Categories
Blog Internet

there she goes, my beautiful world… (5:17, Nick Cave & The Bad Seeds, Abattoir Blues (Disc 1), 2004)

Piše Anderlon kako nije zadovoljan novim redesignom Borjinog sitea. Borja je inače slobodni novinar koji surađuje s više novina, a koji ujedno posjeduje i pravi pravcati web portal koji se ulogorio na internetu pod imenom borja.org.

Što se tiče dizajna na internetu, a ovdje ne govorim o nekom umjetničkom ili estetskom aspektu priče nego o onom ergonomskom, dakle kako je nešto posloženo i koliko je sve logično za korisnika postoje u principu dva moguća pristupa. Jedan pristup je onaj po kojem sve skupa mora stati na jedan ekran. Tipični primjeri takvih siteova su iskon, tportal, vip, index pa tako i borja.org – ono što je zajedničko tim siteovima je da su to u pravilu portali koji su na vrlo malenom prostoru pokušali strpati veliku količinu informacija uz donji minimum sadržaja. Dakle naslovnica tih siteova je u principu nekakvo “skladište” linkova koji vas vode dalje na konkretni sadržaj.

Drugi koncept je onaj koji u principu odgovara blog formi i kojeg već godinama zastupa primjerice monitor.hr. A po kojem su informacije opsežnije, poredane obrnuto od kronološkog redosljeda (dakle najnovija na vrhu) i to su stranice kroz koje (kako kaže anderlon) morate scrolati a ne kliktati.

Kada ja pogledam popis siteova koje dnevno pratim kroz svoje bookmarke, doslovce svi do jednoga su izvedeni u ovoj drugoj varijanti (ok, uz izuzetak borje.org koji je donekle na pola puta između jedne i druge forme). Dakle, meni je prirodnije pogledati stranicu koja je opsežnija sadržajem i kroz koju moram ići ili scrollom ili sa pgUp ili pgDown tipkama, nego portalska forma po kojoj moram kliktati (ok, povremeno pogledam i index radi obavezne doze žutila).

To radim zato jer znam da je stranica na koju stižem relevantna za moj interes, i unaprijed očekujem da će informacija koja me interesira biti na stranici koju posjećujem.

Neki siteovi, uglavnom ovi portalskog tipa, imaju toliko česta osvježavanja i toliko međusobno različitih sadržaja da je njihova organizacija u stvari jedina logična – dok blogovi (kao najsporiji oblik permanentnog osvježavanja) odnosno siteovi poput monitora to rade u jednom ugodnijem ritmu.

Iskreno, mislim da je i jedan veliki dio razloga za upravo ovakvu organizaciju sitea i to što na našem malenom tržištu postoji vrlo ograničeni broj web CMS (Content Management Server ili server za serviranje sadržaja) aplikacija koje se nude, tako da vlasnici domena u stvari i nemaju previše izbora oko toga što će staviti na svoju stranicu, osim ako se opredijele za neko inozemno rješenje (za koje najčešće unutar kuće nemaju support osoblje) ili ga odluče raditi sami (što je sizifov posao, osim ako ste ISP).

I za kraj, posjetite Metafilter, web site blog tipa koji donosi brdo brzih linkova s minimumom objašnjavanja na različite sadržaje po internetu.

Koja forma Vama više odgovara, portalskog tipa (ala Iskon/Index/VIP) ili blog forma (ala Monitor)?

Misao dana:
You know, somebody actually complimented me on my driving today. They left a little note on the windscreen which said, ‘Parking Fine.’

6 replies on “there she goes, my beautiful world… (5:17, Nick Cave & The Bad Seeds, Abattoir Blues (Disc 1), 2004)”

hmm, kod entrance or doorway portala sto si ih naveo preferiram monitor tip jer je em scalable sto kad bi preveli na hr znaci da moze rasti u nedogled ne zagusujuci i ne mjenjajuci user experince; em ne zagubljuje sadrzaj sto kod tipa iskon nije slucaj. monitoru ne bih nikad preporucila novi dizajn jerbo cilj jest stvoriti prepoznatljivost i omoguciti korisnicima da se “ufuraju” u nacin koristenja. mjenjanje dizajna i toka informacija na webu (pogotovo nakon par godina online) nije preporucljivo vec se stvari sadrzajno nadogradjuju. gubi se user experience. no ono sto bih dodala monitoru je kratki pregled naslova koji se nude. ili s desna ili odmah s lijeva ispod main navigacije. yes, glasam za monitor. (no kod korporativnih portala – tip iskona.)

Tvoj ‘blog’ mi je jedan od 15-tak u favoritima. Od tih, jedino mi s tvojim stranicama ne radi RssReader 1.0 dobro. Iako je kao i kod svih namješteno da skida samo ‘new’ (unread) posts, on uporno pokazuje 3-4 posljednja kao ‘new’.
Inače, kao prosječni čitatelj, ne vidim neku svrhu napuštanja blog.hr. Site ima dosta naprednih opcija, ali za jednu ‘google’ generaciju to je nazadak u komforu i jednostavnosti praćenja postova.
Pozdrav

glede RSSa probaj recimo s http://feeds.feedburner.com/MraniBlog, to je alternativa ovome feedu, inače koristim wordpress 2.0.1 i baš sam pogledao i nema registriranih bugova u RSSu (barem ne ovog tipa)

glede seobe s blog.hr-a, kao što sam napisao to je stvar eksperimenta, pokušaja da dodam dodatnu dimenziju ozbiljnosti blogu, a ovako se mogu i igrati koječime (seo optimizacijom), a imam i neke druge stvari na pameti

kada bi još više blogova imalo ping i trackback onda bi to bilo sjajno, zasada nas ima svega nekoliko koji se mogu pingati pa je društvo malo oskudno

Mislim da je Monitor i Iskon sasvim uredu,al odnedavno sam na Adsl vezi i sad mi se t-portal čini supr,brzo se otvara a zona za korisnike sa puno video sadržaja mislim da je na neki način budučnost weba.

Puknuo si vec dosta interesantnih linkova u ovo malo sto te citam. Jel ti ikad palo na pamet da napravis svoju stranicu s linkovima? Ovako sad recimo trazim di je bio onaj einstein … ;) :D Ako ne stranicu ono bar da ih slozis po nekoj logici negdje na rubu …

ja ti svoje bookmarke držim na blogu, novi blog ima search funkciju, ima i tagove i kategorije i potraga ne bi smjela biti dugotrajna

nemam namjeru kreirati posebnu stranicu s linkovima jer to nije svrha ovog mjesta, ovo je za ozbiljne teme i tek tu i tamo uleti pokoji casual friday

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *