Categories
Priroda i društvo

Dubrovnik

Imao sam jučer predavanje u Dubrovačkom Inter univerzitetskom centru, a zbog izbornih i inih obveza odletio sam u ponedjeljak popodne i vratio se natrag u Zagreb jutros.

Osim obzervacije da je ljeto definitivno stiglo (doista je bilo nepodnošljivo vruće, jutros u 4:30 na autobusnom kolodvoru je bilo 23 stupnja) šetao sam malo starim gradom i došao nekako do zaključka da ima manje turista nego prethodne godine.

Kažu mi da se očekuje podbačaj po sezoni i do 30% a čak i više u financijskom smislu. Kažu da soba koja se prošle sezone izdavala po 60eur ove godine ne može ostvariti niti 35eur. Kažu mi i da je situacija svugdje ista (u hrvatskoj) i da krza slijedi i to žestoka, a da je sada prekasno bilo što učiniti.

Šetajući prekjučer navečer gradom tražeći mjesto za sjesti i pojesti, nije teško zaključiti da je većina onoga što se nudi u stvari obični internacionalni restoran ili talijanska špageterija. Nema neke osobite izvrsnosti ili razlike od restorana do restorana. Svugdje isto i svugdje manje-više pusti stolovi. Jedino mjesto (na kojem sam bio odlučio ići jesti ali nije bilo mjesta) je bio bosanski restoran Taj Mahal gdje su mi ponudili da jedem uz maleni stolić koji ne samo da je prenizak nego je i velične malo većeg tanjura. Razlika se (barem njima) očito isplatila.

Idem u Dubrovnik opet za jedno mjesec dana pa ću vidjeti kakvo je stanje tada, no jučer i prekjučer se nije činilo previše optimistično.

p.s. moje obveze prestaju za koji dan pa se onda vraćamo regularnom programu

Misao dana:
Like all great travelers, I have seen more than I remember and remember more than I have seen.

2 replies on “Dubrovnik”

Kako sam krajem prosle i pocetkom ove godine cesto isao za Dubrovnik avionom, uvijek me oraspolozio izlazak iz aviona na ugodnih 10-15 stupnjeva uz izlazak sunca.

Inace, ove se sezone na dubrovackoj karti hotela pojavljuju dvije nove oznake – jedan od 4* na Babinom Kuku, a drugi od 5* u Orascu, odmah kraj Zatona dubrovackog.
Oba hotela pucaju na konferencije jerbo su dosta investirali u taj dio ponude…

Bit ce interesantno vidjeti kako ce stvari izgledati za Du pri kraju ovogodisnje sezone..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *