima jedva nekoliko desetaka tisuća domena – o tome neki drugi put i na nekom drugom mjestu).

Koju ćete domenu odabrati je pitanje ukusa i shvaćanja i o tome se može govoriti u nedogled i po našem internetu se može pronaći nekolicina diskusija koja se vodila na tu temu. Govoreći za sebe, činilo mi se primjerenim da mračni blog dobije ekstenziju .org budući da je .com rezervirana za neke komercijalne sadržaje, .info je domena bez osobnosti, .biz je blijeda kopija .com, .net ne opisuje baš ono što sam naumio raditi a .org iako rezervirana za različite instutucije i organizacije je nekako najbliža blogiranju (ili možda bolje rečeno najmanje udaljena od bloga).

Dakle, nakon što odlučite kako bi se vaša domena zvala, provjerite da li je ime domene zauzeto i kupite svoju domenu – no nemojte baš odmah, pričekajte na odluku o hostingu. Prilikom odabira tvrtke kod koje ćete kupiti domenu dobro pogledajte cijene, jer možete proći jako, jako skupo (primjerice kod networksolutions.com, 35USD godišnje) ili daleko jeftinije (npr. godaddy.com, 9USD godišnje).
Hosting
Hosting osigurava tvrtka koja će smjestiti na nekom od svojih servera vašu stranicu. Tržište web hostinga je vrlo veliko i mogućnosti postoje na sve strane, ako slučajno poznate nekoga tko vam može osigurati hosting badava iskoristite priliku, no ako to ne znate usporedite cijene i odaberite mjesto gdje mislite da ćete dobiti najbolji odnos cijene i usluge. Glede domaćih providera, valja imati na umu da postoji ograničeni broj tvrtki koje doista nude svoj hosting, većina njih u stvari preprodaje hosting kojeg kupuju na lopate negdje u americi (ili možda usred zagreba) a vi samo imate dojam da se radi o megakorporaciji. Problem je u tome što trebate odabrati tvrtku koja će vam dati dobru cijenu hostinga, no istovremeno morate povjerenje ukazati tvrtci koja ima bolji up_time record nego što to ima primjerice blog.hr (ok, ovo je zločesta primjedba glede blog.hr-a, no činjenica je kako njihovi serveri neuobičajeno puno vremena provode u nekim upgradeima). Kada sam ja odabirao hosting, domaće tvrtke nisam niti razmatrao kao mogućnost, budući da već nekoliko godina hostam web stranice svoje tvrtke kod američke tvrtke sitelutions.com koju i vama toplo preporučam.

Nema tu nekog pravog savjeta, no ako ste odabrali hosting kompaniju, tada treba odabrati i odgovarajući hosting paket. Hosting paketi se razlikuju po mogućnostima koje dobijete i po bandwidthu kojeg se nudi. Krenite konzervativno i od malenog. Mračni blog koristi midsite hosting na sitelutions.com koji uključuje 500mb prostora i čini mi se 15gb prometa (što je više nego dovoljno).

To ukratko znači da ako ste zakupili domenu na jednu godinu i web hosting na 12 mjeseci da vas vaš samostalni blog (u slučaju sitelutions.com) košta 1×8,95USD + 12*7 USD = 92,95USD, ili nekih 530,00kn godišnje.

Naravno, možete odabrati i bilo koju drugu tvrtku, no ključna riječ na koju morate paziti je cPanel. cPanel je web aplikacija pomoću koje možete kontrolirati vašu domenu, dodavati funkcionalnosti, administrirati mail i ftp račune, a također imate i genijalnu opciju Fantastico koja vam omogućava da CMS ili blog alat instalirate s praktički jednim klikom i bez ikakve mudrosti.

Što bi rekao John Travolta u Pulp fictionu: “To be Continued…” (u sutrašnjem postu; koji blog alat odabrati, malo o web dizajnu, SEO optimizaciji i marketingu vašeg samostalnog bloga)

Misao dana:
If Shakespeare had been a weblogger, Romeo would find Juliet after she took poison and would have been so overcome with emotion he would have blogged about finding Juliet dead and would have taken so long that Juliet would have awoken and Romeo wouldn’t have killed himself, and they would have married and had kids and his and her weblogs… and everything.

18 replies on “Vodič kroz galaksiju za samostalne blogere”

berislav, da sjajan link, ja sam ga tek nedavno otkrio (nije da ga Aljoša i Futuria ne spominju svako malo…), svakako vrijedan PDF za pročitati, i to svega nekih 40ak stranica

Pisao sam i ja nešto kratko o tome negdje tamo u 2 mj., pa evo kao mali prilog edukejšnu novih možebitnih solo blogera i blogerica:

Neću reklamirati nikoga, ali mislim da ljudi trebaju znati da je moguće hosting i domenu kupiti i bez kreditne kartice, te za mnogo manje novca od 530 kn.

Na primjer, domaće tvrtke nude obični hosting (cPanel, Fantastico, WordPress) od 60 kn do 250 kn godišnje.

Čak i najmanji paket je po mom mišljenju sasvim dovoljan za blog, a za 250 kn je moguće dobiti čuda neviđena.

ja sam isto radije kod nas na hostingu, ako nešto pukne, mogu nazvati i odmah sve riješiti, ne znam koliko brzo ovi vani rješavaju potencijalne probleme?

moja iskustva sa sitelutions.com su više nego sjajna, a bilo je prilike da ih gnjavim za štošta

šimun, ajde podijeli imena nekih domaćih hosting tvrtki koje mogu ponuditi još bolju cijenu od ove ponuđene, ja doista to ne znam, a poanta bi bila da ovaj tekst bude neki resurs trajnije naravi na tu temu

dobro da si ovo postao, svaka podjela iskustva vezana uz probloging :) je dobrodosla! ja sve kombiniram , gledam, komuniciram i nisam jos 100% odlucio gdje cu hostati, u domaji ili vani. gledam to i sa strane kupujmo hrvatsko, bolje da dio love od mog hostinga ostane u Hr nego da sudjelujem u povecanju deficita :)) salim se malo. slazem se s borjom da je lakse nekome biti dosadan u hr ako zapne nego da moram mejlati ili razgovarati s Amerikom, iako su poslovna iskustva (na jednom drugom polju) s Amerima izrazito pozitivna, ali da se razumije, i oni grijese, kao i svi.. ne znam kakva su iskustva s domaćim hostingom? vjerojatno se netko istice po kvaliteti, performansama i odnosu s klijentima.

ponavljam, ovo su moja iskustva i nisu nužno niti najbolja niti najtočnija na svijetu; ja defnitivno nisam niti pokušao s domaćim hostingom, kako ispada čini se da sam trebao… provjerite sve opcije i nemojte uzeti sve što ovdje piše zdravo za gotovo, više kao smjernice i ideje

ja imam dobra iskustva s croadriom, oni imaju i 0-24 telefonsku podršku, malo jesu skuplji (488 kn godišnje najjeftiniji paket). kod njih sam prije hostao borja.org, misterije.org su mi tamo i dvanula za sada i kad god je bilo neko pitanje/problem/dilema riješili su, a ako ima problema s moje strane, tipa dvanula opetereti server, nazovu me i kažu što bi trebao napraviti da se to više ne događa. s nekim drugim stvarima na drugom hostingu nije idealno – pukne site, autori aplikacije tvrde da je do hostinga, hosting da je do autora aplikacije i tako prebacuju odgovornost jedni na druge, pa kažu da će oni nazvati autore pa ne nazovu pa ping pong lagani….možda i ne treba uvijek ići na najjeftiniju varijantu, a čuo sam i ja da se nudi wordpress hosting al nisam istražiovao točno gdje

Ma najbolje je pocet na nekom servisu i onda naci sponzora koji se bavi hostingom. Eto, meni je uspjelo imaju sve moguce stvari vec predinstalirane i WP i Mambo-Djambove i forume i chatove i … ma sve. A nisu ni preskupi i support je prek ICQ-a tak da… meni su super i moram ih malo reklamirati… ipak su mi sponzori. Hm, ako imam sponzora da li sam onda pro-bloger? :-)

dobro je ovo s icq-om, croadria isto ima neki live support samo to je vise prodajni predstavnik nego support, ono padne ti server, ništa ne riješi, al imaš još par domena i hosting paketa :) fiuhost je stvarno jeftin

Meni je bluehost dobar, a preporuča ga i wordpress – pristojne su cijene, 15 gb prostora u osnovnom paketu, 400 GB prometa… i tak, više nego treba. A Fantastico im radi dosta dobro, do wordpress bloga u 3 minute :-) Ali da ne reklamiramo zabadava – svaki hosting koji ima predinstalirane pakete sa Fantastico skriptom je više nego dobro, brzo i kvalitetno rješenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *