Categories
Politika Priroda i društvo

O predsjedničkim izborima 2019/2020

Samo par misli na temu izbora:

  • nedostatak čak i elementarne samokritike u vodstvu HDZ-a je sada već epskih razmjera, količina novogovora koji je stvoren kako bi se zaobišlo sada već krdo slonova u sobi je apsolutno impresivna. Lideri koji do sljepila zaobilaze problem sigurno nemaju dobar horoskop.
  • “položajna renta” HDZ-a je također impresivna, oni smatraju da su neki glasovi jednostavno njihovi i jako se ljute kada se to ne dogodi. Pola vlade smijenjeno u korupcijskim aferama, predsjednica i premijer lažu čim zinu, razina bahatosti i podcjenjivanja političkih suparnika je na all time high, a oni i dalje misle da je to sve njihovo – impresivno. Život na vrhu piramide ti s jedne strane daje široki i visoki pogled koji nama na dnu nije vidljiv (osim na rijetke sunčane dane), no jednako tako, ovi na vrhu žive na ramenima onih čija elementarna egzistencija ovisi o raznim Plenkovićima, Jandrokovićima i Kitarovićima. Ljudi su u stanju svašta napraviti za svoju egzistenciju, a laganje je jedno od najlakših alata. Sada nakon izbornog preokreta stotine telefona zvone, skida se prašina iz starih adresara, whatsapp je užaren i obnavljaju se ponovno prijateljstva koja su nestala tamo 2015. godine. Promatrajte malo slike zabrinutih i uplakanih državnih službenika koje su kamere ulovile tamo gdje oni nisu trebali biti.
  • neki, kvazivodeći konzultanti su me izrugivali kada sam jutro nakon prvog kruga vrlo jasno rekao (a u perspektivi gotovo u postotak pogodio omjere) da neki “Škorini” neće uopće izaći u drugom krugu, a da mnogi od ovih koji izađu su protestni glasovi koji Škoru uopće ne promatraju kao desnicu nego kao izazivača koji nudi promjenu. Pitanje je naime jesmo li mi kao društvo doista podijeljeni na lijevo i desno ili na one koji su za promjenu ili protiv nje. Ponavljam često da u politici ima malo iznenađenja ali puno iznenađenih, kuda ide društvo u kojem oni koji bi morali znati (i koji navodno žive od tog “znanja”) toliko temeljito fulaju u elementarnim procjenama.
  • fascinantno mi je promatrati političke analitičare (a i mene često predstavljaju tako), koji bi objektivno trebali imati one sponzorske jakne da se vidi tko koga plaća ali se zaklinju u struku i navodno iskustvo. Sa mnom uvijek znate na čemu ste, moje političke preference su uz lijevu stranu (oduvijek i na ovom blogu dokumentirano na tisuće postova, a to što lijeva strana ponekad pretrči preko centra nije moj problem – ja sjednem pa ih pričekam da se vrate) i makar se trudim biti objektivan daleko od toga da sam neutralan i imajte to uvijek na umu.
  • elementarni zakoni fizike kažu da svaka akcija uvijek ima jednaku protureakciju. HDZ-u bi bilo mudro zapitati se zašto se većina biračkog tijela njih doslovce boji (a strah je veliki motivator, bitno veći od stranačke stege ili preference). Kada bi se glasačko tijelo njih manje bojalo, i kada bi oni funkcionirali manje kao mafijaška skupina a više kao “demokratska zajednica” onda bi vjerojatno i rezultati bili drugačiji, no da bi se to dogodilo, kao donji minimum moraš biti u stanju slušati i moraš biti u stanju ne samo korigirati pogrešku nego i priznati vlastite nedostatke a taj film još nismo gledali.
  • “detachment” naše dijaspore od navodne im domovine je također nevjerojatna, naravno da se Hrvatska mora brinuti o Hrvatima izvan zemlje, ali u slučaju BIH, sve dotle dok mi njima podgrijavamo ideju da će iz nekog čudnog i nevjerojatnog razloga s ovlastima koje nema Zagreb rješavati probleme koje imaju, do tada sreće biti neće. BIH Hrvati moraju razumjeti da svoja prava, prilike i težnje moraju ostvarivati prvenstveno u Mostaru i Sarajevu, a tek potom ovdje. Oni (čini mi se, nisam ekspert za tu tužnu zemlju) nekako olako preskaču te dvije stepenice.

p.s. HDZ inače ima jedan zanimljiv pristup stvaranju rukovodećeg kadra koji nije baš totalno tipičan, za razliku od drugih stranaka u kojima se vrh sam izbori za sebe, ako promatrate Plenkovića ili Kitarović uočiti ćete da su oni prvo napravili excel s karakteristikama koje se traže za uspjeh, a onda su u članstvu potražili tko odgovara opisu. Excel nije uključivao lidership skills ili sadržaj u glavi, tako da nakon inicijalnog uspjeha sve nakon toga je nizbrdo.
p.p.s. ovi izbori su bitni i zato jer se pokazalo da bitnu nacionalnu funkciju (predsjednika), HDZ više nije u stanju održati duže od jednog mandata uzastopce, što nam je isto novost

Misao dana:
In elections, the undecided vote is usually the deciding factor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *