Categories
Gadgets

Par novih gadgeta

Imam par novih igračaka pa da se pohvalim.

Najstarijih od njih je Garmin Nuvi 1350. Nabavio sam si auto navigaciju koja pokriva cijelu europu uključivo i istočni dio. GPS navigacije su postale u biti vrlo jeftine i poprilično efikasne iako ponekad putanja koju odrede nema očiglednog smisla (ali valjda odgovara prioritetima koje mu odredite). Osobito je zgodan eco način vožnje koji prati kako vozite i daje neku procjenu potrošnje goriva i koliko “zeleno” vozite. Nažalost, način programiranja je pomalo primitivan i s puno premalo varijabli da bi dao smisleni rezultat osobito na imalo kompleksnijim autima (naime, čini mi se da se algoritam baš ne poklapa s načinom na koji moj auto funkcionira), no princip je generalno zanimljiv. Stvar je dakle (razmjerno) jeftina i jedina dva krajnje iritirajuća problema je što se ne želi puniti iz generičkog USB punjača nego traži svoj (totalno besmisleno), a osim toga prilikom svako pokretanja automobila tj. svakog prekida dovoda struje odluči se resetirati. Slijedeći GPS kojeg kupim kriterij će biti da se mora moći puniti iz generičkog usb punjača.

Nabavio sam si i najnoviji BlackBerry 9900. Kao prvo kao i mnogi drugi pomalo sam razočaran novim uređajima jer nemaju ništa osobito novoga, odabir aplikacija je skroman i makar 9900 posjeduje skoro sve što bi me moglo zanimati (još mi jedino nedostaje mobile hotspot funkcionalnost) činjenica je da bberry platforma kaska za ostatkom svijeta. Nadalje, lokalni provideri ala VIP također ne samo da kasne s implementacijom novih modela (i to mjesecima, čak i u odnosu na njihove sestrinske tvrtke u regiji), nego ih neke uopće niti nemaju (ala Tmobile). Cijene uređaja su također smiješne, jer ispada da je 9900 skuplji od bilo kojeg drugog telefona uključivo i iPhone 4s što je jadno i razočaravajuće. Velika prednost bberrya koju i dalje nitko nije uspio stići je vijek trajanja baterija koji je superioran u odnosu na bilo koji drugi smartphone, a drugi je tarifa jer nema naplate po prometu što je osobito bitno ako puno putujete osobito u roamingu. Ja trošime previše vremena u roamingu i to je jednostavno must_have feature i pojedinačno najveći razlog zašto i dalje imam bberry.

Daleko najzabavnija stvar koju sam nabavio zadnjih dana je zezalica iz Kine koja se zove Stirling engine. Ima i slikicu. Za razliku od benzinskih i diesel motora koji se smatraju motorima s unutarnjim sagorijevanjem, stirling engine nazivaju i motorom s vanjskim sagorijevanjem. Načelno, uređaj funkcionira na način da ako postoji temperaturna razlika između gornje i donje metalne ploče tada se cilindar između njih počinje kretati i pokreće i okreće disk na postolju. Primjerice, toplina vaše ruke je dovoljna da pokrene uređaj. Evo i kraći video kako to točno funkcionira. Stirling engine za netehničku osobu izgleda kao perpetuum mobile.

Misao dana:
There are secret passages all around you if you know where to look for them.

4 replies on “Par novih gadgeta”

Kako ništa novog nema kad je jedini koji ima touchscreen i punu tipkovnicu od svih uređaja?
Možda nekome to baš i nije bitno, ali što onda je? Tisuću aplikacija za vremensku prognozu? Što to osobito novog treba?
U odnosu na ostale uglavnom igračke na kojima kao dvogodišnjak moraš crtati prstićima i koji se kvare previše (android uglavnom), 9900 radi ko zmaj, brz i efikasan.

Deset dana sam koristio iphone/ipod i dosta mi ga je bilo. Potpuno neadekvatan za email, tipkanje muka. Zdravo žurim. Izgleda da nisam dovoljno ‘kreativan’. Recimo ipad je bolji od playbooka, ali opet igračka. Ne može mi zamjeniti ni kompjuter ni telefon.

ja preferiram uređaje s tipkovnicom, imam i ipad i makar je dobar iznimno je neefikasan kod tipkanja
9900 nije loš uređaj, još da proradi mobile hotspot i svima dobro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *