Categories
Gadgets

Blackberry 9000 aka. Bold

U utorak ovoga tjedna VIPnet je počeo prodavati BlackBerry 9000 ili kako ga sada zovu “Bold”. Ja ga zovem “mama svih mobitela”. Malo sam bio frustriran s datumom početka prodaje 9000 budući da se već neko vrijeme prodaje u nama okolnim zemljama pa se desilo to da ste ga mogli kupiti u Sloveniji, Srbiji ili čak Makedoniji i to u mrežama koje jesu dio VIP tj. Mobilkom mreže. Bilo kako bilo, Blackberry Bold je sada u prodaji i od utorka se nalazi u mojim rukama (za Vas t-mobile korisnike, čini se da je od jutros Bold u prodaji i u t-mobile-u).
Neka konkretna iskustva ću zadržati za slijedeći tekst, no slijedi argumentacija mojeg naziva “mama svih mobitela”. BBerry 9000 je veličine mog prethodnog Blackberrya 8800, dakle to nije osobito velik ili težak telefon ali definitino veći od nekog “prosječnog” GSM telefona. Prethodnik je bio lijep i crn, a ovaj je crn s prednje i zadnje strane ali je obrubljen srebrnim rubom. Nekako mi taj izgled i nije neki, ali to je trenutni trend u svijetu mobilnih telefona pa tko sam ja da se bunim. Kada dobijete uređaj i krenete ga sastavljati, prvo što mi je upalo u oko je ogromna baterija (veća od baterije u 8800) i doista, danas je treći dan kako sam ga napunio (dakle jutros sam prošao 48+ sat korištenja od punjenja) i baterija je na 45%. To znači da ću ga morati napuniti večeras ili sutra ujutro. Po meni, za business telefon, sve što je više od jednoga dana solidne upotrebe je odličan rezultat, a 9000 očito može izdržati i duže.
Blackberry 9000 aka. Bold
Blackberry 9000 aka. Bold

Blackberry od serije 8xxx ima i utore za mini SD karticu, ugodno me iznenadilo što je skupa s mojim telefonom došla i 1gb kartica koju sam zamijenio svojom već postojećom 2gb karticom (maksimalna veličina koja je podržana je 16gb). Kartica se mijenja tako da se otvori vanjski minijaturni poklopac. Prethodnik 8800 ste morali doslovce rastaviti, maknuti bateriju i gurnuti unutra karticu (nemam neki stav oko ovoga jer nemam potrebu mijenjati često tu karticu pa mi je svejedno). Kada upalite uređaj onda vidite prvu bitnu razliku; ekran je sada 480×360 ili pola VGA rezolucije što je skoro duplo veće od prethodnog iako je sama fizička veličina ekrana jednaka. To ukratko znači da je slika na ekranu nevjerojatno oštra (bila je super i ranije ali sada je doista iznimna). Navigacijske tipke su napravljene da budu u razini (malo drugačije nego na 8800) a tastatura daje izrazito gumasti osjećaj koji je u stvari vrlo dobar i bolji od ionako sjajne tastature na 8800. Blackberry štos je da oni na specifičan način zarezuju tu gumu tako da je svaka tipka drugačije nagnuta što vam daje mogućnost da tipkate “na slijepo” bez ikakvog problema.

Ako ignoriramo vanjske detalje, bitna promjena je nastala u unutrašnjosti uređaja. Kao prvo, ovaj uređaj sada podržava i HDSPA brzine od teoretskih 7mbit u sekundi. To znači da možete surfati vrlo, vrlo brzo no jednako tako možete uređaj koristiti i kao modem za notebook pa vam HDSPA kartica ili puck nisu potrebni (actually, u VIPu imate posebnu tarifu za upravo takve situacije a koja je upola jeftinija od tarife koju imate za karticu). Drugi cool feature je wifi, ovo je moj prvi wifi telefon i fora je da kod kuće gdje imam wifi mogu surfati preko ADSLa umjesto preko telefona (što znači da mogu surfati brzo), sada kada imate hdspa to se i ne čini nekom osobito dobrom osobinom, no kada se nalazite u roamingu gdje se bandwidth plaća suhim zlatom i bubrezima to se može pokazati kao sjajno rješenje. Treći sjajni feature je fotić i kamera, što i nije nešto osobito originalno, no bberry je uređaj koji automatski bilo koju snimljenu sliku ili filmić može emailati dalje (a i još neke zanimljive fore su dostupne). Poput 8800 i 9000 ima ugrađeni GPS, a besplatni blackberry maps stiže s njime (uključivo i besplatne karte za hrvatsku). Rijetko koristim GPS no činjenica je kako sam uspio s njime pronaći nekoliko zabačenih ulica i ta stvar očito radi ok (ne u razini garmina i slično, ali više nego lagano i upotrebljivo). Peti feature je i to što na njemu sada imate full multimediju. To znači da možete gledati stremani youtube, možete gledati filmiće (neki demo filmovi izgledaju impresivno), te je tu anravno i neizostavni mp3 player. Blackberry 9000 dolazi i sa stereo slušalicama (i to onima koje ulaze u ušni kanal pa u moje uho nisu zasada uspjele ući ali dolazi i sa zamjenskim kapicama pa se moram malo poigrati s time). Kvaliteta zvuka je impresivna i na slušalice ali još impresivnija ako slušate na ugrađeni speakerphone koji daje zvuk totalno neproporcionalan veličini uređaja. Posebni killer feature je i media sync softver koji vam omogućava sinhronizaciju između itunes-a i blackberrya (za sve osim DRM muziku koje mi u hrvatskoj ionako ne bi smjeli imati).

Ukratko, Blackberry 9000 vam uspješno mijenja i GPS navigaciju, može se koristiti kao fotić i kamera (priručna), definitivno čini iPod redundantnim i naravno to je killer sprava za mail i sve oblike instant i ostalog messengiranja.

Od aplikacija koje sam si ugradio tu je google maps (tako da imam i satelitsku sliku a ne samo kartu), facebook (da mogu s aerodroma mijenjati statuse) i flickr (da uploadam slike čim ih snimim na flickr, ekstra feature je i geotagiranje).

Ukratko, ne postoji feature koji se danas ugrađuje na mobilne telefone a da on već nije sadržan u blackberryu 9000, čime opravdava gornji epitet “mame svih mobitela”.

Kroz koji dan ću napisati i tekst o nekim štosevima, samoj upotrebi uređaja i softveru; dotle možete pročitati moje ostale tekstove na temu Blackberrya koje pratim od prvog dana od kako su u prodaji u Hrvatskoj (a i prije toga).

Misao dana:
If you were going to die soon and had only one phone call you could make, who would you call and what would you say? And why are you waiting?

97 replies on “Blackberry 9000 aka. Bold”

Je, ima i T-Mobile BBB tj. Bold… eh… točnije imam ga i ja i ne znam odakle bi ga počeo testirati pa mi je ovaj tvoj post baš dobar za početak… :-))

BBerry je ok, no moram reći da je Nokia e65, a pogotovo model e66 (kojeg još nema u VIP ponudi) čak bolji izbor, osim ako baš volite qwerty tipkovnice. IM se lako riješi preko Fring (ww.fring.com) freeware programčića koji omogućava logiranje na skype, gtalk, msn i ostale IM odjedanput, a preko wifi se mogu pozivati logirane frendovi for free!

baš sam danas htjela utržiti ovaj blackberry. kažu u vipu da još ne funkcionira kako se spada i da se radi na unapređenju info. sustava unutar Hrvatske. preporučuju korištenje ovog uređaja tek kroz mjesec-dva. super pišeš i kad ga nabavim, vraćam se na ove tekstove! hvala…

ja koristim 9000 desetak dana i nemam s njime nikakvih problema; ono što svakako treba učiniti je čim ga se dobije upgradeati firmware na verziju 162 (vip ga isporučuje sa verzijom 4.6.0.12x, a t-mobile sa 4.6.0.44 – ili tako nekako, u svakom slučaju riječ je o starim formwareima još iz prve polovice godine)

jedini problem za kojeg sam ja znao je pitanje MMSa koji je u međuvremenu riješen (ja MMSove ne koristim pa me i ne zanimaju)

evo, dobila sam ga. prije nego ubacim brojeve, zanima me da li je kao kod ranijih modela prije broja obavezno upisivati +385? tipa, pozivni za hrvatsku, da bi mi se prikazivao pozivatelj?

Ja sam ga isto dobio prije par sati … i nista mi ne radi!

Uopce ne mogu podesiti mail account (nemam ni pola rubrika u menijima iz uputa), spoji se na WiFi, ali nece browsa… GPS mogu iskoristiti samo da mi ispise trenutne koordinate nakon hrpu klikanja… WTF? Vec vidim da cu obijati VIPove saltere narednih dana… :((

Strangelove, možda ti nije uključena My Blackberry usluga? meni sve radi super. mobač je mrak. većina stvari pali na intuiciju, ali još dosta toga ne mogu prokužiti. gdje je GPS? kako se mijenja dojavni zvuk za poruke? može li se ubaciti password za email account? kako maknuti ispravljanje prema engleskom pravopisu u porukama, npr. i u I?

skinula sam najnoviji firmware, ali desktop manager je dojavio kako ga moj BB već ima i da ne treba nadogradnju. začudila sam se, ali tko zna?! možda je stvarno friški ispod čekića.

nana,

a) firmware: KRITIČNO je pročitati uputstva kako mijenjati firmware, ako loader skuži da je krivi vendor telefona vjerojatno neće napraviti upgrade (SVI bberryi od vip-a su imali verziju 126, a t-mobile još i stariju)

b) da bi GPS radio, moraš downloadati google maps i/ili blackberry maps; oba se mogu besplatno downloadati na internetu (preporučam da pronađeš link na računalu ali da aplikaciju instaliraš s blackberrya jer je brže i jednostavnije)

c) dojavni zvuk za poruke se mijenja u “profiles”, odeš gore lijevo na ekranu, klikneš blackberry button i umjesto da odabereš profil odeš dolje do kraja gdje ti piše “advanced”, tamo onda odeš do profila odabereš edit i za apsolutno svaku foru koja na bberryu postoji možeš definirati kako će ti se javiti (zvuk, vibracija i/ili svjetlo)

d) engleski mičeš negdje u postavkama, a i u I mičeš u autotext opcijama u optionsima

Da… usluga mi uopce nije bila ukljucena. Nakon par poziva VIP korisnickoj sluzbi i faksiranja im kompletne dokumentacije (ugovor, zahtjev) koja je ocito zagubljena negdje u njihovom centru. Sad sam upogonio skoro sve sto treba i odusevljen sam uredjajem i nekim intuitivnim forama…

Zbunilo me sto npr. nisam mogao surfati preko kucnog WiFi-ja dok nisu aktivirali myBlackberry uslugu koja nema nikakve veze s tim?

Za GPS karte valjda treba skinuti BBerry Maps a za to ti treba novi firmware…

Nana, za korekciju teksta – dok tipkas tekst otidji u opcije, rubrika AutoText i tamo sa liste izbrisi stavku “i -> I”

Mrak, jedno pitanje – mogu li nekako zabraniti Internet browseru na BBerryu korištenje ikakve druge veze osim WiFi… naime, desi mi se da je za vrijeme surfanja pukne WiFi i onda se on automatski prebacio na EDGE ili UMTS vezu, a pošto nemam ugovoren nikakvu data uslugu strah me da mi takav promet ne nabije račun.

ja mislim da ti je preko defaultnog browsera ugovaranjem My Blackberry usluge neograničeno baratanje podacima. koliko sam ja shvatila, neograničeno skidaš i sve ulazi u tih 91 kn. uvijet je da se koristi defaultni browser.

uspjela sam sve podesiti. hvala na uputama! skinula sam za GPS onaj amaze programcic, ali ne sljaka pod izlikom da “nema satelita”. hmmm…i da, kod apgrejda firmwarea pazila sam na upute. instalirala najnoviji desktop manager i tako, ali svejedno nije našao potrebu za apgrejdom niti je dao ikakvo drugo upozorenje (krivi vendor…). mogu li nekako provjeriti koju verziju softwarea imam?

strangelove, pročitaj što je nana napisala, u pravu je, blackberry nije samo uređaj nego i tarifa, SVO surfanje j flat rate ako je na uređaju

verziju softvera možeš vidjeti tako da odeš u Options i “About”

firmware updateaš tako da odeš na svom računalu u program files, common files, research in motion, app loader
u app loader folderu moraš pobrisati vendor.xml file jer ti inače neće htjeti raditi upgrade
a upgrade radiš tako da pokreneš loader.exe

hvala, mrak. uspjela sam apgrejdat pomocu tih par uputa. strasan si!

pitanje u vezi pohrane podataka: stavljam si mp3 pjesmice gore, i na uredjaj i na karticu, ali BB ih uopce ne prepoznaje. kako to?

a) instaliraj si media manager (negdje je dostupan i zasebno)

b) muzika se snima na karticu (dakle ovaj drugi disk), u blackberry folder, u podfolder music

Opaaaa… znaci imam i HSDPA flatrate! Nice…. odnosi li se to i na GoogleMaps, GoogleTalk i druge 3rd party programe?

da, koliko ja znam flat rate bi morao biti na SVE servise koje koristiš na blackberryu

jedini izuzetak je ako blackberrya koristiš kao modem za pristup internetu (tzv. teethering) što ja još nisam isprobao

Da li netko ovdje zna gdje u HR se može kupiti torbicu za Bold a da je horizontalna i može na remen (belt clip ili sl.)

Thx

izgleda da ću imati problem s media fajlovima. uopće mi ne prepoznaje mp3-ce i ringtones. prebacivanje sam radila preko desktop managera i to na media card. pokušala i s formatiranjem kartice. pokušala prebacivanje i preko win explorera…ništa. :-( nisam našla nikakav zasebni media manager osim Roxia, koji dolazi u kompletu. ako je itko imao sličnih problema, ima li tome lijeka?

dakle kod mene na sd kartici postoji folder koji se zove blackberry a u njemu ima folder koji se zove music, što god u njega ubacim meni se pokaže

ako nemaš tih direktorija probaj ih kreirati sama i ubaciti nešto

moj bberry uredno svira i mp3 ali i apple itunes AAC fileove

zanimljivo, na drugom računalu sve funkcionira i prepoznaje prebačene datoteke. sve 5!

ps. naručila sam si zaštitu za ekrančić. nekakav screen protector. :-)

a ne…
rijec je o
Software For BlackBerry® Bold (TM) 9000 smartphone BlackBerry Handheld Software v4.6.0.298 (Multilanguage)

Package Version: 4.6.0.298
u kojemu su
Applications: 4.6.0.167
Software Platform: 4.0.0.157

Sto se tice opreme u Hrvatskoj su jako slabo opremljeni. Prije sam imala bb 8310 I svu sam opremu nabavljala u inozemstvu. Izgleda da ni sa boldom nije puno bolje.

Pozdrav,

mislim, nije potpuno vezano uz temu, but but….uzeh jučer Bold i My Blackberry paket u VIP-a – i još uvijek ne vjerujem da imam flat za 91kn mjesečno? Ima li kakva caka? Dal ove third party aplikacije “uzimaju” promet ili je stvarno stvarno sve uračunato?

hvala mrak!

nevjerovatno je sa koliko malo informacija raspolaže služba za korisnike…čas je tako, čas nije…super, odma mi je lakše :)

Pozdrav,
koristim Blackberry Bold i tele2 prepaid karticu.
Podesio sam wi-fi, imao sam malo problema jer cas je radio cas nije (“Failed to obtain an ip address”), trazio sam dosta po netu, no nisam uspio naci rijesenje, mnogo ljudi ima problema s tim, no to sam rijesio tako da sam u postavkama od modema stavio da dodijele blackberryu javnu ip adresu.
Nakon toga instalirao google maps i malo se igrao sa GPS-om, no neugodno sam se iznenadio kad sam vidio da nakon toga (par minuta) imam 35kn manje na racunu. Ocito da (kao sto je netko vec rekao) mijenja automatski WI-FI/EDGE/UMTS ovisno o jacini signala, pa je to razlog manjku na racunu. Medjutim ono sto mi je cudno je to da ja nisam trazio nikakvu podatkovnu uslugu od tele2 mreze, nista nisam podesavao… Korisnicka sluzba katastrofa..
Uglavnom, trazio sam po netu kako iskljuciti edge/umts, odnosno podatkovne usluge te kako reci mobitelu da koristi iskljucivo WIFI, no iako su i drugi imali problema s tim izgleda da rijesenja nema.
Naravno, moguce je iskljuciti mobile network, ali onda ne mogu ni zvati ni primati pozive i slati i primati sms.
Mrak, imas kakvo rijesenje sto se tice ovoga?

btw. ima kakva dobra stranica sa free aplikacijama za BB-a?

bberry nije dizajniran da radi bez data prijenosa, a tele2 nema bberry tarifu (a ni podatkovnu koliko ja znam) tako da to vjerojatno košta kao suho zlato

glede bb softvera, ima brdo web siteova, od samog blackberry sitea do npr. handago-a na kojem su neki programi badava

pogledaj i blackberycool ili crackberry.com također

Ma znam, stvar je u tome da mi jos uvijek nije potreba da mi je email konstantno dostupan, jer uglavnom sam cijeli dan u blizini kompjutora. Samo vidim da ne radi i dosta drugih aplikacija, tipa google maps i jos neke, ali mi nije jasno zasto to ne moze raditi tako da se koristi wi-fi?
Inace Blackberrya sam uzeo uz VIP pretplatu i ugovor na 24 mj. sa Easy promo tarifom, gdje je bila akcija (trajala do 15.11.) koja nije ograničavala minimalni mjesecni iznos koji moram potrositi (regularno je 91kn, meni je 0kn, odnosno placam samo onoliko koliko potrosim, pa bilo to i 2kn mjesecno). No, ono sto sam skuzio je da uredjaj nije zakljucan, te moja tele2 kartica radi sasvim normalno, tako da sam odlucio nju koristiti, da se ne zezam sa dva mobitela i dva broja, a i da ustedim koju kunu. Vip kartica stoji u ladici, i tko zna hocu li je uopce koristiti ikad vise. Zapravo VIP mi je omogucio da dobijem uredjaj od 3600 po 1990 kn bez ikakve obveze. :)) Hvala VIP!
Inace, blackberry mi prvenstveno treba zbog jako dobrog kalendara i organizatora (imaju to i drugi mobiteli, ali na blackberryu je to sve puno urednije i preglednije), jer imam dosta obaveza tokom dana, i da nemam blackberrya u glavi bi mi bio veliki kaos, i sigurno bi pola toga smetnuo. A i pomalo sam gadget freak i BB mi se strasno svidjao, i morao sam ga imati.

ps. tele2 ima podatkovnu tarifu (najjeftinija je 65kn, 500mb).

hmmm,

čini se da pauzu ubacuješ tako da odabereš ili veliko slovo N ili zarez

znam da sam recimo naletio na foru da ako u emailu imaš slijedeće

tel. +385 1 1234567 ext. 102

da će ovaj prepoznati to kao ispravan broj, nazvati broj i potom pričekati i nazvati kućni 102; jedna od najcool štoseva na bberryu

Imam pitanje koje je vjerovatno vrlo banalno, ali… Kako mogu u unosu broja ubaciti p (pause). Pokušavao sam na sve načine ali, 0 bodova

Hvala na pomoći i izmučio sam se kao bedak, kada ono … kada unoseš prvi dio broja stisni Meni i tamo imaš Add pause.
Izuzetno jednostavno i kvalitetno.
Hvala na trudu

Komentar na ovo sto je bottom pitao: u Vip-a za 91 kn zbilja dobijas flat rate. Ja sam tu uslugu ukljucila za vrijeme nekog promotivnog razdoblja I sad mi je pretplata 45 kn mjescno godinu dana. Ne znam da ijedna druga tarifa/mreza nudi slicnu opciju. Cula sam da u T-mobile u 80 kn mjesecno imas ukljuceno samo mailove ali surfanje po netu nije ukljuceno u cijenu. Ono o cemu se treba voditi racuna na Vipu je da se spajas preko bb Internet browsera a ne preko vip vodafone live (ja sam jednostavno tu ikonu sakrila da mi ne bi slucajno…).

Imam I pitanje, rekli su mi u szk da nema sanse da spojim bb kao modem na laptop. Je li to tocno? Ako nije koji je proces.

bb se može spojiti kao modem i to je opisano kako se radi na internetu kao “teethering” proces

no da bi ti to radilo moraš imati aktiviranu i normalnu data tarifu na blackberryu (meni je to na to_do listi, nisam to još probao)

Cestitam “mad al”. Dobrodosao u klub bb korisnika. I ja sam svog prvog bb kupila na nagovor prijatelja. Nisam pozalila. Na nasem trzistu su ovi uredjaji jako lose reklamirani, a stvarno su dobri. Pogotovo u VIP-ovoj tarifi. U poslovnom smislu u ovom mobitelu imam sve sto mi treba. E-mail, sve moguce messangere, flat rate internet, navigaciju… I jos puno toga a sve za 91 kn mjesecno, a kad sam u inozemstvu taj mjesec doplatim jos 102 kn I opet sve to isto imam. U tim slucajevima navigacija me spasi (glasam za nav4all).

pozdrav svima i molim za mali help,evo koristim bb9000bold nakon iphona i samsunga i900omnia i moram reći da sam u najmanju ruku odusevljen ali s obzirom da cesto koristim navigaciju koja je u predhodnim aparatima vec instalirana (istina da ne funkcionira bas) ali ovdje nije instalirana pa trebam malu pomoc sta da napravim da mogu koristiti i tu opciju posto u vipu kazu da za taj uredjaj jos nije dostupna navigacija
Hvala

ima neka fora s blackberry maps, mora se instalirati direktno s telefona a ne preko browsera (ili obrnuto) jer javlja neku grešku ako je preko browsera

meni navigacija radi ok

no, za bberry postoji i garminova navigacija preko VIPa (koja se naplaćuje posebno po prometu) a to negdje kod njih piše na stranicama

Muku mucim s navigaciom na bold-u u vipa jos nije dostupna a bbmap nemogi intalirat jer imama 4.6, ta da napravim

Probao sam sve ali ne ide bas, jos jedno pitanje jel ima koja stranica za skidanje zgodnih aplikacija tema i igrica
za bold

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *