Categories
Priroda i društvo

Poziv za pomoć

Krajem mjeseca kolovoza predstavio sam udrugu Vjetrenjača čiji je primarni zadatak promocija prava na pristup informacijama. Iako već sam naziv udruge daje vrlo široko polje djelovanja, ono što nas doista interesira je identificirati zanimljive podatke (datasetove) i potom ih na odgovarajući način prezentirati javnosti. U protekla dva mjeseca napravili smo nekoliko manjih ali zanimljivih projekata:

Vizualizacija državnog proračuna

Na ovom prvom projektu pokušali smo pokazati i grafički prikazati odnose među proračunskim stavkama. Uspjeli smo privući nekoliko desetaka tisuća posjetitelja te je informacija o vizualizaciji prenesena u četrdesetak medija. Kao konkretni rezultat možemo reći da se na stranicama Ministarstva financija pojavio državni proračun u XLS formatu (što je prvi puta), a vjerojatno iz želje da usporedba ovogodišnjeg proračuna s ovime koji je u procesu donošenja kontni plan za 2011 je u cijelosti promijenjen i pomiješan kako bi se otežala analiza.

Vizualizacija rasta duga

Napravili smo i animaciju rasta unutarnje i vanjskog duga (te državnih jamstava). Cilj ovoga je bio da na jednostavan način pokažemo kako raste javni dug i kako bi svima bio jasan ritam rasta tog duga kojeg svi zajedno moramo vraćati u godinama koje dolaze.

Korisnici javnih sredstava EU iz Hrvatske

U želji da pokažemo kolika je razina transparentnosti u Europskoj uniji, pokazali smo i na primjeru proračunske potrošnje EU-a iz 2009. godine koji su to korisnici javnih sredstava unije iz Hrvatske.

Ovih dana dovršavamo još jedan projekt koji imamo namjeru predstaviti vrlo brzo, a to je proračunski kalkulator.

Ono što sam htio postići ovim dnevnikom je da zamolim sve Vas koji čitate mrak.org da razmislite te ako ste ikako u mogućnosti da pomognete Vjetrenjači da postigne svoj cilj. Najjednostavniji način da to napravite je donacijom i svaka donacija je dobrodošla. Prikupljene donaciji biti će iskorištene za razvoj alata ili objavu informacija poput ovih gore navedenih; no jednako tako pokazati će nam da nas ima još koje zanima transparentnost te da su projekti koje Vjetrenjača radi zanimljivi svima.

Jasno je da ovo nisu vremena u kojima nije lagano tražiti a još teže dobiti financijsku podršku, no nekako mislim da bi transparentnost javnih podataka značajno utjecala na zakonitost poslovanja države, te pomogla u povećanju konkurentnosti društva u cjelini. Da Vam pomognem u odluci, napominjem kako je svaka donacija Vjetrenjači porezno priznati rashod do 2% ukupnog prihoda ili dohotka iz prethodne godine (dakle, potvrde za donacije vrijede i za fizičke i pravne osobe).

Eto, to bi bio ukratko moj apel. Bio bih zahvalan da se odazovete i donirate, a ako imate nekog prijatelja, kolegu ili bilo koga drugoga koji dijeli naše mišljenje ili ja zainteresiran za doniranje lijepo molim da mu proslijedite link.

Puno hvala.

2 replies on “Poziv za pomoć”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *