Nekoliko zapažanja o čudnovatosti cijena nafte…

Pingvin u naftiPrije nekoliko tjedana krenuo sam pisati tekst o čudnovatosti kretanja cijena nafte, no nisam ga uspio dovršiti, negdje na pola puta mi je pukla nit i post se zadržao među draftovima. Obzirom da mi se čini kako je usporedba sasvim originalna, objavljujem ovaj post unatoč tome što nije dovršen;

Nije li čudno da je cijena mlijeka i nafte slična? Mljekari naime ne moraju raditi skupocjena istraživanja, pa potom ne moraju bušiti rupe i nakon toga transportirati sirovo mlijeko preko oceana, da bi procesirali to mlijeko u ogromnim rafinerijama, slali obrađeno mlijeko kroz ogromne mlijekovode, skladištili ga u tankove, transportirali kamionima, praznili kamione u podzemne cisterne i na kraju prodavali kroz automate za prodaju mlijeka.

Što je najbolje, proizvođači mlijeka su potpomognuti od države, dok je nafta žestoko oporezovana. Mlijeko proizvodimo (ili bi barem mogli proizvoditi) sami, dok smo na uvoz nafte osuđeni.

Možete li se sjetiti još koje sličnosti ili kontrasta između nafte i mlijeka?

Misao dana:
Let me tell you something that we Israelis have against Moses. He took us 40 years through the desert in order to bring us to the one spot in the Middle East that has no oil!

Join the Conversation

12 Comments

 1. Dobro, ajmo se igrati. Necu nabrajati ono ocito – da su oboje tekucine i da se razlikuju po boji i kemijskom sastavu (gle, ipak sam nabrojao).
  Inace, ne znam sto ti znaci da je cijena nafte i mlijeka slicna? Nafta je oko 0.45 a mlijeko 0.34 USD/l (otprilike, po nekim UK pokazateljima dostupnim ovako na brzinu)
  Pretpostavljam da si mislio na trendove.
  Bitnu vezu vidim u tome da je mlijeko za razliku od nafte – pokvarljivo. Pa ga treba do proizvodjaca sto brze PREVESTI.
  Pa valjda zato postoji neka korelacija izmedju njihovih cijena. Iako nisam bas prevec siguran kolikog je ona intenziteta …

  I jos jedna bitna stvar – da se ova ptica ovako natopila mlijekom, prezivjela bi.

 2. u subotu sam kupio litru mlijeka u dućanu i naplatili su mi tu litru 5,5 kuna (svježe dukatovo mlijeko u plastičnoj boci), litra diesela kojeg troši moje vozilo košta 7,17kn; to je svega 1,67kn razlike (dakle razlika je nešto veća od 20% cijene diesela)

  osjećam dublji smisao u svemu tome i na vrhu jezika mi je, no ne uspijevam to formulirati pa me pomalo živcira…

 3. buduci da sam “djevojka sa sela”, ne bih rekla da je “proizvodnja” mlijeka jeftina. cak i kad zanemarimo njegovu “nabavnu cijenu” (ukalkulirana nafta i el energija), put od kravice do police u ducanu je jako dug. bilo bi idealno kad bi se, primjerice, ono moglo podvrgavati obradi odmah na farmi. no.. troskovi skladistenja, ispitivanje masnoce i kvalitete, prijevoz do proizvodjaca, obrada, pakiranje, pa opet prijevoz… pa trgovinska marza… hocu reci, ne znam da li je o slicnosti rijec, no svakako jest o vezi. (kako budu rasle cijene energenata, rasti ce i cijene mlijeka.)

 4. ma jedina sličnost je u istom agregatnom stanju…toliko o originalnosti usporedbe…
  cijena mlijeka se nije mijenjala od 2001., a trend je blago silazan…
  vlasnici mliječnih izvora nisu milijarderi, nego paori žuljevitih ruku…
  poljoprivreda nije toliko premirana zbog seljaka, nego zbog puno dubljih razloga (a ako baš hoćete – i zbog toga
  da konzumenti imaju jeftinu i kvalitetnu hranu)…

 5. ima nesto i u masovnosti proizvodnje. sve ono sto si naveo za naftu (busenje, transport, obrada…) je apsolutno veliki trosak ali po jedinici nije bas nesto. jednom napravljena busotina ce se exploatirati godinama tj. desetljacima, jednom napravljen naftovod isto, a i transport tankerom po litri nije bas nesto strasno velik. cista ekonomija obujma.

  mlijeko se proizvodi na dnevnoj bazi. jednom ulozena sredstva ne mogu na dugi rok davati prihode kao kod nafte vec je nuzno konstantno ulaganje. kad uzmes u obzir inflaciju koja je postala konzistentni dio sustava ja bih uvijek radije birao jednu vecu investiciju danas nego konstantno ulaganje po stalno rastucim cijenama.

  kod nas je prosjecna farma manje od 10 krava. to je isto stavka za Hrvatske cijene. U Poljskoj je litra mlijeka, pola litre benzina. Ako ti zatreba pomoc oko uvoza javi se :)

 6. hej, :) imam veterinarsku ambulantu u struscu :)), odmah pored busotina (koja referenca, ha?) partner u ambulanti je sirijac, btw.

  no, krava pije naftu. tj za nahraniti kravu (one puno jedu) treba nafte (obradjene povrsine za stocnu hranu). mlijeko cim napusti vime, ne moze dalje bez struje i nafte.

  cista cijena mlijeka (bez subvencija je mala), trebalo bi pitati drzavu i preradjivace.

  i mozda ne i najmanje bitno: seljaci ne kalkuliraju cijenu, vec je odredjuju “na prek”, od oka u usporedbi s cijenom nafte, kao mjerom, tu se nema sto prigovoriti…ni ne moze se kalkulirati bogznakako, jer je cijela poljoprivreda svugdje zbog vise razloga subvencionirana i ovisi o raspolozenju drzave…

  komplicirano je i ne da se formulirati u jednoj recenici…

 7. placa cijenu nafte u umjetnom gnojivu, gorivu za traktore, dva puta dnevno se odvozi mlijeko u tvornicu i iz najzabitijeg sela, iz tvornice se svakodnevno odvozi u ducane, placa se cak i benzin veterinaru. hladnjace, frizideri na struju….skup je to sport….

 8. Mlijeko je bijelo, nafta je crna.
  Cijenu nafte mogao si usporediti sa bilo kojom cijenom na tržištu, sve rastu podjednakim tempom.
  Čak i cijene nekretnina rastu u sličnim korelacijama.
  Pretpostavljam da je to vezano sa udjelom nafte u proizvodnim troškovima, a što se konačno odražava na cijenu.
  To samo potvrđuje da smo – ovisni o nafti puno više nego što želimo i zamisliti, a kamoli priznati.

Leave a comment

Your email address will not be published.