Categories
Politika

Jadranka Kosor, šestomjesečni horoskop

Nakon događanja proteklih nekoliko dana koja su postavila više pitanja nego odgovorila red je da se osvrnemo i na lik i djelo buduće premijerke Jadranke Kosor.

Ukratko, mislim da postoji konsenzus svega i svakoga kako je Jadranka Kosor jedna nesposobna osoba koju manje-više svi doživljavaju kao marionetu koja će izvršavati zahtjeve gospodara iz pozadine. Postoji naravno različito mišljenje oko toga tko će to točno biti i imamo nekoliko opcija na stolu.

Prva opcija je da će to biti Ivo Sanader koji će kroz Jadranku Kosor i dalje u sjeni voditi politiku i donositi odluke. Unatoč mišljenju mnogih kako se Sanader samo repozicionira za predsjedničke izbore, ja nekako mislim da to nije tako i više sam sklon vjerovanju u previranje unutar HDZa. Po toj logici, kako je ja vidim, pukla je ljubav između HDZa i Ive Sanadera i ovaj je odlučio odstupiti (iz ovog ili onog razloga, uključujući možda i plan za povratkom u politiku, no predsjednički izbori mi se čine kao prebliski horizont za tako nešto).

Da je riječ o nekom prevratu, mislim da je logično vjerovati kada se samo vidi koje su kreature zaposjele vrh HDZa (i to je ok, nemam ništa protiv te ekipe, barem su se grupirali i javno iskazali), a Jadranka Kosor bi po toj logici više bila još jedna predstava kako bi se zadržao naizgled nekakav kontinuitet (koji uostalom i slijedi kroz sastav vlade). U času kada se Ivo Sanader izolira i ukloni iz političkog života tada će se odnosi moći unutar HDZa, a potom i sabora i vlade početi ponovno kristalizirati i tu mi je malo vjerojatno da će Ivo Sanader biti neki osobiti faktor (što je uostalom samo još jedan argument zašto nije vjerojatno da će se vratiti kao spasitelj krajem godine).

Lakmus test toga što se dogodilo (ako priča ne iscuri van, a sutra je dan za izlazak nacionala a srijeda za globus) će biti ponašanje samog HDZa. Naime, ako se zborno pjevanje nastavi (dakle ako se priča Ive Sanadera i HDZa i dalje bude poklapala) tada bi mogli zaključiti kako je neki zajednički plan u tijeku. No, ako iz HDZa počnu dopirati neke druge melodije, tada je očito bila stvar u lomu i politička sudbina Ive Sanadera je time zatvorena (barem za slijedeće razdoblje).

Pitaje koje još nitko nije postavio je i pitanje hoće li Ivo u saborske klupe? Čačićev poučak kaže da odluka o tome mora biti vrlo brzo donešena.

Dakle, skloniji sam vjerovanju da će Jadranka slijediti one likove koji su ostali u vladi ili su sada u vrhu stranke. Konsekvence Jadrankinog premijerovanja će biti sasvim sigurno zanimljive. Kako zamišljate Jadranku na sastanku europske pučke stranke? Ili pak na sastanku s Oli Rehnom ili nekim drugim europskim birokratom. Kako će se ona postaviti na sastanku sa Pahorom koji se odvija u četiri oka? Hm… Svjetska banka, MMF…

S druge strane, ja ne bih tek tako otpisao Jadranku Kosor. Kao prvo, rekao bih da je ona puno manje osjetljiva na nijanse te da će inzistirati na rješavanju pojedinih stvari neovisno o konsekvencama. Možda se Ćirina izjava “Sve će ih ona pohapsiti, sve…” obistini, a možda Jadranka zauzme puno tvrđe stavove nego što je to Sanader ikada učinio. Biti će zanimljivo vidjeti kako će se to razvijati obzirom da je Jadranka poput Sanadera apsolutni analfabeta u pitanjima ekonomije i gospodarstva (no možda baš zbog toga…).

Ukratko, ako moram reći, rekao bih da će Jadranka više slušati svoje aktualne suradnike iz HDZa nego Ivu, a također bih rekao da će biti i nekih brzih napredaka po pitanju borbe protiv korupcije ili tome slično (čisto kao demonstracija moći i “business as usual” koncepta), možda čak i radikalnije i dublje od onoga na što smo navikli. Ne vjerujem da će Jadranka napraviti neki osobiti napredak u slijedećem razdoblju po pitanju EU, a kroz nekoliko “ekskluzivnih intervjua” (btw. koliko takvih intervjua možeš uopće dati u 48 sati) da se naslutiti da će rebalans proračuna koji mora uslijediti u slijedećih nekoliko dana biti ponovno jedno veliko razočarenje.

A najbolji biser za kraj. Jadranka Kosor je jedna od rijetkih koju smo direktno ulovili u laži (ili gluposti, štogod vam je draže). U siječnju 2007 godine desila se famozna afera s Jadrankom Cigelj koja je najurena u rekordnom roku, a na temelju komičnog upitnika koji je bio dijeljen ispred zgrade ministarstva. Više o tome u već odavno zaboravljenom dnevniku: Jadranka Kosor vs. Jadranka Cigelj – pogodite tko je lagao?

Moje je mišljenje da će ova vlada biti daleko slabija od prethodne i sa zanimanjem ću promatrati kako će Jadranka Kosor nametnuti autoritet koji joj svi, barem u startu, odriču.

S jedne strane, ova je vlada sada na puno boljem putu za prijevremene izbore, no s druge strane, nagon za preživljavanjem je veći nego do sada pa je teško predvidjeti hoće li ova vlada dočekati kraj mandata. Nadam se da neće.

Misao dana:
Every clique is a refuge for incompetence. It fosters corruption and disloyalty, it begets cowardice, and consequently is a burden upon and a drawback to the progress of the country. Its instincts and actions are those of the pack.

One reply on “Jadranka Kosor, šestomjesečni horoskop”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *