Categories
Edukacija i školstvo

Spirala smrti!

Vjerojatno ste to već vidjeli. Prodavač ribe uoči smanjeni promet, pa manje novaca troši na održavanje i svježu ribu, ribu drže malo duže i ne čisto toliko često, pa naravno, posao i dalje tone a on ima sve manje novaca… Na kraju, imate praznu smrdljivu ribarnicu koja je otišla u bankrot.

Liječnik ima manje pacijenata pa ne investira kao ranije u školovanje osoblja pa još neki pacijenti odluče otići što znači da ima još manje pacijenata.

Spiral Staircase

Novine imaju manje oglašivača, pa ne mogu toliko investirati u dobre priče, čitatelji prestaju čitati, što znači da oglašivači imaju još manje razloga zašto bi se oglašavali i ostavljali svoj novac za priče…

Kao što bi Tom Peters rekao “Ne možete se smanjiti u velikog”, a ipak to je ono što mnoge tvrtke pokušavaju napraviti. Ukopaju se i čekaju da stvari postanu bolje, ali to se ne događa. To nije privremeni zastoj, to je slijepa ulica. Gotovo je.

the death spiral

U ovome času, još uvijek imate nešto casha, nešto kupaca i kakav-takav zalet… Umjesto da ga protražate u sporoj i dugačkoj spirali smrti, učinite nešto drugo. Kupite novu platformu. Preselite se. Pronađite nove proizvode za klijente koji vam još uvijek vjeruju.

Promjena je medvjed, ali je i dalje bolja od smrti.

p.s. ovo nije moj tekst, to je tekst Seth Godina autora čiji blog pratim nekoliko godina i isto preporučam i vama. Na tom blogu nećete pročitati ništa revolucionarno ili ništa što će vam preko noći promijeniti život, no ako redovito čitate njegove tekstove možda pronađete malo dublji smisao i logiku.

2 replies on “Spirala smrti!”

točno to se dešavalo u firmi u kojoj sam donedavno radila. što je najgore uspjela sam zavrtiti nešto iz ničeg, ali ni to nisam smjela u ništa novo uložiti (vlasnikov termin je “potrošiti”) pa je ta lova “umrla”, a s njom i sva energija koja je konačno počela kolati. ima oko tih stvari i zanimljiv članak od natalie luks (inače je ne znam, ali kolegica mi je poslala članak o prirodi novca). zanimljiva je jako i ekonomska psihologija koja analizira sve oko novca, potrošnje, reklame itd.
ali… zanimljiv je i taoizam u kojem bez pokreta nema života, sve što se ne kreće je mrtvo – jako fino iskoristivo i kod psihosomatike, općenito kod bolesti.
ispričavam se za kaotičnost, inače sam pismena :), ali radim trenutno

I ja sam otkrio Setha zahvaljujući tebi prije nekoliko mjeseci.Sad sam već na slušanju njegovih intervjua:)Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *