Categories
Politika

Pada vlada

Ovo sam mislio napisati još jučer, ali eto kako je predviđena izvanredna pressica u vladi u 14h pa da budem malo brži pokušavajući anticipirajući što će se u stvari dogoditi.

Kao što smo jučer saznali (iako je ta informacija po kuloarima bila negdje tamo još od prošloga tjedna), BDP je godina_na_godinu za prvi kvartal ove bio 6,7% manji od prvog kvartala 2008. godine. To je brojka koja je niža od svih javno izrečenih predviđanja i koliko god se mi sada čudili toj brojci kao tele sjekiri, to je to i čak niti DZS nije mogao to ignorirati. Ima tu naravno nekih velikih pitanja glede metodologije i one_off događaja poput krize sa plinom, no kako god bilo kriza je tu i nema niti najmanje dvojbe da je ta brojka veća od 5% kako god okrenuli.

Da parafraziram naše sjajne ministre i gospodarske stručnjake; to je plod stabilne makroekonomske i fiskalne politike vlade i ako malo bolje pogledate strukturu pada potrošnje koja je generator gospodarskog rasta, vidi se da se samo državni aparat grčevito bori da iznjedri kakav takav napredak budući da je državna potrošnja apsolutno jedino pojedinačno mjerilo koje je raslo u prvom kvartalu dok su svi ostali padali (za one koji nisu skužili sarkazam i ironiju molim da pročitaju ovaj odlomak ponovno).

Pitamo se naravno što dalje, tj. što se desilo u drugom kvartalu koji je završio taman jučer. Naravno, svi su jako optimistični i kažu da se tako nešto neće ponoviti no ja baš nisam tako siguran. S pozicije gospodarstva… (u ovome času sam na jutarnjem pročitao da je Sanader dao ostavku na sve funkcije).

http://www.youtube.com/watch?v=-44rUvCznFA

Dakle, kriza je samo postala dublja. U drugom kvartalu bi se morali početi osjećati efekti prvog rebalansa proračuna, a morali bi vidjeti i prve efekte turističke sezone (tj. nedostatke iste). A s pozicije državnog proračuna, travanj je vrijeme godišnjih prijava poreza na dobit i moje je mišljenje da svaka imalo ozbiljna tvrtka koja se iz vremena razvoja prebacuje u krizni mod poslovanja mora paziti na svoje cash flow pozicije i logično je rješenje da se žrtvuje profit koliko je god to moguće u koristočuvanja likvidnosti. Primjerice, samo ako računamo INAu koja je u 2007 godini ostvarila skoro milijardu kuna dobiti (i koja je morala platiti 200mil kuna dobiti) u 2008 je napravila veliki gubitak i tih 200mil će nedostajati.

Nedavno je vlada potpisala sporazum sa sindikatima (a koji možete pročitati ovdje). Temeljem tog sporazuma smanjene su plaće javnom sektoru, no ako pogledate taj sporazum a osobito članak 7 stavak 3. tada će vam biti jasno da taj sporazum ide van snage ako dva kvartala za redom imate pad veći od 5%. Što mislite, da li je vlada znala za pad u prvom kvartalu i trendove pada u drugom kvartalu u času potpisivanja sporazuma? Ukratko, ako smo početkom godine bili u banani danas imamo i za cijelu voćnu salatu.

Pogledajmo malo konsekvence Sanaderovog pada. U ovome času se ne znaju razlozi no postoji jedna stara i nikada provjerena priča o tome kako je Sanader bolestan (to je uostalom uobičajena teorija zavjere) i ako je vjerovati najavama koje kažu da se čovjek povlači sa svih funkcija to bi bilo donekle logično objašnjenje.

Prijedlog je da Jadranka Kosor preuzme premijersku poziciju, a navodno Hebrang bi morao preuzeti predsjedničku kandidaturu.

Moje je mišljenje (ako je to tako) da nam ne ginu prijevremeni parlamentarni izbori i to je ok.

Misao dana:
I think my resignation was the only way to avoid bloodshed.

14 replies on “Pada vlada”

Jako sumnjam da će dati ostavku. Sigurno će reći kako nam svima dobro ide, kako je za sve kriva račanova vlada i kako ćemo uskoro nastaviti pregovore s EU.

hm.. meni se čine izgledne 3 mogućnosti

1) ostavka premijera i pad vlade – ako oporba preuzme državu u rasulu u kojem je ostavlja adeze, taman će do sljedećih izbora adeze opet moć pričat o tome kako je lijeva vlada bila nesposobna.. već viđeno na raznim razinama

2) sljedećih 24 sata mediji trube o ostavci, za 24 sata hebrang odbija predsjedničku kandidaturu i drivo spašava obraz adezea kandidaturom za predjednika… odličan medijski spin

3) drivo je gadno bolestan…

vidjet ćemo za pol sata…

Ako se ne predomisli do izbora, čini mi se da će Bandić kao feniks zavladati državom.. ne znam jel bi se smijao ili plakao…

Ako nije bolestan znači da ćemo uskoro saznati tko je Maestro..
Ma ne, ni to nije razlog za ostavku drive, on bi to već spinao u svoju korist.
Očigledno je zaključio da ima dosta love do kraja života i da ne mora više gledati Jacu, Rumenog, Hebranga, Šukera i ostale nesposobnjakoviće, niti mora više braniti Vukelića i slične.
Prognoziram da će drivo uskoro nestati iz Lijepe Naše (blago nama), i da više nitko nikada neće čuti za njega.

Odlicno :-))))))

“Jako sumnjam da će dati ostavku.”

Ajd sad idi zuri u sunce, organiziraj neku “stratesku”, “investicijsku” ili inu parazitsku konferenciju. Ili, ipak idi zuri u sunce…ili tako nesto.

:-D

U ovoj zemlji i najsposobniji ne vrijede pola lule duvana. O onima koji misle da su kvaliteta i onima koji evidentno nisu (incl. kompletnu politicku kliku) nije vrijedno trositi rijeci. Ukratko cca. 4.000.000 “ljudi”.
Ali, nema tog spigla koji je sposoban pokazati nam to. Jer je problem u “ocima”, ne u spiglu.

Bas se nasmijah – uz ovakvu sposobnost kako je uopce itko mogao pogoditi brojeve za jackpot? :-D

Pliz, dajte “analizirajte” jos nesto, pliiz…kaj nas jos ceka u buducnosti? Analiticari, umni “u sve se kuzim” pojedinci i opcenito SVI. Jer kod nas su svi pametni.

noć noć noć totalni je mrak
ništa se više ne vidi u tami
ovo svjetlo je usamljeni zrak
osjećam ipak ko’ da nismo sami..

vjerujem… ne vjerujem…

Idu stvari dalje i predsjednik Mesić je nevjerojatno brzo dao mandat Jadranki zvanoj 77.000 ljudi na facebooku me neće za premjerku. Samo dan prije toga vlada je na zatvorenom dijelu sjednice donijela ovu odluku:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vlada-donijela-odluku-o-izgradnji-na-krku.html

Ček, ček, premijer u ostavci, fotelje se rotiraju ko u luna parku, po hitnom postupku donosimo izmjene zakona o vladi i …. odobravamo projekt koji kočimo godinama u inat predsjedniku republike.

Jel to samo meni zvuči kao trampa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *