Categories
Blog

the book… (4:44, Sheryl Crow, Sheryl Crow, 1996)

Prije nekog vremena, surfajući bespućima interneta naletio sam na web site/blog Joe Clarka, a koji se bavi problematikom ISSN broja za blogove.

ISSN je serijski broj kojeg daje ISSN organizacija za sve serijske publikacije; dakle sve što se izdaje u nekom slijedu po definiciji odgovara zahtjevu za ISSN broj neovisno o mediju u kojem je publikacija napravljena (dakle može biti časopis, može biti digitalni časopis ali može biti i web site ili u mom slučaju blog).

Uredno sam ispisao ISSN zahtjev, emailao ga u lokalni ISSN ured gdje su me jednako tako uredno i u vrlo kratkom roku otkantali. Obzirom da su pravila ISSNa javna te da je bitno zadovoljiti definiciju kako bi dobili ISSN broj, a moj blog toj definiciji udovoljava, poslao sam email i u francusku centralu ISSN organizacije kako bi od njih dobio broj ako su me već lokalni odbili. Nakon kraće prepiske, odbijen sam i tamo uz obrazloženje da se blogovima ISSN brojevi jednostavno ne izdaju unatoč tome što postoji ograničeni broj presedana na tu temu.
Dakle, ništa od ISSN broja. Iskreno, mislim da bih ga trebao dobiti ako sam ga već zatražio jer moj blog doista odgovara definiciji, no isto tako sam svjestan razloga zbog kojih taj broj neću dobiti jer se ekipa boji kako bi milijuni blogera nahrupili u potrazi za svojim (besplatnim) ISSN brojem.

ISSN broj je zanimljiv jer bi blog ubacio u katalog serijskih publikacija te bi barem s te strane dobio barem mikroskopski na težini. S druge strane, taj isti broj ne može povećati popularnost ili relevantnost bloga, tako da mi odbijenica i nije toliko bolna.

Eto, čisto da bi bio balansiran u stavovima, imam link i na alternativni pogled na ISSN brojeve za blogove, što također barem donekle podržavam.

Misao dana:
I can win an argument on any topic, against any opponent. People know this, and steer clear of me at parties. Often, as a sign of their great respect, they don’t even invite me.

6 replies on “the book… (4:44, Sheryl Crow, Sheryl Crow, 1996)”

Ovo mi je jako zanimljivo, jer sam htio za Marulicev znanstveni blog zatraziti ISSN. Nista, napravit cu to i ja, ali cu lukavo izostaviti b* rijec i staviti “bilten” ili tako nesto, i nagomilati svoje akademske titule. O ta uska varos, o ti uski ljudi, itd. Inace, na tvoj sam blog naisao trazeci blogove znanstvenika u Hrvatskoj — ako znas koji, daj javi! N.

vidim da sam uvršten na tvom siteu http://www.ffzg.hr/klafil/marulus/ na popis znanstvenih blogova pa puno hvala iako mi nije jasno zašto sam na tom popisu

glede ISSNa, razumijem ja ljude tamo, nisu oni na čisto s internetom i to je njima sve jako novo i mislim da je pravilo po kojem bih ja sa otisnutim primjerkom časopisa lokalne mjesne zajednice mogao dobiti ISSN u odnosu na ovaj blog koji se čita u daleko većem broju i ne može dobiti broj
mislim da bi trebali uvesti neko diskrecijsko pravilo ako već nemaju ništa pametnijega, no s druge strane mislim da je relevantnost ISSN broja sve upitnija u doba interneta i tražilica te da je daleko bitnije da poradim na svom pageranku nego na tome da imam ISSN broj

Opa ISSN, evo odgovora od ljudi iz nsk.hr koji sam dobio kada sam i sam zatrazio ISSN.

Poštovani gospodine Dukarić,

ISSN oznaka se dodjeljuje prema pravilima Međunarodnog ISSN centra. Prema tim pravilima internim i osobnim publikacijama te mrežnim dnevnicima ISSN oznaka se ne dodjeljuje. Bez obzira na to možete podići nivo kvalitete Vašeg bloga ako ga uredite prema Uputama (http://www.nsk.hr/Service.aspx?id=61#9).

Crticni kod EAN 13 mrežnim publikacijama nije potreban.
Slobodno nam se javite nakon izmjena koje ćete napraviti na svojim stranicama ili ukoliko imate dodatnih pitanja.

S poštovanjem,
Nacionalna i sveučilišna knjižnica
ISSN ured za Hrvatsku

da, to nije baš točno jer ne postoji pravilo po kojem se ISSN blogovima ne dodjeljuje; oni imaju napisane kriterije koje moraš zadovoljiti za ISSN broj a potom je donekle u diskreciji lokalnog ISSN ureda da li oni to žele ili ne

dakle nije pitanje pravila nego diskrecije, a to po meni odmah znači diskriminacije
nije da sam sada posebno povrijeđen ali ne volim subjektivna mjerila za bilo što, osobito za stvari koje su javnog interesa ili javni servisi

Zasto bi “znanstvenim” blogovima trebao ISSN? Zbog korelacije s jos jednim birokratskim propisom — a to je da se, prema trenutnim propisima Ministarstva znanosti itd., u “publiciranje u casopisima” racuna samo publiciranje u onome sto ima ISSN. Dakle, prvo, mozete pisati najstrucnije radove na svijetu, imati brdo citalaca, ali za vasu bibliografiju prilikom napredovanja u sluzbi — to ne postoji. To me itekako ljuti, i ne smatram da se time potice javni angazman znanstvenika. Drugo: vi ste, naravno, spremni raditi pro bono — ali ako hocete potaknuti jos nekoga da to radi skupa s vama (osobno mislim da je koncept kolektivnog bloga vrlo prikladan za te sa znanstvenim sadrzajima), dodatni bi mu poticaj bio da ce se njegov prilog negdje “brojiti”. Eto, sad smo se otkrili: svi smo mi karijeristi, u borbi za penziju (od 2100kn).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *